• No results found

87.273 Levering og montering av overgang til vegrekkverk

Omfatter levering og montering av overgang mellom bru- og vegrekkverk.

a)

Mengden måles som antall overganger. Enhet: stk x)

87.274

Dilatasjonsfuger

Omfatter tillegg for utførelse av dilatasjonsfuger i rekkverk og tilpassning ved dilatasjonsfuger.

a)

Mengden måles som antall dilatasjonsfuger. Enhet: stk.

x)

87.28

Sikringsgjerder

Omfatter levering og montering av sikringsgjerder utenfor vegrekkverk på kulverter, rundt kabelforankringer, på gangbare bjelkeflenser osv. for å sikre mot fall eller hindre adkomst.

a)

Som prosess 87.2. Enhet: m x)

87.3

Brulagre

Omfatter levering og montering av komplette lagre inkludert lagerutsparinger, demontering av transportsikringer, forhåndsinnstilling, understøping og faststøping.

a)

Lagre skal generelt prosjekteres, produseres og leveres i henhold til NS-EN 1337-1-9. Type og størrelse av lagrene skal være som angitt i den spesielle beskrivelsen.

Lagre som ikke prosjekteres, produseres og leveres i henhold til denne standard skal godkjennes spesielt av Vegdirektoratet i hvert enkelt tilfelle.

Eventuelle forankringer skal være utformet slik at lageret enkelt kan skiftes.

Alt stål i lagre skal være korrosjonsbeskyttet med System nr. 1 som angitt i prosess 85.3 eller varmforsinket som angitt i prosess 85.342. Stål som ikke kan beskyttes med System nr. 1 eller varmforsinkes, skal være i rustfritt stål og syrefast kvalitet iht. NS-EN 10088, nr. 1.4435, 1.4436 eller tilsvarende. Festemidler (skrueforbindelser, klamre etc) skal være i rustfritt stål og syrefast kvalitet iht. NS-EN ISO 3506, kvalitet A4-80 eller tilsvarende.

For å forenkle eventuell senere utskifting, skal rustfrie muttere påføres egnet voks eller emulsjon i gjengene før montering.

Del av varmforsinket stål som blir eksponert mot fersk mørtel, skal beskyttes mot kjemisk reaksjon og gassutvikling som angitt i prosess 84.86.

Innstøpingsmørtel i utsparinger: Som prosess 84.871. Mørtel for understøp: Som prosess 84.872.

For øvrig vises det til den spesielle beskrivelsen.

b)

Lagrene skal transporteres, lagres og monteres på byggeplassen i henhold til NS-EN 1337-11 slik at ikke skader oppstår.

Forbehandling, rengjøring og forvanning av betongunderlag utføres som angitt i prosess 88.32. Understøp c)

194 Hovedprosess 8

utføres iht. prosess 84.872.

Lagrene skal monteres i korrekt posisjon og med korrekt forhåndsinnstilling. Etter faststøping/skruing skal montasje/transportsikringer fjernes.

For øvrig vises det til den spesielle beskrivelsen.

Monteringstoleransene for lagrene skal være tilpasset den prosjekterte utnyttelsesgraden av lagrenes deformasjons- og lastkapasitet. Det vises til den spesielle beskrivelsen og leverandørens spesifikasjoner.

d)

Mengden måles som antall lagre pr. lagerstørrelse og type. Enhet: stk.

x)

87.31

Deformasjonslagre (blokklagre)

Omfatter levering og montering av deformasjonslagre. (Med deformasjonslager forstås blokklager av gummi, armert med innstøpte stålplater. Bevegelser tas som deformasjon i gummien.)

a)

Lagrene skal være godkjent og testet for bruk i lave temperaturer.

b)

Mengden måles som antall lagre pr. lagerstørrelse og type. Enhet: stk.

x)

87.32

Fastlagre

Omfatter levering og montering av fastlagre.

a)

Mengden måles som antall lagre pr. lagerstørrelse og type. Enhet: stk.

x)

87.33

Glidelagre, allsidig bevegelig

Omfatter levering og montering av glidelagre.

a)

Mengden måles som antall lagre pr. lagerstørrelse og type. Enhet: stk.

x)

87.34

Glidelagre med sidestyring

Omfatter levering og montering av glidelagre med sidestyring.

a)

Mengden måles som antall lagre pr. lagerstørrelse og type. Enhet: stk.

x)

87.35

Rullelagre

Omfatter levering og montering av rullelagre.

a)

Mengden måles som antall lagre pr. lagerstørrelse og type. Enhet: stk.

x)

87.36

Sylindriske lagre

Omfatter levering og montering av sylindriske lagre.

a)

Mengden måles som antall lagre pr. lagerstørrelse og type. Enhet: stk.

x)

87.37

Sfæriske lagre

Omfatter levering og montering av sfæriske lagre.

a)

Mengden måles som antall lagre pr. lagerstørrelse og type. Enhet: stk.

x)

87.4

Fugekonstruksjoner

Omfatter detaljprosjektering, levering og montering av komplett fugekonstruksjon.

Prosessen omfatter også endeavslutninger, gjennomføringer i føringskanter/kantdragere og betongrekkverk samt avvanningssystem under åpne fuger.

Monteringen inkluderer rengjøring av utsparinger for fuger, rengjøring av støpeskjøter, ev. tilpasninger og faststøping av fugekonstruksjonen.

Arbeider med fuktisolering og slitelag, rissanvisende fuge, asfaltfuge og fugeterskler inngår i prosess 87.1.

a)

For materialkrav og godkjente fugetyper vises det til den spesielle beskrivelsen.

Fugekonstruksjoner uten dokumenterte og tilfredsstillende erfaringer fra norske eller sammenlignbare forhold, skal godkjennes av Vegdirektoratet før bruk.

Det skal fremgå av den spesielle beskrivelsen om det stilles spesielle krav til støysvakhet og fremkommelighet for syklister og gående.

Detaljerte krav til type fugekonstruksjon og kapasitet til å ta opp bevegelse skal fremgå av den spesielle beskrivelsen. Dimensjonerende bevegelser i montasjetilstanden pga. temperaturendringer og ev. kryp og svinn, skal også fremgå av den spesielle beskrivelsen for at dette kan tas hensyn til av entreprenøren.

Alt stål i fugekonstruksjonen skal være korrosjonsbeskyttet med System nr. 1 som angitt i prosess 85.3 eller varmforsinket som angitt i prosess 85.342. Stål som ikke kan beskyttes med System nr. 1 eller b)

Hovedprosess 8 195

varmforsinkes skal være i rustfritt stål og syrefast kvalitet iht. NS-EN 10088, nr. 1.4435, 1.4436 eller tilsvarende. Festemidler (skrueforbindelser, klamre etc) skal være i rustfritt stål og syrefast kvalitet iht. NS-EN ISO 3506, kvalitet A4-80 eller tilsvarende.

For å forenkle eventuell senere utskifting, skal rustfrie muttere påføres egnet voks eller emulsjon i gjengene før montering.

Del av varmforsinket stål som blir eksponert mot fersk mørtel, skal beskyttes mot kjemisk reaksjon og gassutvikling som angitt i prosess 84.86.

For å få fleksibilitet skal entreprenøren bestille ekstra fugeelementer og lengde på gummimembran utover teoretisk mål for å ta hensyn til kapping etc ved etappevis montasje.

Spesiell armering som legges i overdekningssonen for fastholding av fugekonstruksjonen skal være i rustfri kvalitet iht. prosess 84.323. Dersom ikke annet fremgår av den spesielle beskrivelsen, benyttes kamstål i rustfritt stål iht. NS-EN 10088, nr. 1.4401 eller tilsvarende og med mål og mekaniske egenskaper iht. NS 3576-3.

Betong for utstøping skal være ihht prosess 84.4 og skal dersom ikke annet fremgår av den spesielle beskrivelsen tilfredsstille følgende krav:

- Betongkvalitet B45 SV-40 - Dmax = 16 mm

Innstøpingsmørtel i utsparinger: Som prosess 84.871. Mørtel for understøp: Som prosess 84.872.

Detaljprosjektering c)

Entreprenøren skal kontrollmåle fugelengde og åpning i fugespalt på stedet og detaljprosjektere valgt fugekonstruksjon før fugekonstruksjon bestilles.

Tegningsgrunnlag og oppmåling på brustedet skal være utgangspunktet for detaljprosjekteringen som blant annet skal sikre at utforming av fugeseng, spesiell armering i fugeseng for fastholding av fugekonstruksjon, endeavslutninger og montasje tilpasses den spesifikke fugekonstruksjonen som benyttes.

Videre skal krav til vanntetting og andre spesielle krav som fremkommer av den spesielle beskrivelsen ivaretas.

I detaljprosjekteringen inngår en gjennomgang av prosjekteringsgrunnlaget for samtlige bruelementer med detaljutforming som vil ha betydning for montasje av fugekonstruksjon og funksjon i driftstiden. Spesielt nevnes følgende forhold:

- Bruas bevegelser i perioden når fugemontasje pågår og i driftstiden samt posisjon ved montasje.

- Skjevheter, horisontal- og vertikalkurvatur i overbygningen gir føringer for bevegelser i alle deler av fugekonstruksjonen

- Utsparing for fugeseng, størrelse på fugespalt og armeringsføring - Utsparing i føringskant, kantdrager og betongrekkverk

- Rekkverksstolper og innfesting av rekkverk - Orientering av lagre i forhold til horisontalplanet - Føring av kabler over fugespalten

- Fugeterskel og fuktisolering/slitelag

Detaljprosjektering forelegges byggherren for kommentarer før endelig bestilling av fugekonstruksjon.

Betongarbeider

Dersom det avdekkes behov for tiltak utover nødvendige arbeider for faststøping av fugekonstruksjon skal byggherren varsles og videre arbeider avtales spesielt. Dette kan for eksempel være behov for utbedring av skader eller etablering av større fugespalt for at bevegelser skal kunne tas opp.

Forbehandling og rengjøring av fugeseng

Utsparing for fugeseng sandblåses grundig slik at all slamhud fjernes og tilslaget fremstår i overflaten.

Underlaget rengjøres for alle løse materialer og støv og forvannes slik at det fremstår som vannmettet men overflatetørt umiddelbart før utstøping.

Forskaling

Det vises til prosess 84.2.

Fugespalt skal forskales slik at forhåndsinnstilling av fugekonstruksjon ved temperatur på montasjetidspunktet blir som beskrevet i den spesielle beskrivelsen.

Forskaling i fugespalt skal ikke blokkere bevegelser i konstruksjonen slik at tvangskrefter kan oppstå. Det skal derfor brukes ensidig forskaling som ikke blokkerer for temperaturbevegelser i brua.

Leverandør av fugekonstruksjon og entreprenøren skal sammen utarbeide en løsning for forskaling. Denne skal før arbeidene starter forelegges byggherren til gjennomsyn og kommentering.

All forskaling skal fjernes så snart som mulig etter utstøping.

Armering

196 Hovedprosess 8

Det vises til prosess 84.3.

Entreprenør utarbeider endelig bøyeliste med utgangspunkt i oppmåling av virkelig geometri og

leverandørens krav til armering. Bøyeliste forelegges byggherren for gjennomsyn og kommentarer. Det må være mulig å kappe og bøye armering på stedet dersom det oppstår behov for spesielle tilpasninger på byggeplass, eventuelt må det være kort leveringstid på supplerende ferdig kappet og bøyd armering fra leverandør.

Spesiell armering i rustfri kvalitet for innfesting av fugekonstruksjon skal ha min. 25 mm overdekning etter utstøping.

Levering og montering av fugekonstruksjon Leverandørens beskrivelse skal følges.

Fugekonstruksjonen med endeavslutninger og deksler skal monteres i posisjon slik at det ikke oppstår noen form for tvangskrefter i fugekonstruksjon eller bru i driftstiden som følge av bruas bevegelser. Videre skal montasje være slik at det ikke blir oppstikkende eller utstikkende deler som kan komme i konflikt med trafikkavvikling og vintervedlikehold som følge av endret posisjon når overbygningen beveger seg.

Gummimembran skal føres kontinuerlig gjennom hele fugekonstruksjonen og opp i eventuelle endeavslutninger.

Ved gjennomføring i kantdrager gis fugekonstruksjonen ca 100 mm utstikk i forhold til sidekant brudekke hvor det er fall og vannavrenning for å forhindre nedfukting og misfarging av underliggende betong.

Fugekonstruksjonen skal monteres slik at denne ligger parallelt og 5 mm under overkant tilstøtende fugeterskel og slitelag.

Fugeelementene løsnes så snart som mulig etter utstøping av fugeseng for at det ikke skal oppstå tvangskrefter ved temperaturbevegelser i brua.

Etter at betongen er tilstrekkelig herdet skal bolter trekkes til, eventuelle utstikkende ender kappes plant med respektive fugeelement og boltehull i fugeelementene gjensparkles i henhold til fugeleverandørens beskrivelse.

Fugekonstruksjonen skal være vanntett i full lengde inklusive oppføringer i føringskanter, kantdragere og betongrekkverk etter montasjen.

For fugekonstruksjoner som er utformet åpne, dvs. for full vanngjennomgang, skal det under fugen anordnes fleksible skjørt, renner og avløp slik at vannet kan føres kontrollert vekk fra brua. Det skal tilrettelages for inspeksjon, rengjøring og utskifting av deler eller hele systemet. For stål i direkte kontakt med kloridholdig avrenningsvann kreves det rustfritt stål og syrefast kvalitet iht. NS-EN 10088, nr. 1.4435, 1.4436 eller tilsvarende. Festemidler (skrueforbindelser, klamre etc) skal være i rustfritt stål og syrefast kvalitet iht. NS-EN ISO 3506, kvalitet A4-80 eller tilsvarende. For å forenkle eventuell senere utskifting, skal rustfrie muttere påføres egnet voks eller emulsjon i gjengene før montering.

Rengjøring/opprensk

Fugespalt, lageravsats og underliggende terreng skal være helt fritt for sand, smuss, meislingsavfall etc når arbeidene ferdigstilles.

Det vises for øvrig til den spesielle beskrivelsen.

Monteringstoleransen for fugene skal være tilpasset den prosjekterte utnyttelsesgraden for fugenes deformasjonskapasitet. Det vises til den spesielle beskrivelsen og leverandørens spesifikasjoner.

Nivåforskjell mellom fugekonstruksjon og fugeterskel og slitelag: 5 ± 2 mm.

d)

Entreprenøren plikter å gjennomføre en egenkontroll av fugeoppsett og armering før støpning, samt å varsle byggherren før støping slik at byggherrens representant kan være tilstede ved støpearbeider.

Før trafikk settes på understøpt fugekonstruksjon skal det verifiseres at betongfasthet er minst B30. Dette gjøres ved teoretisk beregning av fasthet som funksjon av temperatur i herdefasen. Dersom det fremgår av den spesielle beskrivelsen, skal betongfastheten dokumenters ved hjelp av minimum fire prøvestykker som støpes ut samtidig med understøpen og legges ved brua frem til prøving. To av prøvestykkene trykkes før trafikken settes på og skal da ha en trykkfasthet tilsvarende B25 for begge enkeltprøver. Hvis denne ikke er oppnådd, må tidspunkt for åpning for trafikk utsettes og eventuelt de to gjenværende prøvestykkene trykkes.

Vanntetting skal kontrolleres i alle deler av fugekonstruksjonen med langvarig spyling med vann eller i forbindelse med kraftig nedbør. Gjelder også for fortausfuge og endeavslutninger.

Lageravsats og fugespalt skal etter ferdig montasje og fjerning av forskaling kontrolleres nøye for å sikre at alt overflødig materiale er fjernet.

Det kontrolleres at overkant fugeterskel ligger 5 mm over overkant fugekonstruksjon og flukter med overkant tilstøtende slitelag.

Det kontrolleres med rettholt at jevnhetsklasse for belegningsarbeidene er tilfredsstilt for fugekonstruksjon, fugeterskel og tilstøtende slitelag korrigert for nivåforskjell mellom fugekonstruksjon og fugeterskel.

e)

Hovedprosess 8 197

Mengden måles som lengde av fuge pr. fugetype og fugestørrelse. Enhet: m x)

87.41

Fingerfuge

Omfatter prosjektering, levering og montering av fingerfuge.

a)

Det skal fremgå av den spesielle beskrivelsen om fugen skal være av tett type med gummimembran, åpen med underliggende avvanningssystem eller begge deler.

b)

Mengden måles som lengde av fuge pr. fugetype og fugestørrelse. Enhet: m x)

87.42

Flerelementfuge

Omfatter levering og montering av flerelementfuge. Med lamell- eller flerelementfuge forstås stål- eller aluminiumslameller med gummimembran mellom lamellene.

a)

Gummiprofilene skal tette og ikke være i kontakt med trafikken. For større bevegelser er lamellene lagt opp på traverser med lagre i hver ende. Disse er orientert og kan gli i bruas bevegelsesretning.

b)

Mengden måles som lengde av fuge pr. fugetype og fugestørrelse. Enhet: m x)

87.43

Andre fugetyper

Omfatter prosjektering, levering og montering av andre fugetyper a)

Mengden måles som lengde av fuge pr. fugetype og fugestørrelse. Enhet: m x)

87.44

Tillegg, støyreduserende tiltak

Omfatter tillegg for støyreduserende tiltak.

a)

Det vises til den spesielle beskrivelsen b-e)

Mengden måles som lengde av fuge pr. fugetype og fugestørrelse med spesiell utførelse for reduksjon av støy. Enhet: m

x)

87.45

Tillegg, tilrettelegging for gang- og sykkeltrafikk

Omfatter tillegg for tilrettelegging for gang- og sykkeltrafikk.

a)

Det vises til den spesielle beskrivelsen b-e)

Mengden måles som lengde av fuge pr. fugetype og fugestørrelse med spesiell utførelse for tilrettelegging for gang- og sykkeltrafikk. Enhet: m

x)

87.46

Endeavslutninger og gjennomføringer

Omfatter alle tillegg for endeavslutninger og gjennomføringer som ikke er innkalkulert i andre prosesser.

a)

Mengden måles som antall endeavslutninger og gjennomføringer. Enhet: stk.

x)