• No results found

87.182 Fugeterskel av topeka, steinfylt Omfatter fugeterskler av steinfylt topeka

a)

Det benyttes PmBE 60 (C60BP3) eller tilsvarende som kleber og Topeka 4S som mettes med finpukk.

Som tilslag benyttes stein 8/11 mm som tilfredsstiller krav til flisighetsindeks, Los Angeles-verdi og mølleverdi som for slitedekke for ÅDT>5000 eller bedre.

Fugeterskelen skal bygges opp slik at mengde Topeka 4S tilpasses kornfordeling og gir fullstendig utfylling av hulrom mellom tilslagskorn, men ikke med så stor andel av Topeka 4S at fugeterskelen blir for myk.

Resept og produktdatablad samt kornfordelingskurve og dokumentasjon av tilslaget skal legges frem for byggherren for kommentarer før arbeider utføres.

b)

Topeka 4S varmes opp i henhold til leverandørens anvisning. Maks temperatur skal ikke overstige 190 °C.

Tilslaget varmes opp til 150 °C. Under blanding tilføres nødvendig varme for å holde temperaturen oppe slik at god kvalitet på blanding og utlegging sikres.

c)

Mengden måles som prosjektert volum. Enhet: liter.

x)

87.2

Rekkverk

Omfatter følgende:

- levering og montering av alle typer rekkverk på bruer og støttekonstruksjoner - beskyttelsesskjermer over elektrifisert bane

- støyskjermer

- overganger til vegrekkverk, rekkverksavslutninger og støtputer

- jording og merking av beskyttelsesskjerm og brurekkverk over elektrifisert bane

- skjermer og sikringsgjerder for å forhindre allmenn ferdsel, klatring, leking osv. når det er risiko for fall og andre uønskede hendelser i forbindelse med bruer og støttekonstruksjoner

- inngjerding av områder som skal stenges for allmennheten av hensyn til brukonstruksjonens sikkerhet - oppmåling og detaljprosjektering

- utbedring av skader på korrosjonsbeskyttelse på eksisterende rekkverk ved montering av overgang mot nytt brurekkverk

- betongarbeider ved understøp av fotplater og utstøping av rekkverksutsparinger

- rekkverksutsparinger for brurekkverk som innfestes i konstruksjonen ved utstøping av utsparinger Stålarbeider for forankringsplate på ståldekker inngår i prosess 85.

a)

Det vises til Håndbok N101 Rekkverk, Håndbok V160 Standard vegrekkverk og Håndbok V161 Standard brurekkverk.

b)

Generelt

Brurekkverk med overganger, endeavslutninger og støtputer skal være typegodkjent eller, i spesielle tilfeller, gitt egen godkjenning for aktuelt prosjekt av Vegdirektoratet. Rekkverk av prefabrikkerte betongelementer skal være typegodkjent mens plasstøpte betongrekkverk eller rekkverk som er en integrert del av brukonstruksjonen, godkjennes som konstruksjon hvis typegodkjenning på forhånd ikke er gitt for aktuelt prosjekt. Brurekkverk og/eller innfesting som avviker fra typegodkjent løsning skal

godkjennes i Vegdirektoratet.

Brurekkverk med overganger, endeavslutninger og støtputer skal leveres og monteres med

materialkvaliteter, sammensetning og utforming og som samsvarer med typegodkjent eller godkjent løsning.

Brurekkverk og beskyttelsesskjermer på bruer over jernbane skal i tillegg godkjennes av Jernbaneverket i hvert enkelt tilfelle.

Betong

Det vises til prosess 84.4.

Betong skal fremstilles i fasthetsklasse B45 med betongspesifikasjon SV-40. SV30 Benyttes dersom det fremgår av den spesielle beskrivelsen.

Betongens frostmotstand skal dokumenteres ved forprøving før støpearbeider begynner og videre under utførelsen. Dersom ikke annet fremgår av den spesielle beskrivelsen tas det en prøve pr. påbegynt 1000 meter rekkverk.

Frostmotstand skal minst være en av følgende:

190 Hovedprosess 8

SS 13 72 44, Utgåva 3 fra 1995 (Boråsmetoden):

Maksimal avskalling 1,0 kg/m² og m56/m²8 mindre enn 2,0.

NS-EN 480-11 - Bestemmelse av luftporestruktur i herdnet betong:

Avstandsfaktor mindre enn 0,25 mm og spesifikk overflate større enn 25 mm²/mm³.

Mørtel/betong for innstøping av stolper: Som prosess 84.871.

Mørtel/betong for understøp av fotplater: Som prosess 84.872.

Stål

Det vises til prosess 85.1.

Alt stål og alle forbindelsesmidler med unntak av forbindelsesmidler for innfesting til konstruksjonen, skal være varmforsinket i henhold til prosess 85.342. Dersom det i tillegg skal benyttes pulverlakkering skal dette fremgå av den spesielle beskrivelsen. Det samme gjelder fargekode på pulverlakkering.

Pulverlakkering utføres i henhold til prosess 85.36.

Del av varmforsinkede massive rekkverksstolper som skal innstøpes i rekkverksutsparinger og del av varmforsinket fotplate som blir eksponert mot fersk mørtel i understøp, skal beskyttes mot kjemisk reaksjon og gassutvikling som angitt i prosess 84.86.

Skruer og gjengestenger for innfesting til konstruksjonen skal være i rustfritt stål (syrefast kvalitet) A4-80 i henhold til NS-EN ISO 3506. Underlagsskiver og muttere i innfesting skal være i samme syrefaste kvalitet eller varmforsinket i henhold til prosess 85.342. Dersom det ikke fremgår av den spesielle beskrivelsen benyttes syrefaste underlagsskiver og muttere. For å forenkle eventuell senere utskifting av stolper, skal rustfrie muttere påføres egnet voks eller emulsjon i gjengene før montering.

Modifikasjon (kutting, hulltaking og lignende) på eksisterende stålrekkverk på tilstøtende vei og konstruksjoner korrosjonsbeskyttes med Vedlikeholdssystem 3 i henhold til prosess 88.48.

Tre

Det vises til prosess 86.1.

Trestolper skal trykkimpregneres til nordisk impregneringsklasse A.

Aluminium

Det vises til prosess 86.3.

Plast

Plaststolper, plasthylser og lignende skal være godkjent av Statens vegvesen i forbindelse med godkjenning av rekkverkssystemet.

Det vises for øvrig til den spesielle beskrivelsen.

Det vises til Håndbok N101 Rekkverk, Håndbok V160 Standard vegrekkverk og Håndbok V161 Standard brurekkverk.

c)

Detaljprosjektering

Detaljprosjektering utføres i henhold til Håndbok N400 Prosjekteringsregler for bruer, Håndbok N101 Rekkverk, Håndbok V160 Standard vegrekkverk, Håndbok V161 Standard brurekkverk og på grunnlag av oppmålinger og tegningsgrunnlag.

Arbeids- og verkstedtegninger av rekkverk som ikke er typegodkjent skal sendes inn til Vegdirektoratet for godkjenning og skal være godkjent før tilvirking starter.

Arbeidstegninger og verkstedtegninger av alle rekkverk skal forelegges byggherren for kommentarer før tilvirkning i verksted starter.

Arbeidstegninger skal tilfredsstille krav til tegninger i Håndbok N400 Prosjekteringsregler for bruer og

”som bygd” tegninger oversendes byggherren etter utført arbeid.

Styrkeklasse for rekkverk og spesielle funksjonskrav som for eksempel krav til brøytetett utførelse skal fremgå av den spesielle beskrivelsen.

Ved oppmåling og utarbeidelse av arbeids- eller verkstedtegninger skal det legges spesiell vekt på å innarbeide nødvendig fleksibilitet slik at brudekkets tverrfall og mulige toleranseavvik fra originaltegninger ikke får konsekvenser.

Det skal videre tas hensyn til dilatasjonsfuger ved at rekkverksstolper plasseres med fuge/fugekonstruksjon tilnærmet midt mellom stolpene og at nødvendig kapasitet til å ta opp bruas bevegelse innarbeides.

Dersom ikke annet er angitt i den spesielle beskrivelsen skal stolper stå i lodd.

Betongarbeider Forskaling

Det vises til prosess 84.2. Det benyttes stålforskaling eller finerplater belagt med plast på flater inn mot kjørebanen hvor det er fare for at hjul får feste i ujevnheter og klatrer. Bordforskaling tillates ikke på slike flater.

Hovedprosess 8 191

Prefabrikkerte betongelementer utføres uten støpeskjøter.

Alle hjørner avfases med 10-20 mm trekantlist.

Armering

Som prosess 84.3.

Betongstøp

Som prosess 84.4. Betong skal ikke avformes før fasthet er tilstrekkelig til at skader og uønskede deformasjoner unngås. Nystøpt rekkverk skal umiddelbart etter avforming beskyttes mot uttørking ved tildekking med plastfolie i minimum 24 timer.

Stålarbeider

Som prosess 85.2, 85.3 og 85.4 med underordnede prosesser.

Trearbeider

Som prosess 86.1 med underordnede prosesser. Trematerialer skal ikke være så mettet med impregnering at dette siver ut av trevirket og gir tilgrising av omgivelser og brukere.

Aluminiumsarbeider Som prosess 86.3 Innfesting

Rekkverksstolper i grunnen

Stolper i grunnen skal ha rammedybde som ved fullskalatest. Standardrekkverk skal ha rammedybde minimum lik 1200 mm. For å sikre at krav til rammedybde tilfredsstilles skal stolpene tydelig merkes 1200 mm fra spiss.

Rekkverksstolper innfestet i bru

Oppstikk over mutter for gjengestag skal ikke være mindre enn 5 mm eller større enn boltediameteren.

Innfesting av rekkverksstolper med innstøpt boltegruppe

Kiler eller lignende for justering av stolpene tillates ikke. Forskaling av understøp må utformes slik at utlufting oppnås ved utstøping. Forbehandling, rengjøring og forvanning av betongunderlag utføres som angitt i prosess 88.32. Understøp utføres iht. prosess 84.872.

Innfesting av rekkverksstolper i utstøpte utsparinger

Det er kun rekkverksstolper med rundt eller rektangulært massivt ståltverrsnitt som tillates innfestet i utstøpte utsparinger.

Utsparing skal minimum være 250 mm dyp med minste avstand mellom ytterkontur til fri kant på 150 mm.

Hjørner i utsparing avrundes med radius minimum lik 50 mm. Lysåpning mellom rekkverksstolpe og betong skal være minst 15 mm. Bunn av utsparing skal gis kjegleform med drenering til brudekkets underside fra laveste punkt i bunn av utsparing. Dreneringsrør skråskjæres og anordnes med systematisk utstikk i underkant brudekke.

Forskalingsmaterialer for etablering av utsparing skal være overflatefast slik at materialrester ikke blir sittende igjen i betongoverflaten. For øvrig som prosess 84.2.

Innstøping i rekkverksutsparing utføres iht. prosess 84.871

Overkant av utstøping gis fall på 1:5 ut fra stolperoten. Utstøpingen påføres forsegling med egnet elastisk sementbasert slemmemasse eller epoksy med minst 3 cm overlapp inn på tilstøtende betong og 10 cm opp på rekkverksstolpe.

Innfesting av rekkverksstolper i ståldekke

Det skal benyttes rekkverksstolper med påsveiset fotplate. Korrosjonsbeskyttelse utføres etter at fotplate er sveiset til stolpen.

Stolpe festes til påsveiset forankringsplate i brudekke med bolter i gjengede hull.

Ferdig montert rekkverk skal i høyde og sideveis ikke ha skjemmende avvik fra teoretisk riktig plassering målt i høyde med øverste element i rekkverket. På rett linje skal avvik i høyde og side være maksimalt +/- 5 mm over 5 meters lengde. Krumme rekkverk skal ikke ha skjemmende avvik ved siktprøving langs rekkverket. Rekkverksstolpene skal ikke ha større avvik fra teoretisk riktig plassering enn +/- 3 mm.

Dersom ikke annet fremgår av den spesielle beskrivelsen, gjelder toleransekravene også for beskyttelsesskjermer og støyskjermer.

For betongarbeider vises det til prosess 84. Prefabrikerte betongelementer skal ha en jevn overflate uten grader, riss og overflateporer. For øvrig skal krav til toleranseklasse 1 i prosess 84 d) tilfredsstilles.

d)

Typegodkjenning og/eller annen spesiell godkjenning skal leveres byggherren.

e)

192 Hovedprosess 8

Dokumentasjon på oppnådd sinktykkelse skal leveres byggherren.

Mengden måles som prosjektert lengde rekkverk pr. rekkverkstype, inklusiv tillegg for vertikal- og horisontalkurvatur, dilatasjonsskjøter, avslutningsdetaljer, overganger, nedføringer og tilpasninger.

Enhet: m x)

87.21

Detaljprosjektering

Omfatter detaljprosjektering av komplett rekkverk på bru med skjermer, sikringsgjerder, overgang til vegrekkverk og/eller endeavslutninger.

a)

Kostnad angis som rund sum. Enhet: RS x)

87.22

Kjøresterkt rekkverk i stål

Omfatter levering og montering av kjøresterke brurekkverk i stål. Gjelder også for bybrurekkverk.

a)

Som prosess 87.2. Enhet: m x)

87.221

Ytterrekkverk i stål

Omfatter levering og montering av ytterrekkverk i stål.

a)

Som prosess 87.2. Enhet: m x)

87.222

Mellomrekkverk i stål

Omfatter levering og montering av mellomrekkverk i stål.

a)

Som prosess 87.2. Enhet: m x)

87.23

Topprekkverk i stål

Omfatter levering og montering av topprekkverk i stål.

a)

Som prosess 87.2. Enhet: m x)

87.24

Gang-/sykkelvegrekkverk i stål

Omfatter levering og montering av gang-/sykkelvegrekkverk i stål.

a)

Som prosess 87.2. Enhet: m x)

87.25

Rekkverk i betong, aluminium og tre

Omfatter levering og montering av rekkverk i betong, aluminium og tre.

a)

Som prosess 87.2. Enhet: m x)