• No results found

87.1

Fuktisolering, slitelag, fugeterskler og asfaltfuger

Omfatter fuktisolering og asfaltering av brudekker og konstruksjoner i fylling inklusive spesielle arbeider for avslutninger i sidekant brudekke og i bruavslutninger, tilslutninger til føringskanter, kantdragere eller betongrekkverk, rekkverksstolper, vannavløp og asfaltdekke på tilstøtende vei samt legging i rekkverksrom.

Rissanvisende fuger, asfaltfuger og fugeterskler inngår i prosessen.

Dersom det fremgår av den spesielle beskrivelsen inngår telting med tørking ev. oppvarming, samt beskyttelse av benyttede materialer mot skadelige påvirkninger i herdetiden og inntil beskyttende lag blir lagt for utførelse under kontrollerte forhold for eksempel vinterstid.

I prosessen inngår kontroll av underlag før utførelse og nødvendig rengjøring av forbehandlet flate for å sikre at krav er tilfredsstilt når belegningsarbeider starter. Dersom forbehandling ikke er tilfredsstillende skal byggherren varsles og korrigerende tiltak avtales.

- Grunnarbeider ved konstruksjoner i fylling inngår i prosess 81 - Betongslitelag inngår i prosess 84.44

- Forbehandling av betong før påføring/utlegging inngår i prosess 84.6 - Forbehandling av stål før påføring/utlegging inngår i prosess 85.37 - Forbehandling av tre før påføring/utlegging inngår i prosess 86.145 - Forbehandling av aluminium før påføring/utlegging inngår i prosess 86.3 - Slitelag av tre inngår i prosess 86.146 og 86.147

Løsmassearbeider og spesielle tiltak for å beskytte fuktisolering/membran mot penetrering og/eller nedrivning inngår i prosess 81. Armert påstøp med samme formål inngår i prosess 84.

a)

Det vises til Håndbok N200 Vegbygging, Håndbok R510 Vann og frostsikring i tunneler og den spesielle beskrivelsen.

Samtlige krav til materialer og utførelse som fremgår av denne eller underordnede prosesser er minimumskrav. Dersom leverandørens anvisning avviker fra disse i skjerpende retning gjelder leverandørens beskrivelse.

Materialer og produkter skal transporteres, oppbevares og benyttes i henhold til leverandørens anvisning.

Type underlag som skal belegges, fuktisolering, eventuelt avrettingslag, asfaltslitelag og total tykkelse skal fremgå av den spesielle beskrivelsen.

Entreprenøren skal utarbeide en belegningsplan hvor alle arbeidsoperasjoner beskrives og rekkefølge på de ulike typer arbeider fremkommer. Belegningsplanen skal sikre at arbeidene utføres under

tilfredsstillende forhold og på en måte som gir god kvalitet på sluttresultatet. Belegningsplan oversendes byggherren til gjennomsyn og kommentarer i god tid før utførelse.

Ferdig rengjort underlag skal ikke trafikkeres og brudekket skal ikke brukes for lagring av materialer og utstyr før arbeidene er ferdig utført. Arbeider på eller nær flater som skal belegges og som kan forurense underlaget skal ikke utføres før belegning er ferdig.

Massetransport og bruk av utstyr for utførelse av belegningsarbeidene skal planlegges og utføres slik at forbehandlet underlag ikke forurenses og korrosjonsbeskyttelse ikke skades. Videre skal utlagt fuktisolering ikke forurenses eller skades ved at omfang av ferdsel, transport og bruk av utstyr som belaster utlagt fuktisolering minimaliseres og foregår på en mest mulig skånsom måte. Belastning må ikke forekomme før materialer har oppnådd tilstrekkelig styrke. Ved legging av asfaltdekker skal massetransport til utlegger om mulig foregå på allerede utlagt, avrettet og komprimert asfalt.

Arbeidsoperasjoner som innebærer at tyngre utstyr og kjøretøy belaster utlagt fuktisolering eller asfaltdekke skal planlegges og utføres slik at tiden hvor belastning opptrer blir kortest mulig og flyttes umiddelbart etter utførelse.

Videre skal alt arbeid planlegges og utføres på en slik måte at øvrige deler av brua ikke påføres skader.

Dersom dette likevel skjer, skal det utbedres med materialer og utførelse som gir like god kvalitet og visuelt inntrykk som før skader inntraff, kostnadsfritt for byggherren.

b-c)

Jevnhetsklasse på overkant slitelag skal være som for tilstøtende veg og i henhold til Håndbok N200 Vegbygging dersom ikke annet fremgår av den spesielle beskrivelsen.

Dersom jevnhetsklasse på tilstøtende veg ikke er angitt, skal den fremgå av den spesielle beskrivelsen.

Utkiling av sprang i lengdeprofilet gjøres med følgende maksimale relative fall (Imax) i forhold til teoretisk veglinje:

Jevnhetsklasse 1: Imax = 2 ‰ Jevnhetsklasse 2 og 3: Imax = 4 ‰ Jevnhetsklasse 4: Imax = 8 ‰ d)

176 Hovedprosess 8

Kontrollen skal utføres iht. kontrollplan utarbeidet av entreprenøren.

Alle forhold på produksjonsstedet/byggeplassen som påvirker kvaliteten på fuktisoleringen, slik som vær og vind, temperatur, luftfuktighet, duggpunkt, temperatur i underlaget etc. skal registreres minst to ganger pr.

skift og alltid når forholdene endres vesentlig. Registreringer skal oppbevares og oversendes byggherren på forlangende.

For kontrollen skal entreprenøren ha følgende håndbøker, standarder og utstyr tilgjengelig:

- Håndbok R211 Feltundersøkelser - Hygrometer/Psykrometer - Lufttermometer

- Overflatetermometer - Duggpunktskalkulator - Skarp tynn kniv

- Adhesjonstester (NS-EN 1542 for betongdekker og NS-EN ISO 4624 for ståldekker)

Før arbeidene starter skal entreprenøren kontrollere forbehandlet flate visuelt og måle fuktinnhold og heft til underlaget.

Alle skader og mangler i underlaget skal være utbedret og nødvendig bearbeiding for å gi tilfredsstillende heft skal være utført. Overflaten skal være ren og tørr, fri for løse partikler, skitt, begroing, fett og olje.

Betongdekker skal være forbehandlet iht. prosess 84.62 eller 84.63 og rengjort for sementslam, mørtelsøl, membranherdner osv. Ståldekker skal være forbehandlet iht. prosess 85.37. Tredekker skal være forbehandlet iht. prosess 86.145 og fri for overflødig kreosot og det skal ikke være tegn til ny utsiving.

Når belegningsarbeidene skal utføres i egen entreprise skal entreprenøren gi byggherren en skriftlig bekreftelse på at underlaget er kontrollert og forbehandling er tilfredsstillende. Dersom dette ikke er tilfelle, skal byggherren skriftlig meddeles mangler slik at byggherren kan iverksette korrigerende tiltak. Dette gjentas helt til bekreftelse kan gis.

På ferdig lagt og herdet epoksy på betong skal heften kontrolleres med avtrekksprøver i henhold til Håndbok R211 Feltundersøkelser, metode 15.541 (NS-EN 1542). Det skal tas 1 prøve bestående av 3 enkeltavtrekk for hver påbegynt 50 m². Dersom de 5 siste prøvene tilfredsstiller kravet, kan prøvningsfrekvensen reduseres til 1 prøve for hver 500 m².

Kravet til heftfasthet er minimum 1,5 MPa for hver prøve, ingen enkeltavtrekk under 1,3 MPa.

Fuktinnhold i betongunderlaget kontrolleres dersom det har betydning for heft for kleber eller fuktisolering.

Fuktinnhold skal ligge under øvre grense gitt av produktleverandør.

Kontroll av fuktinnhold i betongunderlag utføres i henhold til Håndbok R211 Feltundersøkelser, metode 15.543, dersom produktleverandør ikke angir annen metode.

Kontroll i forbindelse med legging av asfaltdekker utføres i henhold til gjeldende kontraktsgrunnlag for asfalteringsjobber for Statens vegvesen.

Kontroll av kornkurve, bindemiddelinnhold og hardhet for isoleringsstøpeasfalt og Topeka 4S (Top 4S) levert i koker:

Ved hver prøvetaking tas det ut en prøve til byggherren og en til entreprenøren. Entreprenøren kan om ønskelig benytte sin prøve i driftskontrollen. Under arbeidets gang skal det tas ut minst en prøve av polymermodifisert bitumenemulsjon PmBE60 (C60BP3) og en prøve av Topeka 4S pr. bru. Ved større bruer skal det tas en prøve pr koker hvorav en prøve pr 1000 m² brudekke analyseres for bestemmelse av sammensetningen (kornkurve og bindemiddelinnhold) og hardhet ved stempelinntrykk i henhold til Håndbok R210 Laboratorieundersøkelser, metode 14.5582 (NS-EN 12697-20). Masseprøver tas fra halvfull koker i henhold til Håndbok R211 Feltundersøkelser, metode 15.3412.

Forbruk av materialer registreres og rapporteres.

e)

Mengden måles som prosjektert vekt fuktisolering og slitelag. Enhet: tonn x)

87.11

Telting og kondisjonering

Omfatter telting og kondisjonering med avfukting og oppvarming samt beskyttelse av benyttede materialer mot skadelige påvirkninger i herdetiden og inntil beskyttende lag blir lagt for utførelse under kontrollerte forhold.

Minste lengde på telt skal fremgå av den spesielle beskrivelsen. Det samme skal eventuelle begrensninger på grunn av vindlast på brua.

a)

Telt skal ha størrelse (lengde, bredde) og utforming slik at arbeider kan utføres på hele brudekket i tverretning i en arbeidsoperasjon. Telt skal kunne lukkes fullstendig og ha styrke og innfesting som kan motstå opptredende vindlast. Telt skal videre være så tett og isolerende at det er mulig å kondisjonere luften til ønsket temperatur og fuktighet.

Utstyr for oppvarming og avfukting skal ha tilfredsstillende kapasitet i forhold til klimatiske forhold og volum b)

Hovedprosess 8 177

i telt. Utstyret skal brukes på en slik måte at olje, fett, eksos og så videre ikke forurenser underlaget før belegning er lagt.

Endelig omfang av bruk av telting og kondisjonering av klima skal avtales med byggherren i så god tid før utførelse at tilfredsstillende forhold kan oppnås.

Prinsipp for innfesting i bru skal legges frem for byggherren til gjennomsyn og kommentarer i god tid før bruk. Innfesting skal gjøres slik at konstruksjonen ikke påføres skader. Spesiell forsiktighet skal utøves slik at korrosjonsbeskyttelse/overflatebehandling ikke skades.

Skulle det mot formodning oppstå skader skal disse utbedres kostnadsfritt for byggherren og med materialer og utførelse som gir kvalitet som tilsvarer uskadd konstruksjon.

c)

Mengden måles som teltet og kondisjonert areal. Enhet: m² x)

87.111

Beredskap

Omfatter beredskap for å ha telt for innkledning og utstyr for avfukting og oppvarming i beredskap for eventuell bruk hvis det er nødvendig for å få tilfredsstillende utførelse.

a)

Mengden måles som areal brudekke det skal holdes telt i beredskap for. Enhet: m² x)

87.112

Telting

Omfatter all transport, oppsetting, vedlikehold, flytting og riving av telt, telting og kondisjonering samt beskyttelse av benyttede materialer mot skadelige påvirkninger i herdetiden og inntil beskyttende lag blir lagt for utførelse under kontrollerte forhold.

a)

Mengden måles som teltet areal. Enhet: m² x)

87.113

Kondisjonering

Omfatter kondisjonering med avfukting og oppvarming samt beskyttelse av benyttede materialer mot skadelige påvirkninger i herdetiden og inntil beskyttende lag blir lagt for utførelse under kontrollerte forhold.

a)

Mengden måles som kondisjonert areal. Enhet: m² x)

87.12

Klebing for belegningsklasse A1

Omfatter klebing for belegningsklasse A1-Asfaltslitelag direkte på betongdekke.

Dersom prosess 87.16 med underliggende prosesser ikke er benyttet i mengdefortegnelsen, inngår også alle tilslutninger.

a)

Som kleber benyttes PmBE60 (C60BP3) eller annen egnet polymermodifisert bitumenemulsjon.

PmBE60 (C60BP3) skal tilfredsstille krav som i prosess 87.14.

b)

Klebemiddelet påføres brudekket i en mengde av 0,2-0,5 kg/m² tilpasset dekkets overflatestruktur og sugeevne. Det forsegles langs føringskanter/kantdrager ved at kleber påføres ca 10 cm opp på sidekanter og, etter asfaltering, i en bredde på 30 cm ut fra føringskant/kantdrager.

Videre belegningsarbeider utføres etter fullstendig brytning av kleber.

Tilslutninger utføres iht. prosess 87.16 og aktuelle underprosesser.

c)

Mengden måles som prosjektert areal. Enhet: m² x)

87.13

Forenkelt fuktisolering - A 2

Omfatter forenklet fuktisolering type A2-1 med lettflytende epoksy eller type A2-2 med polymermodifisert bitumenemulsjon PmBE60 (C60BP3) på betongdekker.

Dersom prosess 87.16 med underliggende prosesser ikke er benyttet i mengdefortegnelsen, inngår også alle tilslutninger.

a)

Finsand for sandavstrøing skal være rent steinmateriale av god forvitringsbestandig bergart. Finsand skal ha kornstørrelse 0,5-1,5 mm og være støvfri, tørr og fri for belegg.

Lettflytende epoksy for fuktisolering type A2-1 skal være løsemiddelfri fra leverandør og brukes ufortynnet.

Den skal tilfredsstille samme krav som lettflytende epoksy til fuktisolering type A3-1, prosess 87.14.

Polymermodifisert bitumenemulsjon PmBE60 (C60BP3) for fuktisolering type A2-2 skal tilfredsstille krav som angitt i prosess 87.14.

b)

Lufttemperatur skal være over +10 °C. Relativ fuktighet skal være lavere enn 80 %. Underlagets temperatur skal ligge minst 3 °C over duggpunktet ved påføring.

c)

178 Hovedprosess 8

Tilslutninger utføres som beskrevet i prosess 87.16 og aktuelle underprosesser.

Forenklet fuktisolering type A2-1 med lettflytende epoksy

Epoksy påføres med kost, malerulle, gumminal eller liknende. Spesialsprøyte kan også benyttes, men da skal første lag kostes grundig for å redusere omfang av småhull gjennom neste lag. Arbeidstrykk i spesialsprøyten skal dannes av væskepumper slik at drivgass ikke kommer i kontakt med epoksymateriale før det forlater dyse i munnstykke.

Betongflaten impregneres med lettflytende epoksy i en mengde av 0,3-0,5 kg/m² tilpasset dekkets overflatestruktur og sugeevne. Flater hvor det ikke er mulig å påføre neste lag vått i vått, avstrøs med finsand mens overflaten er våt.

Epoksymateriale skal fordeles jevnt over hele overflaten. I tilslutninger mot tidligere påført epoksy skal det være overlapp på minst 10 cm og det skal anordnes sone for nytt overlapp med epoksy mot neste påføringsetappe.

På øvrige flater påføres neste lag vått i vått i en mengde av omtrent 0,3 kg/m² avhengig av metting fra det første laget. Før herding avstrøs overflaten med finsand i en mengde på 2,0 kg/m² slik at overflaten blir sandpapirlignende. Etter herding fjernes alt overskudd av sand.

På avstrødd, rengjort og tørr flate samt 10 cm opp på føringskanter/kantdragere og, etter asfaltering, i en bredde på 30-50 cm ut fra føringskant/kantdrager, påføres PmBE60 (C60BP3) kleber med sprøyte eller kost i en mengde av 0,3-0,4 kg/m² tilpasset dekkets overflatestruktur og sugeevne. Det skal ikke

forekomme dammer eller helligdager. Overflaten avstrøs umiddelbart med finsand. Når kleberen har brutt, normalt etter 1-6 timer, fjernes overskudd av sand med trykkluft.

Forenklet fuktisolering type A2-2 med polymermodifisert bitumenemulsjon PmBE60 (C60BP3)

På rengjort og tørr flate samt 10 cm opp på føringskanter/kantdragere og etter asfaltering i en bredde på 30-50 cm ut fra føringskant/kantdrager påføres PmBE60 (C60BP3) kleber med sprøyte eller kost i en mengde av 0,3-0,5 kg/m² tilpasset dekkets overflatestruktur og sugeevne. Det skal ikke forekomme dammer eller helligdager. Overflate avstrøs umiddelbart med finsand i en mengde på 1,0-2,0 kg/m². Når kleber har brutt, normalt etter 1-6 timer, fjernes overskudd av sand med trykkluft.

Så påføres nytt lag PmBE60 kleber på tilsvarende måte i en noe redusert mengde av 0,2-0,4 kg/m².

Overflaten avstrøs på nytt umiddelbart med finsand i en mengde på 1,0-2,0 kg/m². Når kleber har brutt, normalt etter 1-6 timer, fjernes overskudd av sand med trykkluft.

Mengden måles som prosjektert areal. Enhet: m² x)