• No results found

Kvinnelig befal

In document "Vi er ikke sånne jente-jenter" (sider 52-69)

6.1 Hovedfunn

6.1.4 Kvinnelig befal

Det har vært interessant i våre intervjuer hvor mye det har vært snakket om kvinnelig befal som noe annet enn mannlig befal. Det handler om at det kvinnelige befal er strengere enn mannlig befal og at de behandler jenter og gutter ulikt. Det er kvinnelig befal som har reflek-tert over dette og som sier at hun må lede soldatene på en annen måte enn mennene om hun skal få den respekt og autoritet som hun trenger. Soldatene på sin side mener at det kvinnelige befalet føler seg konkurranseutsatt når de har jenter i troppen eller laget og dermed forskjells-behandler eller følger jentene ekstra opp slik at jentene føler seg som jenter og ikke bare som soldater. Samtidig ser det ut til at det kvinnelige befalet får de få jentene som finnes i første-gangstjenesten i sine tropper og lag, og ansvaret for det noen kaller ”jenteproblemene” om

det er i jentebrifer, fellesleksjoner eller tilfeldige møter. I tillegg til de utfordringene som dukker opp på øvelser eller innad i troppene og lagene.

6.2 Foreløpige anbefalinger

På bakgrunn av hovedfunnene vi har vist til ovenfor er det et par forhold vi mener Forsvaret kan se nærmere på.

1. Innsikt i dette temaet er av betydning for hvordan man legger opp tiltak som for ek-sempel jentebrifer og fellesleksjoner. Her kan det være mye å hente på kompetanse-heving blant befal i forhold til problemstillinger både knyttet til kvinner i Forsvaret og forhold mellom kjønnene. Dette handler om ledelse i praksis. Vi har eksempler på at lavere befal har stor påvirkningskraft, for eksempel når det gjelder holdninger og ”ved-tatte” sannheter som de formidler til soldatene. Dette kan tyde på at det er en del usikkerhet blant lavere/yngre befal i forhold til hva mangfold og inkludering innebærer i praksis. For å imøtekomme disse utfordringene kan en standardisering knyttet tilhva som fortelles,hvordandet formidles og omhvorfori jentebrifer og fellesleksjoner være en vei å gå. Dette gjelder hvilke tema som diskuteres, for eksempel regler for samvær og forhold blant soldatene, og hvordan dette legges frem, hvilket språk og ordvalg som benyttes eller hvilke historier som spres. Utover dette vil det være viktig å fortelle hvorfor Forsvaret mener slike regler er hensiktsmessige.

2. I empirien fremkommer det at det vises forståelse for mannlig befals usikker-het knyttet til jenter i Forsvaret, men i liten grad overfor kvinnelig befal. Det kan se ut til at det også er usikkerhet blant kvinnelig befal om hvordan de skal forholde seg til jentene, samtidig som vi oppfatter at kvinnelig befal ofte blir satt til å ha ansvaret for tropper og lag hvor det er jenter. Vi tolker det dit hen at det kan utsette det kvinnelig befalet for ansvar de ikke ønsker eller har vanskeligheter med å håndtere, jmf. ledelse i praksis. Funn fra empirien viser for eksempel at de forskjellsbehandler jenter og gutter på en annen måte enn det mannlige befalet, samt at de får oppdrag som er knyttet til den ”problematiske kvinnekroppen” og seksualitet gjennom å holde jentebrifer ol. Det er vanskelig å komme med anbefalinger for hvordan dette kan løses ut fra det vår em-piri viser. Likevel er det et tema som tas opp i ulike sammenhenger slik at det er et for-hold vi anbefaler at følges opp og sees nærmere på, om Forsvaret ønsker å endre på de individuelle, symbolske og strukturelle forståelsene av kjønn som dominerer Forsvaret i dag, og som legger føringer på om kvinner søker seg til og blir i Forsvaret .

Referanser

Acker, J. (1990) Hirarchies, Jobs, Bodies: A Theory of Gendered Organizations.Gender and society,Vol. 4, No. 2, pp. 139-158.

FNs sikkerhetsråds resolusjon 1325 (2000) om kvinner, fred og sikkerhet

Guldvik, I. (2005)Takt og utakt, sagt og usagt. Kjønnsrettferdighet og kvotering i lokalpolitik-ken.Doktorgradsavhandling. Sosiologi. Trondheim: NTNU

Harding, S. (1998)Is science multicultural?: postcolonialisms, feminisms, and epistemologies.

Bloomington, Ind.: Indiana University Press

Hernes, H. (1982)Staten - kvinner ingen adgang?Oslo: Universitetsforlaget Kanter, R. M. (1977)Men and Women of the Corporation.London: Basic Books

Kantola (2008): "Why Do All the Women Disappear?" Gendering Processes in a Political Science Department.Gender, Work and Organization, Vol. 15, No. 2, pp. 202-225.

Kvande, E. (2007)Doing gender in flexible organizations. Bergen: Fagbokforlaget Kvande E. og Rasmussen B. (1993):Nye kvinneliv. Kvinner i menns organisasjoner.

Oslo: adNotam Gyldendal

Petterson L., Persson A. og Berggren A.W. (2008) Changing Gender Relations: Officers’ Expe-rience in the Swedish Armed Forces.Economic and Industrial Democracy,29, pp 192-216.

Repstad, P. (2007) Mellom nærhet og distanse - kvalitative metoder i samfunnsfag. Oslo:

Universitetsforlaget.

Steinland, B. B. (2008)Forsvarets målsetning om økt kvinneandel – sett i lys av kvinners delta-king i internasjonale operasjoner. Lastet ned fra:

http://www.mil.no/multimedia/archive/00109/Rapport_-_Forsvaret_109092a.doc, 2.12.2008 St.meld. nr. 36 (2006-2007)Økt rekruttering av kvinner til Forsvaret. Det konglige forsvarsde-partement.

Teigen, M. (2006) Kjønn og politikk, i Lorentzen, J. & Mühleisen (red.)Kjønnsforskning. En grunnbok. Oslo: Universitetsforlaget.

Totland, O. (2009)Det operative fellesskapet: en sosialantropologisk studie av kropp, kjønn og identitet blant norske soldater i Telemark Bataljon. Masteroppgave i sosialantropologi, Univer-sitetet i Oslo.

Tryggestad, T.L. (2008) Kvinner, fred og sikkerhet – en ny dagsorden i FN! Skjeie, H., I. Skjels-bæk & T. L. Tryggestad (red):Kjønn, krig, konflikt. Oslo: Pax Forlag A/S

Vedlegg

1.Informasjonsskriv til kontakt på avdelingsnivå 2.Informasjonsskriv til informanter

3. Intervjuguide, gruppeintervju soldater i førstegangstjeneste 4. Intervjuguide, individuelle intervju med befal og vervede

5. Intervjuguide, gruppeintervju, soldater i førstegangstjeneste, 2. gang.

Vedlegg 1.

Til kontakt på avdelingsnivå

Takk for hyggelig samtale (første kontakt tas via telefon).

Her følger en kort presentasjon av vårt forskningsprosjekt.

Stortingsmelding nr. 36 (2006-2007) sier at det skal iverksettes forskning knyttet til økt rekrut-tering av kvinner til Forsvaret. En målsetting er å gi økt kunnskap om kvinner og menns moti-vasjon for å gå inn i Forsvaret, samt hvordan kvinner og menn oppfatter Forsvaret som arbeids-giver

På oppdrag fra Forsvarsdepartementet og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) gjennomfører Østlandsforskning et prosjekt som har som formål å fremskaffe kunnskap som kan bidra til at Forsvaret når sine mål om økt kvinneandel og mangfold i organisasjonen. Prosjektet vil rette seg mot rekrutter av begge kjønn, samt et utvalg kvinner og menn som fortsetter etter endt første-gangstjeneste. Prosjektet vil bla. se på a) kvinner og menns motivasjon for å gå inn i Forsvaret, b) deres erfaringer underveis og c) hvilke konsekvenser disse erfaringene har for motivasjon og videre karriere i Forsvaret. Målet er å skaffe frem kunnskap på individuelt og organisatorisk nivå som et grunnlag for å etablere virkningsfulle tiltak rettet mot å øke kvinneandelen og mangfoldet i Forsvaret.

Vi ønsker å gjennomføre datainnsamling i tre grener; Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret. I 2009 skal vi gjennomføre studier iHærenog det er i denne anledning vi kontakter deg/dere.

Vi ønsker å gjøre følgende:

1. Intervjuer i grupper bestående av4 kvinner og 4 menni førstegangstjeneste for de som hadde innrykk i januar. Gruppeintervjuer er planlagt ved to tidspunkt:april/mai 2009 og oktober/november 2009

2. Individuelle intervjuer med 2-3 som er befal eller vervet som har valgt å fortsette karrie-ren i Forsvaret. Helst kvinner og menn.

Vi ber om at dere distribuerer et informasjonsskriv om prosjektet til alle aktuelle informanter.

De som er interessert i å være med kontakter Østlandsforskning direkte per e-post (Vi er sikker-hetsklarert av Forsvaret og våre navn/e-post adresser oppgis i informasjonsskrivet). Får vi flere informanter enn vi har behov for velger vi ut de første som melder seg.

Vi ser gjerne at intervjuene foregår i leir/på arbeidssted og i tjenestetida. Gruppeintervjuet vil ta ca. 2 timer.De individuelle intervjuene tar maks 1 time. Til gjennomføring av gruppeintervjuet trenger vi et grupperom til 10 personer. Intervjuene vil bli tatt opp på lydbånd.

Alle data fra intervjuene (skriftlig og på lydbånd) vil bli oppbevart utilgjengelig for andre enn oss og vil bli makulert ved prosjektslutt (desember 2011). Alle informanter vil bli anonymisert i all rapportering.

Hilsen

Tonje Lauritzen og Birgit Leirvik Østlandsforskning

Torggt. 32 2317 Hamar Tlf: 93086607

Vedlegg 2.

Til rekrutter og befal i XXX leir

Har du lyst å delta som informant i et forskningsprosjekt?

Stortingsmelding nr. 36 (2006-2007) sier at det skal iverksettes forskning knyttet til økt rekrut-tering av kvinner til Forsvaret. En målsetting er å gi økt kunnskap om kvinner og menns moti-vasjon for å gå inn i Forsvaret, samt hvordan kvinner og menn oppfatter Forsvaret som arbeids-giver

På oppdrag fra Forsvarsdepartementet og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) gjennomfører Østlandsforskning et prosjekt som har som formål å fremskaffe kunnskap som kan bidra til at Forsvaret når sine mål om økt kvinneandel og mangfold i organisasjonen. Prosjektet vil rette seg mot rekrutter av begge kjønn, samt et utvalg kvinner og menn som fortsetter etter endt første-gangstjeneste.

Prosjektet vil bla. se på a) kvinner og menns motivasjon for å gå inn i Forsvaret, b) deres erfa-ringer underveis og c) hvilke konsekvenser disse erfaringene har for motivasjon og videre karriere i Forsvaret. Målet er å skaffe frem kunnskap på individuelt og organisatorisk nivå som et grunnlag for å etablere virkningsfulle tiltak rettet mot å øke kvinneandelen og mangfoldet i Forsvaret.

Vi ønsker å gjennomføre datainnsamling i tre grener; Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret. I 2009 skal vi gjennomføre studier iHærenog det er i denne anledning vi kontakter deg/dere.

Vi ønsker å gjøre følgende:

1. Intervjuer i grupper bestående av4 kvinner og 4 menni førstegangstjeneste for de som hadde innrykk i januar. Gruppeintervjuer er planlagt ved to tidspunkt:april/mai 2009 og oktober/november 2009

2. Individuelle intervjuer med 2-3 som er befal eller vervet som har valgt å fortsette karrie-ren i Forsvaret. Både kvinner og menn.

Vi vil være to forskere tilstede på gruppeintervjuene, og i noen tilfeller også på de individuelle intervjuene. Intervjuene vil omhandle opplevelsen av tjenesten, motivasjon, forventninger, læring og erfaringer (spesielt knyttet til det å være kvinne/mann i Forsvaret), samt videre planer for yrke og utdanning.

Gruppeintervjuene vil vare ca 2 timer, de individuelle intervjuene ca 1 time. Intervjuene vil foregå i leir/på arbeidssted og i tjenestetida. Intervjuene vil bli tatt opp på lydbånd. Alle data fra intervjuene vil bli oppbevart utilgjengelig for andre enn oss og vil bli makulert ved prosjektslutt (desember 2011). Alle informanter vil bli anonymisert i all rapportering. Prosjektet er meldt til Norsk Samfunnsvitenskapelig Datatjeneste (NSD) og forholder seg til deres retningslinjer.

Deltakelse er frivillig – du kan også fritt trekke deg fra intervjuet underveis, eller velge å avstå fra å være med i neste runde. HVIS du kunne tenke deg å delta som informant, eller du vil spørre om noe så kontakter du oss direkte per e-post:bl@ostforsk.no.

Hilsen

Birgit Leirvik, forsker Østlandsforskning (tlf. 93086607) Tonje Lauritzen,forsker Østlandsforskning (tlf. 41211836) Østlandsforskning

Torggt. 32 2317 Hamar

Vedlegg 3.

INTERVJUGUIDE GRUPPEINTERVJU - i førstegangstjenesten 1. Fortelle litt om tjeneste/tjenestested

- organisering – tropper etc - arbeidsoppgaver

- kjønnsfordeling blant soldater/befal 2. Jente i Forsvaret

- hvilke erfaringer har dere jentene med å være blant så mange gut-ter/få jenter

1. praktisk – utstyr, hygiene i felt, på kasernene 2. fysisk – øvelse, tester

3. sosialt – akseptert, tilpasse dominerende kultur, lov til å være

”annerledes”- på hvilke måter?

- fokus på at dere er jenter – hvordan viser det seg - seksuell oppmerksomhet – ubehagelig, av hvem, når

- kontaktpersoner for forhold som berører dere – kvinne eller mann, lett å ta kontakt

- betydningen av jenter i troppen, på tjenestestedet - har det betydning, hvordan, for hvem?

- betydning om det er kvinnelig befal hvordan, eller ingen betydning -mer person

3. Gutt i et mannsdominert miljø

- hvilke erfaringer har dere med å være gutt blant mange gutter/få jen-ter

1. praktisk – utstyr, hygiene i felt, på kasernene 2. fysisk – øvelse, tester

3. sosialt – akseptert, tilpasse dominerende kultur, lov til å være

”annerledes”- på hvilke måter?

- mobbing – forekommer det, blant hvem, hvordan

- kontaktpersoner for forhold som berører dere – kvinne eller mann, lett å ta kontakt

- hva synes dere å ha om jenter i troppen – hvilken betydning har det om de er der eller ikke

4. Opplevelse av tjenesten

- motivasjon – plikt/frivillig

- fornøyd med tjeneste – hva er dere ikke fornøyd med - krav

- hvordan møtt av befal og medsoldater

- samsvar informasjon/forventninger og virkeligheten - utfordringer

- hva har dere lært, hvilke egenskaper har dere hatt bruk for - hva har dere ikke lært som dere forventet

5. Hvem er idealsoldaten?

6. Regler for samvær mellom jenter og gutter

- formelle regler (ikke dele rom, eller dele rom, innetider…)

- uformelle regler (banke på, ikke på jenterom på kvelden, oppførsel)

- hvordan vet dere om reglene – fortalt – av hvem, erfart –hvordan 7. Verneplikt for kvinner

- for eller mot - hvorfor?

8. Kunne dere tenkt dere en videre karriere Forsvaret?

- hvorfor/hvorfor ikke?

- Hvilke forhold ved Forsvaret er det som påvirker vurderingene deres?

Vedlegg 4.

INTERVJUGUIDE OPPFØLGINGSSTUDIEN 1. Bakgrunn/om personen

- alder - sivil status

- utdanning fra Forsvaret, evt annen utdanning - hvor mange år i Forsvaret

2. Tjenestested og arbeidsoppgaver

- hvor – trives – familie i nærheten – venner – aktiviteter – pendler…

- stilling/grad

- hva bestå arbeidsoppgavene i

3. Hva ved Forsvaret som arbeidsplass påvirker deg når du vurderer din fremtidige karriere?

- positivt/negativt - arbeidsmiljø - arbeidsoppgaver - arbeidstid - lønn

- nærhet/avstand til arbeidsplass og/eller familie

4. Familiedirektivet trådde i kraft i 2006 og er sett som et likestillings tiltak. Hva er din oppfatning av det? Fungerer det slik?

- Har du forholdt deg til det i din situasjon?

- Hva er dine erfaringer?

- Har det hatt betydning for din vurdering av fremtidig karriere i Forsvaret?

5. HEL – handlingsplan for holdninger, etikk og ledelse berører flere aspekt ved samhandlingen mellom kvinner og menn i Forsvaret og også andre likestillings- og mangfoldsaspekt som etnisitet, religion, funksjonshemming og seksuell oriente-ring. Praktiseres dette?

- dine erfaringer – eksempler - fått til

- utfordringer

6. Hva er dine erfaringer med å være kvinne i en mannsdominert arbeidsorganisa-sjon? / Hva er dine erfaringer med å være mann i en organisasjon med få kvinner?

Vedlegg 5.

Intervjuguide gruppeintervjuer 2. gang med soldater i førstegangstjeneste

Tjeneste og tjenestested

1. Hva synes dere om tjenesten/arbeidsoppgavene nå?

2. Hvordan trives dere i leieren og i nord?

3. Fordelingen jenter/gutter blant soldater og befal?

i. mange som har dimmet siden sist i deres tropp/tropper? jen-ter/gutter

Motivasjon

4. De fleste av dere var veldig motivert for førstegangstjeneste sist vi snakket med dere- hvordan er motivasjon nå?

i. hva holder motivasjonen opp, evt hvorfor dere ikke lenger er like motivert?

5. Er det noen som angrer på at de søkte seg hit i dag?

6. Noen av dere tenkte sist på en videre karriere i Forsvaret - hvordan tenker dere om det i dag? Er BS et alternativ, eller å verve seg?

ii. hvorfor/hvorfor ikke aktuelt?

iii. har det media skriver om jenter i Forsvaret betydning for tankene om videre karriere - eller at dere valgte førstegangstjeneste?

Kompetanse

7. Hva har Forsvaret gitt dere? Hva har dere lært av å være i førstegangstjeneste?

i. er det kunnskap/kompetanse dere tror dere vil ha bruk for etter at dere dimmer også?

8. Har dere gitt Forsvaret noe? Hva har dere bidratt med?

Relasjoner - jenter og gutter, soldater og befal

Nå har dere vært har en god stund og dere har gjort dere mange erfaringer og deler mange opplevelser med medsoldater og befal

9. Hvilken betydning har det at dere er jenter i leiren, kompaniet, troppen og laget?

i. hva bidrar jentene med?

ii. hva bidrar guttene med?

10. Hvilken betydning har kvinnelig befal i kompaniet, troppen og laget?

iii. oppfører de seg likt overfor gutter og jenter?

iv. hva med mannlig befal?

11. Er det forsatt mye fokus på jenter og gutter og forholdet mellom kjønnene?

v. regler for samvær vi. brifer

Idealsoldaten

12. Hvem er idealsoldaten?

In document "Vi er ikke sånne jente-jenter" (sider 52-69)