• No results found

3. Rødlistevurderinger

3.6 Kunnskapsbehov

Det er store behov for økt kunnskap på flere felter innen alle gruppene som er behandlet her. Disse be-hovene kan oppsummeres punktvis:

1. Det er et generelt behov for bedre kunnskap om forekomst av nesten alle arter av rødlistede invertebrater, kryptogamer og sopp. Det vil være spesielt viktig med direkte og indirekte gjensøk på gamle lokaliteter for å vurdere om de fortsatt

har livskraftige bestander. Kunnskap om bestands-størrelser og populasjonsdynamikk er nesten fra-værende for de gruppene som er behandlet her.

Det er urealistisk å framskaffe slike data for alle arter, men vi anbefaler å prioritere inngående stu-dier av eksempelarter innenfor hver gruppe.

2. Kunnskap om hvorfor rødlisteartene er sjeldne, både i lys av menneskelige påvirkningsfaktorer og økologiske nøkkelfaktorer, vil være viktig for å kunne framskaffe den bakgrunnsinformasjon som er avgjørende for å kunne forvalte arter forsvarlig.

3. De fleste av artene som omtales her må vurderes indirekte bl.a. gjennom mål for habitatenes utvik-ling. Det vil derfor være svært viktig å oppnå detaljert kunnskap om dette gjennom omfattende klassifisering av habitattyper og funksjonelle mål for habitatenes utvikling over tid.

4. Man trenger en grundig utredning av forvalt-ningsstrategier for rødlistearter i Norge. Detaljerte forslag til tiltak som utarbeides på basis av kunn-skap om artenes livskrav er nødvendig.

Boks 2. Sentrale begreper for inndeling av natur

Begreper knyttet til populasjoner/arter Endemiske arter

Arter eller underarter som bare finnes i et begrenset geografisk område. I praksis kan slike områder være Norden, et land, et fjellområde m.m.

Forekomstareal (area of occupancy)

Arealet innen utbredelsesområdet der taksonet finnes. Arealet vil være avhengig av rutestørrelse i rutenett. Oppløsningen på rutenett defineres ut fra den skala som er relevant for taksonet med hensyn på biologiske aspekter, trusler og tilgjengelige data (IUCN 2001).

Funn (record)

Angir enkeltstående episoder hvor taksonet er registrert. Flere individer av samme takson på samme lokalitet og dato defineres som et funn.

Habitat

Levesteder/omgivelser, virkelige eller begrepsmessige, som en organisme lever i ut fra artens preferanse (Ødegaard m.fl. 2001). Artsspesifikt og ikke statisk begrep som kan omfatte flere naturtyper for samme art. Eks. a) vann som larve, skog som voksen; b) hule eiker.

«Hot-spots»

Bestemte geografiske områder (arealer) som inneholder forholdsvis mange arter på begrenset areal. Jf.

Artsrike naturtyper (DN 1999b).

Livsmiljø

Kombinasjonen av elementer (substrater, punkthabitater) og miljøfaktorer langs viktige gradienter (fuktig-tørr, rik-fattig) utgjør ulike livsmiljøer for arter. I Miljøregistreringer i skog (MiS) (Gjerde og Baumann 2002) er elementer kategorisert gjennom 12 hovedtyper som deles i ulike livsmiljøer etter hvor de befinner seg langs miljøgradientene. Eks. a) liggende død ved, tørr/rik, tørr/fattig, fuktig/rik, fuktig/ fattig; b)hule lauvtrær fuktig/rik, tørr/rik.

Lokalitet/ forekomst (site)

Stedfestet geografisk punkt eller område (avhengig av presisjon) der taksonet finnes.

«Lokasjon» (location)

Geografisk distinkt areal som en enkelt hendelse (trusselfaktor) raskt kan påvirke alle individer av et takson som finnes der (IUCN 2000).

Boks 2 forts. neste side

Boks 2 forts.

Punkthabitat (mikrohabitat)

Substratet arten bruker på levestedet, ofte uavhengig av habitattype (NINA 2001). Eks. a) død ved, bark og tresopp på furu; b) kadaver; c) stein. Punkthabitater i denne sammenheng omfatter også levende organismer for de som lever av eller på disse f.eks. epifytter, fytofager, predatorer og parasitter. I rødlistesammenheng forekommer også begrepet nøkkelelementer (Haugset m.fl. 1996) definert som elementer i skogen som har stor betydning for artsmangfoldet. Eks. liggende død ved, hule trær, bekker og kilder.

Takson (fl. taksa)

Individer som gjenkjennes ved at de deler et antall taksonomiske karakterer. Refererer til kategorier som for eksempel art, slekt eller familie.

Utbredelsesområde (extent of occurrence)

Arealet innenfor det minste polygon som kan trekkes mellom alle kjente punkter som representerer nåværende forekomst av et takson (IUCN 2000).

Økologiske nøkkelfaktorer

Spesielle biotiske, abiotiske, strukturelle eller tidsmessige forhold som er avgjørende for en arts forekomst i et område (NINA 2001). Nøkkelfaktorer kan også være substrater (punkthabitater). Eks.

fuglereir i hule trær, kalkkrevende, brannbegunstiget eller avhengig av sene suksesjonsstadier.

Arealdekkende begreper for inndeling av natur Vegetasjonstype

Arealer definert ut fra artssammensetning av planter og miljøgradienter i plantedekket (Fremstad 1997).

Eks. lavskog, reinrose - gras – lavrabb Habitattype

Levesteder for et sett av arter definert ut fra enhetlig artssammensetning av ulike organismer (Ødegaard m.fl. 2001). Eks. tørr/ fattig furuskog, vegetasjonsløse grusflater i fjellet

Naturtype/ biotop

Levesteder for et sett av arter definert ut fra ulike kriterier f.eks. utseende, dominerende art, klima, kjemi, hydrologi. Ofte synonymt med habitattyper. Naturtyper som er særlig viktige i biologisk mangfold

sammenheng er omtalt i DN (1999b). Eks. urskog/gammelskog, kalkrike områder i fjellet. Nøkkelbiotoper (Haugset m.fl. 1996) og restbiotoper(Gundersen og Rolstad 1998b) er spesielle begreper for bestemte naturtyper som inneholder bevaringsverdige naturkvaliteter. Stedsbetingete biotoper (Gundersen og Rolstad 1998b) er sjeldne biotoper som preges av bestemte økologiske forhold uavhengig av menneskelig påvirkning. Nøkkelbiotoper, restbiotoper og stedbetingete biotoper er gjerne karakterisert av bestemte økologiske nøkkelfaktorer.

Hovednaturtype

Samling av naturtyper som er beslektet (DN 1999b, Ødegaard m.fl. 2001). Eks. skog, fjell

4.1 Karplanter og virveldyr

Rødlistearbeidet kom i gang som resultat av et etter hvert sterkt behov innen den offentlige forvaltning for et mer presist verktøy som kunne gi uttrykk for dagens kunnskap om truete arters status. Dette hadde sitt opphav i en stadig økende bevisstgjøring og fokusering på naturvernspørsmål, særlig fra om-kring 1970, både nasjonalt og internasjonalt.

Offentlig naturvernarbeid med fokus på sjeldne arter har imidlertid en langt eldre historie enn dette i Norge (Berntsen 1994), og særlig for karplanter har kunnskap om taksonomi, økologi, utbredelse og sjel-denhet vært på et relativt sett høyt nivå gjennom hele 1900-tallet. Selv om en skreven og systematisert rød-liste har manglet, har denne kunnskapen vært basis for en rekke viktige vedtak, hjemlet i «Lov om natur-fredning» fra 1910 (Høiland 1985).

I 1911 kom plantefredningen av et område på Dovrefjell, hvor et stort antall sjeldne fjellplanter var truet av hensynsløse plantesamlere rundt århundre-skiftet. En liknende fredning skjedde i Junkerdalsom-rådet i Saltdal i 1928. I første halvdel av 1900-tallet ble det videre vedtatt en rekke artsfredninger i spesi-elle områder – for øvrig av mer spesi-eller mindre vellyk-ket karakter, siden området der planten vokste ikke ble vernet. Like i forkant av det mer offisielle rød-listearbeidet var 4 arter fredet på landsbasis (Høi-land 1985): misteltein, sibirstjerne, masimjelt og purpurkarse.

Inspirert av andre lands rødlister og en politisk naturvernvind ble det laget utkast til rødlister for karplanter allerede 15 år før den første offisielle rød-listen (DN 1992) fra Direktoratet for naturforvaltning;

Gjerlaug (1977), Hotade djur och växter i Norden (1978), Norderhaug (1978), Halvorsen (1980), Høi-land (1986, 1990). Den Høi-landsomfattende registrering-en av truete og sårbare plantearter i regi av Miljø-verndepartementet (Halvorsen 1980, 1984, Høiland 1986) var igjen utgangspunkt for de fylkesvise for-valtningsplanene for truete plantearter (Økland m.fl.

1985), der det ble gjort ytterligere oppsøk av aktu-elle lokaliteter og utarbeidet forvaltningsforslag for hver art/lokalitet, alt fra skjøtsel til fredningsforslag.

I praksis har vi dermed hatt en fungerende rød-liste som klart har blitt brukt av myndighetene iall-fall fra 1980. Oppfølgingen av forvaltningsforslagene har vært vekslende, men rødlisten og nevnte arbei-der har klart bidratt til at mange viktige lokaliteter har blitt ivaretatt på ulike måter, bl.a. ved

opprett-else av myrreservater. Sammenliknet med mange andre organismegrupper er andelen av rødlistede karplanter som vokser i skog liten, men i enkelte vegetasjontyper har de en mer fremtredende rolle, bl.a. i kalkfuruskog, der det blant annet har vært fo-kus på flere sjeldne orkidéarter (jf. Bjørndalen og Brandrud 1989). Flere av disse områdene ble vernet som naturreservater i 1993 og 2002 (DN 1995 og ny-ere datalister fra DN).

I egenskap av å være en godt kjent organisme-gruppe av arter som er enkle å observere, kan kar-plantene iallfall fram til ca. 1990 sies å ha hatt en høyere status enn lavere planter og sopp. Selv om forvaltningsplanene trolig for storparten av aktuelle plantelokaliteter ikke førte til konkrete sikringstiltak, har nok en del lokaliteter blitt reddet av at det har vært vanskeligere å få vedtatt for eksempel utbyg-gingsplaner i slike områder. Flere slike lokaliteter har i de seinere år blitt fanget opp av nøkkelbiotop-registreringer og nå kartlegging av naturtyper i kom-munene.

I 2001 ble 43 plantearter, inkludert 11 midlertidig vernete orkideer, totalfredet (Høiland 2002), inklu-dert skogarter som marisko, hvit og rød skogfrue og bittergrønn. Denne artsfredningen gir imidlertid ikke et automatisk vern av artenes biotoper, og flere av disse artenes leveområder er fortsatt uten formell vernestatus eller annen sikring. Verneformen er så-ledes klart mangelfull i forhold til formålet. At den likevel benyttes sier likevel noe om karplantenes fort-satt noe spesielle status. Det aktuelle fredningsved-taket fra 2001 omfattet også 9 virvelløse dyr, mens bare 1 slik art, elveperlemusling, var fredet fra før (DN 1994). I Sverige er nå fredet også flere moser, lav og sopp, samt et antall amfibier, krypdyr og virvelløse dyr (Aronsson 2000).

På den zoologiske siden finner imidlertid kar-plantene sitt motstykke i virveldyr. Disse (med unn-tak av amfibier) var også inkludert med norske lis-ter i publikasjonen «Hotade djur och växlis-ter i Nor-den» (1978). For pattedyr og fugl har artsfredninger for jakttruete arter som beveger seg over store av-stander nødvendigvis vært et bedre redskap enn for sjeldne planter på ettertraktede tomter i pressom-råder – i den grad fredninger lar seg håndheve eller opprettholde for rovdyrarter som er gjenstand for konflikter på høyt politisk nivå. Her opplever man også at klassifisering på rødlisten bringes inn som del av den politiske debatt. Fredninger av tidligere utryddelsestruete arter som bever og mår må