• No results found

1

gjennomføring av budsjettet for 2007 Generelt om resultatet av revisjonen 1.1

Kultur- og kirkedepartementets rapporterings-områder omfatter fi re programområder:

Administrasjon m.m.

Kulturformål

Film- og medieformål

Den norske kirke

Departementet har ansvaret for gjennomføringen av kultur-, medie-, kirke-, frivillighets- og idretts-politikken. Departementet har også ansvaret for norsk lotteri- og pengespillpolitikk.

Departementets samlede budsjett for 2007 var på 7,3 mrd. kroner med følgende fordeling:

driftsutgifter 2,3 mrd. kroner

nybygg/anlegg 25,9 mill. kroner

overføringer til andre 4,93 mrd. kroner

Kultur- og kirkedepartementets budsjetterte inn-tekter utgjorde 1,2 mrd. kroner.

Departementet har også ansvaret for midler utenfor statsbudsjettet. Norsk Tipping AS hadde i 2006 et årsresultat på 2,8 mrd. kroner. Av dette fordelte departementet 2,5 mrd. kroner til idretts- og kulturformål i 2007. I tillegg fordelte Norsk Tipping AS 198,4 mill. kroner til stiftelsen Helse og rehabilitering. For 2007 var årsresultatet for Norsk Tipping AS 3,1 mrd. kroner.

Kultur- og kirkedepartementet har ansvar for 33 underliggende virksomheter og to særlovssel-skaper. Departementet forvalter i tillegg Den norske kirkes landsfond, Fond for lyd og bilde og Norsk-Finsk kulturfond.

Riksrevisjonens regnskapsrevisjon omfatter departementet, virksomhetene, særlovsselskapene, fondene og en rekke tilskuddsordninger. Riksre-visjonen har avgitt 35 avsluttende revisjonsbrev uten merknader og tre avsluttende revisjonsbrev med merknader til Riksteatret, Arkivverket og Bunad- og folkedraktrådet.

Riksrevisjonen har kontrollert statsrådens forvalt-ning av statens interesser i tre heleide aksjesel-skaper og seks deleide aksjeselaksjesel-skaper. Riksrevi-sjonen har ikke merknader til statsrådens forvalt-ning.

Budsjett – regnskap 1.2

Brudd på bevilgningsreglementet

Statsregnskapet for 2007 viser at det er uhjem-lede merutgifter på to kapitler under departemen-tets ansvarsområde. Ifølge forklaringene til stats-regnskapet skyldes overskridelsen for Arkeolo-gisk museum i Stavanger hovedsakelig termin-forskyvning mellom utgifter og inntekter for opp-dragsvirksomheten. Kultur- og kirkedeparte-mentet opplyser at overskridelsen er dekket inn i regnskapet for 2008.

Overskridelsene for Arkivverket skyldes en uhjemlet merutgift som følge av overskredet bud-sjettramme. Departementet opplyser at organise-ringen, kapasiteten og kompetansen i økonomi-funksjonen ikke har vært god nok. Det har vært satt i gang fl ere tiltak for å få etablert en tilfreds-stillende økonomifunksjon. Blant annet er det vedtatt en styrking av økonomifunksjonen, og dette skal være gjennomført over sommeren i 2008.

Andre merutgifter eller mindreinntekter under noen kapitler og poster er enten av mindre betyd-ning, eller det er tilfredsstillende redegjort for dem i forklaringene til statsregnskapet.

Styring, måloppnåelse og resultatrapportering 1.3

til Stortinget i forhold til det årlige budsjettet Mål- og resultatstyring

I forbindelse med årets revisjon har Riksrevisjonen kontrollert rapporteringen på aktiviteten i 2006 mot målene, jf. St.prp. nr. 1 (2005–2006) og St.prp. nr. 1 (2007–2008). Riksrevisjonen fi nner det vanskelig å se av resultatrapporteringen i St.prp. nr. 1 (2007–2008) om Kultur- og kirke-departementet har nådd målene på kulturområdet for budsjettåret 2006, eller hva status er for de langsiktige målene. Mål- og resultatstyringen synes ikke å synliggjøre om støtten til kulturfor-mål virker, og om de kulturpolitiske kulturfor-målene nås.

Kultur- og kirkedepartementet

158 Dokument nr. 1 (2008–2009) Kultur- og kirkedepartementet

Kulturområdets mål framstår som overordnede, mens rapporteringen er detaljert. Rapporteringen knyttes til virksomheter, mens målene ikke synes å ha en klart uttrykt sammenheng med virksom-heter eller kapitler og poster. Disse forskjellene i nivå bidrar ikke til å synliggjøre måloppnåelsen på en tilfredsstillende måte, slik bevilgnings-reglementet krever.

For at mål- og resultatorientert styring skal kunne bidra til måloppnåelse og mer effektiv bruk av statlige midler, må informasjonen om oppnådde resultater inngå i styringsprosessen og bli brukt til å vurdere ressursmessige, atferdsmessige og organisatoriske konsekvenser. Underliggende virksomheter på kulturområdet rapporterer i stor grad på aktiviteter og økonomi, og i mindre grad på mål. Dette gjør det vanskelig å se sammenhen-gen mellom resultatrapporterinsammenhen-gen og endrings- og forbedringstiltak som kommer fram i budsjett-proposisjonen.

Kultur- og kirkedepartementet har opplyst at departementet har gjort en ny vurdering av mål- og resultatomtalen i budsjettproposisjonen og er enig i at dagens omtale gjør det vanskelig å lese ut av rapporten om målene er nådd. Departemen-tet vil innarbeide målformuleringene i budsjett-proposisjonen som det senere skal rapporteres på.

Ved utarbeidelsen av budsjettproposisjonen for 2009 vil departementet så langt det er mulig til-rettelegge for rapportering på mål omtalt i bud-sjettproposisjonen for 2007. Endringene vil gjelde hele departementets ansvarsområde.

Departementet antar at endringer i mål- og resul-tatomtalene i budsjettproposisjonen også vil gjøre det lettere å se sammenhengen mellom resultater og forslag til tiltak for kommende år.

Resultatindikatorer for de kirkelige virksomhetene Departementet har fastsatt 14 resultatmål for bispedømmerådene og prestetjenesten. For at virksomhetene skal ha en god mål- og resultat-styring, kan bruk av resultatindikatorer være et nyttig verktøy for å kontrollere måloppnåelsen.

Revisjonen for 2007 har vist at virksomhetene i sin rapportering på de ulike resultatmålene normalt ikke konkluderer på om resultatmålene er nådd eller ikke. Departementet har tidligere opplyst at det pågår et kontinuerlig arbeid med å utvikle gode resultatindikatorer innen kirkelig sektor, men at det er særlige utfordringer og problemstillinger på dette området.1

1) Dokument nr. 1 (2007–2008).

Departementet har opplyst at det ved utformingen av resultatindikatorer for de kirkelige bevilgnin-gene blant annet må tas hensyn til at de statlige bevilgningene kun utgjør ca. en tredel av de offentlige bevilgningene til kirken. Departemen-tet mener også at staten skal være tilbakeholden med å utforme krav som kan virke overstyrende overfor de kirkelige rådsorganenes virksomhets-ansvar, av hensyn til det kirkelige demokratiet og selvstyret. Det framgår også at en stor del av den kirkelige virksomheten ikke vil være kvantifi ser-bar i den forstand at måloppnåelsen uten videre kan kontrolleres. Departementet opplyser at det arbeides med å utvikle resultatindikatorer som skal benyttes i rapporteringen på bevilgningene til presteskapet.

Anskaffelser

Revisjonen av regnskapene for 2007 har vist manglende etterlevelse av regelverket for offent-lige anskaffelser. Norsk Tipping AS har unnlatt å konkurranseutsette enkelte anskaffelser over ter-skelverdiene og en del anskaffelser med omfang under 500 000 kroner. Enkelte eldre avtaler på ikt-området er uten fast sluttdato og er fornyet fl ere ganger. Revisjonen har påpekt at ytterligere videreføringer av ikt-kontraktene ikke vil være i samsvar med anskaffelsesregelverkets grunnleg-gende prinsipper om konkurranse og likebehand-ling, bortsett fra i de tilfellene der anskaffelses-forskriftens unntaksbestemmelser eventuelt kommer til anvendelse.

Revisjonen av underliggende virksomheter på Kultur- og kirkedepartementets område har også vist svakheter i etterlevelsen av konkurranseprin-sippet og kravet til dokumentasjon og sporbarhet.

Det gjelder Opplysningsvesenets fond, Arkeolo-gisk museum i Stavanger, ABM-utvikling, Språk-rådet, Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek, Riks-teatret, Norsk fi lmutvikling, Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, Kirkerådet og enkelte bispedømmeråd.

Det har videre kommet fram mangelfull etter-levelse av konkurranseprinsippet og kravet til dokumentasjon av anskaffelsesprosessen for enkelte anskaffelser som Kultur- og kirkedeparte-mentet har gjort. Så langt Riksrevisjonen kan se, er begrunnelsen for å fravike konkurranseprin-sippet ikke tilfredsstillende.

Departementet uttaler at det ser alvorlig på Norsk Tipping AS’ brudd på anskaffelsesregelverket.

Det vil fortsatt fokusere på etterlevelsen av anskaffelsesregelverket ved eierstyringen av

Dokument nr. 1 (2008–2009) Kultur- og kirkedepartementet 159

Norsk Tipping AS. Videre blir det vist til at sel-skapets styre er engasjert i tiltak for å utbedre innkjøpsrutiner, og at selskapet for øvrig vil gjen-nomføre en rekke forbedringstiltak. Departemen-tet vil særlig rette oppmerksomheten mot selska-pets oppfølging av tiltakene som iverksettes.

For underliggende virksomheter opplyser depar-tementet at det vil sende ut en påminnelse om anskaffelsesregelverket. Departementet vil i tillegg ha møte med virksomhetene som har fått bemerkninger om manglende oppfølging av regelverket for anskaffelser. Saken vil også etter behov bli tatt opp på etatsstyringsmøter med virk-somhetene.

Departementet har forklart manglende konkur-ranseutsetting av egne anskaffelser med stramme tidsfrister, komplekse oppgaver, at en leverandør har unik kompetanse innen et fagfelt og erfaring fra andre departementer.

Kultur- og kirkedepartementets forvaltning 1.4

av statens interesser i selskaper m.m.

Hundreårsmarkeringen Norge 2005 AS

Riksrevisjonen har tidligere2 rapportert om depar-tementets styring og oppfølging av Hundreårs-markeringen Norge 2005 AS. Kultur- og kirke-departementet har lagt fram en redegjørelse for Stortinget om selskapets engasjement i hundre-årsmarkeringen.3 Departementet konkluderte i redegjørelsen blant annet med at selskapet ikke løste oppdraget innenfor de tildelte økonomiske rammene. Riksrevisjonen har merket seg at Stor-tinget ikke hadde merknader til redegjørelsen.

Saken er avsluttet.

Filmparken AS

Riksrevisjonen har tidligere4 stilt spørsmål ved om eierstyringen av Filmparken AS har vært innenfor prinsippene for god statlig eierstyring, og om styret har vært i posisjon til å ivareta en uavhengig kontrollfunksjon overfor selskapets ledelse på vegne av eierne.

Det ble på generalforsamling i Filmparken AS våren 2007 valgt nytt styre. Departementet opp-lyser at det til dette valget ble foretatt en nøye vurdering av behovet for kompetanse til styret og av spørsmålet om inhabilitet/rollekonfl ikter for deltakerne i styret.

2) Dokument nr. 1 (2005–2006), Dokument nr. 1 (2006–2007) og Doku-ment nr. 1 (2007–2008).

3) St.prp. nr. 1 (2007–2008).

4) Dokument nr. 1 (2006–2007) og Dokument nr. 1 (2007–2008).

Filmparken AS er etter omstrukturering i 2005 et rent eiendomsselskap, og ved valg av styre i sel-skapet er eiendomskompetanse helt essensiell.

Dette refl ekteres ved at dagens styreleder har kompetanse fra eiendomsbransjen.

Saken er avsluttet.

Regnskaper der Riksrevisjonen har vesentlige 2

merknader Riksteatret 2.1

Riksrevisjonen har merknader til Riksteatrets kontantregnskap for 2007. Regnskapet viser en overvurdering av utgifter og inntekter som følge av korrigeringer i forbindelse med kontantregn-skapet for 2006. Beløpet er vesentlig for Riks-teatrets regnskap, og er grunnlaget for Riksrevi-sjonens merknad i avsluttende revisjonsbrev.

Arkivverket 2.2

Arkivverket har fått avsluttende revisjonsbrev med merknader til regnskapet. Merknadene er knyttet til svikt i økonomistyringen og mangelfull intern kontroll. Det er også i år uhjemlede merut-gifter i statsregnskapet. Videre er det mangelfull etterlevelse av regelverk og rutiner i forbindelse med eksternfi nansiert virksomhet / oppdragsinn-tekter, og revisjonen har vist en rekke svakheter og mangler knyttet til regnskapsavleggelsen.

Kultur- og kirkedepartementet uttaler blant annet at på bakgrunn av overskridelser i 2005 og 2006 har Statens senter for økonomistyring (SSØ) på oppdrag fra departementet gjennomgått økonomi-styringen i virksomheten. Arkivverket har vedtatt en ny organisasjonsstruktur med en styrking av økonomifunksjonen. Denne skal være gjennom-ført over sommeren i 2008. Departementet uttaler videre at Arkivverket har inngått fullserviceavtale med SSØ om regnskapsføringen fra 1. januar 2008. Departementet viser til de grep som nå er tatt når det gjelder økonomistyringen, og vil også i 2008 følge opp virksomheten utover de halvår-lige etatsstyringsmøtene.

Bunad- og folkedraktrådet 2.3

Riksrevisjonen har vesentlige merknader til Bunad- og folkedraktrådets regnskap og disposi-sjonene som ligger til grunn for regnskapet.

Merknadene er knyttet til økonomistyringen, intern kontroll og kvaliteten på bilagene.

160 Dokument nr. 1 (2008–2009) Kultur- og kirkedepartementet

Kultur- og kirkedepartementet har redegjort for tiltakene som er iverksatt. Virksomheten ble overført til Valdresmusea AS fra 1. januar 2008.

Selskaper m.m. der Riksrevisjonen har 3

merknader til statsrådens forvaltning

Riksrevisjonen har ikke merknader til statsrådens forvaltning.

Kultur- og kirkedepartementets oppfølging av 4

tidligere rapporterte forhold Opplysningsvesenets fond 4.1

Riksrevisjonen fant det kritikkverdig at kontroll og styring av kapitalforvaltningen for 2005-regn-skapet ikke var i tråd med interne rutinebeskrivel-ser og overordnet regelverk. Revisjonen for 2006 viste at Opplysningsvesenets fond hadde iverksatt fl ere tiltak for å følge opp merknaden, men fl ere av endringene ville først bli iverksatt i 2007.

Departementet uttaler at fondet har gjort ytterli-gere forbedringer på økonomi- og fi nansområdet i 2007. Fondet har redegjort for tiltakene, og departementet har gitt tilbakemelding på disse i et brev i januar 2008. Departementet opplyser at det vil følge opp forholdene, blant annet i de halvår-lige styringssamtalene med fondet. Revisjonen for 2007 viser at det fortsatt gjenstår enkelte tiltak.

Saken blir fulgt opp.

Risikostyring som verktøy i mål- og resultat-4.2

styringen

Revisjonen av regnskapet for 2006 viste at både departementet og fl ere underliggende virksom-heter ikke hadde etablert en internkontroll som var basert på et formalisert system for risiko- og vesentlighetsvurderinger. Riksrevisjonen kon-staterte at risikostyring var i ferd med å bli implementert i departementet og i underliggende virksomheter som Riksrevisjonen hadde

bemerkninger til. Riksrevisjonen mente det var usikkert når risikostyring ville være implemen-tert på hele ansvarsområdet til departementet, og understreket viktigheten av å prioritere innførin-gen av regelverkets bestemmelser om styring basert på risiko og vesentlighet. Kultur- og kir-kedepartementet ville følge opp Riksrevisjonens bemerkninger med en påminnelse om regelver-ket i tildelingsbrevene for 2008 og gjennom sty-ringsdialogen med enkelte virksomheter. Depar-tementet viste også til at tildelingsbrevene for 2006 og 2007 hadde samme påminnelse, og at

risikostyring var et av hovedtemaene på et seminar i mars 2007.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen så alvorlig på at internkontrollen ikke hadde vært basert på risiko- og vesentlighetsvurderinger, og understre-ket viktigheten av at departementet innfører de korrekte plan- og styringsverktøyene på hele sitt ansvarsområde. Komiteen forutsatte at departe-mentet, i tråd med eget utsagn, tett følger opp underliggende virksomheters etterlevelse av pålegg om å etablere nødvendige interne rutiner i tråd med tildelingsbrevene.

Kultur- og kirkedepartementet uttaler at det etter dette har fulgt opp saken gjennom en påminnelse i tildelingsbrevene for 2008, at det gjennomførte et seminar om virksomhetsstyring i februar 2008, og at det dessuten har gjennomført fl ere andre tiltak knyttet til de kirkelige virksomhetene.

Virksomhetene Riksrevisjonen hadde bemerknin-ger til, er også fulgt opp gjennom styringsdia-logen.

Riksrevisjonens kontroll for 2007 viser at fl ere underliggende virksomheter har etablert risiko-styring som et verktøy i mål- og resultatstyrin-gen, men at det gjenstår noe arbeid før et formali-sert system for risikostyring er tatt i bruk på hele departementets ansvarsområde. Riksrevisjonen viser til at dette ikke var etablert for departemen-tets egen virksomhet, Arkivverket, Språkrådet, Norsk fi lminstitutt, Norsk fi lmutvikling, Norsk fi lmfond og de fl este kirkelige virksomhetene.

Revisjonen av regnskapet for 2006 viste også at evalueringer av tilskudd ikke var basert på syste-matiske vurderinger av risiko og vesentlighet.

Riksrevisjonen konstaterte at departementet var i ferd med å implementere risikostyring og forut-satte at risikostyring også ble lagt til grunn for departementets evalueringer av tilskudd. Riksre-visjonen viste også til at de grunnleggende prin-sippene om mål- og resultatstyring gjelder selv om enkelttilskudd kan avvike fra normalprosedy-ren i økonomireglementet, og kontroll- og konsti-tusjonskomiteen uttalte at den delte denne opp-fatningen.

Riksrevisjonen har i 2007 bedt om å få opplyst hvordan Dokument nr. 1 (2007–2008) er fulgt opp av Kultur- og kirkedepartementet. Departe-mentet viser til svaret fra statsråden knyttet til regnskapet for 2006 og at departementet løpende vurderer behovet for evaluering av tilskuddsbe-vilgningene. Riksrevisjonen registrerer at

depar-Dokument nr. 1 (2008–2009) Kultur- og kirkedepartementet 161

tementet ikke har planer om å etablere et system eller rutiner for evaluering av tilskudd som følge av departementets graderte styrings- og kontroll-system for tilskuddsforvaltningen. Riksrevisjonen vil fortsatt følge opp departementets etterlevelse av økonomireglementet knyttet til evaluering av tilskudd.

Saken blir fulgt opp.

Riksteatret 4.3

Riksrevisjonen rapporterte til Stortinget for regn-skapsåret 2006 om svakheter ved Riksteatrets interne kontroll og at kontantregnskapet for 2006 ikke var fullstendig.

Kultur- og kirkedepartementet opplyser at Rikste-atret har inngått en fullserviceavtale med Senter for statlig økonomistyring (SSØ) fra 1. april 2007. Departementet opplyser videre at SSØ høsten 2007 foretok en gjennomgang av Riks-teatrets økonomiforvaltning. Tiltakene for å sikre at økonomiforvaltningen skjer i samsvar med regelverket, vil i hovedsak bli gjennomført i løpet av første halvår 2008. Departementet vil fortsatt følge opp saken i etatsstyringsmøter med virk-somheten.

Revisjonen for 2007 har vist forbedringer i ruti-nene knyttet til økonomiforvaltningen ved Riks-teatret, men Riksrevisjonen har også merknader til kontantregnskapet for 2007, jf. punkt 2.1.

Saken blir fulgt opp.

Anskaffelser 4.4

I rapporteringen til Stortinget for 2006 omtalte Riksrevisjonen fl ere brudd på regelverket for offentlige anskaffelser. Det gjaldt Norsk Tipping AS, ABM-utvikling, Arkivverket, Språkrådet og Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek. Riksrevisjo-nen merket seg de forbedringstiltakene som Norsk Tipping AS hadde iverksatt, og at Kultur- og kirkedepartementet gjennom etatsstyringsmø-ter ville følge opp de underliggende virksomhe-tene der Riksrevisjonen hadde bemerkninger.

Riksrevisjonen understreket viktigheten av at departementet har en tett oppfølging av underlig-gende virksomheter for å oppnå forbedringer.

Riksrevisjonen forutsatte at departementet konti-nuerlig ville vurdere hvilke tiltak som er nødven-dig for å oppnå forbedringer på hele ansvarsom-rådet.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen uttalte at den så særlig alvorlig på at det nok en gang var

avdekket fl ere brudd på regelverket, samt svik-tende rutiner for internkontroll rundt anskaffelser i underliggende virksomheter. Komiteen påpekte viktigheten av at korrekte anskaffelsesrutiner pri-oriteres for alle virksomheter innenfor departe-mentets ansvarsområde. Komiteen anså at semi-narvirksomhet for de ansatte er et nødvendig, men ikke tilstrekkelig skritt i riktig retning, og la til grunn at departementet også på andre måter aktivt ville gjennomføre tiltak for å sikre at anskaffelsesregelverket etterleves.5

Kultur- og kirkedepartementet opplyser at det på bakgrunn av Riksrevisjonens merknader og ytter-ligere forhold som er tatt opp i forbindelse med revisjonen av regnskapet til Norsk Tipping AS for 2007, vil be om en skriftlig redegjørelse fra sel-skapets styre for å forsikre seg om at ny instruks for innkjøpspolitikken i tilstrekkelig grad sikrer at selskapet etterlever de nye reglene for offent-lige anskaffelser. Departementet viser for øvrig til sin redegjørelse i tilknytning til Riksrevisjonens merknader til regnskapet for 2007.

Til underliggende virksomheter har Kultur- og kirkedepartementet også i tildelingsbrev for 2008 minnet om virksomhetenes ansvar for å følge anskaffelsesregelverket. Departementet har videre avholdt et nytt seminar for samtlige virk-somhetsledere der anskaffelsesregelverket var et av hovedtemaene. Departementet har også under utarbeiding et rundskriv til underliggende virk-somheter, der virksomhetene vil bli pålagt å til-passe sine interne rutiner og anskaffelser til regel-verket i løpet av 2008.

I tilknytning til virksomhetene som ble spesielt omtalt i Riksrevisjonens bemerkninger til regn-skapet for 2006, opplyser departementet blant annet at forholdene er fulgt opp i etatsstyrings-møter.

Riksrevisjonens kontroll viser at det fortsatt er mangler og svakheter på anskaffelsesområdet, jf. punkt 1.3.

Saken blir fulgt opp.

Planer for underliggende virksomheter 4.5

Riksrevisjonen har rapportert om manglende interne styringsdokumenter hos departementets underliggende virksomheter for regnskapsårene 2005 og 2006. Flere virksomheter har manglet planer på kort og lang sikt som et verktøy for å

5) Innst. S. nr. 172 (2007–2008).

162 Dokument nr. 1 (2008–2009) Kultur- og kirkedepartementet

sikre at pålagte oppgaver gjennomføres. Kultur- og kirkedepartementet uttalte at det i tildelings-brevene til samtlige virksomheter for 2007 og 2008 og i årlige styringsdialogmøter ville presi-sere kravet om å utarbeide planer på kort og lang sikt.

Riksrevisjonens kontroll viser at departementet har gjennomført tiltak som har ført til forbedrin-ger i virksomhetenes styringsdokumenter. Riksre-visjonen ser at fl ere av virksomhetene har utar-beidet planer med ettårig og fl erårig perspektiv knyttet til budsjettåret 2007 eller 2008.

Saken er avsluttet.

Tilskudd 4.6

I rapporteringen til Stortinget for 2005 ble det sett positivt på departementets planlagte oppføl-ging av tilskuddsforvaltningen i ABM-utvikling og at departementet hadde formalisert eksiste-rende rutiner og innført nye rutiner for egen til-skuddsforvaltning. Det ble opplyst at ABM-utvi-klings nye rutiner først ville få effekt fra regn-skapsåret 2007. Departementets nye rutiner for egen tilskuddsforvaltning fi kk først konsekvenser for arbeidet med deler av statsbudsjettet for 2007 og i sin helhet for arbeidet med statsbudsjettet for 2008. Riksrevisjonen forutsatte at etatsstyringen av ABM-utvikling ble gitt tilstrekkelig prioritet for å sikre en tilfredsstillende internkontroll, og at departementet tok i bruk nye retningslinjer for departementets egen tilskuddsforvaltning umid-delbart.

Departementet opplyser at det har iverksatt fl ere tiltak for å forbedre tilskuddsforvaltningen i ABM-utvikling. Departementet opplyser også at de nye retningslinjene for egen tilskuddsforvalt-ning er tatt i bruk i forbindelse med budsjettarbei-det for 2007. Når budsjettsøknadene for 2008 har kommet inn til departementet, vil retningslinjene være implementert fullt ut.

Riksrevisjonens kontroll av tilskuddsforvaltnin-gen i ABM-utvikling og Kultur- og kirkedeparte-mentet har vist at nye rutiner er tatt i bruk. For tilskudd til frivillighetssentraler vil ovennevnte rutiner heretter bli fulgt.

Saken er avsluttet.

Saken er avsluttet.