• No results found

III Resultatet av kontrollen med forvaltningen av statens

interesser i selskaper for 2007

24 Dokument nr. 1 (2008–2009)

Kontrollen er utført i samsvar med lov og instruks samt Riksrevisjonens standarder og ret-ningslinjer for kontrollarbeidet.

Riksrevisjonens kontroll for 2007 har omfattet 42 heleide aksjeselskaper, 41 deleide aksjeselskaper, 4 regionale helseforetak, 6 statsforetak, 4 selska-per organisert ved særskilt lov og 26 studentsam-skipnader.

For 2007 har Riksrevisjonen funnet grunnlag for merknader til statsrådens forvaltning av statens interesser under Helse- og omsorgsdepartemen-tet, Kunnskapsdepartemenomsorgsdepartemen-tet, Nærings- og han-delsdepartementet, Samferdselsdepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet.

Inndelt etter de fi re kontrollperspektivene som legges til grunn for selskapskontrollen, kan resul-tatet av gjennomført kontroll per departement oppsummeres slik:

Etterlevelse av Stortingets vedtak og forutsetninger

Under Helse- og omsorgsdepartementet har Riks-revisjonen tatt opp

at fi re helseforetak i Helse Sør-Øst har

prakti-•

sert rutiner hvor obduksjonslaborantene mottar kontant betaling fra begravelsesbyråer for nedlegging av lik i kister, til tross for pålegg fra departementet i 1996 om endring av rutinene.

Praksisen er ikke i tråd med god virksomhets-utøvelse og gjeldende regelverk for bierverv, den kan svekke tilliten til helsepersonellets integritet og innebærer risiko for at midlene ikke innberettes

spørsmålet om endringene i vedtektene til

Kreftregisterets Fond av 8. mai 2007 er i tråd med stiftelsesloven.

spørsmålet om tildelingen av tilskudd til store

byggeprosjekter over kapittel 732 post 81 i foretaksmøte, innebærer en uheldig sammen-blanding av departementets rolle som eier og tilskuddsforvalter. Dette skaper uklarhet i ansvars- og oppgavefordelingen mellom departementet og de regionale helseforetakene.

Under Nærings- og handelsdepartementet mener Riksrevisjonen at det har vært betydelige sikker-hetsmessige svakheter i gruvedriften til Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS i Svea

Nord-feltet, og at sikkerhetsarbeidet ikke har vært gjen-nomført i samsvar med Stortingets forutsetninger.

Det er under fl ere departementer tatt opp forhold knyttet til eiers styring, oppfølging og kontroll:

Under Nærings- og handelsdepartementet

mener Riksrevisjonen at departementets oppføl-ging av Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS ikke har vært tilstrekkelig, og at formålet med eierskapet i SIVA SF ikke er tilstrekkelig fulgt opp.

Under Fiskeri- og kystdepartementet mener

Riksrevisjonen at styret i Secora AS ikke burde gitt advokatoppdrag til et medlem i styret, og at departementet i forvaltningen av eierinteressene i sine selskaper bør følge opp at styremedlem-mer ikke får honorerte oppdrag eller på annen måte svekker styrets uavhengighet. Videre er det tatt opp at departementet ikke har sørget for gjennomføring av ordinær generalforsamling i Protevs AS innen lovpålagt frist.

Riksrevisjonen vil fortsette å følge opp

Sam-•

ferdselsdepartementets eierstyring og håndte-ring av roller med fokus på at rollehåndtehåndte-ringen er tydelig og konsistent, og at det er notoritet rundt departementets eierstyring.

Ivaretakelse av samfunnsmessig ansvar og sektorpolitiske mål

Under Helse- og omsorgsdepartementet ser Riks-revisjonen alvorlig på

at det har vært en negativ utvikling i ventetid

for rettighetspasienter fra 2006 til 2007 innen somatikk og psykisk helsevern for voksne, og at det fortsatt er store regionale forskjeller i andelen pasienter som tildeles rett til nødvendig helsehjelp.

at det ennå ikke er etablert gode nok

rapporte-•

ringsrutiner knyttet til kvalitetsindikatorene. I tillegg er det manglende måloppnåelse innen fl ere av indikatorene som også gjelder de prioriterte områdene psykisk helsevern, habili-tering og rehabilihabili-tering og tverrfaglig spesiali-sert behandling av rusmiddelmisbrukere.

den vedvarende høye og over fl ere år økende

andelen korridorpasienter i Helse Stavanger HF, og at effekten av tiltaket med å overfl ytte pasienter til St. Svithun Hotell ikke har vært tilstrekkelig.

Dokument nr. 1 (2008–2009) 25

Under Nærings- og handelsdepartementet er det tatt opp at SIVAs programmer i begrenset grad er direkte innrettet mot å fremme vekstkraft i dis-triktene. Herunder har en vesentlig del av selska-pets tildelte midler blitt delt ut utenfor det dis-triktspolitiske virkeområdet. Videre er det usik-kert i hvilken grad aktiviteter i forsknings- og kunnskapsparker faktisk bidrar til å spre kunn-skap og FoU-aktiviteter fra sentrale kunnkunn-skaps- kunnskaps-miljøer til distriktsområder.

Under Samferdselsdepartementet mener Riksre-visjonen at produktivitetsutviklingen i NSBs per-sontransport har vært for svak, og at NSBs hånd-tering av lokførerbemanningen skaper usikkerhet rundt produktivitetsutviklingen og driftsstabilite-ten også i årene som kommer. Situasjonen er spe-sielt alvorlig for lokaltrafi kken rundt Oslo, hvor produktiviteten ut fra de gjennomførte beregnin-gene var nesten 35 prosent lavere i 2007 enn i 1997.

Under Kunnskapsdepartementet mener Riksrevi-sjonen at tilskuddet til studentboliger har hatt begrenset effekt, og at departementet i sin

samlede oppfølging av studentsamskipnadene bør ha større oppmerksomhet rettet mot studentboli-genes standard og egnethet og andre årsaker til avgang i studentboligmassen.

Effektiv og økonomisk forsvarlig drift

Under Helse- og omsorgsdepartementet konstate-rer Riksrevisjonen at det er et negativt avvik mellom eiers krav og de oppnådde økonomiske resultatene for 2007 i foretaksgruppene. Det samlede resultatet for foretaksgruppene i 2007 er et underskudd på 6,1 mrd. kroner, mot eiers krav om korrigert resultat med et underskudd på 4,7 mrd. kroner. Videre har Riksrevisjonen tatt opp at det er uheldig at arbeidet med regelverket for transport av liggende pasienter er forsinket, og at et system for innsamling og behandling av data fra de akuttmedisinske tjenestene ennå ikke er på plass.

Korrekt informasjon til Stortinget og Riksrevisjonen

Innholdet i statsrådenes beretninger for 2007 til Riksrevisjonen synes å være bedre og mer infor-mativt enn tidligere. Gjennomgang av

statsråde-nes beretninger gir imidlertid grunn til usikkerhet ved om Riksrevisjonen har fått informasjon om alle selskaper som etter Instruks om Riksrevisjo-nens virksomhet skal omfattes av selskapskon-trollen.

26 Dokument nr. 3:3 (2007–2008)

IV Resultatet av revisjonen av