• No results found

Kort om regelverket

In document Kristin Alsos og Sissel C. Trygstad (sider 9-12)

Kapittel 1 Medbestemmelse lokalt

1.2 Kort om regelverket

Virksomhetene som inngår i vårt utvalg, er alle bundet av Hovedavtalen mellom LO og NHO. For disse bedriftene vil det primært være denne som regulerer arbeidstakernes rett til medbestemmelse. I tillegg kommer reglene i selskapslovgivningen knyttet til ar-beidstakervalgte representanter i styrer med mer.

Valg av tillitsvalgte

Etter Hovedavtalen § 5-1 kan både arbeidstakerne og arbeidsgiveren kreve at det velges tillitsvalgte for de organiserte arbeiderne. Antallet tillitsvalgte som skal velges, vil

av-henge av bedriftsstørrelsen. For bedrifter under 25 ansatte skal det velges to tillitsvalgte.

Antallet øker så gradvis opp til bedrifter med 750 ansatte, der det skal velges 12 stykker.2 Blant de tillitsvalgte skal det så velges et Arbeidsutvalg som har ansvaret for å lede de tillitsvalgtes arbeid. Dette skal bestå av leder, nestleder og sekretær. Enkelte tillitsvalgte kan også velges til å inneha visse oppgaver slik som studietillitsvalgt, sosialtillitsvalgt, ungdomstillitsvalgt og likestillingstillitsvalgt.

Uavhengig av Hovedavtalen, ville arbeidstakerne kunne valgt en tillitsvalgt. Ved-kommendes rett til innflytelse og til å representere de andre ansatte overfor arbeidsgive-ren, avhenger imidlertid av at dette er regulert på en måte som binder arbeidsgiveren og de øvrige arbeidstakerne. For de tillitsvalgte som velges i henhold til Hovedavtalen, framgår dette i § 6-2, hvor det heter at de tillitsvalgte godkjennes som representanter og talsmenn for de organiserte arbeidstakerne, og at de har rett til å forplikte arbeidstaker-ne.

Arbeidsutvalget kan avholde møter i arbeidstiden. For øvrige oppgaver som de til-litsvalgte utfører i arbeidstiden, skal det godtgjøres for tapt arbeidsfortjeneste.

Nødvendig tid

Tillitsvalgte skal, etter Hovedavtalen § 6-1, settes i stand til å ivareta sine oppgaver etter Hovedavtalen og arbeidsmiljøloven. Som et ledd i dette, skal de tillitsvalgte få nødvendig tid til å utføre sine oppgaver, se § 6-6. Hvor mye tid dette skal være, vil variere fra be-drift til bebe-drift, og avtaleverket definerer ikke noe minimum. Partene lokalt kan imidler-tid forhandle om en avtale om hvor mye imidler-tid den tillitsvalgte trenger. Tilsvarende kan det drøftes lokalt om den tillitsvalgte skal disponere over et rom og kontorutstyr for å utøve vervet sitt.

Tillitsvalgte vil i enkelte tilfeller innkalles til møter og forhandlinger av Fellesforbun-det, eller delta i eller holde kurs og liknende. I slike tilfeller skal bedriften ikke uten tvingende grunn nekte de tillitsvalgte fri, se §§ 6-7 – 6-9.

I hvilke saker skal tillitsvalgte involveres?

Hovedavtalen inneholder flere bestemmelser som skal sikre at tillitsvalgte gis medinnfly-telse på forhold som har betydning for arbeidstakerne. Dette omfatter:

 bedriftens økonomiske og produksjonsmessige stilling og utvikling,

 forhold som har umiddelbar sammenheng med arbeidsplassen og den daglige drift,

 lønns- og arbeidsforhold,

 ulike selskapsrettslige forhold,

2 For bygg og anlegg og offshore er det noen særbestemmelser knyttet til om det skal velges be-driftstillitsvalgte eller plasstillitsvalgte, og antallet tillitsvalgte som skal velges er også noe avvikende, se §§

5-1 og 5-2.

 kontroll,

 overvåking permitteringer

I tillegg skal bedriften tilrettelegge for medvirkning på områder som effektivisering av produksjonen og redusere produksjonsomkostningene, øke konkurranseevnen, ny tek-nologi, omstilling. De tillitsvalgte har videre rett til innsyn i regnskaper og økonomiske forhold.

Overenskomstene kan også inneholde bestemmelser som gir de tillitsvalgte rett til innflytelse, eller presiserer rettigheter som ligger i Hovedavtalen. Dette gjelder for ek-sempel ved bruk av innleid arbeidskraft slik som i Industrioverenskomsten 2012-2014 Fellesbilag 8. Tilsvarende bestemmelser finnes også i de andre overenskomstene.

Samarbeidsavtalen

Del B Samarbeidsavtalen inneholder mer detaljerte bestemmelser om organisering av samarbeidet mellom partene i en bedrift. Denne delen gjelder i utgangspunktet kun for industri- og håndverksbedrifter, og altså ikke tjenesteytende virksomheter. Dette inne-bærer at den for våre informanter vil gjelde for bygg, industri og papir, men som regel ikke for hotell og restaurant. Utgangspunktet er at samarbeidet skal formaliseres gjen-nom en avtale mellom de lokale partene. Det er kun der partene ikke kommer til enighet at samarbeidet skal organiseres slik som avtalen skisserer.

Avtalen legger til grunn at det skal opprettes bedriftsutvalg i bedrifter med minst 100 ansatte, se kapittel XII. I dette utvalget skal representanter både for ledelsen og de ansat-te sitansat-te. Utvalget skal møansat-tes minst én gang i måneden, og hovedoppgaven er å bidra til mest mulig effektiv produksjon og størst mulig trivsel for de ansatte. Avtalen inneholder videre mer detaljerte bestemmelser om hvilke områder som ligger til dette utvalget, samt hvilke områder som ikke ligger til utvalget. Etter kapittel XII skal bedrifter med mer enn 200 ansatte og der det er selvstendige avdelinger, opprette avdelingsutvalg. Dette utval-get skal drøfte tilsvarende spørsmål som bedriftsutvalutval-get i den grad disse spørsmålene bare angår avdelingen.

Kapittel XIV legger videre til grunn at det er behov for drøftelser på konsernbasis.

Dette kan for eksempel gjøres ved at det opprettes et koordinerende utvalg av tillitsvalg-te, og disse skal ha drøftelser med representanter for konsern- og tillitsvalgte. Også i forbindelse med denne typen arbeid skal de tillitsvalgte godtgjøres for tapt arbeidsfor-tjeneste. Det kan dessuten inngås avtale om at det blant de tillitsvalgte kan velges en konserntillitsvalgt som skal ivareta de ansattes interesser i saker som behandles på kon-sernnivå og som kan ha betydning for de ansatte i konsernet som helhet.

Har bedriften eller konsernet minst 1000 ansatte innen EØS-området og minst 150 ansatte i to ulike EØS-land, kan de tillitsvalgte anmode om at det opprettes et europeisk samarbeidsutvalg, der de ansatte har muligheten til å få informasjon og konsulteres om en rekke forhold som angår konsernets struktur, den økonomiske situasjon med mer.

Medbestemmelse etter selskapslovgivningen

Etter aksjeloven og allmennaksjeloven §§ 6-4 har ansatte i bedrifter med flere enn 30 ansatte rett til å velge styremedlemmer blant de ansatte. Hvor mange ansattevalgte re-presentanter som skal sitte i styret, avhenger av bedriftens størrelse og om den har be-driftsforsamling. For selskaper med mer enn 50 ansatte kan de ansatte kreve at en tredel av styremedlemmene, og minst to stykker, velges av og blant de ansatte, jf. § 6-4 (2). De ansatte kan også gis rett til styrerepresentasjon i konsern etter søknad til Bedriftsdemo-kratinemnda, se § 6-5.

In document Kristin Alsos og Sissel C. Trygstad (sider 9-12)