• No results found

Definisjon:

I denne sammenhengen er smågruppebaserte opplæringstiltak i grunnskolen

tiltak som primært er opprettet for å gi tilbud til elever som viser problematferd og/eller liten motivasjon for skolearbeid.

Øvrige kjennetegn ved denne typen tiltak er at:

- tiltaket har varighet eller har planlagt varighet på minst ett skoleår - antall elever kan variere fra 2-3 til 10-12

- tiltakene kan være definert som spesialundervisning eller ikke

- organiseringen, elevsammensetning og måten opplæringen foregår på, skiller slike opplæringstiltak fra den ordinære opplæringen lokalt

- tiltaket er dagtilbud og elevene bor hjemme

I noen tilfeller er det etablert opplæringstiltak for elever med spesielle diagnoser. Tiltak for elever med psykisk utviklingshemming vil falle utenfor definisjonen ovenfor, mens tiltak for elever med f. eks. AD/HD, Aspergers- eller Tourettes syndrom vil omfattes av definisjonen.

1 Fyll inn kommunenummer:

2 Har kommunen smågruppebaserte opplæringstiltak på ungdomstrinnet som administrativt ikke ligger under en ordinær grunnskole?

Ja Nei

Hvis ja, fyll ut navn, adresse, telefon nummer og e-post adresse for hvert av tiltakene:

Navn på tiltak Adresse Telefon E-post

Skriv på baksiden av dette skjemaet hvis det er behov for mer plass

3 Finnes det i kommunen smågruppebaserte opplæringstiltak på barnetrinnet (1.- 7.klasse)? Disse tiltakene kan administrativt enten være er en del av en ordinær grunnskole, eller organisert på annen måte i kommunen.

Ja Nei

Hvis ja, fyll ut navn, adresse, telefon nummer og e-post adresse for hver av skolene / hvert av tiltakene:

Navn på skole/tiltak Adresse Telefon E-post

Skriv på baksiden av dette skjemaet hvis det er behov for mer plass

NB!

Selv om svaret er ”Nei” på spørsmål 2 og 3, er det likevel svært viktig at du svarer!

Legg dette spørreskjemaet i den adresserte og frankerte svarkonvolutten og postlegg innen 9. november 2005.

Takk for hjelpen!

Vedlegg 4

Til alle grunnskoler med ungdomstrinn i Norge

Kartlegging av smågruppebaserte tiltak for elever som viser problematferd og manglende motivasjon for skolearbeid.

En nettbasert spørreundersøkelse

Lillegården kompetansesenter har fått i oppdrag fra Utdanningsdirektoratet å gjennomføre denne kartleggingen, som kan betraktes som et første skritt på veien til å skaffe ny kunnskap om et utfordrende og komplisert område i grunnskolen. Kunnskapen vil i neste omgang være verdifull og viktig for skolene og kommuneadministrasjonen i arbeidet med å sikre tilpasset opplæring til alle elever.

Undersøkelsen dreier seg om tiltak som er opprettet for elever som viser problematferd og manglende motivasjon for tradisjonelt skolearbeid.

Vi ber om at alle grunnskoler med ungdomstrinn besvarer undersøkelsen. Det er svært viktig at også ikke de som har spesielle tiltak for denne kategorien elever, svarer.

Før du logger deg på det elektroniske spørreskjemaet, ber vi deg lese vedlegget i denne e-posten. Det inneholder nødvendig informasjon som gjelder utfyllingen av spørreskjemaet!

Utfyllende informasjon om undersøkelsen finnes på www.eldhusetfagforum.no/sgt Frist for innlevering av spørreskjemaet er 14. desember 2005

Takk for at du tar deg tid til å svare på denne undersøkelsen!

Brukernavn:

Passord:

Med vennlig hilsen

Einar Christiansen Svein Nergaard

Leder for kompetansesenteret Seniorrådgiver

INFORMASJON OM SPØRREUNDERSØKELSEN

1 Vedlegg 5

KARTLEGGING AV SMÅGRUPPEBASERTE OPPLÆRINGSTILTAK

Lillegården kompetansesenter har fått i oppdrag av Utdanningsdirektoratet å kartlegge smågruppebaserte opplæringstiltak som er opprettet for elever som viser problematferd og liten motivasjon for tradisjonelt skolearbeid. Slike tiltak blir ofte betegnet som ”alternativ opplæring”. En nærmere definisjon av denne typen tiltak står i spørreskjemaet.

Kartleggingen kan betraktes som et første skritt på veien til å skaffe ny kunnskap om et utfordrende og komplisert område i grunnskolen. Denne kunnskapen vil i neste omgang være verdifull i skolenes og kommunenes arbeid med å gi tilpasset opplæring til alle elever.

Hvem skal svare på spørreskjemaet?

Rektor logger seg på spørreundersøkelsen ved å benytte brukernavnet og passordet som er oppgitt i e-posten, leser definisjoner og svarer på undersøkelsens første spørsmål:

Har skolen smågruppebaserte opplæringstiltak for elever som i den aktuelle målgruppen?

Hvis skolen ikke har et slikt opplæringstiltak, krysses det av for "Nei" og deretter "Logg ut".

Dersom skolen har ett eller flere smågruppebaserte opplæringstiltak, må resten av spørreskjemaet fylles ut av en person som har sitt daglige arbeid i det aktuelle tiltaket.

Dette kan gjøres ved at rektor …

a) videresender denne e-posten med spørreskjemaets nettadresse, brukernavn og passord til vedkommende person, eller

b) oppgir nettadressen til spørreskjemaet, samt brukernavn og passord på annen måte til vedkommende slik at han/hun selv kan logge seg på.

NB: Dersom personen som skal fylle ut spørreskjemaet ikke har tilgang til PC, er det mulig for rektor å skrive ut en papirutgave av definisjonen og spørreskjemaet. Denne muligheten finnes i den første delen av undersøkelsen hvor rektor bekrefter/avkrefter at skolen har smågruppebaserte tiltak.

Dersom det fylles ut papirutgave av spørreskjemaet, skal denne returneres til Lillegården kompetansesenter, Bergsbygdavn.8, 3949 PORSGRUNN

Vi ber om at rektor oppfordrer til at spørreskjemaet fylles ut så nøyaktig som mulig og leveres innen svarfristen.

Annen informasjon om undersøkelsen

I tilfeller der det kan være tvil om tiltak er administrativt underlagt en grunnskole eller organisert på annen måte i kommunen, er det en reell mulighet for at vi vil få informasjon om det samme tiltaket både fra skolen og kommunen. Det er derfor viktig å oppgi navnet på tiltakene.

Som det går fram er dette ikke en anonym undersøkelse. Vi må vite hvilke skoler og

kommuner som oppgir hvilke tiltak, blant annet for å sørge for å unngå dobbeltregistreringer, at alle kjente tiltak kommer med, og for å kunne kontakte skolene for eventuelt supplerende informasjon.

Opplysninger som blir gitt om interne forhold på skolene vil bli publisert i anonymisert form.

Datafilene/spørreskjemaene vil bli slettet/makulert så snart kartleggingen er gjennomført.

Frist for innlevering av spørreskjemaet er onsdag 14. desember 2005

INFORMASJON OM SPØRREUNDERSØKELSEN

2 Resultatene fra kartleggingen vil bli offentliggjort i Utdanningsspeilet våren 2006.

Har du spørsmål om undersøkelsen, ta kontakt med Svein Nergaard, Sandra Val Flaatten eller Hanne Jahnsen på Lillegården kompetansesenter tlf. 35 93 02 50 eller e-post lillegarden@statped.no

Takk for hjelpen!

Kartlegging av smågruppebaserte opplæringstiltak -1 -Vedlegg 6

Kartlegging av smågruppebaserte opplæringstiltak