• No results found

7.1 Generelt

Legeforeningen har styrket sitt internasjonale engasjement blant annet gjennom økt aktivitet overfor CPME (den europeiske legeforening) og WMA (Verdens legeforening). President Torunn Janbu har ledet subkomiteen for Ethics and Professional Codes i CPME, og hun er medlem av etikkomiteen og

økonomikomiteen i WMA. Gjennom utvalg for menneskerettigheter har Legeforeningen vært engasjert i menneskerettighetsarbeid i Kina, Tyrkia, Balkan og Midt-Østen (jfr pkt 6.2.12

Menneskerettighetsutvalget). Utvalg for internasjonal helse har arbeidet med et policydokument om samarbeid om utdanning av leger i lavinntektsland (jfr pkt 6.2.12 Utvalg for intenasjonal helse).

7.2 Nordisk legeråd

Det nordiske legeråd består av legeforeningene i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. Det avholdes ett fellesmøte mellom de nordiske sentralstyrer hvert annet år. I 2008 ble dette avholdt i Helsingør. Her tar man opp ulike fellestemaer som global oppvarming og konsekvenser for helse, organisering av helsetjenestetilbudene i ulike land og nordisk internasjonalt samarbeid. Mellom møtene med sentralstyrene avholdes det to årlige møter mellom presidenter og generalsekretærer i de nordiske landene. Her drøftes særlig strategier i forhold til møter i internasjonale fora og gjensidig informasjon om utviklingstrekk i helsetjenestetilbudene i landene.

7.3 Samnordisk arbetsgrupp för prognos- och specialistutbildningsfrågor (SNAPS)

Sentralstyrene i de nordiske lands legeforeninger nedsatte i Åbo i Finland i 1976 et felles arbeidsutvalg (SNAPS) til å arbeide med prognoser for legemarkedet, samt med spørsmål i tilknytning til

spesialistutdanningen.

Denne arbeidsgruppen har annet hvert år fremlagt en rapport om tilgang og etterspørsel etter leger i Norden, samt en àjourført oversikt over spesialitetene og innholdet og prinsippene i

spesialistutdanningen i de nordiske land og informasjoner om spesialistutdanning i EØS-området.

I tillegg til disse to rapportene som utarbeides annethvert år, lager arbeidsgruppen også publikasjonen ”Att arbeta som läkare i Norden” og statistikkfolderen ”Nordiska Läkarfakta”. Alle publikasjonene utarbeides på svensk, og statistikkfolderen utarbeides i tillegg på engelsk.

De seneste rapportene ble fremlagt for og godkjent av Nordisk legeråd i Helsingør i juni 2008.

Det er altså ikke utarbeidet noen nye rapporter siden forrige årsmelding. Nye rapporter og oversikter, samt statistikkfolderen ”Nordiska Läkarfakta”, vil bli utarbeidet i 2010.

Einar Skoglund, Eldbjørg Wessel Hansen og Anders Taraldset har i perioden deltatt i arbeidet i SNAPS.

Alle publikasjonene legges ut på Legeforeningens nettsider her:

www.legeforeningen.no/id/57063

Rapporten for legearbeidsmarkedet ble nærmere omtalt i forrige årsmelding og finnes her:

www.legeforeningen.no/id/450

Statistikkfolderen ”Nordiska Läkarfakta” for 2008 finnes på både engelsk og svensk her:

www.legeforeningen.no/id/143925

7.4 World Medical Association (WMA)

Legeforeningen er medlem av World Medical Association og er etter en turnusordning medlem av

council. Legeforeningen v/Torunn Janbu var i 2009 medlem av council. WMA holdt sitt councilmøte i Tel Aviv i mai. Etter omfattende drøftinger vedtok council blant annet å oversende WMAs dokument om klimaendringer til generalforsamlingen. Generalforsamlingen som ble holdt i Dehli vedtok Statement of Dehli om klimaendringer og helse. Dokumentet beskriver hvilke helseproblemer som kan oppstå som resultat av klimaendringene. Trond Markestad og Bjørn Oscar Hoftvedt deltok på councilmøtet, mens Torunn Janbu, Trond Markestad og Bjørn Oscar Hoftvedt deltok på generalforsamlingen.

7.5 Comité Permanent des Medicins Européen (CPME)

Comité Permanent Des Médecins Européen (CPME) kan sees på som den europeiske legeforeningen.

CPME jobber for et høyest mulig nivå på legeutdanningen, legers utøvende arbeid og kvalitet på

helsetjeneste innenfor EU-området.

Den norske legeforening har i 2009 vært representert ved president Torunn Janbu, fagdirektør Bjarne Riis Strøm og spesialrådgiver Bjørn Oscar Hoftvedt med støtte fra sekretariatet. I tillegg har Yngre legers forening (Ylf) ved leder Hege Gjessing deltatt. Kirsten Toft er oppnevnt som representant fra sentralstyret fra september 2009.

Viktige saker CPME har arbeidet med dette året og som Legeforeningen har involvert seg i, har bl.a. vært rettferdig etisk handel, medisinsk utdanning, global knapphet på helsepersonell, spørsmål i forbindelse med forslaget til direktivet om pasientrettigheter og grensekryssende helsetjenester, og revisjon av EU-arbeidstidsdirektivet. Legeforeningen har sendt sine innspill og kommentarer til CPME og har deltatt i arbeidsgrupper.

Torunn Janbu var i 2009 leder av Subcommittee for Ethics and Professional Codes. Komiteen arbeidet med mange etiske problemstillinger som angår leger i Europa, blant annet utdanning i medisinsk etikk, e-helse, telemedisin og elektroniske journaler. Andre saker komiteen har arbeidet med er blant annet genetisk informasjon og forsikring, organtransplantasjon og organtrafficking og behandling ved livets slutt.

En oversikt over policydokumenter er lagt ut på CPMEs hjemmesider www.cpme.be/policy.php.

Mer informasjon om organisasjonen og andre saker det vært gjort vedtak om finnes på www.cpme.eu.

7.6 Den Europeiske forening for legespesialister – Union Européenne des Médicins Spécialistes (UEMS)

Legeforeningen har i perioden vært representert i UEMS (Management Council) av Frank R. Andersen, leder av spesialitetsrådet. Einar Skoglund har deltatt som observatør.

Det er flere viktige arbeidsgrupper innen UEMS: Spesialistutdanning, CME/CPD, relasjonene mellom Sections and Boards og Council, kvalitet i pasientomsorgen, spesialistpraksis, helsetjenester på tvers av landegrensene, e-helse. Møtene i Management Council har i stor grad vært preget av diskusjoner om forholdet mellom UEMS og de underliggende Sections/Boards.

Legeforeningen har representanter i 31 av totalt 38 Sections and Boards.

European Accreditation Council for CME (EACCME), har en jevn økning av søknader om godkjenning av kurs. Einar Skoglund er Legeforeningens representant i EACCME.

For ytterligere informasjon vises til nettsidene www.uems.net.

7.7 Den europeiske allmennlegeforeningen – European Union of General Practitioners (UEMO)

Allmennlegeforeningen representerer Legeforeningen i UEMO.

Arbeidet i UEMO dreier seg om å utvikle felles forståelse av hva spesialiteten i allmennmedisin innebærer, og forsøk på å utvikle felles kvalitetskrav til allmennleger i EU. Det er stor variasjon innen EU vedrørende arbeids- og lønnsforhold for allmennleger. Diskusjonene dreier seg i hovedsak om å

tilrettelegge for lik kvalitet og like vilkår for leger og pasienter innen EU.

7.8 European Forum of National Medical Association and World Health Organisation (EFMA/WHO)

EFMA er et samarbeidsforum som siden 1984 har arrangert årlige møter mellom legeforeninger i Europa og WHO. Møtene holdes på ulike steder i Europa. Det har tidligere vært en del diskusjoner om dette forumets fremtid, da interessen fra WHO i de senere årene ikke har vært spesielt stor. Dette har nå i flere omganger blitt drøftet med WHOs europakontor i København som nå har besluttet at de ønsker en sterkere samarbeidsrelasjon til de europeiske legeforeningene.

Forummøtet i 2009 ble avholdt i Bratislava, Slovakia, 1.-3.4. 2009. Hovedtema var migrasjon av helsepersonell, overvekt ulikheter i helse og status for Bolognaprosessen mht. utdanning av leger. Det var dessuten to Workshops: Den ene om primærhelsetjenesten, organisering og den andre om migrasjon av leger. Den norske legeforening ble nok en gang takket for at de hadde oppdatert ”Handbook” som inneholder informasjon om nasjonale og internasjonale legeforeninger i den europeiske region.

7.9 Den europeiske overlegeforeningen – European Association of

Senior Hospital Physicians (AEMH)

fire representanter til et årlig plenumsmøte.

Plenumsmøtet har ca. 35 representanter. 8.-9.5. 2009 ble møtet holdt i Brussel. Sentrale temaer i møtene var privatisering av sykehus, utdanning og generelt om sykehuslegers arbeidsforhold.

Delegater fra medlemslandene deltar i arbeidsgrupper mellom møtene.

Presidentvervet innehas av Dr. Joao de Deus, Portugal. AEMH har sekretariat i Brussel.

7.10 Permanent Working Group of European Junior Doctors (PWG)

PWG er et samarbeidsforum for yrkesforeningene for leger under utdanning i Europa. Organisasjonens hovedmålsetning er å fremme yngre legers interesser ved å utveksle informasjon og utvikle en felles plattform for hvordan yngre legers arbeidsbetingelser og spesialistutdanning skal styrkes, samt arbeide for forbedring i de europeiske lands helsetjenester. Den norske representasjonen i PWG har vært ivaretatt av Ylf ved at styret sender leder, samt ytterligere 1-2 personer til PWGs to årlige plenumsmøter. I forkant av plenumsmøtene deltar de forskjellige medlemslands representanter i ulike arbeidsgrupper.

President er Bernardo Bollen Pinto fra Portugal. Sekretariatet for PWG følger presidenten, og er plassert i Lisboa. I 2009 ble vårens plenumsmøte arrangert i Brussel, mens høstens plenumsmøte ble avholdt i Killarney. PWG har den siste tiden hatt store uenigheter vedrørende organisasjonens struktur og organisasjonsmodell, blant annet i forhold til spørsmålet om plassering av PWG i Brussel. Sverige, Danmark og Storbritannia har meldt seg ut av PWG. Norge har nedtonet sitt engasjement i PWG, og deltok ikke på høstens plemnumsmøte. Ylf ser det som viktigere at man styrker en samlet

legeorganisasjon på europeisk nivå, gjennom CPME.