• No results found

INNLEDNING

In document Verdsettelse av XXL ASA (sider 10-13)

I dette kapittelet starter vi med å forklare motivasjonen vår for både valg av oppgave og verdsettelsesobjekt. Videre presenterer vi problemstillingen, i tillegg til å redegjøre for hvilke avgrensninger som har blitt foretatt. Til slutt presenterer vi oppgavens struktur, slik at leseren skal få en bedre oversikt.

1.1 Motivasjon

Etter fem år som økonomistudenter har vi begge funnet ut at vi trives svært godt med både kvantitative fag som regnskap og finans, og kvalitative fag som strategi og ledelse. Vi forstod derfor tidlig i prosessen at vi ønsket å skrive en verdsettelsesoppgave, da en slik oppgave gir rom for å anvende teori og kunnskap vi har tilegnet oss gjennom ulike fagområder i én og samme oppgave. Oppgavens tema er også svært relevant med tanke på fremtidig jobb, da vi begge ser for oss en karriere innen regnskap og/eller revisjon.

Valg av selskap falt på XXL ASA, heretter XXL. Vi er begge interessert i sportsrelaterte aktiviteter og trives godt med en aktiv livsstil, og har i tillegg kjennskap til selskapet gjennom et godt rennommé og synlighet i media. XXL er kjent for sin suksess både i Norge, Sverige og Finland, med et interessant konsept som appellerer til en bred kundegruppe. Kjeden har klart å kapre markedsandeler i alle markedene de opererer i, til tross for dårlige økonomiske utsikter i flere av landene. Ifølge Sporting Goods Intelligence (SGI) er XXL kjeden som vokser mest i verden, og er den 26. største kjeden på verdensbasis (Dahl, 2016, 03.11). Selskapets historiske utvikling og nåværende posisjon i markedet tilsier at det foreligger et potensiale for fremtidig vekst, og at de klarer å opprettholde en solid posisjon i flere år fremover.

1.2 Problemstilling

Formålet med denne masterutredningen er å beregne verdien på egenkapitalen til XXL, samt den tilhørende aksjeprisen. Verdien vi får sammenlignes med børskursen på samme tidspunkt for å se om aksjen er “riktig” priset. Dette danner videre grunnlag for å komme med en anbefaling om å kjøpe, holde eller selge aksjen. Vår problemstilling er:

“Hva er verdien av XXL per 31.12.16?”

1.3 Avgrensninger

Vi ønsker å komme frem til et mest mulig realistisk verdiestimat. Av den grunn har vi valgt å basere drøftingen i sin helhet på kun offentlig tilgjengelig informasjon, og har følgelig ikke hatt kontakt med selskapet. Bakgrunnen for dette valget er at vi da sitter igjen med samme informasjon som enhver gjennomsnittlig investor har tilgjengelig. Informasjonen vi har benyttet er hentet fra kvartalsrapporter, årsrapporter og diverse artikler og tidsskrifter som omtaler selskapet. Tallmateriale om sportsbransjen i Finland er tilsendt på e-post per 07.03.17 fra H.

Kuva, editor-in-chief, Sporttimyyjä.

Selve verdsettelsen er gjort på konsernnivå, hvilket betyr at regnskapsanalysene konsentrerer seg om XXLs konsernregnskap. De historiske analysene er utarbeidet etter selskapets regnskapstall, og analyseperioden er avgrenset fra år 2012 til 2016. Grunnet vanskeligheter med å få tilgang på regnskapene til konkurrentene, har vi valgt å avgrense analyseperioden for konkurrentene fra år 2012 til 2015.

Når vi i oppgaven refererer til “selskapet” mener vi XXL som helhet, hvis ikke annet er oppgitt.

Videre har vi forutsatt at virksomheten er et såkalt “going concern”, som vil si en antagelse om fortsatt drift i overskuelig fremtid.

Verdsettelsestidspunktet er satt til 31.12.16. Av praktiske årsaker har det vært nødvendig å foreta informasjonsstopp, ettersom media stadig publiserer ny informasjon om både bransje og selskap. Dato for informasjonsstopp er satt til 26.04.17, som er datoen for når selskapet offentliggjorde sin årsrapport for 2016. Dette innebærer at all informasjon som fremkommer etter denne datoen ikke er tatt hensyn til i oppgaven.

Ettersom årsrapporten for 2016 ble offentliggjort sent i april 2017, har vi tatt utgangspunkt i ureviderte kvartalsrapporter for innhenting av regnskapstall dette året. Tallene har senere blitt oppdatert når den reviderte årsrapporten for 2016 ble offentliggjort. I løpet av analyseperioden har det blitt foretatt endringer i måten selskapet presenterer tallene sine i årsrapportene. I 2012 og 2013 er alle tall oppgitt i TNOK, mens de i 2014 og 2016 er oppgitt i MNOK. Dette gjør at regnskapstallene i de siste årsrapportene er mindre nøyaktige, ettersom tallene her er avrundede.

I 2016 observerte vi at det mangler 1000 TNOK under omløpsmidler i den rapporterte balansen.

Dette medfører et avvik på 1000 TNOK i eiendelene, og gjør at balansen ikke går opp. Noe som videre bidrar til følgefeil i omgrupperingen av balansen dette året.

Vi gjør oppmerksom på at alle tall er oppgitt i TNOK, med mindre annet er oppgitt.

1.4 Struktur

Innledningsvis presenteres bransje og selskap. Videre følger relevant verdsettelsesteori og begrunnelse for valg av verdsettelsesmetode. En strategisk analyse gjennomføres for å kartlegge selskapets posisjon, fordel og risiko. Analysen er todelt, hvorav selskapets muligheter og trusler kartlegges i den eksterne analysen, og selskapets styrker og svakheter kartlegges i den interne analysen. Etterpå gjennomføres en regnskapsanalyse hvor vi omgrupperer og analyserer regnskapet til XXL og et utvalg komparative selskaper. Det omgrupperte regnskapet benyttes videre i analyser av selskapets likviditet og soliditet. Disse analysene oppsummeres i en syntetisk kredittrating. Deretter estimeres avkastningskravet til egenkapitalen og totalkapitalen, som blir benyttet for å beregne selskapets lønnsomhet og strategiske fordel.

Funn fra den strategiske analysen og regnskapsanalysen danner grunnlaget for fremtidsbudsjetteringen og utviklingen av fremtidsregnskapet. Fremtidsregnskapet blir videre benyttet i den fundamentale verdsettelsen for å finne verdien av XXL. Vi utfører en sensitivitetsanalyse og en simulering i form av Monte Carlo, samt en komparativ verdsettelse for å vurdere om estimatet vårt ligger på et rimelig nivå. Avslutningsvis presenteres en konklusjon og forslag til handlingsstrategi.

In document Verdsettelse av XXL ASA (sider 10-13)