• No results found

ANTALL ETASJER

På Majorstuen er mesteparten av kvartal-BEBYGGELSESSTRUKTUR

Store deler av området er bygget opp av karrébebyggelse som danner en tydelig kvar-talstruktur. Det er en tydelig sammenheng mellom gatestrukturen og bebyggelsesstruk-turen. Dette bidrar til at gatene er tydelig innrammet av bebyggelse. I området rundt Colosseum er det bygget mange nybygg som bryter med den stedegne karrébebyggelsen.

I dette området ser vi også at gatenettet blir mindre finmasket. Her er gatene mindre rammet inn av bebyggelse, noe som gjør at gatene får veipreg.

GATESTRUKTUR

Det er en tydelig kvartalstruktur på store deler av Majorstuen, som gjør at utgangspunktet for gående og syklende er godt. Kvartalstruk-turen i området gjør at det er mange kryss i gatestrukturen. Gangfeltene er lokalisert i krys-sene, som gjør at kvartalstrukturen er med på å gi kort avstand mellom gangfelene. Dette er med på å gi god fremkommelighet for gående.

Unntaket er nordøst for T-banen, oppover langs Sørkedalsveien og Slemdalsveien. I dette området er det mindre kvartalstruktur, og veiene har lite gatepreg. Her er det ikke like gode forhold for gående og syklende som i resten av området.

BEBYGGELSESFORMÅL

BEBYGGELSESFORMÅL (BYA)

Kartet over viser bebyggelsesformål i området.

Størstedelen av bebyggelsen er regulert til bolig. De røde strekene indikerer publikums-rettet virksomhet. Det er tydelig å se at de publikumsrettede virksomhetene ofte henger sammen med boligformål. Selv i Bogstadvei-en og KirkeveiBogstadvei-en er dBogstadvei-en bebyggelsBogstadvei-en som er henvendt til veien markert som boligformål med publikumsrettet virksomhet i første etasje. Når

det er boliger i etasjene over den publikums-rettede virksomheten kan dette være med på å aktivisere gaten. Øverst i Bogstadveien har boligbebyggelsen som henvender seg ut mot gaten balkonger. Dette er med på å gi varias-jon og detaljer til fasadene. Se diagrammet øverst til høyre på neste side for tegnforklaring.

Frittliggende enebolig eller våningshus

MAJORSTUEN: Bebyggelsesinnhold fra reguleringsplan, med etasjer og handel i første etasje!

Ingen:!

- Industri!

- Bygg i friområde!

!

ANALYSE AV 1. ETASJE

Diagrammet til høyre viser forholdet mellom bolig, publikumsrettet virksomhet og annen bruk i 1. etasje i all bebyggelse innefor områdeavgrensningen. Annet er et samlebe-grep for resterende bebyggelsesformål. Over halvparten av arealet på gateplan er satt av til bolig, og 21 % er satt av til publikumsrettet virksomhet. På kartet er det tydelig å se at publikumsrettet virksomhet ofte er lokalisert ved gatekryssene innimellom boligområdene.

BEBYGGELSESFORMÅL (BRA) Diagrammet til høyre viser prosent-vis fordeling av bebyggelsesformål medregnet alle etasjer. Totalt er 66 % av all bebyggelse regulert til bolig. Bolig/forretning/kontor og Forretning utgjør til sammen 21 %.

Det er minst av private institusjoner og kombinert bebyggelse/anlegg.

Andelen bolig gjenspeiler at det er høy andel beboere.

BOLIGTYPOLOGI

Diagrammet til høyre viser fordelingen av bolig typologier på Majorstuen. Hele 89 % av boli-gene befinner seg i blokker eller leiegårder.

Det er kun 6 % eneboliger/tomannsboliger og 2 % av boligene finnes i rekkehus.

ÅDT - ÅRSDØGNTRAFIKK

5000 - 10 000 10 000 - 20 000 20 000 - 50 000

2000 - 5 000 0 - 2 000 50 000 -->

TRAFIKK

Bogsta dveien rke

dalsveien Slem

dalsveien

Kirkeveien

Majo rstuen T-bane

FARTSGRENSER

60 km/t 50 km/t 40 km/t

70-80 km/t 30 km/t

Hovedveiene på Majorstuen er preget av mye biltrafikk. Kirkeveien er en barriere mellom T-banen og Bogstadveien hvor det kjører mellom 13 000 og 20 000 biler i løpet av et døgn. Det er også mange biler som kjører på tvers av Kirkeveien. Både i Sørkedalsveien,

som er en stor barriere. Som fotgjenger er det derfor mange signalregulerte kryss man må vente på for å kunne krysse veien. I Kirkevei-en er det midtstilt trikkestopp med vKirkevei-enteare- venteare-al som er med på å svekke barriereeffekten.

I Bogstadveien er det mange gangfelt, også

PARKERINGSMULIGHET

Det er et parkeringshus på Majorstuen tilk-nyttet senteret ved siden av Colosseum Kino.

I Bogstadveien og de fleste boligstrøk er det gateparkering. Det er også en del oppstilte parkeringsplasser i sidegatene til Bogstadvei-en.

VALG AV FREMKOMSTMIDDEL

Samlet sett er det mange parkeringsplass-er på Majorstuen. Ofte parkeringsplass-er det likevel vanske-lig å finne parkering, særvanske-lig i direkte nærhet til stedet man skal besøke. Dette gjør det noe mindre attraktivt å velge bil som transportmid-del, selv om mange gjør det. Siden det er et stort antall gateparkeringer vil det som regel være noe aktivitet i gatene til enhver tid. Det er god kollektivdekning i området, noe som gjør at det er lett å bevege seg uavhengig av bil.

BEVEGELSESLINJER

Parkeringshuset er plassert et stykke unna handelssentrumet. Parkeringshuset gjør at mange som kommer til senteret med bil for å

handle mat ikke har noen kontakt med gaten utenfor. De oppstilte parkeringsplassene ligger noe tettere på Bogstadveien og Kirkeveien, mens gateprkeringen er spredt.

Både de oppsilte parkeringsplassene og gate-parkeringen gjør at man som regel må gå et stykke fra parkering til dit man skal, og dette fører til økt bruk av gaten, om enn bare for en liten stund.

PARKERING OG BYLIV

Ettersom Majorstuen ligger sentralt vil store deler av trafikken til Majostuen skje i form av gange eller sykkel. Det er ganske mange park-eringsplasser i gatene, noe som tar mye plass.

For de som ferdes i boliggatene vil gateparker-ing bidra til økt trygghet, da parkergateparker-ingen aktiv-iserer gaten (Goodyear 2013). I Bogstadveien derimot opptar gateparkering verdifullt areal som kunne gitt bedre plass til opphold eller bedre tilrettelegging for sykkelparkering.

PARKERING

GATEPARKERING

P-HUS P-KJELLER OPPSTILT P-PLASS

1

2 3

Sentralt målpunkt

Generelt målpunkt Sterk forbindelse Svak forbindelse Forbindelse til nærmeste sentrale målpunkt

MÅLPUNKTER

Majorstuen

Bogstadveien

Frognerparken

T

Nationaltheatret Karl Johans gate

T

Bygdøy allé Frogner

Bislett Hegdehaugsveien

Colosseum Kino

Slottsparken

SENTRALE OG GENERELLE MÅLPUNKTER På Majorstuen er T-banestasjonen et sentralt målpunkt. I tillegg til å være et kollek-tivknutepunkt der T-bane, trikk og buss møtes, er det et naturlig møtested. Like ved T-banestasjonen ligger Colosseum Kino som fungerer som et målpunkt særlig på ettermidda-gen og kvelden. Frognerparken er et målpunkt som trekker både turister og lokalbefolkning gjennom hele dagen. Vest for Frognerparken ligger Frogner og Bygdøy allé. Bogstadveien er i seg selv et målpunkt, og det er mange som reiser hit for å oppleve bylivet, shoppe eller møte venner. I nedre del av Bogstadveien finner vi blant annet Hegdehaugsveien, Bislett og Slottsparken. Fra Slottsparken er det kort vei til Nationaltheatret og Karl Johans gate - to sentrale målpunkter i Oslo sentrum. Forbind-elsen mellom Nationaletheatret og Majorstuen T-bane er kategorisert som sterk.

MÅLPUNKTER OG BEVEGELSESLINJER Bogstadveien er et målpunkt i seg selv, men den utgjør også en viktig transportåre mellom Majorstuen og Nationaltheatret. Fordi mange personer går enten til eller fra et av målpunk-tene via Bogstadveien vil det svært ofte være mange mennesker i gaten. I Kirkeveien er det også tidvis mye mennesker, og Frognerparken med Frognerbadet samt Frogner og Bygdøy allé kan være noe av grunnen til dette.

10

18

ÅPNINGSTIDER HANDEL

Klokken under viser åpningstider for handel innenfor kategorien mote, klær og kosmetikk.

Konsentrasjonen av butikker i Bogstadveien bidrar til at gaten blir et målpunkt som tiltrek-ker seg folk. Butikkene i Bogstadveien holder åpent fra 10-18 alle dager. Bogstadveien har søndagsstengt.