• No results found

Forskningsspørsmål 3: Hvordan påvirker andres selvfremstillinger og «likes»

4 Presentasjon og drøfting av datamaterialet

4.5 Forskningsspørsmål 3: Hvordan påvirker andres selvfremstillinger og «likes»

mindre». Dette begrunner hun med at «jeg vet jeg har gode venner». Det kan se ut som

«likes» ikke har like mye statusverdi eller at det ikke er signifikant for Lise som for de andre jentene. Lise ønsker derfor ikke at «likes» skal påvirke hva hun legger ut. «Likes» påvirker derfor trolig ikke hennes selvfremstilling i like stor grad som det gjør hos de andre jentene.

Det kan se ut som om antallet «likes» ikke fungerer motiverende slik det gjør hos de andre.

4.5 Forskningsspørsmål 3: Hvordan påvirker andres

Ada: Altså, du vil jo ha bekreftelse fra andre på at du ser bra ut og at det er et fint bilde. Så de liksene og kommentarene er på en måte den bekreftelsen. Så hvis man får mange likes, så blir man jo veldig fornøyd med seg selv på en eller annen måte, så det er jo den effekten det har. At man får mange mer selvtillit av å få mange likes på Instagram.

Eva: Man blir i hvert fall ganske glad da, og det er egentlig det jeg synes er litt skummelt da fordi man blir glad når man får mange «likes». Fordi jeg føler ikke at de

«liksene» betyr så veldig mye, men fortsatt så har de stor betydning. Man føler at man har lykkes.

I motsetning til de andre jentene sier Lise at det er «gøy og hyggelig men ikke viktig», og sier i tillegg:

Lise: Det er selvfølgelig kult å få femti «likes», men det er ikke så farlig fordi du burde jo bare drite i hva de syns om bildene, fordi det er jo dine bilder og det betyr ikke noe mer eller mindre (...) fordi jeg vet at jeg har gode venner.

4.5.2 Negative uttalelser - påvirkning Å se hva andre gjør

Tre av jentene uttrykker at de blir negativt påvirket av å se hva andre jevnaldrende på Instagram gjør, som for eksempel at de er sosiale ved å være på fest der jentene selv ikke er tilstede, og sier de at de kan bli litt sjalue. Marit utdyper dette med:

Marit: Jeg føler også at det med å få dårligere selvtillit ved å se på andre hører mer hjemme med Instagram enn Snapchat. Det jeg også litt av grunnen for at jeg slettet Instagram er fordi poppet opp så utrolig mye at folk som går på sanda i bikini og har trent i fem år liksom og det får jeg jo ikke noe av på Snapchat. Ja så det er derfor jeg slettet Instagram og mye grunnen til det.

Kropp og utseende

Alle jentene opplever at det er mye press på kropp og utseende på Instagram. Ada, Eva og

at de ikke er bra nok», «hvorfor ser ikke jeg sånn ut» eller «føler at man ikke ser like bra ut», de uttrykker at disse sammenligningen skaper et press, og «dårligere selvtillit» og «dårlig selvbilde» og at «humøret mitt ble dratt ned». I likhet med Ada og Eva snakker Berit også mye om press og negativ sammenligning, men hun sier at det aldri har påvirket henne. I tillegg uttrykker hun at det «ikke er andre som lager presset men at man lager presset selv».

To av jentene forteller videre:

Eva: At man føler at man ikke er like god som dem og sånt, og at man til slutt bare gir opp og får et dårlig bilde av seg selv. Fordi jeg føler at på Instagram og sånn så kan man vise talentene sine ... som utseende eller noen som kan danse ... og når du selv merker at du ikke klarer de tingene da, at du begynner å se litt ned på deg selv ...

at man føler at man ikke er på det samme nivået da, som de andre.

Lise: Det har jeg på en måte lært meg å ignorere, fordi det får jeg ikke gjort så mye med ... og jeg er ikke så opptatt av hvordan andre folk ser ut da. Fordi når du ikke er syltynn og ikke ser ut som de så er det sånn ... ja ja det gå bra.. det hadde jo

selvfølgelig vært fint men du bare tenker ikke på det på den måten da ...

Sammenlignet og i kontrast til de fire andre jentene forteller Ada at hun opplever mer kroppspress fra kjendiser og meddeler følgende:

Ada: Mange får sikkert dårligere selvtillit av at alle ser så sykt bra ut på sosiale medier (...) Sånn som Kardashian (...) man vil se ut som kjendisene, man vil gjøre som dem.

«Likes»

Lise uttrykker at «likes» er «litt løgn» og at det er «unødvendig», «falskt» og «overfladisk».

Dette utdyper hun med at det er fordi det bare er en handling Instagrambrukerne gjør og at det ikke ligger noe i det. Selv om de fire andre jentene syns det er viktig å få «likes» forteller de at folk bare «liker» bilder på automatikk, og at dette ikke er en gjennomtenkt handling.

Jentene snakker også om det å få lite «likes» og de kommer med utsagn som at de blir:

«veldig usikker», «påvirker det du legger ut», «blir lei seg», «taper», «dårlig følelse»,

«skuffa», «nedfor», «vanskeligheter med å få venner», «dårligere selvtillit» og «ikke populær». Ada forteller:

Ada: Altså man tenker jo over det (...) Det er jo det sosiale medier har blitt til, at man skal legge ut for at andre skal se det. Så hvis man ikke får nok respons, så blir man jo litt skuffa. Så hvis man ikke får nok likes, så vil jo alle sitte og tenke litt sånn ... å jaja ... Okay ... Var det ikke fint nok ellers så bryr man seg veldig mye om ... eller man vil at andre skal se at du har mange likes, så det blir jo litt sånn at man tenker over det ...

man vil jo gjerne ha mange likes på bildene sine.