• No results found

Forskningsspørsmål 2: Hvordan blir jentenes selvfremstilling påvirket av

4 Presentasjon og drøfting av datamaterialet

4.3 Forskningsspørsmål 2: Hvordan blir jentenes selvfremstilling påvirket av

selvfremstilling påvirket av andres selvfremstillinger?

4.3.1 Følger og følgere

Alle jentene har lukket konto. Fire av informantene har i mellom 400- 500 følger, disse følgerne er venner og bekjente, og de kjenner ikke alle som følger dem like godt. Lise har ca.

100 følgere og forteller at dette er venner, familie og bekjente. Når vi spør jentene om hvor mange de følger, ligger antallet på mellom 300-500. Dette er venner, bekjente, familie, kjendiser, inspirasjonskontoer og bloggere.

4.3.2 Jentene legger ut

Alle jentene sier at bildene på Instagram er fine og at fokuset ligger på å «vise frem» at én ser bra ut. Bildene er ofte redigerte og jentene forteller at det er et press på at bildene skal være av god kvalitet. Bildene «viser» ofte jentene og deres sosiale liv, der de er sammen med venner og har det gøy. Dette er for eksempel bilder som viser at de er på fest, kafe, på slalåm og hyttetur. Alle jentene uttrykker at det er gjennomtenkte bilder de legger ut på Instagram.

Alle informantene forteller videre at de velger å legge ut bilder som fremstiller dem på en positiv måte, blant annet fordi andre kan se bildene deres. Lise ønsker at bildene skal være positive, men uttrykker også:

Lise: Jeg prøver jo å legge ut bilder på Instagram som gir et positivt bilde av meg ...

ikke for andre men for meg selv da ... for å se tilbake på det å tenke «åh så hyggelig»

(...) for meg er det egentlig et lite album.

I tillegg har jentene litt ulike forklaringer knyttet til valg av bilder. Berit forteller at hun tenker igjennom bildene fordi bildene blir liggende permanent på Instagram. Lise og Eva uttrykker at de velger å ikke legge ut bilder fordi de også har familie som følgere, og at de tenker igjennom hvem mottakeren er. Ada tenker også igjennom hvem som er mottakeren men har en litt annen forklaring. Hun forteller:

Ada: «på Instagram har man mange følgere som man ikke kjenner, og egentlig ikke vet hvem er og da ser jo de alle de innleggende du legger ut å da vil du jo fremstille deg selv på en bra måte».

4.3.3 «Online» og «offline»

Når vi spør jentene om de er de samme «online» (på Instagram) som «offline» («i det virkelige liv») svarer de oss litt ulikt. Berit sier at hun synes hun er den samme. Lise

uttrykker at hun viser en annen versjon av seg selv, og at hun justerer seg ubevisst etter hvem som er mottakeren. Eva, Marit og Ada sier at de viser en forbedret utgave av seg selv. Eva og Ada uttrykker dette tydelig ved å si:

Eva: Ja, jeg prøver i hvert fall å legge ut bilder som viser at jeg, hva skal man si, at jeg er sosial da eller at jeg gjør ting (...) det stemmer kanskje ikke hele tiden, men jeg prøver faktisk å gi det inntrykket da.

Ada: Jeg syns jo ikke det. For der ser det ut som om man alltid har det gøy og alle bilder er perfekte men bak det, er det sikkert 20 andre bilder der du så helt jævlig ut, og det er jo ikke sånn at du har det kjempegøy hver kveld sånn det ser ut som på Instagram da ... sånn at jeg kan ta et fint bilde i kveld også kan jeg ligge å se ut som et troll dagen etter. Så det gir jo ikke ett bilde av hvem jeg er ... og hva jeg bruker livet mitt på.

Marit, Ada og Berit uttrykker også redsel knyttet til Instagram fordi er redde for at det skal bli lagt ut og delt bilder av dem på Instagram som andre har tatt og som de ikke har

samtykket til. Eva uttrykker at hun er redd for at de som følger henne på Instagram skal oppfatte henne «feil» som «arrogant», «selvgod» eller «ikke selvsikker». Lise nevner ingenting om redsel ved bruk av Instagram under intervjuet.

4.3.4 Jevnaldrendes bilder/profiler

Jentene uttrykker at det som kjennetegner andre jevnaldrende jenters profil er perfekte bilder der de er på sitt beste med fine klær, pyntet og med venner. Lise og Eva syns det negative

negativt at folk legger ut en fasade av seg selv på Instagram. Alle informantene uttrykker at de synes at det er mye fokus på kropp og utseende på Instagram. Det kan for eksempel være bildene som viser jenter i bikini, at de er veltrente, og akkurat har sminket seg. Berit sier at det generelt bare er pene folk på Instagram. Flere av jentene uttrykker også at andres bilder er overfladiske. Ada og Lise sier:

Ada: En typisk profil for jenter på min alder er jo masse bilder av fester du er på, venninner, og bare morsomme ting du gjør da i fritiden din ... alle Instagram bilder er jo basic helt like. Det er fire jenter som står og prøver å se litt fin ut å (...) Det er veldig viktig for folk å være fin på bilder på Instagram da, og det skjønner jeg jo ...

det er jo veldig fokus på kropp, så man poserer jo sånn at man skal se bra ut å ... alle står der og har de store rompene.

Lise: Fordi det er jo det med Instagram, at folk har fjeset fult av sminke og da er det det med at det blir mere falskt da (...) at du legger ut en fasade av deg selv.

4.3.5 Sammenligning

Eva uttrykker at det er lettere å sammenligne seg med andre på Instagram fordi man har lenger tid til å se bildene. To av jentene uttrykker at de aktivt «stalker» andre folk på

Instagram ved at de gjentatte ganger går inn for å se på bildene til de de følger. Det kommer tydelig frem, flere ganger i løpet av intervjuene, at alle jentene sammenligner seg selv på ulike måter med andre de følger. For fire av jentene er denne sammenligningen først og fremst knyttet til andre jevnaldrende jenter og ikke kjendiser. Fire av informantene sier at sammenligningen er rettet mot kropp og utseende, samt hva andre gjør. Berit og Eva forteller:

Berit: Jeg tenker at det er de folkene man ser som da skal se veldig bra ut på bilder og sånn, da føler man kanskje selv at man må se like bra ut som dem, eller gjøre det de gjør eller sånne ting da.

Eva: Jeg føler at på Instagram så har man lenger tid altså man kan se igjen de samme tingene om og om igjen.

Selv om en av disse fire informantene sier at hun ikke er spesielt opptatt av kjendiser sier hun likevel:

Ada: Sånn som Kardashian, de legger jo bare ut undertøysbilder og bikinibilder og sånne ting og folk på min alder blir jo påvirket av det. Det er jo masse bilder av mine venner i bikini i Instagram ... og man burde jo være forsiktig med å legge ut sånne bilder egentlig, men man blir veldig påvirket da av hva på en måte andre legger ut (...) at hvis de gjør det, gjør flere det, også gjør alle det, så gjør hun i den andre klassen det, så tenker jeg at da kan jeg også gjøre det. Så det er ganske vanlig å legge ut bilder av seg selv i bikini (...) man vil se ut som kjendisene, man vil gjøre som dem.

Lise forteller at hun blir inspirert av «litt andre typer modeller», dette er modeller som får henne til å «tenke litt annerledes». Hun meddeler at hun «ikke er en person som bruker sminke eller syns at det er spennende» og forteller:

Lise: På Instagram har jeg på en måte blokkert hvordan man ser ut i forhold til.

Jentene uttrykker at sammenligningen med andre også handler om antall «likes». I intervjuet snakker jentene oppfordret og uoppfordret om viktigheten av «likes» og kommentarer. Det som går igjen hos alle informantene er at «likes» er viktigere enn kommentarer. I tillegg er fire av jentene opptatt av antallet likes. Fire av informanten uttrykker at en blir definert av antallet likes. Utsagnene som går igjen her er at «likes»: «sier noe om hvem du er», og «hvor mange venner du har», «hvor populær du er» og «gjør at du får lyst til å legge ut flere bilder».

Ada og Berit uttrykker dette ved:

Ada: Ja, så det er ikke bare hvor fine bildene dine er, men hvor mange «likes» du får.

For det viser også hvem du er da ... syns mange.

Berit: At man kanskje vil bevise for noen andre at man har fått mange «likes».

Lise har generelt et litt annet syn på «likes» enn de andre. Hun sier at hun synes det er

«hyggelig», men ikke viktig og at det er «unødvendig», «falskt» og «overfladisk». Dette begrunner hun med at det bare er en handling som gjøres og at det ikke ligger noe i det. Selv

bilder på automatikk, at dette ikke er en gjennomtenkt handling og at det «egentlig» ikke betyr noe. Tre av jentene forteller:

Ada: Var det ikke fint nok ellers så bryr man seg veldig mye om ... eller man vil at andre skal se at du har mange «likes». Så det blir jo litt sånn at man tenker over det ... man vil jo gjerne ha mange «likes» på bildene sine.

Berit: Jeg tenker det ofte er sånn at det er de som får mange «likes» som har mange venner og sånne ting da. Men at de som kanskje ikke får så mange «likes» da kanskje de har vanskeligheter med å få venner.

Marit: Ja, jeg følte at hvis jeg på en måte fikk mange «likes» og sånn da kunne andre tenke at hun er «kul» også hvis jeg ikke fikk det så var det litt sånn at folk kunne tenke at jeg var taper eller noe sånn da.