• No results found

Foretaksmøte 05.06.08

2. RAPPORTERING

2.2 R APPORTERING PÅ KRAV I FORETAKSPROTOKOLLER

2.2.2 Foretaksmøte 05.06.08

Foretaksmøtets sak 3: Godkjenning av årsregnskap og årsberetning Foretaksmøte 3.1 Resultatkrav 2008

Styringskrav: De regionale helseforetakene skal fra og med 2007 bli målt på ett entydig

resultatbegrep. Dette innebærer at tidligere års korrigeringer for nivå på verdsetting og levetider for anleggsmidlene er erstattet av et krav til et maksimalt regnskapsmessig underskudd. Det er vedtatt en økning i årlige bevilgninger som sammen med basisbevilgninger for gjenanskaffelse og

vedlikehold skal gi dekning for opprettholdelse av den fulle verdi av varige driftsmidler. Behovet for det opprinnelige strukturfondet bortfaller dermed, og restverdien overføres til ”Annen innskutt egenkapital” pr. 31.12.07.

Dette er fulgt opp.

Styringskrav: Regnskapsmessig årsresultat for 2007 for foretaksgruppen Helse Sør-Øst viser et underskudd som er hele 1 086,8 mill. kroner svakere enn eiers styringsmål. Foretaksmøtet konstaterte at resultatkravet for 2007 dermed på langt nær er oppfylt. Realiserte effekter av

nødvendige omstillingstiltak i 2007 er vesentlig mindre og kostnadsveksten har vært vesentlig større enn forutsatt. Foretaksmøtet konstaterte videre at deler av den manglende resultatoppnåelsen først ble meldt mot slutten av 2007, noe en må søke å unngå for framtida.

Dette er fulgt opp gjennom det ordinære rapporteringssystemet med vekt på kvalitetssikring av resultater og estimater.

Foretaksmøte 3.2 Økonomisk styring og kontroll

Styringskrav: Foretaksmøtet uttrykte bekymring over at det kan synes som den negative trenden fra 2007 fortsetter inn i 2008 og understreket viktigheten av kontinuerlig oppfølging av risikobildet, blant annet for å sikre god økonomisk styring og kontroll i omstilingsperioder. Foretaksmøtet presiserte viktigheten av at det iverksettes tilstrekkelige tiltak for å sikre kostnadskontroll og oppfølging av omstillingstiltak.

Dette er fulgt opp gjennom måneds- og tertial-rapporter til styret og oppfølgingsmøter og foretaksmøter med helseforetakene. Med utgangspunkt i styringskrav fra eier og styrevedtak

i Helse Sør-Øst RHF har det i 2008 vært en forsterket styring og oppfølging av omstillingstiltakene, aktivitets- og bemanningsutviklingen i foretaksgruppen.

Styringskrav: Foretaksmøtet forutsatte videre at det tas nødvendige grep for å sikre tilfredsstillende økonomisk kompetanse og tilstrekkelig med ledelsesmessige ressurser i det regionale helseforetaket.

Det er rekruttert både nye ledelsesmessige ressurser og økonomisk kompetanse i 2008, men det er fortsatt behov for nye ressurser og flere rekrutteringsprosesser er i gang.

Foretaksmøte 3.3 Likviditetsutvikling

Styringskrav: Foretaksmøtet så meget alvorlig på likviditetsutviklingen i foretaksgruppen. Det er ikke foreslått å øke driftskredittrammen, og driftskredittrammen er i stor grad allerede fordelt ut til de regionale helseforetakene. Foretaksmøtet la til grunn at Helse Sør-Øst RHF sin bruk av midler til drift og investeringer i 2008 blir prioritert innenfor de rammebetingelser som nå er gitt. Den negative resultatutviklingen Helse Sør-Øst har hatt i første del av 2008 forutsetter at Helse Sør-Øst RHF har stor oppmerksomhet på likviditetsutviklingen resten av året.

Det har vært et vedvarende fokus på likviditetsutvikling og likviditetsstyring gjennom hele 2008. Arbeidet ble ytterligere intensivert andre halvår. Ved utgangen av året var det benyttet 1,9 mrd. i driftskreditt av rammen på 2,7 mrd. kroner. Den stramme oppfølgingen av

likviditetsutviklingen videreføres i 2009.

Foretaksmøtets sak 6: Endringer i lånerammen for 2008

Foretaksmøte 6.1 Utvidet låneramme til utbygging av sykehotell på Radiumhospitalet Styringskrav: Regjeringen har foreslått å øke bevilgningen til investeringslån i sykehus for å sikre at Helse Sør-Øst RHF kan finansiere utbyggingen av et tilbygg på Radiumhospitalet med en samlet statlig finansiering på 110 mill. kroner i 2008 og 2009. Med forbehold om godkjenning fra Stortinget utvides Helse Sør-Øst RHF sin låneramme for 2008 med 50 mill. kroner til totalt 825 mill. kroner.

Økningen kan kun benyttes til utbygging av sykehotell på Radiumhospitalet (Montebello).

Helse Sør-Øst RHF har gitt Rikshospitalet tillatelse til å starte denne byggingen på basis av dette lånetilsagnet.

Foretaksmøtets sak 7: Årlig melding Foretaksmøte 7.1 Epikrisetid

Styringskrav: Foretaksmøtet registrerte at Helse Sør-Øst RHF har iverksatt tiltak for å nå

målsettingen om at minst 80 pst av epikrisene skal sende ut innen sju dager. Foretaksmøtet merket seg at tiltakene ikke har ført til bedre resultat i 2007 enn i 2006, men at Helse Sør-Øst RHF arbeider aktivt for å nå målsettingen.

Erfaringsmessig (jf. tidligere prosjekt ”Epikrise til pasienten”) kan et større engasjement og gode resultater oppnås ved å fokusere på den brukertilfredshet og korte epikrisetid som oppnås ved å bruke epikrisen som skriftlig informasjon til pasienten ved utskrivingssamtalen.

Epikrisen er da ferdig på ”dag null”. I driftsavtalene for 2009 er det bestemt at dette arbeidet blir videreført og intensivert.

Foretaksmøte 7.2 Strykninger fra planlagt operasjon

Styringskrav: Foretaksmøtet registrerte at andel strykninger fra planlagt operasjon er 8 pst i Helse Sør-Øst RHF. Dette samsvarer med landsgjennomsnittet, men er for dårlig i forhold til kravet om færre enn 5 pst strykninger. Foretaksmøtet forventet at det tas tak i årsakene til manglende måloppnåelse.

Det vises til omtale under kapittel 2 om oppdragsdokumentets punkt 3.2.5. Andel strykninger av planlagte operasjoner viser en moderat reduksjon i 2008. Kravet inngår i driftsavtalene med helseforetakene og utviklingen følges opp i rapportering og oppfølgingsmøter.

Foretaksmøte 7.3 Oppgavefordeling

Styringskrav: Foretaksmøtet merket seg at Helse Sør-Øst RHF har satt i gang en gjennomgang av oppgavefordelingen mellom sykehusene i regi av hovedstadsprosessen samt at Helse Sør-Øst RHF er i dialog med kommuner i helseregionen med henblikk på å bedre samhandlingen mellom nivåene i helsetjenesten. Foretaksmøtet var tilfreds med at det er fokus på dette arbeidet, men påpekte at dette arbeidet må gjelde for hele behandlingskjeden og alle tjenesteområder, også innenfor psykisk

helsevern og tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelavhengige.

Dette følges opp gjennomgående i alle deler av virksomheten. Det vises til omtale i kapittel 1.4 og kapittel 3 om plan for strategisk utvikling for Helse Sør-Øst. Det vises også til vedlegg 3 om omstillingsprogrammet og hovedstadsprosessen (styrets vedtak i sak 108-2008) hvor prinsipper for organisering og utvikling av psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) i Helse Sør-Øst er omtalt.

Foretaksmøte 7.4 Individuell plan

Styringskrav: Foretaksmøtet viste til Helse Sør-Øst RHF sin rapportering om bruk av individuell plan.

Individuell plan er et viktig verktøy for å styrke koordineringen og samhandlingen mellom nivåene i helsetjenesten. Foretaksmøtet forventet derfor at det arbeides for å øke bruken av individuell plan.

I 2007 og 2008 har foretaksgruppen hatt en særskilt satsing på å øke bruken av individuell plan til pasienter som har behov for langvarige og koordinerte tjenester. Dette året er det derfor en egen rapportering på utviklingen av antall pasienter med individuell plan innenfor fem prioriterte tjenesteområder. Utviklingen viser en markert økning i bruken av individuell plan selv om det fortsatt er stor variasjon mellom helseforetakene. En vil fortsette et prioritert arbeid med å øke graden av tilbud om Individuell plan, slik at alle som ønsker det og har krav på det skal få utarbeidet plan.

Foretaksmøtets sak 8: Salg av eiendom

Foretaksmøte 8.2 Forhold omkring salg av eiendommer

Styringskrav: Foretaksmøtet presiserte at ved vurdering av resultatoppnåelse i Helse Sør-Øst RHF vil en se hen til engangseffekter, herunder gevinster eller tap fra salg av eiendom.

Foretaksmøtet tar til etterretning at salgene vil inngå i departementets samlede vurderinger av Helse Sør-Øst RHF sitt fremtidige behov for langsiktige lån.

Dette er tatt til etterretning og ivaretas i endelig regnskapsoppstilling.

Styringskrav: Foretaksmøtet legger til grunn at Helse Sør-Øst RHF sørger for at salg av

personalboliger gjøres på en måte som ivaretar hensynet til ansatte på en tilfredsstillende måte.

Helse Sør-Øst legger dette til grunn for behandling av saker om salg av personalboliger. En har ikke hatt salgsobjekter hvor de ansattes interesser ikke er ivaretatt på en tilfredsstillende måte.

Foretaksmøtets sak 9: Forsvarlighet og kvalitet i akuttmottakene

Styringskrav: Foretaksmøtet viste til at årsaken til at Statens helsetilsyns rapport om akuttmottakene behandles i foretaksmøtet, er funnets alvorlighetsgrad.

Foretaksmøtet ba om at Helse Sør-Øst RHF må sikre at alle de påpekte avvikene rettes opp og at Helse Sør-Øst RHF må sikre at ledelsen ved helseforetaksene iverksetter systematiske tiltak for å få

bedre styring, ledelse og drift av akuttmottakene. Foretaksmøtet understreket at dette arbeidet må gis nødvendig prioritet og ses i sammenheng med Sosial- og helsedirektoratets arbeid som skal beskrive og foreslå ulike modeller for organiseringen av akuttmottakene.

Foretaksmøtet konstaterte at det er behov for større systematikk i de regionale helseforetakenes og helseforetakenes oppfølging av Statens helsetilsyns rapporter, for å sikre at tiltak iverksettes og at organisasjonen kontinuerlig lærer av de gjennomførte tilsynene. Foretaksmøtet la til grunn at dette følges opp

Status på prosessen med lukking av avvikene i helseforetakene 4.des 2008:

Helsetilsynet har innarbeidet en ny praksis der de ikke lukker avvik før de har forsikret seg om at planlagte tiltak er gjennomført og faktisk har effekt. Derfor tar lukkingen av avvik mye lengre tid enn tidligere. Før lukket de avvik på bakgrunn av en plan og risikerte at den ikke ble fulgt opp. Nå stresser de ikke helseforetakene, men lar dem bruke tid på ordentlig lukking, og det er bra. Helse Sør-Øst fikk 8 avvik etter tilsynet og 5 avvik var i desember 2008 enda ikke lukket: Status på avvikene ble gjennomgått i kontaktmøte mellom

fylkeslegene og Helse Sør-Øst RHF 5.november 2008. Ny status etter telefonkontakt med Helsetilsynene i aktuelle fylker 4.desember 2008:

HF Avvik ikke lukket Status 3.des 2008 Sykehuset

Østfold, Fredrikstad

1. Opphoping av pasienter kan føre til behandlingssvikt.

2. Undersøkelses-forholdene sikrer ikke taushetsplikt,

informasjonsutveksling med mer.

HT har ikke forventet at SØ skulle ha lukket så omfattende avvik enda og lar dem få mer tid. SØ deltar i akkreditering/

sertifiserings-prosjektet i Helse Sør-Øst og jobber bra!

Avventer frist 15.desember før lukking vurderes. Dette avviket krever lengre organisatorisk prosess å lukke.

Akershus universitetss ykehus

1. Stor pasientpågang med risiko for ikke å få rett behandling til rett tid.

Fylkeslegen er i dialog med A-hus, og forventer ikke at avviket lukkes før i løpet av første halvår 2009.

Sykehuset Buskerud, Drammen

1. Sikrer ikke ved organisering, styring og kontroll at alle pas får forsvarlig prioritet, u.s og diagn.

HF-et arbeider med å styrke kompetansen med en medisinsk assistentlege i mottaket.

Tar litt mer tid.

Pilotprosjektet ”Akkreditering/sertifisering i akuttmottakene”.

Samarbeidsprosjektet mellom Norsk Akkreditering (NA) og Helse Sør-Øst med å utvikle standarder og gjennomføre ISO 9001-sertifisering eller akkreditering av akuttmottak kom godt i gang i 2008. Standardene skal utarbeides på grunnlag av prosessene i

akuttmottakene, tilsynsrapporten og aktuelle krav i lover og forskrifter.

Status på arbeidet er følgende:

 Det er avholdt to møter i sektorkomiteen. Komiteen fungerer som referansegruppe i prosjektet og har deltakere fra de to pilotavdelingene (Sørlandet sykehus, Arendal og Sykehuset Østfold, Fredrikstad), Legeforeningen, Sykepleierforbundet, det regionale brukerutvalget, de konserntillitsvalgte, Kommunenes sentralforbund, de andre regionale helseforetakene og Det norske Veritas. HOD, Hdir og Helsetilsynet er med som

observatører.

 Prosess-kartleggingen og sonderingen av ansvar og myndighet i hele forløpet er godt i gang i de to pilotavdelingene. Kritiske punkter er avdekket.

 Kravene til internkontroll, kvalitetsstyring etter ISO 9001 og akkreditering er gjennomgått i sektorkomiteen og implementeringen forberedes i de to pilotavdelingene. To

arbeidsgrupper er også i gang med oppfølgingen.

 Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) er i gang med evaluering av akuttmottakene.

 Det er fortsatt positiv offentlig oppmerksomhet rundt pilotprosjektet.

Standardene beregnes ferdig i april 2009. Akkrediteringen/sertifiseringen av pilotavdelingene og slutt-evalueringen fra AFI beregnes ferdig i desember 2009. Prosjektet vil etter dette kunne gi anbefalinger om standarder og eventuell akkreditering/sertifisering bør benyttes i alle akuttmottakene i regionen.