• No results found

Fastpris: En del av bokavtalen

3 Bokmarkedet, RPM og fastprisavtalen

3.3 Fastpris: En del av bokavtalen

Avtalen om fastpris på bøker i Norge er en del av Bokavtalen (tidligere Bransjeavtalen) mellom forleggerforeningen og bokhandlerforeningen.126 Nåværende avtale gjelder til og med 31.12.2014. Avtalens formål er ifølge de involverte parter:

Bokavtalen har til hensikt å legge forholdene til rette for å styrke bøkenes posisjon i Norge gjennom å:

Fremme kultur og kunnskapsformidling, stimulere leseinteresse og kunnskaps-tilegnelse og bidra til å styrke norsk språk og skriftkultur.

Bidra til å opprettholde og sikre norsk bokutgivelse med bredde i emner og kvalitet og øke respekten for opphavsretten.

Fremme salg av bøker i begge målformer gjennom en rasjonell distribusjon og et effektivt, landsdekkende bokhandlernett, slik at tilgjengelighet og valgfrihet for forbrukerne ivaretas.

Legge til rette for virksom konkurranse om utvalg, utgivelser og tilgjengelighet.

(Bokavtalen 2011, §1.0 Formål)

124 Det er verdt i merke seg at Hjorth-Andersen (2000) også finner indikasjoner på at antall titler ikke ser ut til å påvirke markedsetterspørselen i Danmark.

125 Inntektselastisiteten utrykker den prosentvise endringen i etterspørsel som følger av en 1% økning i inntekt.

Matematisk :

der er inntektselastisiteten, er markedetterspørselen og er inntekt. Når er det et normalt gode, det vil si etterspørselen øker når inntekten øker. Når er det også et luksusgode fordi etterspørselen øker prosentvis mer enn inntekten.

126 Hele avtalen kan leses på http://bokhandlerforeningen.no/Bransjeavtalen/Bokavtalen

87

I følge avtalen skal det enkelte forlag sette utsalgsprisen på nye utgivelser. Bøkene skal selges til fastpris ut utgivelsesåret og til og med 30. april påfølgende år. Dette innebærer at fastprisperioden kan gjelde fra minst 4 måneder (hvis boken utgis i slutten av desember) til 16 måneder (hvis boken utgis i begynnelsen av januar). Skolebøker omfattes ikke av fastprisavtalen. Det er mulighet til å forlenge avtalen for særlig ressurskrevende utgivelser (inntil 7 år), mot at bokhandelen gis full returrett på de aktuelle utgivelsene. Fastprisen skal gjelde for alle forhandlere. Forhandlerne har adgang til å gi 12,5% rabatt på bøkene bundet av fastpris.127 Dette betyr at prisen til sluttbruker i fastprisperioden må ligge i intervallet ( ̂ ̂) hvor ̂ er fastprisen. En bok bundet av fastpris vil altså ha tilnærmet samme pris uansett utsalgssted.128 Bokhandlernes innkjøpspris for de enkelte utgivelser er etter bokavtalen gjenstand for forhandlinger mellom hvert enkelt forlag og hver enkelt bokhandler.129 Dette betyr at de forskjellige bokhandlerne kan ha ulik margin på samme tittel, selv om utsalgsprisen er identisk (Løyland et al. 2009).

I tillegg til fastpris sier bokavtalen at både bokhandler og forlag har en gjensidig skaffe- og leveringsplikt etter forespørsel fra kunde, såfremt boken lagerføres av forlaget. Det er også bestemmelser om ulike abonnementer. I følge avtalen skal minst 300 av bokhandlerne ha kultur- eller breddeabonnement. Disse bokhandlerne får da en rabatt i innkjøpspris på de berørte titlene.

Fastprisavtalens legale status

Fastprisavtaler (RPM avtaler) er i utgangspunktet forbudt etter konkurranselovens § 10, men konkurranselovens § 3 muliggjør unntak ved forskrift. Dette unntaket er gitt i forskrift 29.

april 2005 nr 367: Forskrift om unntak fra konkurranseloven § 10 for samarbeid ved omsetning av bøker (OsloEconomics 2012). Forskriftet gjelder til 31. desember 2014 for skjønnlitteratur og sakprosa og til 31. desember 2012 for fagbøker for profesjonsmarkedet og lærebøker for høyere utdanning.130

127 Dette gjelder kun sakprosa, skjønnlitteratur, lydbøker/elektroniske innholdsprodukter og annen

skjønnlitteratur (henholdsvis bokgruppe 3,4,8 og 9). I tillegg kan forhandlerne gi inntil 20% rabatt til offentlige bibliotek på alle bokgrupper berørt av fastprisavtalen og diverse rabatter ved kjøp av et stort antall

eksemplarer av samme tittel.

128 Eksempelvis hvis man går til en bokhandel som selger enn gitt tittel til fastpris 300 kr, vil man maksimalt kunne spare 37,50 kr på å gå til en rivaliserende bokhandel.

129 Se bokavtalen §4.1.

130 Konkurranseloven og forskrift 29. april 2005 nr 367 er tilgjengelig på henholdsvis http://lovdata.no/cgi-wift/wiftldles?doc=/app/gratis/www/docroot/all/nl-20040305-012.html&emne=KONKURRANSELOV*& og http://lovdata.no/for/sf/fa/xa-20050429-0367.html.

88 Tidligere fastprisavtaler i Norge

Det har vært handelsavtaler mellom forleggerforeningen og bokhandlerforeningen helt siden 1962, med diverse endringer underveis (Løyland and Ringstad 2012).

En vesentlig endring ble gjort i Bransjeavtalen 1998 som trådte i kraft i 1999. Tidligere var det ordninger som regulerte at alle bokhandlerne skulle ha samme innkjøpspriser på samme titler. Bransjeavtalen 1998 åpnet for at innkjøpsprisen ble gjenstand for forhandlinger mellom forlag og de ulike bokhandlerne, som i prinsippet betyr at bokhandlerkjeder med stor forhandlingsmakt kan få mer gunstige betingelser enn uavhengige bokhandlere (Løyland et al.

2009).

Da Bokavtalen erstattet Bransjeavtalen i 2005 var det også flere vesentlige endringer. For det første ble fastprisperioden forkortet fra å gjelde et kalenderår etter utgivelsesåret, til å gjelde til 30. april året etter utgivelse. Det ble også da tilgang til å gi rabatt på 12,5% for sakprosa og skjønnlitteratur i alle salgskanaler. Tidligere hadde bokhandlerne ikke mulighet til å gi rabatt, mens bokklubbene hadde tilgang til å gi 25%. Således mistet bokklubbene et viktig konkurransefortrinn. Videre ble fastprisordningen opphevet for skolebøker (Løyland and Ringstad 2012). Det er ikke utført vesentlige endringer fra Bokavtalen som trådte i kraft i 2005, til dagens avtale.

Fastprisavtaler i andre land

Norge er ikke det eneste landet der bokbransjen har en spesiell avtale som tillater RPM.

Lignende avtaler finnes for eksempel i Ungarn, Luxemburg, Slovenia, Sør Korea og Japan.

Dessuten er det en rekke land der RPM tillates gjennom en egen boklov. Eksempler på land med slik lov er Østerrike, Frankrike, Tyskland, Hellas, Portugal, Spania, Italia, Nederland, Argentina og Mexico.131 De andre nordiske landene derimot; Sverige, Finland, Island og Danmark har alle fripris systemer, det vil si RPM er ikke tillat hverken gjennom lov eller bransjeavtale. Dette gjelder også andre europeiske land som Belgia og Storbritannia (Rønning et al. 2012).132 Selv om RPM er forbudt i disse landene, tillater for eksempel Storbritannia at

131 Det er selvfølgelig varierende praksis i forhold til fastprisens varighet, rabattordninger og hvilke type bøker som er berørt. I de fleste landene er fastprisperioden mellom 1 og 2 år. For en mer detaljert beskrivelse, se Rønning et al. (2012).

132 Alle fripris landene har tidligere hatt fastprisavtaler. Sverige gikk over til fripris i 1970 etterfulgt av Finland i 1971, Belgia i 1981 og Storbritannia og Island i 1995. Danmark var sist ut med å offisielt forby fastpris i 2011. I tiden før forbudet i Danmark hadde de et hybridsystem der den kun var tillatt med fastpris på 10% av utgivelsene (Rønning et al. 2012).

89

forlaget trykker en veiledende pris på boken, mens dette er forbudt i eksempelvis Sverige og Finland (Stockmann 2004).