• No results found

Brev en til barnehagen

Kjære dere i ………… barnehage!

Først må jeg få lov til å si tusen hjertelig takk som får lov til å komme til dere. Dere blir en veldig viktig brikke i forskningsarbeidet og empirien. Det blir spennende å se hva vi kan skape og konstruere sammen. Jeg sender med en artikkel fra Kjetil Steinsholt.

Mitt hovedinteressområde – min masteroppgave!

Stikkord: Etikk, kritisk tenkning, dilemmaer.

Mitt mysterie har blitt skapt over litt tid. Det jeg har kjent sterkest på kroppen den siste tiden er det jeg har blitt pålagt gjennom ulike programmer og kartlegginger til å gjøre ulike

intervensjoner i barnehagen. Jeg har også prøvd å si ifra og være kritisk. Min opplevelse er at premissene for kritisk tenkning ikke har vært tilstede. Det har føltes som et overgrep og en redusering av min profesjonsutøvelse. Det har ført mer til teorifattigdom enn teoririkdom. Jeg har lyst til å spille på flere strenger i min profesjonsutøvelse og se den andre som er fremfor meg, det mangfoldige og forskjellige. Det er jeg som står der i møte med den andre og skal utøve en pedagogikk. Jeg er kritisk til den universelle og instrumentelle pedagogikken. Kan programmene og kartleggingene føre til at vi lar vær å «tenke selv», eller at vi blir så ivrige i vår utførelse at vi glemmer å lytte til den andre? Kan det være en fare for at pedagogikken blir redusert til enkle grep og metoder?

En negativ erfaring:

Her kommer et lite minne som har gjort noe med meg og som jeg har lyst til å ha som utgangspunkt for videre eksperimentering. Eller som kanskje Kjetil Steinsholt ville kalt negative erfaringer (Steinsholt, 2016, s. 56) istedenfor minne.

Det har vært kursdag for mange barnehagelærere hvor det skal implementeres et nytt

program. Kursholder er i det siste punktet på menyen. «Det er vanlig at alt nytt blir møtt med motstand. Alt nytt er skummelt, men det er viktig at vi tenker på det som utviklings- og

endringsarbeid. Vær positiv.»

110 Min opplevelse av dagen var slik:

«Skyldfølelsen brer seg. Den rare følelsen i magen; som om noe knyter seg. Jeg føler meg ubekvem og har mest lyst til å gå. Er jeg ikke endrings- eller utviklingsvillig? Er jeg vrang eller vanskelig? Kanskje det er bedre å være in the mainstream?. Sildre med i bekken, unngå skarpe, spisse steiner, men kanskje også miste det usette og usagte. Ikke se inn i de små stikkveiene ved kvistene, de runde kantene og kanskje de nydelige bladene som dupper på overflaten. Kanskje det er mest behagelig å holde seg på midten og innafor. Hva med det ansvaret som jeg har til den andre, det forskjellige og mangfoldige? Jeg lar vær å si noe fordi premissene til å uttale seg, være kritisk oppleves å ikke være tilstede»

Det er her Levinas snur seg mot meg og forteller meg. «Nesteglemselen, det er sviket» Det er etikken som har krav på førsteplassen. (Aarnes, A. 2013, s.165) Det er Levinas som har fått meg til å tenke på at det er den andre som er fokuset. Jeg har noen kritiske tanker om programmet. Jeg kjenner at jeg kommer i flere dilemmaer og har lyst til å løfte disse. Kan motstand, dilemmaer og kritiske tanker være med på å løfte det etiske i barnehagen?

Mitt foreløpige mysterie er som følgende: ( Mitt mysterie er selvfølgelig avhengig av dere og jeg regner helt sikkert med at det blir forandret etter mitt møte med dere.) Nå er oppgaven

«flytende, vid, mange «baller i lufta» på en gang og det er dere som skal hjelpe meg å gjøre det lille rikt». Hva kan vi skape og konstruere sammen?

Hva kan det åpne opp for i barnehagen å jobbe med etikk som første filosofi.

- Med mulighet for kritisk tenkning og dilemmaer som utgangspunkt.

(som en motstand mot paternalisme)

Jeg ønsker å «avgrense» eller «utvide» det å arbeide etisk til å ha tilliten til den stemmen som dunker meg i skulderen på øyeblikket. Den stemmen eller en følelse av at ting ikke er

«riktig» sin evne til å ta et valg eller en avgjørelse. Jeg ser at slike dilemmaer kan få utspill i møtet med den andre og konsekvenser for hvordan jeg opptrer. Jeg vil derfor ha fokus på at det er jeg som har ansvaret i møtet. Jeg vil la meg berøre av og det ansvaret jeg har for den

111

andre. Å arbeide slik etisk i barnehagen kan i første øyekast virke som en «tilfeldig» og

«ureflektert» pedagogikk. Er den det?

Metodologi

Min metode blir mine møter med dere. Dere blir min andre. Tradisjonelt ville man nok ha kalt dette intervju eller en gruppesamtale/intervju. Men i og med jeg skal bruke Emmanuel Levinas ønsker jeg å følge hans filosofi og møte med den andre blir derfor mitt

utgangspunkt. Jeg kommer ikke til å ha noen mal på forhånd. Men kanskje noen små stikkord i bakhånd om det skulle bli fullstendig taushet i 45 minutter. Noe jeg ikke tror kommer til å skje. Jeg ønsker i aller høyeste grad å lytte til hva dere har å si og la deres innspill berøre meg og sette dere høyere enn meg selv i møtet. Det er jeg som har ansvaret.

Jeg håper møtet med dere vil være preget av åpenhet, improvisasjon og være opptatt av hva som kan-skje. Jeg tenker at ingen helt sikkert på forhånd vet hva resultatet vil bli og hvilke veier samspillet vil ta. Dette gjør at forskningen kan bli interessant og troverdig. Min

improvisasjon vil selvfølgelig ha en bakgrunn. Skal man improvisere må man gjøre det ut i fra noe. Jeg ønsker at vi kan få til en slags improvisasjon ut i fra det foreløpige mysteriet, mitt møte med dere og Emmanuel Levinas. Alle innehar vi også ulik kunnskap som er med på å prege oss. Hva kan vi skape og konstruere sammen av dette? Min oppgave og utfordring blir å løfte deres innspill, tanker og undring gjennom møtet. Jeg kommer til å bruke lydopptak slik at jeg kan transkribere samtalen i etterkant. Jeg kommer eventuelt til å notere litt underveis og i etterkant for si litt om stemningen, om det var noe spesielt som skjedde og lignende. Jeg vil hele tiden og underveis holde dere underrettet om hva jeg kommer til å bruke i masteroppgaven. Om det er noe dere føler dere ukomfortable med, synes jeg har misforstått eller ikke får frem slik dere mente vil jeg selvfølgelig ta hensyn til dette. Jeg ønsker at dere skal skinne i oppgaven min. Alt blir med deres samtykke. Om det er noe dere har sagt og som dere ikke ønsker skal komme på trykk imøtekommer jeg dette. Det

forskningsetiske skal bli ivaretatt. Jeg er ikke opptatt av å finne «svaret» eller «sannheten».

Det handler heller om å la oss overraske, utvikle nye ideer og teorier som kanskje kan bidra med noe i feltet. Dette er bare noe vi sammen må hive oss ut i!

112

Dere er mitt strategiske utvalg!! Jeg er så glad for at dere takket ja. Men samtidig veldig spent og en blanding mellom gru-glede-seg!

Generelle opplysninger i forhold til forskningen

Prosjektet er meldt inn til NSD. (Norsk senter for forskningsdata) Dette for å være på den sikre siden. Jeg tenker at prosjektet er meldepliktig fordi jeg skal bruke lydopptak og at det som kan bli sagt kan vises tilbake til dere. Disse lydopptakene er det KUN meg (eventuelt veileder ved høyskolen) som skal høre. Disse lydopptakene kommer til å oppbevares hjemme i mitt hus på et sikret sted. De vil slettes etter at prosjektet er ferdig. Oppgaven og møtene våre skal ikke dreie seg om enkeltpersoner, eller snakke enkeltpersoner ned. Det er de faglige diskusjonene og refleksjonene rundt emnet som er det essensielle og interessante.

Og hva det faglige kan bringe med seg av oppdagelser som kan gi noe nytt til feltet. Om dere vil være anonyme ved publisering eller i møtene er også noe dere kan tenke på. (Evt. fiktive navn i møtene/lydopptakene)

Omfang:

Det er fint om vi kunne hatt to møter før sommeren. Jeg har i utgangspunktet mulighet annenhver mandag (partallsuker). Jeg regner med at ca. 45 minutter er nok. Om nødvendig og ønskelig så ser jeg for meg et møte i desember igjen. Da er teorien satt mer sammen med empirien og vi kan kanskje se på møtene med litt nye øyne? Om ikke mandager passer skal jeg prøve å organisere det så godt jeg kan med egen arbeidsplass slik at jeg får mulighet til å komme til dere når det passer for dere.

Er det noe dere lurer på eller dere føler det er noe informasjon jeg har glemt kan dere kontakte meg på (privat),). Mailadressen min er…… Det går også an å kontakte meg på facebook. Jeg svarer så fort jeg kan. Fint om dere kan gi meg tilbakemelding når dere ønsker å ta meg i mot.

Med vennlig hilsen Hege

113