• No results found

Begrensninger  og  videre  forskning

5.   Diskusjon

5.5   Begrensninger  og  videre  forskning

Avslutningsvis vil jeg betrakte noen av studiens begrensninger og forslag til videre forskning. Med tanke på begrensninger er utfordringer knyttet til metodiske valg, som reliabilitet og validitet, allerede drøftet i oppgavens metodekapittel. Følgende redegjørelse vil derfor fokusere på andre vesentlige begrensninger ved studien.

Som nevnt avdekket sammenlikningen av innholdet i de psykologiske kontraktene i de to teamene en rekke likhetstrekk, særlig i de horisontale psykologiske kontraktene. I henhold til tidligere drøftelse av uklarhet i navngivningen til HPC-baserte innholdsmomenter foreslår jeg at videre forskning studerer innholdet i horisontale psykologiske kontrakter ytterligere for å spesifisere samsvaret mellom kategorinavn og –innhold.

Denne utredningen presenterer en ny tilnærming til psykologiske kontrakter i team ved å betrakte hvordan vertikale og horisontale psykologiske kontrakter sameksisterer i to ulike typer team. Samtidig avdekket jeg også mønstre som indikerte at teamkarakteristikker som avhengighetstype, autoritetsdistribusjon og sammensetning påvirker hvilken av kontraktsformene som er mest fremtredende. Således vil jeg hevde at fremtidig forskning bør bygge videre på denne studiens utgangspunkt ved å ta høyde for hvilken spesifikk organisasjonskontekst de psykologiske kontraktene utspiller seg i. Som følge av teamarbeids økende popularitet mener jeg dessuten at team, generelt sett, representerer en velegnet forskningskontekst for å studere psykologiske kontrakter i dagens næringsliv.

En av de mest sentrale begrensningene ved gjennomføring av et casestudium er forskningens generaliseringsevne (Gummesson, 1991). Dette er en kontekstspesifikk studie der jeg kun har sett på interne prosesser og relasjoner i en teamkontekst. Jeg har således ikke fokusert på hvordan utenforliggende systemfaktorer kan virke inn på utviklingen av de psykologiske kontraktene i et team. Studiens dataomfang er dessuten noe begrenset med utgangspunkt i kun to teamkontekster og innsamlet data fra 15 respondenter. Av den grunn kan generalisering bli vanskelig fordi spredningen i datasettet kan bli stor. Samtidig har generalisering heller ikke vært et formål med denne studien, da jeg har fokusert på hvordan ulike mønstre og sammenhenger knyttet til psykologiske kontrakter kan antydes gjeldende for flere typer team eller om de avhenger av teamkontekstspesifikke faktorer.

På bakgrunn av generaliseringsbegrensningen anbefaler jeg at fremtidig forskning viderefører denne studien ved å ta utgangspunkt i en kvantitativ metode med et større

omfang av ulike typer team. En slik forskningstilnærming vil således kunne skape et statistisk grunnlag for generalisering av psykologiske kontrakters eksistens i team. Ettersom denne studien er begrenset til forskningsnivået team, mener jeg dessuten at utforskning av hvordan psykologiske kontrakter i team påvirker organisasjonen på systemnivå representerer en interessant innfallsvinkel ved videre forskning.

Innsamlet data består av materiale fra tre intervjuer av PR-teamets medlemmer og 12 intervjuer i traumeteamkonteksten. Følgelig består datasettet av en ujevn mengde intervjudata, noe som i utgangspunktet kan betraktes som en begrensning. Jeg mener likevel at jeg gjennom de tre intervjuene med medlemmene av PR-teamet fikk god innsikt i teamets tilstand og medlemmenes synspunkter. Dessuten er jeg av den oppfatning at ubalansen i intervjubasert datamengde i stor grad veies opp av innhentede observasjonsdata fra PR-teamet. Da jeg att på til bemerket at observasjonsnotatene komplementerer intervjudataene mener jeg å ha fått et fyldig datasettet basert på en grundig kontekstforståelse. Jeg betrakter således ikke ubalansen i intervjudataene som begrensende for analysen av datasettet.

PR-teamets størrelse og struktur representerer en siste metodisk begrensning, da temaet kun består av tre medlemmer. Ettersom jeg kun har samlet inn og analysert data fra ett slikt team kan bredden i datasettet anses som noe begrenset. Teamets størrelse og sammensetning, med to teamledere og ett ordinært medlem gjør at teamet representerer en særegen teamform med et fåtall direkte horisontale relasjoner. Dette kan betraktes som en utfordring med tanke på å skulle skille mellom vertikale og horisontale psykologiske kontraktskarakteristikker. Ved analyse av datamaterialet har jeg likevel tatt utgangspunkt i at en del forventninger og oppfattede forpliktelser omfatter samtlige medlemmer, uavhengig av medlemmenes rolle eller posisjon. Andre uttalelser og oppfatninger spesifiserer derimot at forventningene omhandler de vertikale relasjonene mellom teamlederne og prosjektmedarbeideren. På den måten mener jeg å ha funnet solid grunnlag for å skille mellom henholdsvis vertikale og horisontale kontraktselementer.

Med tanke på konsekvenser av kontraktsbrudd bidrar denne studien med et relativt nytt sett av både atferdsmessige og emosjonelle konsekvenser i team, sammenliknet med tidligere forskning. Dette betyr at fremtidig forskning på kontraktsbrudd bør ta høyde for at bruddkonsekvensene vil variere ut ifra hvilken organisasjonskontekst og relasjonstype som studeres.

Siden det her antydes at kontraktsbrudd kan ha stor innvirkning på teamets effektivitet og samarbeid, mener jeg det er verdt å utvide forskningen på kontraktsbrudd. I første omgang mener jeg det er viktig å studere konsekvenser av brudd på de psykologiske kontraktene i andre kontekster og i en større skala. På den måten vil man kunne finne ytterligere empirisk støtte for at enkelte konsekvenser vil oppleves i team generelt, til tross for særegenheter i sammensetning, styringsform eller virksomhetstype.

Videre kan forskningen på kontraktsbrudd utvides ved å studere hvordan unngåelse og håndtering av brudd fungerer. Utredningen har heller ikke tatt for seg hvordan ulike bruddtyper varierer på tvers av ulike teamkontekster. Utforskning av bruddtyper i team og hvorvidt bruddtyper kan predikere bruddkonsekvenser representerer således et annet forslag til ytterligere forskning. Denne studien viser til mange likhetstendenser med tanke på opplevde konsekvenser av brudd i to svært ulike teamkontekster. I tillegg til å anbefale forskning i en større skala, mener jeg at det kunne vært interessant å avdekke hvorvidt man finner tilsvarende likhetstendenser med tanke på konsekvenser av overoppfyllelse av de psykologiske kontraktene.