• No results found

Forberedende tiltak og generelle kostnader

11 ARBEIDSSTIKNING, TEKNISK KONTROLL

11.1 Utsetting og arbeidsstikning

a) Omfatter kontroll av eksisterende fastmerker i prosjektområdet før arbeider starter. Omfatter også etablering av nye fastmerker og reetablering av eksisterende primærpunkter og fastmerker til bruk innenfor anleggsområdet.

Omfatter også ekstra beregninger som må foretas ut over foreliggende data om fastmerker og utsettingsdata. Omfatter også all stikning, måling og beregning under arbeidets gang. Omfatter også innmåling og sikring av nye fastmerker samt beregning av nye data dersom eksisterende fastmerker som ligger utenfor området for den endelige konstruksjonen ødelegges under arbeidets gang.

c) Entreprenøren er ansvarlig for at fastmerkene som benyttes til utsetting er tilstrekkelige i antall og holder god nok kvalitet til at stikning og maskinstyring kan utføres innenfor toleransekrav. Hvis entreprenøren oppdager feil i eksisterende grunnlagsnett eller feil i nyetablerte fastmerker skal byggherre varsles.

Entreprenøren skal holde byggherren orientert om forandringer av fastmerker og stikningsdata og skal ved anleggets avslutning levere komplett oppstilling over nyopprettede fastmerker i henhold til Statens kartverks standard

«Grunnlagsnett».

Stikningsdata for totalstasjon, GPS og maskinstyring henter entreprenøren fra fagmodeller, terrengmodeller, tegninger, koordinatfiler eller tabeller.

x) Kostnad angis som rund sum. Enhet: RS 11.11 Kontroll og etablering av grunnlagsnett

a) Omfatter etablering av nye fastmerker og reetablering av eksisterende primærpunkter og fastmerker til bruk innenfor anleggsområdet. Omfatter også ekstra beregninger som må foretas ut over foreliggende data om fastmerker og utsettingsdata.

c) All utførelse skal være i henhold til Statens kartverks standarder:

«Grunnlagsnett”, ”Koordinatbasert referansesystem”, ”Satellittbasert posisjons-bestemmelse”

d) Grunnlagsnettet skal oppfylle nøyaktighetskravet som er bestemt for oppdraget for beregning av grunnrisskrav og høydekrav, hentet fra Statens kartverks standard ”Grunnlagsnett”, se figur 11.1.

Konstanter for beregning av nøyaktighetskrav, punkter:

Byområde Tettbygd/utbyggings-områder

Grunnrisskrav, p (ppm) 10 20

Grunnrisskrav, k (mm) 10 20

Høydekrav, p (ppm) 5 20

Høydekrav, k (mm) 5 20

Figur 11.1 Krav til nøyaktighet

x) Kostnad angis som rund sum. Enhet: RS

11.111 Kontroll av eksisterende grunnlagsnett og fastmerker

a) Omfatter kontroll av eksisterende grunnlagsnett og fastmerker i prosjektområdet før anlegget starter.

x) Kostnad angis som rund sum. Enhet: RS 11.112 Utsetting av nye fastmerker

a) Omfatter målinger og beregninger for å bestemme plassering av fastmerker og brukspunkter. Omfatter også rekognosering i felt for fysisk plassering, måling, beregning og rapportering, herunder analyse av geodetisk nett.

x) Kostnad angis som rund sum. Enhet: RS 11.113 Etablering av fastmerker

a) Omfatter levering og arbeider med oppsetting av primærpunkter inkludert merkemateriale, bolter, søyler, jordspyd, mm.

x) Mengden måles som antall punkt. Enhet stk 11.12 Stikning, måling og beregning

a) Omfatter all stikning, måling og beregning under arbeidets gang for å sikre en utførelse i overensstemmelse med de høyde- og plasseringsangivelser, mål og toleranser som er angitt i modeller, tegninger og teknisk beskrivelse.

x) Kostnad angis som rund sum. Enhet: RS

11.2 Innmåling for dokumentasjon av toleranser og mengder

a) Gjelder for arbeider som er angitt med enhetspriser. Omfatter alle kostnader forbundet med innmåling og beregning i anleggstiden for dokumentasjon av toleranser og mengder for de arbeider som er oppgitt i målebrev, inkludert godkjente endringer i anleggstiden.

c) Innmålingsdata og dokumentasjon skal oppdateres og leveres fortløpende i anleggstiden. Innmålingsdata skal kunne sammenstilles med prosjekterte objekter i modeller og dokumentere at utførelsen er innenfor gjeldende toleransekrav for de aktuelle objektene. Innmålingsdata skal leveres i henhold til Håndbok V770, kap. 3.1.18.

x) Kostnad angis som rund sum. Enhet: RS

11.3 Sluttdokumentasjon

11.31 Sluttdokumentasjon, modellbasert

a) Omfatter sammenstilling av rapport som dokumenterer nye fastmerker etablert av entreprenøren. Omfatter også alle kostnader forbundet med avsluttende overlevering av data.

x) Kostnad angis som rund sum. Enhet: RS 11.32 Egenskapsdata

a) Omfatter innmåling av stedlige tilpasninger og detaljering av objekter i henhold til den spesielle beskrivelsen. Omfatter også sammenstilling overlevering av data.

x) Kostnad angis som rund sum. Enhet: RS 11.33 Sluttdokumentasjon, tegningsbasert

a) Omfatter sammenstilling i rapport som dokumenterer nye fastmerker etablert av entreprenøren dokumentasjon for tegningsbaserte prosjekter.

x) Kostnad angis som rund sum. Enhet: RS 11.34 Tunnelgeometri ferdig tunnel

a) Omfatter laserskanning av tunnelprofil og rapportering av data.

c) Målingene skal gjøres etter ferdig vann- og frostsikring. Krav til punkttettehet er 500 mm. Dokumentasjonen skal leveres byggherren på åpent format ref.

Håndbok V770.

x) Kostnad angis som rund sum. Enhet: RS

11.4 Teknisk kontroll

a) Omfatter alle kostnader forbundet med kontroll og dokumentasjon av at de angitte krav til materialer og utførelse overholdes, eksempelvis prøvetaking, materialprøving, fotografering, oppsyn og utførelseskontroll.

Omfatter også miljøkontroll av utslipp til luft, vann og jord.

Nødvendige rystelsesmålinger utføres og bekostes av byggherren og meddeles entreprenøren.

c) Entreprenøren er ansvarlig for at kontroll av materialer og utførelse gjennomføres i det omfanget som er angitt i gjeldende norske standarder, kontraktsbestemmelser, beskrivelse, arbeidstegninger digitale vegmodeller, øvrig prosjektert grunnlag, etc..

Entreprenøren deltar ved besiktigelse og registrering f.eks. ved fotografering av bygninger, anlegg m.v. i anleggets nærhet før og etter arbeidets utførelse, med henblikk på eventuelle skader. Der besiktigelse er utført får entreprenøren overlevert registreringene før oppstart.

Kontroll av asfaltarbeider skal utføres i henhold til Teknologirapport 2505.

Reseptorienterte asfaltkontrakter, Vegdirektoratet, 2011. Byggherren forbeholder seg rett til å supplere og endre kontrollprosedyrene i byggetiden

dersom dette skulle vise seg nødvendig. Nødvendig materialkontroll kan enten utføres ved godkjent prøvningsanstalt eller ved entreprenørens byggeplasslaboratorium. Dette skal være utstyrt og godkjent for de aktuelle prøvninger. Prøvningene skal utføres av tilstrekkelig kvalifisert og øvet personell. Byggherren skal ha fri adgang til entreprenørens laboratorium og prøveresultater.

Betonglaboratorium skal være godkjent av Kontrollrådet. Prøveuttak og analysemetoder skal være som angitt i Norsk Standard der relevant standard foreligger, eller iht. Håndbok R210 Laboratorieundersøkelser og Håndbok R211 Feltundersøkelser. Det skal føres journal over uttatte prøver og analyser. Både byggherren og entreprenøren skal ha gjenpart av denne og av prøveresultater fortløpende.

x) Kostnad angis som rund sum. Enhet: RS

12 RIGG, BYGNINGER OG GENERELLE