• No results found

5. Empiri

5.3 Ansvar

Her presenteres de svarene vi har fått på spørsmål 6 og 7 i intervjuguiden, og til slutt oppsummerer vi disse svarene i en tabell for å se mønstrene i svarene.

5.3.1 Ansvar for en mer dyskalkulivennlig skole Informant 8 sitt svar var ikke hørbart her.

64

Samtlige informanter (1-7) er enige om at alle i skolen har et ansvar for å få en mer

dyskalkulivennlig skole. For informant 1 går dette mye ut på samarbeid mellom lærere, og mellom lærere og rektor. Informant 2 mener at rektors rolle blant annet er "å inkludere alle om temaet, få fokus på utfordringene, sette inn tidlig hjelp for den enkelte elev". Informant 3 mener at selv om hele skolen har et ansvar, så er det rektor som har hovedansvaret dersom elever ikke fanges opp, eller fanges opp tidlig nok. Skole C prøver kontinuerlig å fange opp elever som de tror kan ha dyskalkuli, og er opptatt av tidlig innsats. Informant 4 mener at alle skolene i Norge skal være dyskalkulivennlige slik som for dysleksi, men at skolene ikke har nok kunnskap om dyskalkuli.

Informant 5 mener at lærerne kan ha et spesielt stort ansvar da det er de som skal sørge for at de både har nok kunnskap, og for at elever føler seg trygge og ivaretatt i

matematikkundervisningen. Informant 6 mener at avdelingsleder har et spesielt ansvar, og at rektor kun flytter økonomiske ressurser dit det er nødvendig. Informant 7 mener at rektor og faglærere har et spesielt ansvar, både når det gjelder å fange opp de elevene som ikke er diagnostiserte på videregående skole, men også når det gjelder å få mer kunnskap om dyskalkuli.

5.3.2 Ansvar for elever med dyskalkuli

Først vil vi nevne at de videregående skolene får penger fra fylkeskommunen til tilrettelagt undervisning. Dette dreier seg om to summer; én årlig sum på mellom 400 000 og 500 000 kr for tilrettelegging av undervisning, og 500 000 kr for hver enkelt elev med spesialpedagogiske tiltak. Disse pengene er derimot ikke øremerket for disse formålene. I grunnskolen er det kommunen som sørger for de økonomiske ressursene for tilrettelegging av undervisning og spesialundervisning.

Informant 3 til 8 mener at rektor har det øverste ansvaret for elever med dyskalkuli, informant 1 mener at det er PPT som har hovedansvaret, mens informant 2 mener at hovedansvaret ligger hos politikerne. Denne informanten (nummer 2) mener at politikerne må gi mer midler til tilrettelagt undervisning, fokusere på mindre klasser, og fokusere mer på testing. Informant 1 mener at det er PPT sitt hovedansvar å gjøre tabuet rundt dyskalkuli mindre, og dermed gjøre dyskalkuli mer anerkjent. Informant 5 og 7 påpeker også at PPT og fylkeskommunen har et stort ansvar når det gjelder elever med dyskalkuli. Det samme gjelder informant 6 (når det gjelder fylkeskommunen). Informant 3 mener også at matematikklærerne har et stort ansvar siden det er de som har det daglige ansvaret for disse elevene. Denne informanten

65

mener også at både Utdanningsdirektoratet og regjeringen må fokusere mer på dyskalkuli og ikke bare på dysleksi. Informant 3 mener at PPT ikke tar nok ansvar, og ga oss et eksempel på dette; "en elev har blitt utredet i PPT for dyskalkuli men de har valgt å kalle det problemer med regning, dette kan jo diskuteres da om det er riktig å gjøre det slik". Informant 4 mener at rektor er hovedansvarlig. Informanter vil derimot påpeke det store ansvaret som politikerne har; mer øremerkede midler til tilrettelagt undervisning, mer fokus på dyskalkuli, og flere og bedre tester.

Informant 5 mener at det er rektor som er hovedansvarlig for disse elevene ved at det er rektor som skal henvise elever til PPT, og det er rektor som skal følge opp tiltakene fra PPT, og fordele ressursene de får fra fylkeskommunen. Informanten mener også at lærerne, PPT og fylkeskommunen har et stort ansvar. Lærerne ved at det er de som har det daglige ansvaret, PPT ved at det er de som tester og diagnostiserer, og fylkeskommunen ved at det er de som deler ut økonomiske ressurser til tilrettelagt undervisning. Informant 5 mener at de pengene de får fra fylkeskommunen ikke strekker til. Informant 6 mener også at det er rektor som har hovedansvaret for disse elevene, men velger også å dra inn fylkeskommunen. Rektor har hovedansvar for å fordele de økonomiske ressursene som skolen får, mens fylkeskommunen er ansvarlige for at skolen får nok ressurser til tilrettelegging av undervisningen. Informanten mener at ressursene de får fra fylkeskommunen ikke strekker til og de må derfra ta penger fra andre områder.

Informant 7 mener også at rektor er hovedansvarlig, men drar også inn PPT og

fylkeskommunen. Rektor har også her ansvar for fordeling av økonomiske ressurser, men også ansvar for å fatte enkeltvedtak for de elever som står i fare for å få karakteren 1 i et fag.

Også denne informanten sier at PPT har ansvar for testing, diagnostisering og råd om tilrettelegging. Ansvaret til fylkeskommunen framstilles også her som å gi skolen nok ressurser. Også denne informanten mener at det ikke gis nok ressurser fra fylkeskommunen.

Informant 8 mener at rektor er hovedansvarlig for ressurser (både økonomiske og personal) og for å legge til rette for best mulig tilrettelagt undervisning, mens lærerne er ansvarlige for å fange opp og følge opp, selv før en eventuell diagnose settes.

5.3.3 Oppsummering

Spørsmål nummer Mønstre i besvarelsen

6 Alle informanter er enige om at alle i skolen har et ansvar for å få en mer dyskalkulivennlig skole, og at dette handler om samarbeid.

66

Hvem som har hovedansvaret varierer derimot fra rektor til faglærere og avdelingsledere.

7 Fem informanter mener at det er rektor som har det øverste ansvaret for elever med dyskalkuli. Noen informanter påpeker at også PPT og politikere (skoleeiere og andre) har et stort ansvar.

PPT ved at det er de som skal teste, diagnostisere, komme med råd, og sitter på kunnskap. Politikere ved at det er de (skoleeiere) som gir penger til tilrettelagt undervisning, og ved at de kan fokusere mer på dyskalkuli. Fire av informantene mener at det ikke gis nok penger til tilrettelagt undervisning. Dette fører i noen tilfeller til at de må hente penger fra andre områder i skolen.