• No results found

4.1 Basen

4.1.3 Ankomst i Basebarnehagen

Barnehagen har nettopp åpnet, og vi er nå inne i oppholdsrommet hvor barna ankommer:

Første jente ankommer litt over sju. Bim 4 år (…). Hun setter seg litt ved spisebordet og går så litt rundt i rommet.

Kl 07.27: Har tre barn ankommet. V2 sitter ved spisebordet og reiser seg når noen kommer og hilser på alle barna. To barn har satt seg på fanget til V2, og en sitter overfor V2 ved spisebordet.

Jens 3 år går litt rundt i oppholdsrommet, sier: «Jeg vil spise».

V2: «Du må vente litt, så skal vi spise».

45 07.43: Barna har gått fra bordet og løper litt rundt på gulvet i oppholdsrommet nå.

Beate 3 år snakker med Jens 3 år, Bim 4 år og Stian 4 år (jeg hører ikke hva de sier).

De går så inn mot gangen og til dukkerommet.

Tom 5 år sitter alene på musikkrom, han har lukket døren inn dit og spiller høy musikk på CD-spilleren.

V2 (kommenterer til lyden fra musikkrommet): «Han elsker den låta ».

Turid 5 år ankommer barnehagen. V2 sier «Tom sitter på musikkrom, du kan jo gå inn dit». Jenta går inn dit, og lukker døra

07.51: En fem år gammel jente ankommer og går inn på musikkrommet (hun går rett inn dit ved ankomst).

På dukkerommet sitter Beate og Jens på gulvet og snakker i to telefoner (gamle fasttelefoner som de bruker til lek). Bim og Stian, henholdsvis ligger og sitter, og ser på de to andre barna. Døra er åpen til dukkerommet. Jens sier: «Mamma er bæsj»

(snakker inn i telefonen). Beate:« Du sa mamma er bæsj, mamma er dumming» (begge ler).

To gutter på fire år ankommer barnehagen. De tar avskjed med foreldre samtidig og går inn i oppholdsrommet og videre til byggrommet.

07.57: Sanni 5 år ankommer barnehagen. Hun legger matboksen i en kasse på gulvet og går mot dukkerommet, så kommer hun tilbake og går inn på musikkrommet.

Frode 3 år kommer løpende inn i barnehagen og løper rett inn på byggrommet.

Beate 3 år kommer ut fra dukkerom med en dukke i armene. Bim 4 år kommer også ut og går inn på musikkrom.

08.00: «Frokost» ropes det fra V2 i oppholdsrommet (Det er ingen barn i oppholdsrommet).

Barna organiserer seg på ulike rom og det danner seg noen mønstre. De eldste jentene oppsøker hverandre når de ankommer. Det er ikke så åpenbart å se hva jentenes aktivitet går ut på, men de finner hverandre og det kan se ut som de ønsker å knytte sosiale bånd til

46

hverandre og at det er et utgangspunkt for organisering (jf. Frønes 1998, Bernetzen 1979).

Andre observasjoner jeg har, styrker også min antakelse om jentenes adferd – de var ofte sammen. I mine observasjoner, er det også typisk at gutten på fem år går rett til

musikkrommet, og setter på CD-spilleren. Den voksnes kommentar om at gutten elsker den låten, bekrefter også at de har opplevd dette før. Det ser ut til å være viktig å ha kontroll på CD-spilleren, så han er først ute og sikrer seg en god posisjon. Han leter ikke etter andre barn.

Jeg finner det samme som Bernetzen (1979) at samhandlingsregler for guttene handler om å få tilgang til attraktive objekter. CD-spilleren fungerer her som et slikt objekt og interaksjon knyttes til objekter som det.

De typiske trekk jeg observerer hos gutters eller jenters adferd handler om en forståelse av kjønn som uttrykk for distribusjonsmønster (Nielsen 2014:28). Det handler ikke om at alle gutter gjør slik og alle jenter sånn, men at jeg ser en adferd hyppigere hos det ene kjønnet enn hos det andre – som guttenes interaksjon i forhold til objekter.

De minste finner fort sammen og går inn på dukkerommet for å leke. De organiserer seg gjerne i grupper og har ingen klare regler med hensyn til kjønn i denne leken. Flere deltakere bidrar positivt til rolleleken (jf. Corsaro 1985). Ankomsten forløper på omtrent samme måte hver dag, og barna viser frem kompetanser som kan knyttes til noen grunnleggende sosiale ferdigheter. Alle går i gang med lek og aktiviteter, de er aktive i sin sosialisering (jf. Frønes 2013). De viser ferdigheter som går på kunnskap om stedets regler: legger matboks på plass, finner et rom å delta på, setter på musikk, tar frem leker og interagerer med andre.

Episoden viser hvordan barna raskt kommer inn i interaksjon og etablerer seg i ulike

jevnaldergrupper (jf. Corsaro 2011). Det handler både om å sikre seg et område for lek, og om å knytte til seg attraktive jevnaldrende. Disse velges i stor grad ut fra alder, men også kjønn.

Valget avhenger av hvor interaksjonen finner sted og hvem som deltar. Barna på

dukkerommet er i gang med rollelek. Gjennom interaksjonen skaper de et «interaktivt rom»

(jf. Corsaro 1985) hvor de deler og videreutvikler en kultur i sin gruppe. Når de yngste leker sammen, har de kontroll på leken og samhandler ut fra sine premisser, og her ser de ut til å ha en gjensidig humor og glede i telefonlek.

Valg av område for interaksjon er også knyttet til kontekst, kollektive dynamikker og felles praksis (jf. Thorne 1993). De ulike rommene har ulik kontekst og det har utviklet seg noen felles praksiser blant barna i forhold til bruk av rom. Når jenta på fem år ikke finner andre

47 store jenter på dukkerommet, er rommet uinteressant. På dukkerommet blir konteksten nå helt feil, hun og de store jentene har utviklet en praksis for bruk av dette rommet, og det er ikke den samme som de yngre barna sin praksis. Interaksjon her ser bare ut til å være interessant sammen med de store jentene og deres lek er her inne er bak lukkede dører.

På musikkrommet foregår det interaksjonen på tvers av kjønn og alder, med musikk, dans og konkurranser. Her er gruppeidentitet mindre tydelig fordi de har utviklet en felles praksis hvor jentene og guttene kan interagere sammen. De voksne bidrar også til at barna organiserer seg på tvers av kjønn, gjennom for eksempel å si at Turid kan finne Tom på musikkrom.