• No results found

Tilrådingen omfatter et område i Østfold fylke som er tilbudt for frivillig vern av berørte grunneiere. Moss kommune er største grunneier i området. I tillegg tilrås en mindre grenseendring av et eksisterende naturreservat.

4. Orkerødskogen, Moss kommune, Østfold fylke Totalareal 473 daa, hvorav 451 daa produktiv skog.

Orkerødskogen ligger like nord for tettbebyggelsen ved Orkerød på Jeløy, nordøst for Jeløy kapell og sørøst for Rambergåsen. Området grenser til Orkerød skanse.

Verneformål og særskilte verneverdier:

Formålet med naturreservatet er å bevare et område med truet, sjelden og sårbar natur, med varierte samt rike skogtyper med mye lågurt-granskog, videre kalkfuruskog, blåbærfuru- og eikeskog, alm-lindeskog ogh bregneskog, med tilhørende rik flora og fauna i det geologiske Oslo-feltet. Området representerer en spesiell naturtype i lavereliggende trakter under marin grense i Sørøst-Norge. Området har særlig betydning for biologisk mangfold. Det er en målsetting å beholde verneverdiene i mest mulig urørt tilstand, og eventuelt å videreutvikle dem.

Området består av en slak østvendt åsside ned fra Rambergåsen. Berggrunnen er basalt, tilhørende det geologiske Oslo-feltet, med langt yngre og rikere bergarter enn grunnfjells-Østfold med gneiser og granitt. Løsmassene er marine strandavsetninger med et tynt dekke hav- og fjordavsetninger. Området ligger i boreo-nemoral vegetasjonssone, dvs. i

barskogssonen med varmekjær edelløvskog.

Sør for kirkegården/Jeløy kapell er det et parti med alm-lindeskog med store og grove edelløvtrær. Feltsjiktet her er stedvis preget av lite vegetasjon, trolig på grunn av skygge fra løvtunge kroner. Sør for Orkerød skanse er et parti med åpen kalkfuruskog. Lenger nord er det stort sett rike vegetasjonstyper med mye lågurt-granskog. Her inngår også forekomster med blåbær-furuskog i blanding med sommereik, små innslag av blåbær-eikeskog, samt

storbregne- og småbregneskog. Store deler av området har en rik treslagssammensetning med mye varmkjære edelløvtrær og nordlige (boreale) løvtrær, tilsammen er 21 treslag påvist, hvorav mange er vanlige.

Busksjiktet er ofte preget av unge løvtrær og graner, samt busker av hassel, krossved,

leddved, samt rødhyll og mohonia, de to sistnevnte er innførte/forvillede. Ved en dam omtrent midt i området er det innslag av gråseljekratt. I sørvest finnes edelløvskog nordøst for en åker med grove trær mellom en vei og åkeren. Edelløvskogen kan være gjenvokst hagemark der store edelløvtrær har frødd seg. Et parti med blåbær-furuskog med småvokst eik og hassel

inngår. Lågurt-granskog dominerer over store deler, der gran danner øverste sjikt, med løvtrær under. Det finnes en del død granved i området, både som gadd (stående) og læger (liggende).

Alle nedbrytningsstadier av gran finnes, også med grove dimensjoner, men det meste av dødveden er nokså fersk. Stedvis mangler de aller mest nedbrutte dødved-stadiene.

Kontinuiteten i dødved vurderes som relativt lav. Løvtrærne i granskogen er yngre og har med mindre mengder dødved.

Artsmangfoldet er rikt, med forekomst av rødlistearter og andre kravstore arter innen

karplanter, sopp, insekter, amfibier, krypdyr og fugler. Det er registrert minst 10 rødlistearter.

Skogen er et potensielt levested for ytterligere noen rødlistede fugler. Av 13 arter på Norsk Rødsliste (2006) hadde 2 status som «sterkt truet» (EN), 3 var «sårbare» (VU) og 8 «nær truet» (NT). Det antas området huser ytterligere truede arter fra flere organismegrupper, f. eks. landsnegler. Eks. på planter: Fuglereir (en orkide), sumphaukeskjegg (en stor

forekomst), storkonvall, myske, skjellrot, lerkespore, vårerteknapp m.fl., samt mye tannrot, bakkefiol og blåveis.

Ut fra til dels kalkrik berggrunn med rike vegetasjonstyper og stor treslagsblanding, samt innslag av en del død ved med økende kontinuitet, vurderes områdets potensiale for truede og krevende arter som høyt, med høyt scor på artsmangfold. Skogen har store naturverdier med rike, dels truede vegetasjonstyper og et tilhørende artsmangfold, bl.a. rødlistearter fra flere organismgrupper, samt enkelte kravstore spesialister.

Orkerødskogen oppfyller flg. mangler ved skogvernet i Norge: Gjenværende, forholdsvis intakt lavereliggende skog i boreo-nemoral vegetasjonssone; gjenværende, forholdsvis intakte rike skogtyper med edellauvskog, kalkskog og lågurtskog; forholdsvis intakte skogarealer, overveiende med naturlig dynamikk (struktur, alder, forynglese, vekst, medbrytning/dødved) og til dels viktige forekomster av rødlistearter.

Området er vurdert å være av nasjonal verneverdi (***).

Inngrepsstatus:

Det er flere markerte og godt brukte stier i området, som også er et nærfriluftsområde. Inne i området ligger et mindre bruksareal for en barnehage med lavo etc., som ikke omfattes av vernet. Området ligger inntil Orkerød skanse.

Høringsuttalelser:

Verneplanen er sendt på høring til alle berørte grunneiere, Moss kommune og Østfold fylkeskommune, samt til Østfold Bondelag, Østfold bonde- og småbrukerlag, Forum for Natur og friluftsliv, Naturvernforbundet i Østfold, Norsk Ornitologisk Forening Østfold, Norsk Orn. Forening, Moss lokallag, Østfold Botaniske Forening, Østfold Entomologiske Forening, DNT Nedre Glomma, Norges Jeger – og Fiskerforbund Østfold, Østfold O-krets, Hafslund nett, Forsvarsbygg, Forsvarsbygg Østlandet, Statens Kartverk, Språkrådet,

Riksantikvaren, Statens Vegvesen Region Øst, AVINOR AS, Luftfartstilsynet, Telenor Norge, Direktoratet for mineralforvaltning, Vegdirektoratet, Oljedirektoratet,

Landbruksdirektoratet, Norges vassdrags- og energidirektorat, Statkraft SF, Statnett SF, Norges Skogeierforbund, Norskog, Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Reiselivsbedriftenes landsforening, Norges Naturvernforbund, Norsk Botanisk Forening, Norsk Ornitologisk Forening, Norsk Zoologisk Forening, Verdens Naturfond, Norsk

Biologforening, SABIMA, Friluftslivets fellesorganisasjon, Friluftsrådenes Landsforbund, Den Norske Turistforening, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges Idrettsforbund, Norges Orienteringsforbund og Norsk organisasjon for terrengsykling.

Sammendrag av høringsuttalelsene:

Det kom inn 11 uttalelser til verneforslaget. Uttalelser som går på generelle forhold er referert i pkt. 6.

Moss kommune (Bystyret) er positiv til verneforslaget og vektlegger skogens verneverdi som et nasjonalt verdifullt område med store naturverdier, med til dels truede vegetasjonstyper med tilhørende artsmangfold, bl.a. med flere rødlistearter.

Østfold fylkeskommune er positiv til opprettelsen av reservatet, som vil bidra til å sikre viktige biotoper, og mener det er svært positivt med vern basert på frivillighet.

Forslaget er ikke i konflikt med de interesser Statens Vegvesen skal ivareta. Under henvisning til dispensasjonsadgangen i forskriften (§ 8) mener etaten at dersom det i fremtiden skulle oppstå konflikt mellom vernet og de hensyn Vegvesenet skal ivareta, må det foretas en konkret avveining i det aktuelle tilfellet.

Forum for Natur og friluftsliv Østfold, som her omfatter Den Norske Turistforening (DNT) Vansjø og Naturvernforbundet i Østfold, er svært positive til verneforslaget. Forumet viser til at Orkerødskogen også er et nærfriluftsområde og at det ved evt. interessemotsetninger bør legges restriksjoner på terrengsykling og ridning. Alle stier på norgeskart.no ønskes lagt inn på vernekartet og tillates opprettholdt. Vedlikehold av eksisterende anlegg, herunder stier, turveier og lysløype, i henhold til tilstand på vernetidspunkt, foreslås tatt inn i forskriften, samt at forvaltningsmyndigheten etter søknad kan tillate merking av turstier iht. nasjonale regler.

Norsk Ornitologisk Forening avd. Østfold stiller seg svært positiv til forslaget og viser til tallrike fugleobservasjoner fra området, dels av sjeldne arter (kjernebiter, nøttekråke, skogdue, vepsevåk, dvergspett). Foreningen mener en dam på naboeiendommen i øst burde vært

inkludert i forslaget og at Trollskogen barnehages leirplass inne i området må avgrenses i marka. Foreningen viser til Rambergløypa og andre stier i området, som er viktig for folks nærnatur, og understeker betydningen av skilting, info og mulige bommer for å unngå ulovlig motorferdsel.

Fylkesmannens kommentarer:

Til generelle merknader

Fylkesmannen viser til at området et av meget få frivillig skogvernobjekter i fylket som er vurdert som nasjonalt verdifullt (***) ut fra naturfaglige vernekriterier og at arealbruk i forhold til en barnehage, et sykehjem, samt bruk av området som nærfriluftsområde er avklart med kommunen.

Samferdsel

Fylkesmannen viser til at dersom en fremtidig arealkonflikt skulle oppstå mellom vernet og de hensyn Vegvesenet skal ivareta, må dette vurderes i den konkrete saken.

Energi

Fylkesmannen viser til at Hafslund Nett AS, Statnett SF samt Statnett SF har hatt vernesaken på høring og at det ikke er innkommet uttalelser fra disse instanser.

Friluftsbruk

Fylkesmannen viser til at det er et langt større antall stier i dette område enn i skogsutmark og i verneområder i fylket for øvrig. Fylkesmannen har foretatt en særskilt vurdering av stiene, ut fra vedlikehold, bruk (sykling, riding) og ivaretakelse av verneverdiene, ref. verneformålet (§

1). Fylkesmannen viser til at det fra sentralt hold er lagt til grunn at sykling/riding skal tillates på stier/traseer som er vurdert egnet til formålet og at disse skal vises på vernekartet.

Vi mener de angitte stiene på vernekartet i rimelig grad ivaretar både ønsket bruk og

verneverdiene. Disse stiene kan vedlikeholdes i henhold til deres tilstand på vernetidspunktet.

Øvrige etablerte stier kan opprettholdes ved lovlig bruk, som her også omfatter rydding av vindfall og greiner som hindrer ferdsel. Vindfall mv. som ryddes skal legges igjen på stedet som dødved. Merking av etablerte stier er tillatt.

Norsk Ornitologisk Forening avd. Østfold mener en dam på naboeiendommen i øst burde vært inkludert i forslaget, og at Trollskogen barnehages leirplass inne i området må avgrenses i marka.

Fylkesmannen viser til at det ikke har vært mulig å utvide forslaget med ytterligere arealer på naboeiendommen i øst - og at artene nevnt over er fåtallige hekkearter i fylket. Trollskogen naturbarnehages leirplass ligger nå som en «øy» i verneområdet og omfattes derfor ikke av verneforskriften, ref. vernekartet. Det er etter høringen innarbeidet adgang til dispensasjon til hogst av faretrær ved leirplassen, som etter vernevedtak bli merket med grensebolter og markert i terrenget. Skilting, infotavle og evt. bommer vil bli vurdert som et ledd i forvaltningen av reservatet. Moss kommune har i dag forvaltningsansvaret for etablerte verneområder i kommunen.

Fylkesmannens tilråding:

Fylkesmannen i Østfold tilrår verneforslaget for Orkerødskogen naturreservat fremmet i tråd med merknadene over, og viser til vedlagte forslag til avgrensning og utkast til verneforskrift.

Miljødirektoratets tilråding:

Miljødirektoratet har omtalt spørsmål knyttet til forskriften i kap 7. Miljødirektoratet støtter fylkesmannens vurdering av avgrensning av verneområdet.

Miljødirektoratet tilrår enkelte endringer i forslag til forskrift for å tilpasse forskriften til mal uten at dette endrer restriksjonsnivået.

Tilråding Orkerødskogen:

Miljødirektoratet slutter seg til fylkesmannens forslag til verneform og avgrensing av verneområdet.

Det er foreslått noen mindre endringer i forskriften etter høring.

Miljødirektoratet viser for øvrig til de generelle kommentarene i kap. 7 og slutter seg til fylkesmannens tilråding og tilrår vern av Orkerødskogen som naturreservat.