• No results found

Vurdering av visuelle virkninger

4 NVEs vurdering av søknader etter energiloven

4.3 Vurdering av visuelle virkninger

Som konsekvensutredningen for Jærnettet sier, ligger området mellom Holen og Opstad i den indre delen av slettelandskapet på Låg-Jæren, i overgangen til dal- og heilandskapet i øst og heilandskapet på Høg-Jæren i sørøst. Landskapsområdet har en åpen topografi med lange horisontlinjer og klare strukturer, hvilket gjør den visuelle sårbarheten stor. Det småkuperte landskapet i nord flater gradvis ut når en beveger seg sørover mot Opstad, og gir et vidt utsyn mot det flate jærlandskapet Rundt Opstad er intensivt drevne jordbruksareal fremtredende. Landskapsverdiene knytter seg først og fremst til områdets funksjon som jordbruksområde i et svakt bølgende og småkupert terreng, samt betydningen i en større landskapssammenheng.

Lyse Elnett skriver i søknaden at tiltaket samlet sett forventes å gi middels til store negative

konsekvenser for landskap og opplevelsesverdi samt friluftsliv, spesielt på strekningen Nedre Oma – Håland. I tilleggssøknaden (alt. 1.0.1) skriver de at det tilleggssøkte trasealternativet vurderes å ha tilsvarende konsekvenser for landskap som de tidligere omsøkte alternativene i området.

I det videre vil vi vurdere visuelle virkninger for landskap, bebyggelse og friluftsliv. Vi følger traséen fra sør mot nord og avslutter med Håland transformatorstasjon.

Mastene på dagens kraftledning er ca. 13 meter høye. Den omsøkte ledningen har gjennomsnittlig mastehøyde på ca. 21 meter, med oppgitt høyeste mast på 27 meter. Lyse Elnett ønsker å bygge master med denne høyden for å være minst mulig til hinder for landbruket.

Figur 7 - Trasekart mellom Opstad transformatorstasjon og Njølstad

Mellom Opstad og Grødem følges hovedsakelig eksisterende ledningstrasé, og dagens 50 kV ledning vil rives. Her sier konsekvensutredningen at konsekvensene for landskapet vil være avhengig av eventuelle endringer i antall og størrelse på master. På strekningen mellom Opstad og Grødem er det noe boligbebyggelse og gårdsbruk (se figur 7, 8 og 9). Lyse Elnett har omsøkt en trasé som avviker noe fra dagens 50 kV-ledning, for å få større avstand til bebyggelsen. Nærmeste bolighus ligger ca. 40 meter fra den omsøkte ledningen. De omsøkte mastene vil være høyere enn dagens. Antallet master vil reduseres sammenliknet med dagens ledning. I det åpne landskapet, vil den nye ledningen med høyere master være et mer tydelig element i bebyggelsens omgivelser. Den økte avstanden til bebyggelse mener NVE er positivt. NVE mener at Lyse Elnett i detaljplanleggingen bør tilstrebe å plassere mastene slik at avstanden til bolighusene blir så stor som praktisk mulig.

Figur 8 - Avstand mellom omsøkt trase og nærmeste bolighus. Ny ledning i rosa.

Fagrapporten for friluftsliv viser til nettverk av gårdsveier og stier, som utgjør et overordnet turområde for innbyggerne på Nærbø og Varhaug. Omfang av påvirkning og konsekvenser av en enkeltkurs kraftledning mellom Opstad og Håland vurderes her som små da ledningen erstatter en eksisterende, og tiltakene ikke vurderes til å påvirke egnetheten til veiene og stiene som turområde.

Figur 9 - Trasekart mellom Njølstad og Grødem

På strekningen mellom Grødem og Håland er det lite bebyggelse nært de omsøkte traseene. Unntaket er ved Nedre Oma hvor alternativ 1.0 vil gå ca. 80 meter fra nærmeste gårdsbygg og 160 meter fra bolighuset. Her vil det måtte være en vinkelmast som er større enn vanlige bæremaster og den vil derfor være mer synlig. Av de to omsøkte trasealternativene vurderer vi derfor at alternativ 1.0.1 vil ha minst negative virkninger for bebyggelse, da denne ledningen vil ha større avstand til bebyggelsen.

NVE påpeker at vi ikke har mottatt høringsinnspill som omhandler de omsøkte traseenes nærhet til bebyggelse.

Når det gjelder visuelle virkninger av ledningen mellom Opstad og Grødem, mener NVE at virkningene er minimale, fordi den nye ledningen erstatter en eksisterende i samme område. De visuelle virkningene av ledningen fra nærliggende kulturminner og kulturmiljø, er i all hovedsak knyttet til de registrerte kulturmiljøene mellom Nedre Oma og Håland. Disse er beskrevet i kapittel 4.4. En ny ledning her vil kunne oppleves negativt for besøkende til kulturmiljøene. NVE mener likevel at behovet for den nye ledningen er godt begrunnet, og at det i jærlandskapet vil være nær sagt umulig å finne en trasé som ikke gir negative visuelle virkninger for kulturminner. NVE mener at Lyse Elnett har funnet en trasé som minimerer de negative visuelle virkningene for kulturminner.

Figur 10 - Trasekart mellom Grødem og ny Håland transformatorstasjon

Dagens 50 kV kraftledning krysser deler av golfbanen på Grødem. Begge de to omsøkte

trasealternativene for den nye ledningen vil også krysse deler av banen. Konsekvensene av disse knytter seg til høyere og kraftigere master. Det er ikke kommet inn uttalelser med problematisering av dette under høring. NVE vurderer konsekvensene for golfbanen til å være moderat mer negative enn dagens ledning, knyttet til større master. Samtidig vil høyere ledningsspenn kunne være positivt.

Konsekvensutredningen for Jærnettet vurderer de landskapsmessige konsekvensene av en ny transformatorstasjon ved den omsøkte lokaliteten som middels negative. Dette på grunn av åpent og sårbart kulturlandskap med bølgende terrengformer og fremtredende vegetasjonslinjer. NVE mener at et bygg av den størrelsen som er omsøkt, vil bli godt synlig i landskapet. Den vil likevel ikke være større eller mer dominerende enn omkringliggende landbruksbygg. Naturlige farger vil kunne dempe det visuelle uttrykket.

Figur 11 - Illustrasjon av omsøkt, ny Håland transformatorstasjon sett fra vest mot øst. Fra konsesjonssøknaden

Smokkevatnet er et friluftsområde, som også er naturreservat og er uberørt av større tekniske inngrep.

Området er lett tilgjengelig for turgåere og ifølge konsekvensutredningen for friluftsliv har området stor opplevelsesverdi. Forvaltningsplan for området vil likevel ikke legge til rette for økt

friluftslivbruk i området av hensyn til verneverdiene. Smokkevatnet ligger sør-vest for nye Håland transformatorstasjon, og ledningstraseen vil være synlig fra dette området. Nye Håland

transformatorstasjon vil ligge ca. 360 meter fra Smokkevatnet. Avstanden og terrenget gjør at NVE vurderer de visuelle virkningene mot Smokkevatnet som små. Synligheten fra vannet vil være begrenset, og de elektriske komponentene vil være innendørs i et bygg, slik at det etter vår mening ikke vil ha noen vesentlig påvirkning på friluftsinteresser.

Kraftledningstraseen og Håland transformatorstasjon vil ligge nær flere kulturminner og kulturmiljøer.

Hvorvidt opplevelsen av et kulturminne blir påvirket av at en kraftledning går i nærheten avhenger av type kulturminne og ulike menneskers oppfatning av og opplevelse rundt kulturminnet. Etter NVEs vurdering kan noen mennesker oppleve at en kraftledning virker visuelt skjemmende på et

kulturminne og opplevelsen av dette, mens andre ikke vil tenke over at en kraftledning går i nærheten.

Det at traseen går i nærheten av et kulturminne vil derfor ikke nødvendigvis være avgjørende for trasévalget. NVE konstaterer at virkningene av ledningen på kulturminner i hovedsak er av visuell karakter.

NVE mener de visuelle virkningene av ledningen blir størst i området mellom Grødem og Håland, da det ikke er noen ledning der i dag, og at konsekvensene for landskap vil være tilnærmet like store ved alternativ 1.0 som 1.0.1. Her vil ledningen kunne ses på lang avstand, og den vil bli et tydelig element i landskapet. På strekningen Opstad – Grødem vil den nye ledningen bli mer synlig enn ledningen som rives. Ettersom den omsøkte ledningen er planlagt bygget med høyere master mener NVE at ledningen vil bli synlig fra større områder enn den eksisterende ledningen. Samtidig legger NVE også til grunn at det på store deler av strekningen går en eksisterende ledning som skal rives. Totalt sett mener NVE derfor at de visuelle virkningene er middels negative.