• No results found

Høring av opprinnelig søknad

8 Vedlegg B – Sammenfatning av høringsuttalelser

8.1 Høring av opprinnelig søknad

Konsesjonssøknad og søknad om ekspropriasjon og forhåndstiltredelse, ble sendt på høring 15. mars 2019. Fristen for å komme med merknader ble satt til 6. mai 2019. Hå og Time kommuner ble bedt om å legge søknaden ut til offentlig ettersyn. Den offentlige høringen av søknaden ble kunngjort etter gjeldende regler. Fylkesmannen i Rogaland, Rogaland fylkeskommune og Time kommune fikk innvilget utsatt høringsfrist til 5. juni 2019.

Følgende fikk søknaden på høring:

Andreas Hetland Olsen, Anja Haug, Avinor AS, Berit Braut, Brynes vel, Data Design System AS, Den Norske Turistforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) - Region Sør, Egil Ellingsen, Eivind Norheim, Elling Braut, Forsvarsbygg, Fortidsminneforeningen Rogaland fylkesavdeling, Forum for natur og friluftsliv Rogaland, Friluftslivets Fellesorganisasjon, Harald Krogedal, Horpestad Gartneri AS, Ingeborg Serigstad, Irene Sør-Reime, Jan Gunnar Gjesdal, Jan Lomeland, Jernbaneverket, John Friestad, Jone Salte, Jæren Everk kommunalt foretak i Hå, Karl Stangeland, Kenneth Handeland, Kjartan Berthelsen, Kjell Arne Holen, Klepp Energi AS, Klepp kommune, Kleppemarka Vellag, Landbruksdirektoratet, Lars Haugstad - Tunrappvegen Vellag, Luftfartstilsynet, Magne Dubland, Margot Meland, Mari Bryne, Mattilsynet, Miljødirektoratet, Miljøstiftelsen Bellona, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet i Rogaland, Ngf Servicekontor, Norges bonde- og småbrukarlag – Rogaland, Norges Jeger- og Fiskerforbund Rogaland, Norges Miljøvernforbund, Norkring AS, Norsk institutt for by- og regionforskning, Norsk Ornitologisk Forening, Rogaland Bondelag, Røyrvik Aktivitetsgård - Mikael Johnsen, Samdrift Sven og Odd Harald Hauge, Sandnes kommune, Sandnes tomteselskap KF, Skanska Eiendomsutvikling, Statens Vegvesen - region vest, Statnett SF, Statsbygg, Statskog SF, Stavanger Turistforening Hovedkontor, Stavanger Turistforening Hovedkontor v/Jæren Turlag, Telenor Kabelnett, TeliaSonera Norge AS, Tine Klemetsen, Tor Bjarte Grødem, Tor-Håkan Hognestad, Torill Nesse, ØsterHus Gruppen AS, Åna fengsel, Aarsland, Åsulv Digernes

Lyse Elnett orienterte berørte grunneiere og tekniske etater om søknaden og om fristen for å komme med uttalelser.

Innkomne merknader

NVE mottok elleve høringsuttalelser til konsesjonssøknaden. Samtlige uttalelser er sammenfattet under. Lyse Elnett kommenterte uttalelsene i brev/e-post av 6. august 2019. Kommentarene fra søker er sammenfattet under de respektive uttalelsene. Høringsuttalelser til endringssøknad for trase og stasjonsplassering er oppsummert senere i dokumentet.

Kommunale og regionale myndigheter Time kommune (14.05.2019)

Time kommunes formannskap støtter videre etablering og oppgradering av Jærnettet med nødvendige tiltak som har sammenheng med etablering av ny 132 kV ledning mellom Opstad og Håland, samt etablering av ny Håland transformatorstasjon og riving av 50 kV forbindelse Opstad-Holen.

Lyse Elnetts kommentar:

Lyse Elnett tar høringsuttalelsen til etterretning.

Hå kommune (16.06.2019)

Hå kommune tilrår at konsesjonssøknaden godkjennes, med merknader.

Primært ønsker Hå kommune at kraftledningen må graves ned pga. at driftsulempene for jordbruket på lang sikt blir så store.

Sekundært:

- Lyse Elnett går i dialog med grunneierne for å finne den masteplasseringen som gir færrest ulemper for landbruket, og minst fragmentering av jordbruksareal.

- Lyse Elnett gir gårdbrukerne full kompensasjon for driftsulemper og avlingstap som følge av anleggsvirksomhet og permanente installasjoner.

- Lyse Elnett legger til rette for spredning av husdyrgjødsel på innmarksbeite under kraftledningen.

- Lyse Elnett vektlegger avbøtende tiltak der tiltaket har negativ konsekvens for kulturminner og kulturmiljø øst for Nærbø

Lyse Elnetts kommentar:

Det er ikke gjort konkrete vurderinger av jordkabling på den aktuelle strekningen. Basert på underlag fra konsekvensutredningen og tidligere søknader (herunder bl.a nye 132 kV kraftledning Bjerkreim – Opstad) viser imidlertid at det må forventes minimum 2-3 ganger så høye kostnader for jordkabel sammenliknet med luftledning. Dette vil bety at kostnadene for en ny 132 kV forbindelse mellom Opstad og Håland vil øke fra ca. 48 MNOK til over 100 MNOK dersom kabling skal vurderes på hele strekningen. Vi kan vanskelig se at fordelene vil kunne oppveie for en slik kostnadsøkning.

Det er i planleggingsfasen gjort en rekke tiltak for å redusere virkningene for landbruk. Det legges bl.a til grunn at linetrådene skal være minimum 10 meter over bakkenivå, noe som er 3 m mer enn forskriftskravene. Lyse Elnett vil i detaljprosjekteringen arbeide videre med å optimalisere bl.a masteplassering med tanke på å redusere ulempene for landbruksdrift. En ny ledning vil ikke medføre restriksjoner på spredning av husdyrgjødsel, med mindre det brukes gjødselkanon for

gjennomføringen.

Lyse Elnett har generelle erstatningsprinsipper som kommer til anvendelse i denne typen saker.

Erstatninger utbetales som en engangserstatning, og skal i utgangspunktet tilsvare det varige økonomiske tapet som eiendommen påføres ved utbygging.

Når det gjelder forholdet til kulturminner vises til kommentarer til høringsuttalelse fra Rogaland Fylkeskommune.

Fylkesmannen i Rogaland (09.05.2019)

Fylkesmannen i Rogaland (heretter FM) viser innledningsvis til sammenstilling av konsekvenser for naturmangfoldet i Ecofact rapport 605 (2017). De mener den gir en god oversikt over verdiene som finnes i planområdet, og at den sammen med fagrapport utarbeidet for Jærnettet er et godt

kunnskapsgrunnlag og verktøy for å finne best mulig løsninger for trase- og stasjonsvalg når det gjelder naturmangfold.

FM er særlig bekymret for vipa (sterkt truet) og storspove (sårbar) som hekker flere steder langs planlagt trase. I tillegg er åkerriksen (kritisk truet) kjent for å kunne hekke i området. For å sikre at disse artene fortsetter å hekke i området, er det viktig å ta vare på restareal av upåvirket område. F.eks.

er Nærbø øst bekkedrag et viktig bekkedrag som i dag er uten inngrep. Også kanalen på Grødem har viktig landskapsøkologisk funksjon. Verdien ligger både i vannet og i kantsonen langs kanalen. Langs traseen, mellom Njølstad og Mauland, ligger også myrområdet «Låglandet Vest» som ble NiN-kartlagt i 2018.

I Hå-åna er det forekomst av elvemusling. Den er vurdert som sårbar i norsk rødliste for arter, og den er en norsk ansvarsart. Negativ påvirkning på habitat er den viktigste trusselen for denne arten. Det er derfor særlig viktig å unngå inngrep i og langs denne elva.

Trasealternativ 1.1 går gjennom viltområdet Sveholen nord. Både de sentrale sump-/myrområdene og områdene rundt er viktige for viltartene i området. Dette er en natur-/kulturmarkstype som er truet på Jæren og forekomsten er del av et nett av slike områder som har regional verdi. Her trekker både vade- og spurvefugler, bl.a. vipe, storspove, gresshoppesanger (NT) og sivspurv (NT). Når det gjelder naturmangfold, mener FM at trasealternativ 1.0 er bedre enn 1.1.

FM skriver at Smukkevannet naturreservat ligger svært nær planlagt ny Håland transformatorstasjon.

Dette er en grunn, næringsrik kulturlandssjø som bl.a. er et viktig hekke-, trekk- og

overvintringsområde for våtmarksfugl, inkludert mange truede arter. Hubro (sterkt truet) er også kjent for å ha vannet som overvintingslokalitet. Nordøst for stasjonen ligger Hinnalandstjørna, et nasjonalt viktig viltområde som er viktig leveområde for en rekke arter. Som avbøtende tiltak bør det, etter FMs mening, monteres fugleavvisere på begge de alternative ledningene mellom Nedre Oma og nye Håland transformatorstasjon. FM mener også at det bør monteres fugleavvisere mellom Vestra Håland og Grødheim.

FM viser til at kraftledningen skal gå gjennom et svært viktig (også i nasjonal sammenheng) jordbruksområde. De viser til nasjonal jordvernstrategi med mål om mindre enn 4000 dekar

omdisponert matjord årlig. Selv om konsesjoner ikke er omfattet av målet, mener FM det er tydelige signaler om at jordvernet er et hensyn som skal vektlegges. Videre viser FM til det nasjonale

landbrukspolitiske mål om økt matproduksjon, og henstiller til at tiltak som fører til driftsmessige ulemper for landbruket må unngås.

At mastepunkt så langt det lar seg gjøre skal plasseres utenfor jordbruksareal, mener FM er et godt og viktig grep. FM mener at trasealternativ 1.1 virker å være noe bedre enn alternativ 1.0 når det gjelder konflikt med jordbruksinteressene.

FM henstiller til å velge løsninger som i minst mulig grad fører til restriksjoner for gjødselspredning.

FM mener det er positivt at det i hovedsak skal benyttes eksisterende veier til adkomst ved utbygging og drift.

FM oppfordrer til at arbeid på jordbruksareal blir gjort utenfor vekstsesong og perioder med mye nedbør.

Det vises til en mulig feil i fagrapport for jord- og skogbruk fra Norconsult. Der vises det til at veileder fra FM om godkjenning av innmarksbeite som spredeareal, og at det der står at areal under

kraftledninger ikke kan godkjennes. Dette skriver FM at er korrekt, men de mener det må

tydeliggjøres at dette er direkte knyttet til krav fra kraftselskapene (nettselskapene) hvor spredning under kraftledninger kan være livsfarlig og skadelig for kraftnettet.

FM viser til at kraftledningen vil krysse vassdragene Tvihaugbekken, Hååna og Tverråna. De minner om at langs bredden av vassdrag med årsikker vannføring skal et avgrenset naturlig vegetasjonsbelte opprettholdes, jf. Vassressurslova § 11. Dersom det i enkeltområder ikke er mulig å unngå inngrep i denne sonen, må det søkes FM om dispensasjon for fjerning av kantvegetasjon.

FM skriver at kraftledninger i dette området er utsatt for korrosjonsproblem pga. salt. De minner derfor om at høyspentluftledninger skal dimensjoneres for å klare påregnelige klimatiske og andre naturgitte påkjenninger, jf. forskrift om elektriske forsyningsanlegg.

FM mener nye Håland transformatorstasjon er omsøkt svært nært Smokkevatnet naturreservat. Det har internasjonal status som Ramsar-område og er ifølge FM et av de viktigste våtmarksområdene på Jæren. De mener derfor at det er svært uheldig å plassere en transformatorstasjon her. Etter FMs mening er ikke konsekvensene av bygging av transformatorstasjonen for naturreservatet og verdiene der tilstrekkelig vurdert, jf. § 49 i naturmangfoldloven. De mener det ikke går tydelig nok frem hvilke vurderinger som ligger til grunn for å velge denne plasseringen fremfor de fem andre som er vurdert, men ikke omsøkt.

FM mener det er positivt at det er gjort en vurdering av ulike alternativ hvor hensynet til jordvern har vært en del av vurderingen. De har likevel ikke klart å finne bakgrunn for de vurderte alternativene.

Det er, ifølge FM areal rundt den valgte plasseringen som ikke er fulldyrket areal og som ikke er nærmere vurdert. FM oppfordrer til at alternative plasseringer blir vurdert, som ikke gjør beslag på fulldyrket jordbruksareal.

FM mener den omsøkte tilkomstveien til transformatorstasjonen er i sterk konflikt med jordvern.

Vegen vil gå tvers over et fulldyrket jordbruksareal, til dels parallelt med annen vei i området. Veien vil også splitte opp et sammenhengende jorde, slik at dette blir vanskeligere å drive. FM oppfordrer sterkt til at denne tilkomstveien legges om, dersom det ikke er gode jordbruksfaglige grunner for den valgte plasseringen.

I konsesjonssøknaden er det beregnet et masseoverskudd på ca. 16.000 – 17.000 m3. FM viser til retningslinjene for massehåndtering i Regionalplan for massehandtering på Jæren. Planen legger opp til reduksjon i masseoverskudd gjennom reduksjon, gjenbruk og materialgjenvinning. Dette bør også være et premiss i denne saken. Særlig matjord må håndteres slik at ressursen blir ivaretatt.

I oppsummeringen tilrår FM å velge trasealternativ 1.0 fremfor alternativ 1.1. Dette begrunnes med at trase 1.1 vil komme tettere innpå nasjonalt og internasjonalt viktige naturverdier. De oppfordrer til at det monteres fugleavvisere som avbøtende tiltak, særlig mellom Nedre Oma og nye Håland

transformatorstasjon, samt mellom Vestra Håland og Grødheim. De gjentar at plasseringen av transformatorstasjon nær Smokkevatnet naturreservat er uheldig, og at stasjonen vil gi negative konsekvenser for landbruket. FM råder til å finne en annen plassering for transformatorstasjonen.

Lyse Elnetts kommentar:

Vi registrerer at Fylkesmannen i Rogaland anbefaler alternativ 1.0 fremfor alternativ 1.1 med tanke på naturmangfold. Dette samsvarer med ønskene fra flere grunneiere i det aktuelle området. Vi finner det også fornuftig å montere fugleavvisere på linjetrådene mellom Nedre Oma og nye Håland

transformatorstasjon, da denne strekningen ligger i innflygingssonen til Smokkevatnet naturreservat.

Når det gjelder fugleavvisere mellom Vestra Håland og Grødheim, så er vi her mer usikre på verdien av dette. Hensikten vil her være å redusere eventuell kollisjonsrisiko for i hovedsak vipe og storspove.

Disse artene er i begrenset grad utsatt for kollisjoner med luftledninger, og det er trolig luftledninger

på lavere spenningsnivå som utgjør hovedrisiko. En eventuell gevinst ved montering av fugleavvisere i dette området bør vurderes opp mot den økte synlighet tiltaket vil medføre.

Det er i planleggingsfasen gjort en rekke tiltak for å redusere virkningene for landbruk. Det legges bl.a til grunn at linetrådene skal være minimum 10 meter over bakkenivå, noe som er 3 m mer enn forskriftskravene. Lyse Elnett vil i detaljprosjekteringen arbeide videre med å optimalisere bl.a masteplassering med tanke på å redusere ulempene for landbruksdrift.

Når det gjelder plasseringen av nye Håland transformatorstasjon er det gjort en vurdering av totalt 6 mulige stasjonsplasseringer, hvorav 5 av disse ble synliggjort i melding med forslag til

utredningsprogram. I tillegg ble en ny lokasjon vurdert på basis av høringsinnspill. Etter en

totalvurdering ble lokaliseringsalternativ 4 omsøkt. Konsekvensutredningen viser i den sammenheng til at de omsøkte alternativet har middels negativ konsekvens for naturmiljø, og liten negativ

konsekvens for landbruk. For naturmiljø er det negative konsekvensene i hovedsak knyttet til at hekkeområde for vipe vil berøres. Når det gjelder konsekvensene for Smokkevatnet naturreservat, så er omsøkt lokalisering blant de som ligger lengst vekk fra reservatet av de vurderte alternativene. Vi kan vanskelig se at selve stasjonsplasseringen vil medføre negative konsekvenser for reservatet.

Det er korrekt at det er mulige plasseringsalternativer i området som vil kunne ha mindre

konsekvenser for landbruk. Blant de vurderte alternativene er likevel det omsøkte alternativet ansett som det beste egnede sett alle forhold under ett. Dette gjelder både teknisk/økonomisk og etter en samlet vurdering av konsekvenser for de ulike utredningstema. Det vises i denne sammenheng også til kommentarer til høringsuttalelse fra grunneier Inge O. Håland. Lyse Elnett vil i dialog med

grunneiere i området se nærmere på muligheten for å optimalisere stasjonsplasseringen slik at man redusere bortfall av dyrket mark. Det vil her være naturlig også å vurdere mulighetene for

optimalisering av adkomstvei til stasjonsområdet.

I forbindelse med utarbeidelse av MTA- plan vil Lyse Elnett ha en dialog med Fylkesmannen i Rogaland om tiltak knyttet til å unngå/redusere inngrep i eller ved viktige lokaliteter for naturmangfold. MTA- planen vil også beskrive hvordan forholdet til landbruksinteressene skal håndteres for å redusere virkningene i anleggsfasen.

Rogaland fylkeskommune, fylkesutvalget (11.06.2019) Fylkesutvalget fattet følgende vedtak:

1) Fylkesutvalget anbefaler at det gis konsesjon til bygging av ny 132 kV kraftlinje mellom Opstad og Håland og til bygging av ny Håland transformatorstasjon, og at eksisterende 50 kV kraftlinje mellom Opstad og Holen rives og at deler av eksisterende 15 kV ledninger kables slik det er presentert i søknaden.

2) Det bør forutsettes at utbygger finner en alternativ traseløsning for kraftlinja mellom Nedre Oma og Auglend/Herigstad som kombinerer de to framlagte alternativene slik at hensynet til automatisk freda kulturminner og hekkeområder for vipe og storspove ivaretas på en god måte.

3) Fylkesutvalget forutsetter at det utarbeides en MTA-plan som også omfatter kulturminner og kulturmiljø, og at denne blir forelagt fylkeskommunen for vurdering.

For utfyllende info vedrørende automatisk fredete kulturminner, se høringssvar fra seksjon for kulturarv under.

Om nyere tids kulturminner, skriver fylkeskommunen: Innen Time kommune er konfliktene med kulturminner fra nyere tid begrensede og håndterbare, uavhengig av om man velger traseen 1.0 eller 1.1 fra Nedre Oma til ny Håland kraftstasjon. I Hå kommune er konflikten med nyere tids kulturminne størst ved Åna fengsel, og det må vurderes avbøtende tiltak på siste del av strekningen. Det fremgår av søknaden at Lyse Elnett vil ha dialog med kulturminnemyndighetene for å vurdere tiltak som kan redusere konflikten, og at en vil komme tilbake til dette i forbindelse med MTA-planen.

Fylkesrådmannen vurderer at de mindre konflikter angående nyere tids kulturminner kan håndteres gjennom MTA-plan.

Lyse Elnetts kommentar:

Lyse Elnett tar vedtaket i Fylkesutvalget til etterretning. Det vises for øvrig til kommentarer til høringsuttalelse fra Rogaland Fylkeskommune, seksjon for kulturarv.

Rogaland fylkeskommune, seksjon for kulturarv (06.05.2019)

Seksjon for kulturarv har befart store deler av tiltaksområdet med hensikt å vurdere behovet for arkeologiske registreringer i området (kulml. § 9) Konklusjonen er at det er behov for arkeologiske registreringer i stor deler av omsøkte tiltak.

Alternativ 1.0 mellom Nedre Oma og Håland transformatorstasjon er planlagt i et område med flere automatisk fredede kulturminnefelt. De registrerte kulturminnefeltene i området inngår i KM38, KM39 og KM42, jf. konsekvensutredning for kulturminner og kulturmiljø. De tre kulturmiljøene er vurdert til å ha stor verdi. Alternativ 1.0 vurderes til å være i direkte konflikt med id 44837. Med bakgrunn i dette, retter fylkesrådmannen v/ seksjon for kulturarv administrativ innsigelse til den delen av alternativ 1.0 som berører id 44837 på Nedre Oma. Innsigelsen kan frafalles dersom linjen justeres lenger bort fra id 44837 og at mastefestene ikke kommer i berøring med id 44837.

Alternativ 1.1 kommer i nærføring med det automatisk fredede kulturminnet med id 64496 (gravhaug). Dette inngår i KM38 som er vurdert til å ha stor verdi. Med bakgrunn i dette vurderer fylkesrådmannen en ny 132 kV kraftledning til å være utilbørlig skjemmende for id 64496, og dermed å være i strid med kulturminneloven §§ 3 og 4. Fylkesrådmannen v/ seksjon for kulturarv fremmer derfor administrativ innsigelse til alternativ 1.1 ved id 64496. Innsigelsen kan frafalles dersom alternativ 1.1. justeres noe slik at den kommer lenger bort fra id 64496. Fylkesrådmannen la ved kart over forslag til alternativ trase.

Videre skriver fylkeskommunen at flere av de omsøkte anleggsveiene er i direkte konflikt med automatisk fredede kulturminner. Oppgradering av i alt åtte veier, anses å være i strid med

kulturminneloven §§ 3 og 4. Fylkesrådmannen v/ seksjon for kulturarv fremmer derfor administrativ innsigelse til nevnte anleggsveier. Innsigelsen kan frafalles dersom nevnte veier utgår fra søknaden, eller at det går klart frem at aktuelle veier ikke skal oppgraderes, men kun brukes slik de er. En eventuell oppgrusing av disse veiene krever dispensasjon fra kulml. Jf. § 8, 1. ledd.

Riving av 50 kV kraftledning Opstad-Holen kommer i direkte konflikt med automatisk fredede kulturminner ved Nedre Oma og Mauland. Eventuell riving av 15 kV kraftledning ved Mauland kommer i direkte konflikt med et automatisk fredet kulturminnefelt. Fylkeskommunen forutsetter at det blir gjort avbøtende tiltak for å ivareta de registrerte kulturminnefeltene, og gjør oppmerksom på at gjennomføring av tiltak innenfor kulturminnefeltene forutsetter dispensasjonsvedtak etter

kulturminnelovens § 8 første ledd.

Fylkeskommunen viser også til planlagt kabling av distribusjonsnett, og minner om at dersom dette skal gjøres i dyrka mark, må det gjennomføres arkeologisk registrering.

Ellers inneholder høringsuttalelsen et antall generelle merknader. Det fremgår her at fylkeskommunen forutsetter at det utarbeides en MTA-plan hvor temaet kulturminner og kulturmiljø blir behandlet, og at denne sendes på høring til fylkeskommune for vurdering.

Lyse Elnetts kommentar:

Det er kjent en rekke kulturminner i det aktuelle området, og det er potensiale for ytterligere funn av automatisk fredede kulturminner. Lyse Elnett har en dialog med Rogaland Fylkeskommune ift

gjennomføring av §9 undersøkelser knyttet til tiltaket. I forbindelse med utarbeidelse av MTA- plan vil Lyse Elnett ha en dialog med Rogaland Fylkeskommune om tiltak knyttet til å unngå inngrep i

kulturminner nær traseen. Vi legger til grunn at NVE tar initiativ til å gjennomføre mekling knyttet til de administrative innsigelser som er fremmet.

Tekniske instanser

Bane Nor SF (13.05.2019)

Ingen merknader til den omsøkte konsesjonshøringen.

Statens Vegvesen Region vest (06.05.2019)

Statens Vegvesen har fire merknader knyttet til deres myndighet og søkers plikt til å søke/avklare permanent avkjørsel, midlertidig avkjørsel, eventuell dispensasjon fra byggegrense mot vei og eventuell kryssing av fylkesvei med luftledning.

Lyse Elnetts kommentar:

Lyse Elnett vil omsøke nødvendige tillatelser fra Statens Vegvesen når planene for tiltaket er fullt konkretisert.

Avinor (26.04.2019)

Avinor opplyser at den omsøkte kraftledningen ikke vil være berørt av restriksjonsplanen for Stavanger lufthavn Sola.

Det er gjort en operativ vurdering som konkluderer med at prosedyrer til bane 36 ved Stavanger lufthavn kan bli påvirket av tiltaket, og at dette vil kreve nærmere vurderinger. Avinor har behov for et datasett for kraftlinjen som viser endelig posisjon og maksimal høyde for hvert segment (mast).

En gjennomgang av AIP viser at det planlagte tiltaket ikke vil berøre eksisterende VFR ruteføringer.

En gjennomgang av AIP viser at det planlagte tiltaket ikke vil berøre eksisterende VFR ruteføringer.