• No results found

Viten-programmer for geofag

In document Georøtter og feltføtter KIMEN (sider 168-172)

av Wenche Erlien, Snöball Film

Platetektonikk og dannelse av olje er geologiske prosesser som fore-går over millioner av år og som skjer over store geografiske områ-der. De er derfor umulig å observere i virkeligheten, men kan lett oppleves på Viten.no. Viten-programmene Olje og Platetektonikk skal gjøre kompliserte geologiske prosesser lette å forstå gjennom animasjoner og interaktive oppgaver.

Her får dere en beskrivelse av de to Viten-programmene og hva som er noen av tankene bak utviklingen av disse programmene.

Viten-programmet Olje

Viten-programmet Olje har som mål at elevene skal lære hvordan olje og oljefelt blir dannet. Programmet består av følgende deler:

• Fakta om olje

• Vi finner olje i havbunnen

• Den beste steinen for lagring av olje

• Hva er olje?

• Olje blir dannet i Nordsjøen

• Den norske oljehistorien

Programmet er bygd opp slik at elevene først skal lære hvordan berggrunn kan lages ved sedimentering. Deretter skal de lære hvordan olje kan lagres i sedimen-tære bergarter og hvordan olje blir omdannet fra organisk materiale ved høyt trykk og temperatur. Til slutt blir disse kunnskapene satt sammen i en animasjon som viser hvordan et oljefelt ble dannet i Nordsjøen gjennom millioner av år, som vist på figur 1.

Figur 1. Animasjon av hvordan et oljefelt blir dannet i Nordsjøen.

Viten-pr ogr ammer f or g eo fag Under visningsma teriale

Gjennom hele programmet har vi vært bevisste på å vise hvordan vi tar ut snitt av berggrunnen og studerer disse. På den måten håper vi det er lettere for elever å forstå hvordan mindre prosesser henger sammen med større.

De sentrale delene av programmet blir innledet med en flervalgsoppgave som inneholder svaralternativer som bygger på hverdagsforestillinger (feiloppfat-ninger) som elever ofte har, som vist på figur 2. For eksempel tror mange at oljen ligger som store hav nede i berggrunnen eller at olje er dannet av organisk materiale fra dinosaurer. Ved å bruke disse flervalgsoppgavene prøver vi å skape undring og ta brodden av feiloppfatningene fra starten av.

Programmet har i tillegg til mange animasjoner, interaktive oppgaver som skal bygge opp fagkompetansen til elevene. For eksempel skal elevene dra organisk materiale nedover i berggrunnen under havet for å se at det blir omdannet til kerogen, olje, naturgass og grafitt etter hvert som temperatur og trykk øker. I en annen oppgave skal elevene lage en egen oversikt over historien for dannelse av oljefelt i Nordsjøen. Her må de sette sammen kart, geologiske tid og skriftlige beskrivelser i riktig rekkefølge. Elevene lærer mye nytt fagstoff i disse interaktive oppgavene, og det er en mer elevaktiviserende prosess enn om de bare leser tekst eller ser animasjoner.

Viten-programmet Platetektonikk

Dette programmet har som mål å få elevene til å forstå platetektonikkteorien om hvordan platene i jordskorpa beveger seg. Denne teorien er en av grunnsteinene i dagens geologiske forståelse og forklarer hvordan landformer som fjellkjeder, øyer og midthavsrygger blir dannet og hvordan prosesser som vulkanutbrudd og jordskjelv oppstår. Programmet består av følgende deler:

• Hva er platetektonikk?

• Argumenter for teorien

• Vulkaner, jordskjelv og fjellkjeder

Figur 2. Flervalgsoppgaver om hvor vi finner olje.

• Hvordan beveger platene seg?

• Historisk perspektiv på platetektonikk

Programmet inneholder animasjoner som viser de store prinsippene: hvordan platene beveger seg og danner landformer, hvordan varme punkter danner øygrupper som Hawaii og ulike forklaringer på hvordan platebevegelsene oppstår ved bevegelser i mantelen.

Underveis i programmet får elevene mange skriftlige og interaktive oppgaver som skal hjelpe dem til å reflektere over fagstoffet. I en oppgave, som vist på figur 3, får elevene et verdenskart med jordskjelv registrert over en niårsperiode. Her skal de prøve å streke opp mønsteret som jordskjelvene danner. Etterpå kan de sammenligne mønsteret de har tegnet med de faktiske plategrensene på jord-kloden. På denne måten skal elevene knytte egne observasjoner opp mot fakta, i stedet for bare å få presentert fakta. Dette kan føre til at elevene blir aktivisert i større grad og bli mer inspirert.

Programmet har en kuleformet presentasjon av jordkloden som vist på figur 4.

Elevene skal bruke denne jordkloden til å se på sammenhenger mellom plate-grenser, vulkaner, jordskjelv og fjellkjeder. For eksempel skal de finne med utgangspunkt i fjellkjedene hvor det er destruktive plategrenser. Elevene skal også få trening i å kunne «lese» hva som har skjedd med platene over tid ved å svare på oppgaver som dette: Hvorfor er det fjellkjeder midt inne på en plate når disse blir dannet i grenser mellom to plater? Hvorfor er det aktive vulkaner i Italia og ikke i Norge? Hvorfor har det vært aktive vulkaner i Norge tidligere?

Dette er oppgaver som krever at elevene kobler sammen flere forskjellig opplys-ninger og skal bidra til at de reflekterer over stoffet.

Figur 3. Oppgave hvor elevene skal tegne inn plategrenser ut fra fordeling av jordskjelv.

Grunnleggende ferdigheter og underveisvurdering

Å arbeide med Viten-programmer gir god mulighet for å trene mange grunnleg-gende ferdigheter (Mork og Erlien, 2010). Elevene får trening i å lese og tolke tekster, animasjoner og figurer med geofaglig informasjon. Vi anbefaler at elev-ene arbeider to og to foran hver maskin. Da kan de uttrykke seg muntlig om det de leser, og de må diskutere seg fram til felles besvarelser i programmet. Det er mange skriftlige oppgaver underveis som gjør at elevene får trening i å skrive om geofaglige tema. Og sist men ikke minst må de navigere i programmet, bruke animasjoner, lenker, interaktive oppgaver og søke på nett som gir trening i bruk av digitale verktøy. Læreren kan gi tilbakemeldinger på elevenes skriftlige besva-relser i programmet, noe som gir store muligheter for underveisvurdering.

Om utviklingen av programmene

Viten-programmet Olje er først og fremst laget for geofag 2, mens Platetektonikk er laget for geofag X og 1. Begge programmene kan også brukes på ungdomstrin-net. Programmene er utviklet av Wenche Erlien og Merethe Frøyland, og flere av animasjonene er laget med utgangspunkt i Kåre Kullerud sitt materiale på webGeology. Viten-programmet Olje er finansiert av StatoilHydro, mens Plate-tektonikk er finansiert av Shell.

Referanser og forslag til videre lesning

Mork, S. M, & Erlien. W. (2010). Språk og digitale verktøy i naturfag. Oslo:

Universitetsforlaget

Sørborg, Ø., Mork, S. M. & Erlien. W. (2010). 10 år med viten.no. Naturfag 1/13 www.viten.no/olje

www.viten.no/platetektonikk

Figur 4. Interaktive oppgaver om sammenhenger mellom plategrenser, vulkan-utbrudd, jordskjelv og fjellkjeder.

In document Georøtter og feltføtter KIMEN (sider 168-172)