• No results found

I tillatelsens punkt 1 framgår det hvilke produksjonsmengder/rammer en bedrift har for sin virksomhet. I tidligere tillatelse er produksjonsmengden indirekte regulert gjennom

transformatorkapasitet.

De utslipp som har størst miljømessig betydning er regulert gjennom spesifikke utslippsgrenser i tillatelsen. Produksjonen genererer også utslipp av andre stoffer. Disse utslippene, med mindre det

gjelder prioriterte miljøgifter, er også tillatt innenfor rammene for tillatelsen dersom de var påregnelige da tillatelsen ble gitt. Ved å regulere produsert mengde i stedet for

transformatorkapasitet mener vi det blir tydeligere hvilke forurensning som er omfattet av tillatelsen, selv om de ikke er regulert med spesifikke utslippsgrenser. Regulering av produsert mengde forenkler også oppfølgingen av kravet i tillatelsens punkt 2.3 om at for

produksjonsprosesser der utslippene er proporsjonale med produksjonsmengden, skal eventuell reduksjon i produksjonsnivå medføre tilsvarende reduksjon i utslippet.

I den tidligere tillatelsen var transformatorkapasiteten på ovn 10 på 47 MVA og på ovn 11 på 63 MVA. Dere planlegger imidlertid å utvide trafokapasiteten til 63 MVA på ovn 10 og 78 MVA på ovn 11. Den totale produksjonen (solgt vare) vil da kunne øke fra 225 000 tonn per år til 250 000 tonn per år. Produksjonen (solgt vare) vil være inntil 160 000 tonn silikomangan og 250 000 tonn

ferromangan og raffinert ferromangan per år. Selv om dette er en økning i produksjonen mener vi at det kan tas inn i tillatelsen uten at det er søkt om, siden det dreier seg om en økt

produksjonsmengde på ca. 10 % og det ikke vil medføre økte utslipp fra bedriften.

4.8.2 Tilstandsrapport om forurenset grunn og grunnvann

Industriutslippsdirektivet (IED) stiller krav om at bedrifter som bruker, fremstiller eller slipper ut farlige stoffer eller stoffblandinger i henhold til forskrift om klassifisering mv. av stoffer (CLP), skal utarbeide en tilstandsrapport om mulig forurensning av grunn og grunnvann.

Eramet Porsgrunn har i forbindelse med vurdering av egen virksomhet mot det nye NFM BREF oppgitt at de er omfattet av kravet om utarbeidelse av tilstandsrapport jf. EUs veileder 2014/C 136/03 punkt 1-4.

Bedriften skal derfor vurdere behovet for å dokumentere forurensningstilstanden i grunn og grunnvann i henhold til trinn 1-4 i Miljødirektoratets veileder M-630|2016 "Tilstandsrapport for industriområder". Rapporten skal sendes Miljødirektoratet. Bedriften skal lage en beskrivelse av nåværende og historisk bruk av området, og gjøre en vurdering av hvilken forurensning av grunn og grunnvann dette kan ha medført.

Dersom resultat fra vurderingen trinn 1-4 viser at det er behov for å dokumentere

forurensningstilstanden, må bedriften gå videre og gjennomføre trinn 5-8 i Miljødirektoratets veileder M-630|2016). Program for undersøkelsen i henhold til trinn 7 skal sendes Miljødirektoratet for kommentarer i god tid før undersøkelsen igangsettes.

4.8.3 Avfall – generelle krav

Generelt krav om avfall er oppdatert som følge av ny mal. Dette innebærer en tekstlig endring. De samme forpliktelser for avfall vil gjelde som følge av regler fastsatt i eller i medhold av

forurensningsloven, herunder forskrift om gjenvinning og behandling av avfall (avfallsforskriften), og vi mener derfor det ikke er nødvendig at de også står i tillatelsen.

Det er tatt inn krav om at mellomlagring av avfall på bedriftens område skal skje med sikte på å hindre avrenning til grunnen/sjø, og slik at sjenerende støving unngås.

4.8.4 Nedlagte deponier

Bedriften har et nedlagt deponi i Skjelsvikdalen som dere årlig rapporterer utslipp av sigevann fra.

Vi setter et utredningskrav om å gi oss en oversikt over eventuelle andre nedlagte deponier bedriften har. Informasjonen må inkludere når deponiet var i bruk og en vurdering av avrenningen fra deponiet.

4.8.5 Energiledelse og spesifikt energiforbruk

BAT 2 omhandler energistyring og spesifiserer at BAT er å bruke en kombinasjon av teknikker som er listet opp i BAT-konklusjonen. Vi har informasjon om at Eramet Porsgrunn oppfyller teknikk a) om energiledelsessystem (som ISO 50001), og j) om utnyttelse av energi fra CO-gass ved bruk av gassen som brennstoff i andre produksjonsprosesser. Hvorvidt bedriften benytter flere teknikker gitt i BAT 2 kan bli fulgt opp på fremtidige tilsyn hos bedriften. Punkt 8.1 i tillatelsen omhandler

energiledelse.

Spesifikt energiforbruk er et nytt vilkår i punkt 8.3. Her skal bedriften rapportere mengde produsert metall per energienhet.

4.8.6 Krav til rapportering om beredskap

I revidert tillatelse har vi stilt krav om at bedriften skal rapportere om status for og utviklingen av beredskapen mot akutt forurensning. Rapporteringskravet på beredskap er noe mer detaljert enn i tidligere tillatelse. Vi vurderer at det ikke vil være urimelig ressurskrevende for bedriften å gjennomføre denne rapporteringen.

4.8.7 Utslippskontroll og måleprogram

I punktet om utslippskontroll er det presisert at kravet om tredjepartskontroll gjelder

kvalitetssikring av måleprogrammet i tillegg til selve målingene og at måleprogrammet også skal omfatte de komponenter som er spesifisert i BAT-konklusjoner.

4.8.8 Overvåking av resipient

Vi har oppdatert og forenklet overvåkingskravet i tillatelsen. Intervallet for videre overvåking vil bli fastsatt senere.

4.8.9 Andre endringer i revidert tillatelse

I forbindelse med total revisjon av tillatelsen er flere vilkår oppdatert slik at de er i tråd med gjeldende mal for tillatelse. Dette medfører at flere generelle punkter i punkt 2 er endret.

Prioritetsliste som angir komponenter som ikke er tillatt å slippe ut med mindre de er spesifikt regulert i tillatelsen er nå inkludert jf. punkt 2.1. Det samme gjelder punkt 5 som omhandler grunnforurensning og forurensede sedimenter, punkt 6 om kjemikalier og punkt 8 om energi.

Vedlegg 1, med liste over prioriterte miljøgifter, er oppdatert med noen PFAS-forbindelser, tinnorganiske forbindelser og benzotriazolbaserte UV-filtre. Andre punkter i tillatelsen kan også ha blitt endret i henhold til oppdatert mal. Noen av vilkårene har dere tidligere fått varsel og pålegg om og disse kan derfor ikke påklages. Dette gjelder vilkår om kjemikalier og utslippskontroll.