• No results found

Bedriften har utslipp til luft både fra punktkilder og diffuse utslipp av støv.

4.5.1 Punktutslipp Støv

Vi har i revidert tillatelse fastsatt konsentrasjonsgrenser og grenser for årlig utslipp av støv for alle punktkilder. Disse punktkildene er senterskorstein for ovn 10 og 11, tapperøyksfilter for ovn 10 og 11, MOR-filter, MRU, knusefilter og fakkel. I tillegg har vi fastsatt en årlig utslippsgrense samlet for alle utslippspunkter.

BAT 154, 155 og 157 i NFM-BREF fastsetter at utslipp av støv skal være maksimal 2-5 mg/Nm3. Bedriften har søkt om utslippsgrense på 5 mg/Nm3for samtlige punktutslipp fra bedriften og et årsutslipp på 22 tonn/år. Bedriften har imidlertid oppgitt at totalt støvutslipp fra alle punktkilder de siste årene har ligget på i overkant av 2 tonn/år.

Basert på innlevert dokumentasjon mener vi bedriften vil klare den laveste grensa på 2 mg/Nm3for alle punktutslipp, med unntak av lokal fakkel. Vi setter derfor grense til 2 mg/Nm3for alle

punktutslipp med unntak av fakkel.

Når MRU er ute av drift eller av andre årsaker har nedetid, må den CO-rike avgassen fra ovnen forbrennes i lokal fakkel ved hver ovn. Ovnsgassen renses da i venturievaskere før den forbrennes. I følge bedriften er støvkonsentrasjonen erfaringsvis på om lag 30 mg/Nm3etter venturievaskerne og 40 mg/Nm3er oppgitt som utslipp fra fakkel for å ikke underrapportere støvet fra denne kilden.

Utslippsgrense på 40 mg/Nm3for lokal fakkel beholdes i revidert tillatelse, men bedriften skal sende oss en redegjørelse om det faktiske støvutslippet fra lokal fakkel, samt mulige tiltak og kostnader for å redusere støvkonsentrasjonen i utslippet. Vi vil ut fra dette vurdere om utslippsgrensen på 40 mg/Nm3skal reduseres.

Utslippsgrense for totalutslippet for støv fra de åtte nevnte punktkildene var i den tidligere tillatelsen på 35 tonn/år. Eramet har i sine innspill til utkastet til tillatelsen kommentert at totalgrensen som Miljødirektoratet vurderte å sette til 2,5 tonn/år var urimelig streng, og ville innebære en reduksjon i tillatt mengde utslipp på 93 %. Utslippsgrensene for støv var også fastsatt uten at utslippene i 2015 og 2016 var tatt med i vurderingen. Disse utslippene er nå vurdert ved fastsettelsen av utslippsgrensene for støv.

Utslippsgrense for totalutslippet fra de åtte nevnte punktkildene settes til 3,3 tonn/år ut fra utslippsnivået bedriften har hatt de siste årene. Dette er en kraftig innskjerping fra den tidligere tillatelsen. Støvutslippet fra senterskorstein har de siste fem årene vært på 24-716 kg/år for ovn 10 og 6-158 kg/år for ovn 11. For tapperøyksfilter har utslippet vært på 54-532 kg/år for ovn 10 og 44-600 kg/år for ovn 11. Utslippet fra MOR-filter har vært på 269-713 kg/år og MRU 109-201 kg/år. Ved fastsettelse av utslippsgrensene for disse punktkildene er det tatt utgangspunkt i utslippene

bedriften har oppgitt for de ulike kildene i 2012-2016 og, lagt på noe for å gi bedriften litt fleksibilitet. For knusefilter, som var nytt i 2014, har vi kun tatt hensyn til utslippene de tre siste årene. Utslippet de tre siste årene har vært på 53-138 kg/år.

Vi vurderer at en regulering med utslippsgrenser for støv for hver av utslippskildene medfører en innskjerping for bedriften, samtidig som totalgrensen også har blitt strammet inn. For fakkel har vi ikke satt en egen årsgrense for utslippet, men utslippet fra fakkelen er inkludert i den totale støvgrensen som gjelder for alle kildene. Vi vil ut fra informasjonen i redegjørelsen om utslipp fra lokal fakkel vurdere om vi vil fastsette en egen årsgrense for fakkel.

Midlingstider og måleutstyr

Bedriften måler utslipp av støv fra alle utslippspunkter og har i dag kontinuerlige støvmålere på noen målepunkter, men benytter ikke disse til rapporteringsformål. Støvkonsentrasjonen måles med stikkprøver hvert kvartal. Bedriften ønsker en midlingstid for støvkonsentrasjonen som er tilpasset dette, det vil si midlingstid på tre måneder. Vi har lagt frem for bedriften at vi ønsker å redusere midlingstiden til timesmiddel eller døgnmiddel for å unngå perioder med høye støvutslipp. Eramet Porsgrunn mener at en midlingstid på time eller døgn innebærer at støvkonsentrasjonen må måles kontinuerlig, og at dette vil være uforholdsmessig dyrt og ressurskrevende. Bedriften mener støvutslippet er såpass stabilt at det ikke er hensiktsmessig å legge mye ressurser i å måle støvutslippet kontinuerlig i henhold til de krav som gjelder for slike målinger.

BAT 10 i BREF-dokumentet angir hvilke målinger som skal gjennomføres for ulike stoffer. BAT 154, 155 og 157 angir hvilken periode (midlingstid) utslippsgrensene for støv gjelder for. I henhold til BAT 10 skal kanaliserte utslipp måles kontinuerlig eller minst en gang per år. Det er BAT å ha

kontinuerlige målinger på store støvkilder. Dersom kontinuerlige målinger ikke kan gjennomføres skal det tas oftere periodiske målinger. Det er mulighet for unntak fra dette målekravet for enkelte små kilder der avgassmengden er mindre enn 10 000 Nm3/h, men Eramet Porsgrunn har ingen slike små kilder.

BAT 154 som gjelder lagring, håndtering, transport og forbehandling av faste materialer samt tapping, støping og pakking angir at utslippsgrensen for støv gjelder som et gjennomsnitt over måleperioden. Et gjennomsnitt over måleperioden er som hovedregel definert som gjennomsnittet av tre etterfølgende målinger på minst 30 minutter hver. BAT 155 som gjelder knusing og BAT 157 som gjelder ovnsgass angir at utslippsgrensen gjelder som døgnmiddel eller som gjennomsnitt over måleperioden.

For at Eramet Porsgrunn skal drive i henhold til BAT mener vi at utslippsgrensen for støv må fastsettes som døgnmiddel eller eventuelt en kortere midlingstid fra 1. juli 2020. Vi vurderer også at enkelte støvkilder kan være så store at kontinuerlige målinger er påkrevd. Miljødirektoratet ønsker imidlertid mer informasjon om mulighetene og kostnadene for å installere kontinuerlige støvmålere på de enkelte utslippskildene før vi fastsetter dette som et krav i tillatelsen. Vi har tatt inn et vilkår i tillatelsen om at bedriften skal redegjøre for muligheten og kostnaden for

kontinuerlige målinger av støv på de ulike utslippskildene, og å gjøre rede for hvordan dere vil overholde midlingstidene som følger av BAT.

Fram til 1. juli 2020 fastsetter vi en midlingstid for støvgrensene på en uke. Vi mener dette gir bedriften den fleksibilitet som er nødvendig med hensyn til variasjon i støvutslippet når alle utslipp skal inngå i grensen.

Bedriften har tatt opp problemstillingen om hvordan utslippsgrensen skal fastsettes for perioder med unormal drift samt uforutsette hendelser som strømbrudd og lignende som gir høye utslipp.

Utslippsgrensene gitt i BAT-konklusjonene gjelder i utgangspunktet ved normal drift. Det er ikke angitt nærmere hva som menes med normal drift eller hvordan utslipp ved unormal drift skal reguleres. Da vi har fastsatt midlingstid for støvkonsentrasjonen på en uke gjør vi denne gjeldende ved alle driftssituasjoner, ikke kun ved normal drift. Vi fastsetter også i tillatelsen at utslipp ved uforutsette hendelser som medfører vesentlig høyere utslipp enn normalt, er ulovlig selv om utslippsgrensen overholdes. Dette er ikke et nytt krav, men en presisering som følger av krav gitt i tillatelsens punkt 2.1, 2.2, 2.3 og 2.5.

Det er også krav i tillatelsen om at dersom gassvaskeanlegget stanser, skal tilkoblede ovner stanses umiddelbart. Dette har tidligere vært et krav i tillatelsen til Eramet Porsgrunn, og vi viderefører dette kravet.

Miljødirektoratet ser at det kan være utfordrende å overholde støvgrensen ved alle driftssituasjoner når midlingstiden reduseres fra uke til døgn fra 1. juli 2020. Vi ber derfor bedriften om å definere hva som er normal og unormal drift for prosessen. Bedriften skal også foreslå hvordan normal og

unormal drift bør reguleres. En slik redegjørelse må tydelig vise hvilke utslipp normal og unormal drift vil gi, samt hvilke effekter dette kan ha for omgivelsene. Vi vil ut fra dette og redegjørelsen om kontinuerlige målinger vurdere å endre kravet til hvilke driftssituasjoner fastsatte

konsentrasjonsgrenser fra 1. juli 2020 skal gjelde ved.

Metaller

Bedriften har utslipp av arsen, krom, kobber, bly, kadmium og kvikksølv til luft da manganmalm og koks inneholder lave nivåer av disse metallene. Alle disse metallene står på prioritetslisten og utslipp av dem skal i henhold til Stortingsmelding nr. 58 reduseres så mye som mulig. Bedriften opplyser at den måler gassformig og partikulært utslipp av metaller fra alle punktutslippene med unntak av knusefilter hvor det kun måles støvutslipp, da dette er knusing av kaldt metall, og etter MRU hvor det kun måles gassformig metallutslipp.

Bedriften har i prosessen med revisjon av utslippstillatelsen ønsket utslippsgrenser som tar høyde for et mulig økt innhold av noen metaller i manganmalm i fremtiden. I bedriftens tidligere tillatelse var komponentene arsen, kadmium, krom total og kobber regulert med ei felles utslippsgrense på 50 kg/år. I revidert tillatelse vil vi nå regulere disse komponentene hver for seg. Bedriften har søkt om utslipp av 3 kg/år av arsen, 2 kg/år av kadmium, 12 kg/år av krom total og 30 kg/år av kobber.

Totalt blir dette 47 kg, som er lavere enn i den tidligere tillatelsen. En regulering per komponent vil i seg selv medføre en innskjerping i revidert tillatelse, da bedriften har mindre fleksibilitet når komponentene skal reguleres individuelt. Vi mener likevel det er rom for ytterligere innskjerping da rapporterte utslipp er betydelig lavere enn de omsøkte, og vi ser derfor ikke at bedriften har behov for de omsøkte utslippsgrensene på nåværende tidspunkt. Vi ønsker derfor heller at bedriften søker om økte utslippsgrenser når malm med økt tungmetallinnhold er en reell utfordring. Vi innvilger de omsøkte utslippsgrensene for 3 kg/år arsen, 2 kg/år kadmium og 30 kg/år kobber. Vi mener derimot det er rom for innskjerping av utslippsgrense for krom total og denne setter vi til 10 kg/år.

Bedriften har fra den tidligere tillatelsen utslippsgrense på 150 kg/år for bly, og i revisjonsprosessen søker bedriften om at denne reduseres til 75 kg/år. Bly er som tidligere nevnt et prioritert stoff, og vi ser ikke at en så høy utslippsgrense er nødvendig med dagens produksjon. Vi skjerper inn

utslippsgrense for bly til luft til 30 kg/år.

Bedriften benytter kvikksølvholdige innsatsstoffer, og derfor har den blitt pålagt å installere renseanlegg for kvikksølv til luft, det såkalte MRU-anlegget. I den tidligere tillatelsen var

utslippsgrense for kvikksølv til luft på 15 kg/år. Kvikksølv er også et prioritert stoff og vi ønsker å redusere utslippet av dette så mye som mulig. Vi skjerper inn utslippsgrense for kvikksølv til luft til 8 kg/år. I NFM-BREF er det oppgitt i BAT 11 en kvikksølvkonsentrasjon på 0,01-0,05 mg/Nm3. Det nedre intervallet er etter vårt skjønn aktuelt for bedrifter med rensing av avgassen. Vi fastsetter derfor en utslippsgrense på 0,01 mg/Nm3for kvikksølv.

For å begrense utslippet av kvikksølv mest mulig samt sikre at bedriften driver i samsvar med BAT 11, tar vi også inn et vilkår i tillatelsen om at det skal benyttes råvarer med lavt innhold av kvikksølv når avgassen fra ovnen ikke renses for kvikksølv.

Eramet Porsgrunn har ikke tidligere hatt utslippsgrense for mangan til luft. Bedriften har i perioden 2011-2015 hatt utslipp av 570-1 800 kg mangan. Vi vurderer at manganutslippet er av en slik

størrelse at vi ønsker å regulere det, og setter ut fra de tidligere målte utslippene grensen til 1 500 kg/år. Vi kan komme til å skjerpe grensen og/eller kreve tiltak dersom ny kunnskap eller nye vurderinger tilsier at det er behov for det.

Resultatene fra moseundersøkelsen i 2010 viste at det var forhøyede nivåer av mangan i

målepunktet nærmest Eramet Porsgrunn. Folkehelseinstituttet og Miljødirektoratet har fastsatt luftkvalitetskriterie for mangan på 0,15 µg/m3som årsmiddel. For å avdekke om bedriftens utslipp har betydning for luftkvaliteten med hensyn til mangan stiller vi krav om at bedriften skal

gjennomføre målinger og/eller beregninger som dokumenterer konsentrasjonen av mangan i omgivelsene der belastningen fra bedriften er størst og for befolkningen er mest utsatt for utslipp fra bedriften. Resultatene skal sammenliknes med luftkvalitetskriteriet for mangan.

PAH

Bedriften har utslipp av PAH til luft i en størrelse som gjør det nødvendig å regulere dette utslippet med spesifikke utslippsgrenser. PAH står på liste over nasjonalt prioriterte stoffer som skal

reduseres og begrenses så mye som mulig innen 2020. Utslipp av PAH er ikke tillatt med mindre dette er uttrykkelig regulert i tillatelsen.

Datagrunnlaget for PAH-utslippet er forholdsvis lite, da dette utslippet først ble oppdaget våren 2015. Bedriften har foreslått flere tiltak for å redusere PAH-utslippet og forbedre analysemetodene for PAH, men det er usikkert hvorvidt tiltakene vil ha effekt og hvilke tidspunkt tiltakene kan gjennomføres. Bedriften har gjort spredningsberegninger av benzo(a)pyren, som har en

målsetningsverdi for tiltak på 1 ng/m3 gitt i Forurensningsforskriftens kapittel 7. I følge bedriften ligger konsentrasjonene i spredningsberegningene på en femdel av tiltaksverdien i kapittel 7.

Bedriften har derimot søkt om høyere utslipp enn det utslippet de har benyttet i spredningsberegningene. Omsøkt utslippsgrense er 800 kg/år, mens inndata i

spredningsberegningene er 460 kg/år. Bedriften mener likevel det er god margin til tiltaksverdien på 1 ng/m3, og at det ikke vil være negative helsemessige konsekvenser av PAH-utslippet til luft.

Miljødirektoratet påpeker at det i framtida må gjøres spredningsberegninger av det omsøkte utslippet, da det er forurensningspotensialet fra dette som skal vurderes. Vi har forståelse for at mye er usikkert i datagrunnlaget, men vurderer at PAH-utslippet må reguleres med en

utslippsgrense i tillatelsen og at det er viktig at det gjennomføres utslippsreduserende tiltak.

Miljødirektoratet fastsetter en utslippsgrense for PAH16 basert på US EPA på 800 kg/år i samsvar med søknaden.

Bedriften har foreslått flere tiltak for å redusere PAH-utslippet, men det er usikkert hvorvidt tiltakene vil ha effekt og når tiltakene kan gjennomføres. Eramet Porsgrunn skal redegjøre for status i arbeidet med utslippsreduserende tiltak for PAH til luft og vurdere hvilken effekt ulike tiltak vil ha på utslippet. Det skal også legges fram en spesifikk kildebeskrivelse som inkluderer alle utslipp av PAH (også fakkel) og oversendes resultater av nye gjennomførte målinger. Eramet har informert om muligheter for å erstatte masser som inneholder PAH med PAH-frie masser eller mer miljøvennlige masser, og holder på med testing av ulike alternativer. Vi ser imidlertid at dette arbeidet tar tid og at det er usikkert om, og i hvilken grad, substitusjon av PAH-holdige masser vil gi reduksjon i utslipp. Bedriften skal derfor redegjøre for muligheten for å rense PAH i de største utslippspunktene samt angi kostnader for dette.

PAH står på listen over prioriterte stoffer som skal reduseres så langt som mulig på grunn av at de utgjør en trussel mot helse og miljø. Bedriften må derfor påregne at den fastsatte utslippsgrensen vil kunne skjerpes når bedriften får økt kunnskap om det faktiske utslippet og har vurdert

utslippsreduserende tiltak. PAH inngår i moseundersøkelse fra 2015. Resultatene fra undersøkelsene foreligger ennå ikke, men disse vil kunne vise om det er forhøyede nivåer av blant annet PAH i området rundt bedriften.

SO2

Bedriften har rapportert et SO2-utslipp på 35-45 tonn/år de sju siste årene. Grensen fra den

tidligere tillatelsen er på 50 tonn/år. Ut fra tidligere rapporterte utslipp og hva bedriften kan greie med dagens rensing, vil vi viderefører denne grensen. SO2kan ha betydning for luftkvaliteten, og vi har både luftkvalitetskriterier og grense for SO2i forurensningsforskriften kapittel 7. Vi vurderer at det per i dag ikke er nødvendig å gjennomføre utslippsreduserende tiltak på SO2-utslipp fra Eramet Porsgrunn, men vi gjør oppmerksom på at dette kan endres som følge av ny kunnskap.

NOx

Bedriften har rapportert utslipp av NOx fra fakkel. Utslippet var i 2014 og 2015 beregnet til 16 tonn og er basert på en faktor. Vi ser det derfor ikke som hensiktsmessig å regulere dette utslippet med spesifikk utslippsgrense.

I BAT 13 er det gitt teknologier for å redusere utslipp av NOx. Eramet Porsgrunn har ingen av disse teknologiene i sin prosess. Miljødirektoratet vurderer at NOx-utslippet har mindre miljømessig betydning og krever ikke tiltak for å redusere NOx-utslippet.

Andre utslipp

BAT 159 i BREF-dokumentet angir teknikker for å redusere utslipp av dioksiner til luft og

utslippsgrense for dioksiner. Eramet Porsgrunn har tidligere gjennomført målinger av dioksiner og har redegjort for at de ikke har utslipp av dioksiner. Vi fastsetter derfor ikke utslippsgrense for dioksiner og krever heller ikke at bedriften skal inkludere dioksiner i sitt måleprogram. Bedriften må rapportere utslipp av dioksiner dersom de har utslipp av dioksiner. Utslipp av dioksiner er ikke tillatt med mindre det er uttrykkelig regulert med utslippsgrense i tillatelsen.

Eramet Porsgrunn har utslipp av om lag 100 000 tonn fossilt CO2pr. år. Klimagassutslipp fra ferromanganbransjen er siden 2013 regulert gjennom kvotesystemet. Bedriften hadde i 2015 et kvotepliktig utslipp på 111 295 tonn CO2.

4.5.2 Diffuse utslipp til luft

Bedriften har et vesentlig diffust støvutslipp, og dette støvet kan inneholde prioriterte stoffer som metaller og PAH.

Utslipp av prioriterte miljøgifter må reguleres i tillatelsen. Vi ønsker å fastsette spesifikke utslippsgrenser for støv og prioriterte miljøgifter, men har i dag ikke tilstrekkelig kunnskap om

utslippet til å fastsette slike grenseverdier. Spesifikke grenseverdier må fastsettes så snart vi har kunnskap om nivåene.

Foreløpig har vi fått opplysninger om at diffust støvutslipp fra bygninger er stort, men vi har ikke opplysninger om andre kilder til diffust støvutslipp eller innholdet av prioriterte stoffer. Vi vurderer at det vil være svært krevende for bedriften å stanse utslipp av prioriterte stoffer til luft fra diffuse kilder på dagen, uten å stanse produksjonen. Vi mener derfor at det er rimelig å tillate utslippene i en periode mens bedriften jobber aktivt med å redusere utslippene. Inntil videre reguleres derfor diffuse utslipp til luft i tillatelsen uten spesifikke utslippsgrenser. Vi tillater dermed at bedriften har diffuse utslipp av støv, og at dette støvet inneholder en mindre andel kadmium, krom, kvikksølv, bly, arsen og PAH i tillegg til andre metaller frem til 1. januar 2020. Etter dette har dere ikke tillatelse til diffuse utslipp av prioriterte miljøgifter, eller diffuse utslipp av støv, mangan eller andre stoffer med miljømessig betydning. En eventuell søknad om tillatelse til slike utslipp må sendes oss innen 1. januar 2019. Det er også presisert i tillatelsen at diffuse utslipp fra

produksjonsprosesser og fra utearealer (inkludert kaiområder), for eksempel lagerområder, områder for lossing/lasting og renseanlegg skal begrenses mest mulig.

Eramet Porsgrunn mangler kunnskap om sine diffuse utslipp til luft, og har satt i gang tiltak for å bedre dette. BAT 5- BAT 9 i BREF-dokumentet omhandler diffuse utslipp. Da vi i dag verken har tilstrekkelig kunnskap om bedriftens diffuse utslipp eller om hvorvidt kravene i BAT 5 - BAT 9 er oppfylt, skal bedriften redegjøre nærmere om diffuse utslipp. Bedriften skal redegjøre for kilder til diffuse utslipp til luft og vurdere om utslippene kan inneholde prioriterte miljøgifter og eventuelt andre stoffer med miljømessig betydning. Dersom det er nødvendig, må bedriften analysere innholdet av aktuelle prioriterte stoffer i det diffuse støvutslippet. Bedriften skal videre anslå størrelsen på utslipp fra de ulike kildene, vurdere betydningen av de ulike kildene og beregne det totale diffuse utslippet. Redegjørelsen skal minimum omfatte støv, prioriterte miljøgifter, mangan og eventuelle andre stoffer av betydning.

Bedriften må også redegjøre nærmere for hvilke tiltak som er iverksatt for å redusere diffuse utslipp, jf. BAT 5, BAT 7 og BAT 8 i BREF-dokumentet. Bedriften må også utrede

utslippsreduserende tiltak for det diffuse utslippet og gi en tidsplan for gjennomføring av tiltak, jf.

BAT 6.

Vi vurderer også å sette vilkår om måling av nedfallstøv rundt bedriften og ønsker at bedriften gir tilbakemelding på hvorvidt dette er hensiktsmessig. Vi ønsker også at bedriften vurderer nye målemetoder for å avdekke diffuse støvutslipp, og dette er en del av utredningspunktet som omhandler diffuse utslipp.

Bedriftens redegjørelse vil danne grunnlag for en mer presis regulering av diffuse utslipp.

4.5.3 Samlet vurdering av utslipp til luft

Utslippsgrenser for utslippspunktene til luft er fastsatt ut fra en samlet vurdering av de

Utslippsgrenser for utslippspunktene til luft er fastsatt ut fra en samlet vurdering av de