• No results found

Hele arbeidet, og med det også analysekategoriene, ble i sto grad designet på bakgrunn av en blanding av intuisjon og rasjonell tenkning. «The analysis of creative processes

makes it clear that they occur in the zone between unconciuous intuition an rational thinking, allowing the designer to propose original solutions to given problems (Foqué, 2010, s. 43). Jeg hadde i utgangspunktet et ønske om å arbeide med malerimalerimaleri, dermed ble maleri maleriet sentralt. Videre ønsket jeg å male i friluft, såkalt plein airplein airplein airplein air, og dermed måtte jeg også forholde meg til et eller flere konkrete stederstederstedersteder, og også til værværværvær eller klima som de aktuelle stedene hadde å by på. Performanckunstneren Marina Abramovich inspirete meg til å fokusere på det kroppslige og på det å tåle å stå i ulike former for fysiske og mentale utfordringer, samt å gjøre dette i en eller annen performativ situasjon eller handling. Jeg tenkte at slike performative handlingerperformative handlingerperformative handlinger kanskje kunne skje fysisk gjennom performative handlinger meg selv og bli formidlet digitalt gjennom sosiale mediersosiale mediersosiale mediersosiale medier. Rent praktisk måtte jeg få til dette etter en halv arbeidsdag, og tidentidentiden skulle dermed komme til å styre en del av valgene tiden mine og hvilke muligheter jeg hadde. Jeg har tidligere erfart at rutinerrutinerrutinerrutiner kan være til god hjelp når man skal gjennomføre større planer, og derfor satte jeg opp faste tider og gjøremål på kalenderen for å sikre meg at det skulle være mulig å få dette til. Videre manglet jeg tilgang til bil og måtte reisereisereise ved muskelkraft til der det kunstneriske arbeidet reise skulle skje. Jeg ønsket å skape et mulighetsrom for et «intentivt møte» (Embree, 2013) mellom meg og stedet (stedet inkluderer også reiseveien).

På grunn av avstand og tilgjengelighet, valgte jeg ut Salvestjønn i Skråstadheia naturreservat i Kristiansand kommune som stedet jeg skulle undersøke gjennom penselen, men også formidle til omverden fra gjennom digitale verktøy. Jeg fant ei vik innerst i den sørvestlige delen av vannet, der det ferdes lite folk. Der kunne jeg arbeide i fred. Fredags ettermiddager endte lærerarbeidet mitt allerede kl. 1230, og jeg regnet meg frem til at jeg ville rekke å dra til Salvestjønn med sykkel og vandring slik at jeg kunne nå å male maksimalt to timer på de korteste dagene i desember. Jeg valgte å sette av førti fredager til dette, siden det både gir noen allusjoner til Bibelen og fortellinger der, og med det sette det hele i en poetisk og historisk kontekst. Jeg tenkte også at noen fredager i løpet av de femtito mulige fredagene i ett år ville måtte velges bort til fordel for familiære sysler. Likevel ville det være nok fredager til å undersøke hva som skjer på dette stedet gjennom sesongenes skiftninger i løpet av dette året. Jeg har tegna og malt hele livet, og opplevde meg ganske trygg på å klare å male naturen på stedet, som friluftsmaleri (en plein air). Jeg har også teknisk innsikt i å lage video, å fotografere, lage

___

30

blogg og hjemmesider, og jeg fant det dermed naturlig å formidle alt jeg gjorde som performative handlinger på den for anledningen nyopprettede bloggen fortyfridayafternoons.com og i norsk språkdrakt på blogg.magnemyhren.no. Jeg filmet både utviklingen av enkeltmalerier og stemningsrapporter fra mange av turene, og noe av dette materialet ble formidlet på min youtube-kanal Bildeskolen og på bloggene. Fordi arbeidet skulle ha performativ karakter, og ikke kun være et friluftsmaleriprosjekt, arbeidet jeg også hardt for å få prosessen publisert i andre medier enn mine egne, slik at jeg kunne bli synlig for et publikum. Dermed ble det NRK Sørlandssendinga, Norge Rundt, Outdoorpaintermagazine og nettmagasinet Harvest. Sammen med reklamering av bloggpostene på Facebook og Instagram, førte denne utadrettede virksomheten til at ganske mange mennesker la merke til arbeidet som foregikk.

Jeg arbeidet på denne måten intuitivt og en ide førte til nye assosiasjoner og ideer, og mønstre trådte fram.

Artsbased research uses much more flexible interactions between practice and theory as it places the making at the centre, not as an object for theoretical processing and verification, but as an investigative, creative and compositional practice that may be put at interplay with several theoretical frameworks, specific concepts and experimenting activity. (Dyrssen, 2010, s. 227)

Det var ikke lenger bare dette ene stedet jeg undersøkte, men undersøkelsene inkluderte også mitt eget intentive møte med alt det som foregikk innenfor den store rammen av det totale kunstneriske arbeidet. Jeg ønsket ikke å bevise eller motbevise noen hypotese, men jeg ønsket mer intuitivt å undersøke hva som vil skje når jeg reiste til Salvestjønn etter faste rutiner, malte der gjennom et helt år i all slags vær og satte det hele sammen som performative handlinger formidlet gjennom digitale medier. «Artistic inquiry deals with immesurable parameters and intuitively-made dicisions and by its own nature cannot be subject to verification or falsification»(Foqué, 2010, s. 34).

Kategoriene malerimalerimalerimaleri, , , , sted,sted, tid, reise, sted,sted, tid, reise, tid, reise, tid, reise, rrrrutine/ritual, værutine/ritual, værutine/ritual, værutine/ritual, vær og sosiale/digitale mediersosiale/digitale mediersosiale/digitale medier ble sosiale/digitale medier dermed uttrykt i en litt åpen modell (Illustrasjon 2 Fokusområde). Denne syntes jeg ga

rom for mye undring, og det begeistret meg. Hva vil skje når alle disse aspektene berører hverandre som ringer i vann? Det som er inni den grønne rammen var det jeg ønsket å fokusere på. Jeg ville se hva som skjedde der – hvordan de ulike aspektene samspilte med hverandre.:

The artist is a researcher with his or her whole organism, inquiring, testing with the body as well as the mind, sensing and seeing, responding and retesting—a multitude of functions performed simultaneously—registering complexity, then sorting, finding a pattern, making meaning. (Barone & Eisner, 2011, s. 59)

I oppgaven skiller jeg mellom analoge og digitale delkomponenter. Med det mener jeg manuelt arbeid og aktiviteter, i motsetning til arbeid og aktiviteter som skjer gjennom elektroniske verktøy. Oppgaven er et eksempel på hvordan disse svært forskjellige tilnærmingsmåtene kan brukes sammen og skape en egenartet ramme rundt maleriet og de performative handlingene.

Modellen nedenfor viser hvordan forholdet mellom de analoge og digitale delkomponentene er tenkt:

Performa erforma erforma erformative handlinger tive handlinger tive handlinger tive handlinger

Analoge delkomponenter

Foto Sosiale Sosiale Sosiale Sosiale medier

Analog kontra digital står her for fysiske, materielle- kontra elektroniske artefakter.

Pilene viser rutinen/ritualet som gjentas over tid

Loggføring Maleriet

MalerietMaleriet Maleriet ---- Plein airPlein airPlein airPlein air ----