• No results found

Trives de, og vil de fortsette?

Kapittel 3 De tillitsvalgte

3.5 Trives de, og vil de fortsette?

De to siste temaene vi skal se nærmere på i dette kapittelet, er om de tillitsvalgte trives i sitt verv, og om de har planer om å fortsette utover den perioden de er valgt for, dersom de får muligheten til det.

Nergaard og Trygstad (2012:25) fant i sin undersøkelse at trivselen blant tillitsvalgte fra offentlig sektorforbund var bedre enn hva den var blant tillitsvalgte i HK, Felles-forbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund. I figur 3.9 ser vi hvordan våre tillitsvalgte vurderer spørsmål om trivsel.

Ser vi hele utvalget under ett (ikke vist), svarer 19 prosent at de trives svært godt, mens 40 prosent svarer ganske godt. Kun 7 prosent svarer «ganske dårlig» eller «svært dårlig». Vi ser at det er forskjeller i trivsel alt etter hvilken bransje de tillitsvalgte kommer fra. Andelen som mistrives, er ikke stor i noen av dem. Nesten sju av ti

tillits-12 En faktoranalyse gir tre faktorer. Faktor 1: 0.79, 2: 0.72, 3: 0.85.

valgte i industrien trives svært eller ganske godt. Den tilsvarende andelen i handel er fire av ti. Det er rimelig å anta at trivsel vil påvirke vurderinger knyttet til det å fortsette eller slutte i vervet.

Vi skal komme tilbake til sammenhengen mellom disse spørsmålene, men først har vi noen tanker om framtidige verv. Hvorvidt man ønsker å bli værende i sitt verv, vil gi en pekepinn på mulig turnover. Jo flere som planlegger å gå ut av vervet sitt, jo flere må rekrutteres. I figur 3.10 har vi utelatt de tillitsvalgte som på undersøkelsestidspunktet var 67 år eller eldre.

Figur 3.10 Hvor sannsynlig er det at du fortsetter i vervet utover perioden du er valgt for?

N = 1524.

  

 ­

Figur 3.9 Hvor godt eller dårlig trives tillitsvalgte i vervet? N = 1683.

   

Ser vi hele utvalget under ett (ikke vist), svarer 80 prosent at de helt klart eller mest sannsynlig vil fortsette i vervet dersom de blir gjenvalgt. Kun 5 prosent svarer at det er helt uaktuelt å fortsette. Det samme spørsmålet ble stilt i undersøkelsen til Nergaard og Trygstad (2012). Der svarte tre av fire at de helt klart eller mest sannsynlig vil fortsette i vervet hvis de ble innstilt. Andelen som svarer det samme i vår undersøkelse, er med andre ord noe høyere.

Fordelingen i figur 3.10 viser at det ikke er veldig store forskjeller mellom bransjene, selv om det er noen flere i handel som svarer henholdsvis «mest sannsynlig nei» eller

«helt uaktuelt». Dersom vi gjennomfører en regresjonsanalyse, ser vi at følgende variabler påvirker beslutningen om å henholdsvis bli i vervet eller å gi seg13

• alder: Yngre tillitsvalgte svarer i større grad enn eldre at de ønsker å fortsette.

• fartstid: Jo lenger man har vært tillitsvalgt, jo mer villig er man til å fortsette.

• antall medlemmer: Jo flere medlemmer man er tillitsvalgt for, jo mer ønsker man å fortsette.

Kjønn, bransje og andel uorganiserte i virksomheten har ingen signifikant innvirkning på vurderingene knyttet til å fortsette eller slutte i vervet som tillitsvalgt.

Men så går vi tilbake til spørsmålet om sammenhengen mellom trivsel og ønsker om å fortsette eller gi seg som tillitsvalgt. Sammenhengen er, som allerede antydet, sterk. Jo mer man trives, jo større er sannsynligheten for at man ønsker å fortsette i sitt verv, og motsatt.14 Trivsel eller mistrivsel er derfor en viktig indikasjon på turnoveren blant tillitsvalgte.

3.6 Oppsummering

I dette kapittelet har vi rettet blikket mot de tillitsvalgte. Hvem er de, hvor mange medlemmer er de tillitsvalgte for, og trives de i sitt verv? Dette er noen av spørsmålene som er besvart.

• Seks av ti tillitsvalgte har vært i sitt verv fem år eller mindre. De ferskeste tillitsvalgte finner vi i hotell og restaurant, der 47 prosent har vært tillitsvalgt to år eller mindre.

• Fire av ti er tillitsvalgt for ni eller færre medlemmer. I handel gjelder dette to av tre tillitsvalgte, mens innen bygg og industri gjelder dette om lag to av ti.

13 Se vedlegg (www.fafo.no/images/pub/2015/20423-vedlegg3.pdf ) for regresjonsanalyse.

14 Pearsons korrelasjonskoeffsient er 0.5***.

• Seks av ti tillitsvalgte bruker en time eller mindre av sin arbeidstid på tillitsvalgt-arbeid. Tillitsvalgte innenfor industri og bygg er de som bruker mest tid.

• Det er ikke uvanlig at tillitsvalgte innen industri, bygg og hotell og restaurant bruker av sin fritid på tillitsvalgtarbeid:

◆ De som bruker mye av sin arbeidstid på tillitsvalgtarbeid, bruker også mye av sin fritid, og motsatt.

• Informantintervjuene med tillitsvalgte viser at de stort sett får den tiden de trenger, til tillitsvalgtarbeid, men det er også eksempler på at ledere ønsker å styre tidsbruken.

• Oppgaver knyttet til lønns- og arbeidsvilkår samt å besvare spørsmål fra medlem-mene er det tillitsvalgte bruker mest tid på, men det er bransjevise forskjeller:

◆ Tillitsvalgte i hotell og restaurant bruker mer tid enn andre på verving og på å hjelpe medlemmer som er i konflikt med arbeidsgiver eller kolleger.

◆ Tillitsvalgte i industri og bygg bruker mer tid enn andre på lønns- og arbeids-vilkår.

• Den viktigste grunnen til at man har blitt tillitsvalgt, er at man har blitt oppfordret av kolleger til å påta seg et verv. Dernest følger ønsket om å påvirke beslutninger på arbeidsplassen samt å sikre medlemmene gode lønns- og arbeidsvilkår.

• Seks av ti tillitsvalgte jobber i virksomheter der det er opptil 30 prosent uorganiserte.

Blant tillitsvalgte i handel og hotell og restaurant svarer rundt tre av ti tillitsvalgte at andelen uorganiserte er 50 prosent eller mer.

• Intervjuer med tillitsvalgte viser at både behovet for og ønsket om opplæring varierer mye. I spørreundersøkelsen svarer 77 prosent at det er saksfelt de trenger mer opp-læring i. Det er særlig ønsker om oppopp-læring i arbeidsrett / rettigheter i arbeidslivet, konfliktløsning på arbeidsplassen og forhandlingsteknikk.

• Nesten seks av ti tillitsvalgte trives svært godt eller ganske godt i sitt verv. Her er det kun små forskjeller mellom tillitsvalgte i ulike bransjer.

• Åtte av ti svarer at de helt klart eller mest sannsynlig vil fortsette i vervet dersom de blir gjenvalgt. Kun 5 prosent svarer at det er uaktuelt å fortsette.