• No results found

4. Arbeid i sikte

4.3 Tiltakets innhold

4.3.1 Kravspesifikasjonen

I dette avsnittet har vi beskrevet tiltaket både normativt og deskriptivt. Med normativt menes da hvordan tiltaket er utformet i NAVs kravspesifikasjon og i søknaden fra Velle Utvikling. Med andre ord er dette en beskrivelse av NAVs forventinger til tiltaket og hvordan Velle Utvikling har respondert på denne beskrivelsen i sitt anbudsdokument.

I følge tiltakets kravspesifikasjon skal tiltaket inneholde følgende elementer:7 1. Kartlegging og avklaring

2. Teori 3. Praksis

Kartleggingen og avklaringen skal omfatte tidligere utdanning og yrkeserfaring, deltakernes yrkes-interesser og utprøving av faktiske norskkunnskaper. I følge kravspesifikasjonen forutsetter dette tett samarbeid med andre aktører, f.eks. kommunen og fylkeskommunen.

Det fremgår videre at første delen av tiltaket skal bestå av en teoridel. Denne skal inneholde føl-gende tema eller aktiviteter: registrering/oppdatering av CV, jobbsøking og føring av jobblogg, presentasjons- og intervjutrening, repetisjons- og videreføringskrus i norsk, edb, samfunnskunn-skap, lokalkunnsamfunnskunn-skap, arbeidslivskunnsamfunnskunn-skap, kommunikasjon i arbeidslivet og HMS. Videre står det at kurset skal gi undervisning i søknadsskriving, tolkning av stillingsannonser, samt kontakt med potensielle arbeidsgivere og intervjutrening.

Den andre delen – praksisperioden – skal etterfølge den teoretiske delen. Denne omtales som overgang til ordinært arbeid, eller arbeidspraksis med oppfølging fra kursinstruktør.

På bakgrunn av kravspesifikasjonen kan det se ut til at det er lagt forholdsvis stor vekt på den teo-retiske delen. Det fremgår også at tiltaket har skal være utformet som et sekvensielt løp der en del deltakerne skal tilegne seg kvalifikasjoner før de går over i arbeid eller praksis. Som nevnt tidlige-re, er det også et krav at deltakerne skal ha bestått norskprøve 2 eller ha tilsvarende norskkunn-skaper.

I kravspesifikasjonen gis det en forholdsvis omfattende beskrivelse av den kompetansen som del-takerne forventes å tilegne seg. For det første skal deldel-takerne tilegne seg en god jobbsøkingsmeto-dikk. Med dette menes at deltakerne skal ha gode kunnskaper om jobbsøkerprosessen, herunder ha tilstrekkelig datakunnskaper, ha evne til å finne frem til ledige stillinger, finne stillinger som

7 Kravspesifikasjonen er den krav som NAV stiller til tiltaket i anbudsdokumentene.

ikke er annonsert, føre jobblogg, skrive egen CV og jobbsøknad. Kunnskap om jobbsøkerproses-sen skal også innbefatte opplæring i stillingsanalyse og språkveiledning, dvs. at deltakerne skal kjenne begreper og språk brukt i stillingsannonser, intervju og telefonkontakt med arbeidsgivere.

For det andre skal deltakerne tilegne seg kunnskap om norsk arbeidsliv. Dette innbefatter generell kunnskap om: a) norsk arbeidsliv, herunder arbeidsrettslige forhold, norske arbeidslivstradisjoner og møte med arbeidsgiver (presentasjonsteknikk, intervjutrening, kommunikasjon, kultur mm), b) bedriftskultur (ledelse, organisasjon, service, kjønnsroller, kvalitet, effektivitet, symboler og språkbruk) og c) tverrkulturell kommunikasjon på arbeidsplassen (språk og virkelighetsoppfat-ning, ikke-verbal kommunikasjon og kommunikasjonssvikt).

For det tredje skal deltakerne utarbeide en handlingsplan med mål og delmål som illustrerer en tenkt vei til et såkalt høvelig arbeid. I utformingen av handlingsplanen skal deltakerne få bistand eller informasjon om blant annet yrkesgrupper, utdanningsmuligheter, godkjenning av utenlandsk utdanning og realkompetanse. Formålet med handlingsplanen er å bevisstgjøre arbeidssøkeren om egne ferdigheter, kompetanse og mål, herunder også realitetsorientere deltakerne.

4.3.2 Velle Utviklings tilbud

Kravspesifikasjonen samsvarer i stor grad med det tilbudet Velle Utvikling har levert. Det er like-vel noen forskjeller. For det første finner vi at Velle utvikling har organisert tiltaket i to hovedbol-ker:

A. en teoridel (A) og B. en praksisdel

Det betyr at den delen som i kravspesifikasjonen heter «kartlegging og avklaring» er integrert dels i teoridelen og dels i praksisdelen. For det andre må inndelingen av tiltaket i to faser – der de fire første ukene i utgangspunktet avsettes til teori og de 8 siste ukene til arbeidspraksis – betraktes som en ideell inndeling. Dette fordi det i praksis legges opp til en individuell tilpasning for hver enkelt deltaker. For noen kan teoridelen derfor være korter og for andre lengre.

I tilbudet til Velle utvikling er det spesifisert en timeplan for teoridelen (A). Denne omfatter føl-gende tema:

1. Samfunnskunnskap/stillingsannonser 2. Arbeidslivskunnskap

3. Gruppeundervisning/dataopplæring

4. Realkompetansekartlegging/opplæringsplan 5. Jobbsøking

Under temaet samfunnskunnskap/stillingsannonser (1) benyttes nyheter og stillingsannonser i un-dervisningen. Nyhetene benyttes som grunnlag for samtaler og diskusjoner om dagsaktuelle saker, og stillingsannonsene benyttes for å diskutere aktuelle formelle og uformelle krav som arbeidsgi-ver stiller og til å bevisstgjøre deltakernes egne ferdigheter og egenskaper. Begrunnelsen for å be-nytte nyheter i undervisningen er at deltakerne gjennom samtalene tilegner seg kunnskap om dagsaktuelle tema og gjennom dette lettere kan delta i det sosiale miljøet på arbeidsplassen.

Temaet arbeidslivskunnskap (2)bygger på boken «Jobb i sikte» som er en lærebok i arbeidslivs-kunnskap for voksne innvandrere, og på kursarrangørenes egne erfaringer med arbeidsformidling.

Boken ”Jobb i sikte” inneholder ulike tema og i kursbeskrivelsen vises det til følgende seks hoved-tema som gjennomgås:

♦ Veien til arbeid

♦ Skriving av CV og søknad

♦ Lovverk og uskrevne regler i arbeidslivet

♦ Organisering av hverdagen

♦ Økonomi, skatt og lønn

♦ Den norske velferdsstaten

Under punktet «veien til arbeid» legges det i følge kursbeskrivelsen vekt på å lære deltakerne be-greper og terminologi, samt generelt om kulturen i ulike bedrifter og bransjer. Formålet med den-ne delen er å gi deltakerden-ne innsikt i hvordan arbeidspraksis kan bidra til å gi arbeidserfaring, refe-ranser og nettverk som et virkemiddel for å få ordinært arbeid.

Under punktet «skriving av CV og søknad», vises det til at deltakerne både skal lære å skrive sin egen CV og jobbsøknad, lære seg terminologien som benyttes i søknader og bevisstgjøres verdien av egne kvalifikasjoner og erfaringer. Virkemidlene omfatter bruk av nettbaserte stillingsbaser, oppgavegjennomgang og diskusjoner i undervisningsrom. I følge tilbudsbeskrivelsen, inneholder også denne delen intervjutrening i form av rollespill.

Punktet om lovverk og uskrevne regler innbefatter på den ene siden opplæring om formelle krav i arbeidslivet (arbeidstid, kontrakter, arbeidsmiljølov etc.) og på den andre siden opplæring i ulike former for uskrevne regler på arbeidsplassen. Det siste omfatter bl.a. bedriftskultur, sosiale koder, tid, ikke-verbal kommunikasjon osv. Dette temaet gjennomgås i plenum (klasserom) og med bruk av arbeidsoppgaver og individuell veiledning. Individuell veiledning gis for øvrig også i forbindelse med hendelser som eventuelt dukker opp i praksisperioden.

De tre siste punktene dreier seg om opplæring i hvordan man organiserer arbeid og fritid; formelle forhold rundt økonomi, skatt og lønn; samt hvordan det norske velferdssystemet fungerer, herun-der de verdier eller systemer det baserer seg på.

Under temaet gruppeundervisning/dataopplæring (3) gis det en beskrivelse av den dataopplæ-ringen deltakerne i kurset skal gjennom, herunder bruk av ulike dataprogrammer og hva deltaker-ne skal lære (bruk av interdeltaker-nett, bruk av jobbdatabaser, skrive brev, søknad og CV). Av tilbudsdo-kumentet fremgår det også at deltakerne i denne delen deles inn i mindre grupper, bl.a. i forhold til deltakernes opplæringsbehov.

Temaet realkompetanse/opplæringsplan (4)innbefatter kartlegging av deltakernes formelle utdan-ning og praktiske erfaring. Det fremgår av tilbudet at det legges vekt på å gjennomføre formell konvertering av utdanning og realkompetansevurdering av praksis. I den forbindelse vises det til ulike offentlige instanser som bistår i dette arbeidet. Det fremgår også at avklaring og kompetan-sekartlegging er grunnlaget for den individuelle veiledningen av deltakerne. Videre vises det til at fremtidige yrkes- eller utdanningsønsker skal nedfelles i en handlingsplan.

Det siste temaet i den teoretiske delen er jobbsøking (5). Her fremgår det av tilbudsbeskrivelsen at jobbsøking skal foregå i hele kursperioden. Dette innbefatter at deltakerne skal oppsøke aktuelle arbeidsgivere og vikarbyråer samt føre jobblogg over stillinger de har søkt. I følge beskrivelsen

skal jobbloggen både være et virkemiddel for å synliggjøre deltakernes aktivitet og bidra til reali-tetsorientering og refleksjon hos deltakerne.

Praksisdelen (B) i tiltaket foregår innenfor et nettverk av arbeidsgivere i Vestfold, dvs. at deltaker-ne formidles til praksisplasser indeltaker-nenfor dette deltaker-nettverket. I tillegg får tiltaksdeltakerdeltaker-ne og arbeidsgi-verne veiledning i løpet av praksisperioden. Videre står det i tilbudsbeskrivelsen at man i tiltaket

«normalt vil legge til rette for at praksis er i bedrifter og virksomheter som har et rekrutteringsbe-hov». Det fremgår også av tilbudsbeskrivelsen at tiltaket i denne prosessen legger vekt på aktør-modellen.8 Dette må forstås som at det er deltakeren selv som skal foreta vurderinger av aktuelt arbeid og eventuell praksisplass, men skal ikke nødvendigvis alene gjennomføre prosessen med å kontakte og etablere relasjoner til en arbeidsgiver. Av beskrivelsen ser vi nemlig at tiltaksarrangø-ren har en aktiv rolle både ved etablering av kontakt med arbeidsgiver, ved inngåelse av arbeids-kontrakt, i definering av opplæring og i den videre oppfølgingen på praksisplassen. Det fremgår også av beskrivelsen at tiltaksarrangøren kan bistå med oppfølging etter at en eventuell arbeids-kontrakt er undertegnet. Ut over dette viser tiltaksbeskrivelsen også at tiltaksarrangøren skal ha kontakt med lokale NAV-kontor for eventuell å støtte opp med videre eller supplerende tiltak.

Samtidig tilbys også utprøving av deltakere internt ved Velle Utvikling. Det siste bl.a. for å avklare og dokumentere faglighet og stabilitet.

Fra Velle Utvikling sin side har tiltaket vært bemannet med 3 fulle stillinger. Alle tiltakskonsulen-tene har formell pedagogisk utdanning på høyskole- eller universitetsnivå.