• No results found

Synspunkt på arbeidssituasjon, pensjonering og helse

4 RESULTATER FRA SPØRRESKJEMAUNDERSØKELSEN

4.3 Livsfaseorientert personalpolitikk

4.3.4 Synspunkt på arbeidssituasjon, pensjonering og helse

I spørreskjemaet ble det satt frem en del påstander som gikk på forholdet mellom arbeid, helse og pensjonering, og tilrettelegging av arbeidet i forhold til aldring.

Påstandene ble slått sammen til dimensjoner. Disse var:

Faktor 1. ’Redusert arbeidstid gjør det lettere å arbeide fram til pensjonsalder’.

Faktoren er satt sammen av følgende påstander:

Kortere arbeidsdager vil bidra til at jeg skulle kunne arbeide fram til normal pensjonsalder Fri noen dager i uken ville gjøre det letter for meg å arbeide frem til normal pensjonsalder Jeg kan tenke meg en kombinasjon av deltidspensjon og yrkesarbeid på deltid de siste årene Vanlig arbeidstid uten skift, vil føre til at jeg blir værende til normal pensjonsalder

Faktor 2. ’Kommer til å gå av før normal pensjonsalder, særlig pga helse og hardt arbeid’, som består av disse påstandene:

Mitt nåværende arbeid er for kroppslig anstrengende til at jeg skal kunne fortsette til normal pensjonsalder

Jeg kommer trolig til å gå av før normal pensjonsalder gjennom førtidspensjonering Min helse er ikke bra, jeg kommer trolig til å bli uføretrygdet

Faktor 3: ’Håper å bli yrkesaktiv selv etter normal pensjonsalder’. Faktoren har to

Faktor 4. ’Prioriterer fritid, vil arbeide mindre fram mot pensjonsalder’, består av følgende påstander:

Jeg vil bruke mer tid til fritidsaktiviteter og kommer derfor trolig til å arbeide mindre i fremtiden Jeg sparer på ulike måter for å kunne slutte å arbeide før normal pensjonsalder hvis jeg skulle få

lyst

De som mener at utsagnene stemmer, skårer høyest på de fire dimensjonene. Nedenfor viser vi resultater for de ulike yrkesgruppene. Det vil for hver indeks bli presentert hvilke spørsmål som inngår i indeksen.

Tabell 24. Indeks for arbeid og pensjon. Tilpasning arbeidstid for å arbeide til pensjonsalder. Etter yrkesgruppe. Gjennomsnitt og standardavvik

spm106,13-16 Mean, Med redusert arbeidstid, lettere å arbeide til pensjonsalder

Skala: 1=Stemmer ikke og 5=Stemmer helt

Tabell 24 viser gjennomsnittsverdi på skala fra 1 (stemmer ikke) til 5 (stemmer helt) for de ulike yrkesgruppene på den første dimensjonen ’Redusert arbeidstid gjør det lettere å arbeide frem til pensjonsalder’. Totalt var gjennomsnittskåren på 2,9, noe som indikerer en nøytral holdning til dette temaet. Det var noe forskjell mellom yrkesgruppene.

Bioingeniører, sykepleiere og radiografer/stråleterapeuter var de yrkesgruppene som hadde høyest skåre med henholdsvis 3,2, 3,1 og 3,1 i gjennomsnittskåre. Gitt

Tabell 25. Indeks for arbeid og pensjon. Tungt arbeid og helse som årsak til å gå av tidlig. Etter yrkesgruppe. Gjennomsnitt og standardavvik

spm106,5,7,8 Mean, Går av før normal pensjons alder, helseårsaker, tungt arbeid

Skala: 1=Stemmer ikke og 5=Stemmer helt

Tabell 25 viser gjennomsnittsverdi for dimensjonen ’Kommer til å gå av før normal pensjonsalder, særlig pga helse og hardt arbeid’. Gjennomsnittsverdien gir en indikasjon på hvorvidt de ansatte innen de ulike yrkesgruppene vil gå av før normal pensjonsalder, på grunn av fysiske krav i arbeidet og helse. Gjennomsnittskåren var på 1,8. Gruppene med høyest skåre var service/teknisk drift med gjennomsnittskåre på 2,0, og hjelpepleiere med gjennomsnittsskåre på 1,9, altså de yrkesgruppene som har det mest fysisk krevende arbeidet. Lavest skåre hadde psykologer med 1,4 i gjennomsnittskåre.

For de fleste yrkesgruppene viser resultatene at det ikke er helse og fysiske krav i jobben som har betydning for om en fortsetter i jobben frem til pensjonsalder eller ikke.

Forskjellen i gjennomsnittskåre viser imidlertid at noen grupper av ansatte er mer utsatt på grunn av egen helse og fysiske krav. Dersom en ser på enkeltspørsmålene for service/teknisk drift og for hjelpepleiere så var det 12 prosent av hjelpepleierne, og 13 prosent av service/teknisk drift, som svarte at det ”stemmer helt” at de kommer til å gå av før normal pensjonsalder.

Tabell 26. Indeks for arbeid og pensjon. Yrkesaktiv etter normal pensjonsalder. Etter yrkesgruppe. Gjennomsnitt og standardavvik

spm106,9,10 Mean, Ønsker å være yrkesaktiv etter normal pensjonsalder

Skala: 1=Stemmer ikke og 5=Stemmer helt

Det vil også være noen som gjerne vil fortsette i arbeid selv om de har nådd pensjonsalder. Dette var det også stilt noen spørsmål om i spørreskjemaet, og spørsmålene ble samlet til dimensjonen ’Håper å bli yrkesaktiv etter normal pensjons-alder’. Resultatene er vist i Tabell 26. Den yrkesgruppen som hadde sterkest ønske om å fortsette utover normal pensjonsalder var psykologene, med 3,1 i gjennomsnitt på denne indeksen. De andre yrkesgruppene hadde en gjennomsnittskåre som varierte fra 1,8 i gjennomsnitt for bioingeniører, til 2,4 i gjennomsnitt for leger.

Den siste dimensjonen måler ønske om å trappe ned arbeidet frem mot normal pensjonsalder. Resultatene er vist i Tabell 27. Det var liten forskjell mellom de ulike yrkesgruppene. Gjennomsnittsverdien for alle yrkesgruppene var på 2,1. Høyest skåre her hadde legene med 2,3 i gjennomsnitt. Dette indikerer at medarbeiderne i helseforetakene i stor grad vil jobbe så lenge som mulig.

Tabell 27. Indeks for arbeid og pensjon. Prioritering av fritid. Etter yrkesgruppe.

Gjennomsnitt og standard avvik

spm106,11,12 Mean, Nedprioriterer arbeidstid fram mot pensjonsalder

Skala: 1=Stemmer ikke og 5=Stemmer helt

Det ble undersøkt om de som går vanlig arbeidstid svarte annerledes enn de som går i turnus/vaktordning, og om eldre svarte forskjellig fra yngre på spørsmålene om holdninger til pensjonsalder. Hvorvidt man går i vakt/turnusordning har ingen betydning for ønsket om å arbeide frem mot pensjonsalder dersom det blir tilrettelagt for dette.

Derimot var ansatte som gikk i turnus/vaktordning mer enige i at helse og tungt arbeid gjør at de kommer til å gå av før pensjonsalder enn de som går i vanlig arbeidstid (1,8 mot 1,6). For de andre faktorene er det ingen forskjeller. Alder (+45 år) hadde betydning for hvorvidt de kunne tenke seg å jobbe frem til pensjonsalder ved tilrettelegging for dette. De eldre var noe mer negative enn de yngre (3,0 mot 2,8). De eldre var også mer negative til å være yrkesaktive etter pensjonsalder (2,2 mot 2,1).

Alder har derimot ingen betydning i forhold til egen helse og arbeidsforhold som grunnlag for å slutte før pensjonsalder.