• No results found

Sted for forhåndsstemmegivningen

In document Valghåndboken (sider 63-68)

Det er valgstyret som bestemmer hvor det skal mottas forhåndsstemmer. Det er imidlertid et lovfestet krav av det skal avholdes forhåndsstemmegivning på helse- og sosialinstitusjoner. Se punkt 10.3.3 om kravet til å vurdere egnethet.

10.4.2 «der valgstyret ellers beslutter…»

Det følger av valgloven § 8-3 annet ledd bokstav b at forhåndsstemmegivningen foregår der valgstyret bestemmer at det skal mottas forhåndsstemmer. Valgstyret må vurdere konkret hvor mange steder det er behov for å ha forhåndsstemmemottak i kommunen.

Det samme gjelder for lokalenes åpningstider. Loven bygger imidlertid på en forutsetning om at det i hele perioden skal være mulig å forhåndsstemme minst ett sted. Dette gjelder likevel bare på vanlige arbeidsdager (mandag til fredag).

Steder hvor det kan være naturlig å avholde forhåndsstemmegivning, utover de lovbestemte (helse- og omsorgsinstitusjoner og ambulerende) er på kommunehuset, offentlige servicekontorer, bibliotek, NAV-kontor, bank, borettslag, kjøpesenter, skole, universitet, høgskole, hotell, valgbuss, valgbåt og legeskyssbåt mv. Når det

tilrettelegges for forhåndsstemmegivning er det viktig at kommunen sikrer god tilgjengelighet for velgerne.

Se oransje boks under punkt 10.3 om egne forhåndsstemmesteder for velgere i karantene og rød boks under punkt 10.3.3.1 for hensyn knyttet til pandemien når det gjelder egnethet.

10.4.3 På kjøpesentre

I mange kommuner vil kjøpesenteret være et sted hvor man vet at mange velgere ferdes. Dersom forholdene ligger til rette for det, vil det være naturlig å åpne for forhåndsstemmegivning her.

I Prop. 64 L (2010-2011) uttaler departementet følgende:

«Tradisjonelt tilrettelegger svært mange kommuner forhåndsstemmemottak i rådhus og/eller servicetorg, noen ganger som eneste sted. Departementet mener kommunene bør vurdere om dette faktisk sikrer best mulig tilgjengelighet og tilrettelegging. Det er viktig å sikre god deltakelse ved valg og dermed å legge stemmegivning til steder der velgerne ferdes. Evalueringen viser at det gis gode tilbakemeldinger på forhåndsstemmemottak på kjøpesenter. Det er i dag god infrastruktur i tilknytning til kjøpesenter, samtidig som kjøpesentre normalt har god tilgjengelighet og er godt tilrettelagt for alle, uavhengig av funksjonsevne.

Departementet vil oppfordre det enkelte valgstyre til en grundig gjennomgang av sted for forhåndsstemmegivning med tanke på hvordan det best kan tilrettelegges for valg og ut fra best mulig tilgjengelighet for velgere.»

Departementet viser til det som er sitert fra proposisjonen, og vil be kommunene vurdere om det er aktuelt å gjennomføre forhåndsstemmegivning på ett eller flere kjøpesentre i kommunen.

Forhåndsstemmegivningen i eller ved kjøpesentre må organiseres slik at prinsippet om hemmelig valg blir ivaretatt, samtidig som stemmegivningen kan foregå mest mulig uforstyrret av annen aktivitet i senteret. Dersom det er ledige eller tomme lokaler i senteret, kan det være naturlig å benytte disse. Et annet alternativ kan være å bruke

midlertidig oppsatte lokaler utenfor senteret. Departementet anbefaler valgstyrene å ha dialog med ledelsen ved kjøpesentrene, med sikte på å få til den mest

hensiktsmessige organiseringen av stemmemottakingen.

Se rød boks under punkt 10.3.3.1 for hensyn knyttet til pandemien når det gjelder egnethet.

10.4.4 På skoler, universitet og høgskoler

Det å kunne forhåndsstemme på videregående skoler, universiteter og høgskoler vil for mange av de yngre velgerne være en enkel og tidsbesparende måte å få forhåndsstemt på. Kommuner med slike lærersteder bør derfor nøye vurdere hvilke muligheter det er for stemmegivning der.

10.4.5 I fengsler og militærforlegninger

Velgere som oppholder seg i fengsel kan ha vanskeligheter med å få avgitt stemme på valgdagen. De samme hensynene som ligger til grunn for at det skal avholdes

forhåndsstemmegivning på helse- og omsorgsinstitusjoner, foreligger også for personer som oppholder seg i fengsel. Dette forhold tilsier at det blir avholdt

forhåndsstemmegivning i alle fengsler.

De samme hensynene gjør seg gjeldende, om enn i mindre grad, for militært personell som er forlagt til militærleirer.

10.4.6 På helse- og omsorgsinstitusjoner

Etter valgloven § 8-3 annet ledd bokstav a skal det avholdes forhåndsstemmegivning på helse- og omsorgsinstitusjoner. Dette omfatter sykehus, pleiehjem,

etterbehandlingshjem mv. Det kan også mottas forhåndsstemmer hjemme hos personer som oppholder seg i trygde- og omsorgsboliger med umiddelbar tilknytning til institusjoner som nevnt foran, jf. valgforskriften § 25. Det er ikke adgang til å vedta at det bare skal avholdes forhåndsstemmegivning på enkelte helse- og

omsorgsinstitusjoner.

Det skal avholdes forhåndsstemmegivning minst én dag ved alle institusjonene. Av hensyn til sent ankomne forhåndsstemmer, bør forhåndsstemmegivningen legges så nært opp til valgdagen som mulig. Alle velgere har adgang til å forhåndsstemme på disse institusjonene, både beboere, personalet og andre velgere.

Det som er nevnt i forrige avsnitt forutsetter at institusjonene er tilgjengelige for

allmennheten. I en henvendelse til departementet er det påpekt at enkelte institusjoner er i privat eie, og at enkelte institusjoner ikke er åpne for allmennheten. Lovens ordlyd legger opp til at det skal være anledning til å motta forhåndsstemmer også på slike institusjoner. Her er det viktig at valgmyndighetene har en god dialog med

representanter for institusjonene, slik at forhåndsstemmegivningen kan organiseres og gjennomføres på en måte som ikke kommer i strid med de regler og prinsipper som gjelder for vedkommende institusjon. Ved behov kan ansatte på institusjonen oppnevnes som stemmemottakere.

10.4.7 Ambulerende stemmegivning

Velgere som på grunn av sykdom eller uførhet ikke kan avgi stemme der det avholdes forhåndsstemmegivning, kan etter søknad til valgstyret avgi forhåndsstemme der de oppholder seg, jf. valgloven § 8-3 sjette ledd.

*Valgstyret fastsetter svarfristen for når søknaden må være kommet inn til kommunen.

Søknadsfristen skal fastsettes til et tidspunkt mellom tirsdag og fredag den siste uken før valget. Valgstyret må kunngjøre ordningen med ambulerende stemmegivning i god tid før fristen.

Loven inneholder ingen formelle krav til innholdet i søknaden. Det er for eksempel ikke noe krav om at søknaden må være skriftlig. Det må imidlertid fremgå av søknaden at velgeren er syk eller ufør og derfor ikke er i stand til å forhåndsstemme et annet sted.

Dersom et lokalt utbrudd av covid-19 gjør det nødvendig for å sikre at velgere får stemt, er det for stortingsvalget 2021 gitt en snever unntaksbestemmelse fra kravet om to stemmemottakere ved mottak av ambulerende stemmer og ved mottak av stemmer på helse- og omsorgsinstitusjoner jf. valgloven § 8-1 a. Valgstyret kan kun vedta å fravike kravet om to stemmemottakere når det på grunn av lokalt utbrudd av covid-19 er nødvendig for å sikre at velgerne får stemme, og ikke som følge av andre forhold.

Se oransje boks punkt 10.9.2 om fremgangsmåten for å ta imot stemmer fra velgere i karantene og isolasjon.

Som følge av Covid-19-pandemien er det for stortingsvalget 2021 satt en nasjonal felles søknadsfrist for ambulerende forhåndsstemmegiving. Søknaden må ha kommet inn til kommunen kl. 10 fredagen før valgdagen. Søknadsfristen omfatter ambulerende stemming både for syke og uføre og velgere i isolasjon og karantene, jf. valgloven §§ 8-3 b og 8-3 c. Den felles nasjonale fristen må kunngjøres av valgstyret.

For velgere i karantene gjelder retten til ambulerende stemming så langt de ikke kan avlegge stemme på eget egnet sted for karantene. Se gul boks under punkt 10.3.

Det er ikke mulig å forhåndsstemme etter fredagen før valgdagen. Kommunen må ta høyde for ulike scenarier særlig med tanke på smitte i sin beredskapsplan.

Ved valget i år er det også ambulerende stemming på valgting

jf. valgloven § 9-3 c (3) og § 9-6 a. Nasjonal søknadsfrist er satt til innen kl. 10 på valgdagen og stemmene må være mottatt innen kl. 21 valgdagen. Det blir derfor særlig viktig for valget i år at kommunen planlegger for å også motta ambulerende valgtingstemmer.

Dersom et lokalt utbrudd av covid-19 gjør det nødvendig for å sikre at velgere får stemme, er det for stortingsvalget 2021 gitt en snever unntaksbestemmelse fra kravet om to stemmemottakere ved mottak av ambulerende stemmer og ved mottak av stemmer på helse- og omsorgsinstitusjoner jf. valgloven § 8-1 a. Valgstyret kan kun vedta å fravike kravet om to stemmemottakere når det på grunn av lokalt utbrudd av covid-19 er nødvendig for å sikre at velgerne får stemme, og ikke som følge av andre forhold.

Valgmedarbeidere som tar imot stemmer fra velgere i karantene eller isolasjon, må ha kjennskap til korrekt bruk av beskyttelsesutstyr. Kommunene kan vurdere å benytte personell som allerede er kjent med dette, for eksempel fra helsetjenesten.

De må da forholde seg til de råd som foreligger på det aktuelle tidspunktet hva angår bruk av beskyttelsesutstyr.

Se Bruk av personlig beskyttelsesutstyr på Folkehelseinstituttets nettsider.

In document Valghåndboken (sider 63-68)