• No results found

Ressursfattige omgivelser fører til stress og kortsiktighetsatferd

2.2 Wilkinson, Pickett og Payne

2.2.6 Ressursfattige omgivelser fører til stress og kortsiktighetsatferd

For å forstå hvordan dårlige levekår gir sosial-psykologiske konsekvenser, er det viktig å se på hvilket miljø lavinntektspersoner lever under og hvordan kroppen reagerer på disse miljømessige faktorene. Jeg har hittil vist at lavinntektspersoner er mer disponert for å ty til stress og at

stresshormonene er lengre i kroppen. Dette skal jeg ta et steg videre å vise at høyere grad av stress fører til kortsiktig tenkning hos personer med dårlig levekår.

For å forstå dette må vi se på hvordan menneskets natur har fått oss til å reagere i ressursfattige og ressursrike omgivelser, og på høy eller lav ulikhet. Robert Sapolsky trekker frem at det er da vi kan forstå hvordan en som er oppdratt i en rik familie tenker og handler annerledes enn en som er oppvokst i en fattig familie; Og hvorfor en person som er oppdratt et sted med stor ulikhet vil oppføre seg annerledes enn en person som lever et sted med stor likhet. På den måten kan vi erkjenne hvordan ulikhet endrer hvem vi er (referert i Payne, 2018, s. 65). Å trekke frem

miljøfaktorene er ofte godt ment. Da unngår man å gi de fattige skylden for sin egen fattigdom og dårlig livssituasjon ved å fokusere på mangel på ressurser og muligheter. Det er en fallgruve ved å bare se miljøfaktorer som årsak. Vi kan da i naivitetens tro at de fattige sine avgjørelser og atferd er like som middelklassen sine. Sannheten er at man tenker og handler svært forskjellig i de to verdene. De som lever i dårligere kår har en tendens til å ha en atferd der de hele tiden lever i nuet, mens i middelklassen planlegger de dagene og fremtiden (Payne, 2018, s. 65-66). Videre skal jeg forklare hvordan lavinntektspersoner ofte tenker mer kortsiktig enn andre, for at vi skal klare å sette oss inn i det skal jeg vise hvordan den menneskelige kroppen forbereder oss på å håndtere knappe ressurser.

I et evolusjonsmessig perspektiv har vi to forskjellige typer atferder, der vi tar i bruk forskjellige strategier. Vi har en langsom strategi og en rask strategi. Den langsomme strategier er for langsiktig tekning og investeringer i fremtiden. Den raske strategien er for umiddelbare farer og kalles «lev hardt og dø ung» strategien hos Payne og omfatter en hel del mer stress. Den raske strategien blir brukt når det er harde tider, og den langsomme når det er gode tider (Payne, 2018,

s. 68). Jeg skal bruke denne teorien i en norsk kontekst, og kommer derfor til å kalle «lev hardt og dø ung» tilnærmingen til risikoatferd/kortsiktighetsatferd heretter.

Mange undersøkelser som har blitt gjort har vist at kortsiktighetsatferd finner sted når personer vokser opp i ressursfattige omgivelser. Dette har for eksempel blitt forsket på når det kommer til forplantning. Det viser seg at dyr forplanter seg raskere når det er dårlige tider, for at rasen ikke skal dø ut. Payne viser til flere forskningseksempler på dyr som viser at denne teorien stemmer.

Det samme kan vi se hos mennesker når det kommer til forplanting i dårlige tider. Studier viser at kvinner som vokser opp i fattige eller skadelige omgivelser får barn tidligere og får flere barn, som øker sjansen for å videreføre genene (Payne, 2018, s. 68-70). Denne langsom VS

raskstrategien kan bli overført til fattigdom i dagens moderne samfunn. Det er gjort forskning der de har slått sammen subjektiv fattigdom og rikdom med prinsippet om rask og langsom strategi.

Psykolog Mitch Callan spådde at hvis man fikk individer til å føle seg fattige, så ville de få tunnelsyn og ta raske beslutninger og ignorere fremtiden. Omvendt ville de som følte seg rike ta langsomme beslutninger og se ting i et langsiktig perspektiv. Han gjennomførte fire forskjellige forsøk, der alle viste at denne teorien stemte. En av forsøkene testet om mennesker som følte seg relativt fattige i forhold til andre, ville ha umiddelbar tilfredstillelse. For eksempel kom det spørsmål om de ville ha 250 dollar nå eller om de ville ha 1000 dollar om et år og lignende. Dette var for å lokalisere i hvilken grad deltakerne brukte umiddelbar tilfredstillelse istedenfor

langsiktige investeringer. Studien viste at personer som var relativt fattige i forhold til andre var mer tilbøyelig til å ta umiddelbar tilfredstillelse. Et annet urovekkende funn fra studien var at mennesker som følte seg relativt fattige i forhold til andre, var mer tilbøyelige til å satse penger (Callan, Shead & Olson, 2011, s. 967-968). Denne studien er et bevist på at bare er en subjektiv følelse av å føle seg fattigere enn andre kan føre til risiko og kortsiktighetsatferd. Dette viser hvordan vi tenker kortsiktig når vi har liten økonomi, og hvordan vi tenker langsiktig når økonomien er god. Ressursfattige omgivelser er mye mer stressende enn ressursrike omgivelser og kan være en mulig forklaring på hvorfor vi får kortsiktig atferd (Payne, 2018, s. 76). Dette skal jeg videre illustrere i en figur.

KORTSIKTIG ATFERD

STRESSREAKSJON

Figur 2.7 Denne figuren viser hvordan store mengder stress fører til økende kortsiktig atferd.

Dette er interessante funn som jeg kommer til å ta videre i denne studien. For å belyse dette teamet kommer til å se på hvordan lavinntektspersoner sin forbrukeratferd. Dette kommer jeg til å gjøre gjennom å stille spørsmål som går på impulsiv atferd på forbrukermarkedet, gambling, kredittkortgjeld/forbrukslån, om de kjøper ting på avbetaling.

Ulikhet disponerer for risiko- og kortsiktighetsatferd. Der det er høy grad av ulikhet er det større sannsynlighet for at individer tar opp forbrukslån, gambler, misbruker alkohol osv. Noen hevder at risikoatferd er et bevisst valg, og at det er et resultat av at ressurssvake gruppers vage karakter.

Denne tankegangen tar ikke hensyn til at det flere ganger har blitt vist gjennom forskning at fattigdom og ulikhet har innvirkning på hvordan individer tenker og tar beslutninger (Payne, 2018, s. 122). Det som er viktig å få med seg her, er at trolig alle som blir satt i en slik situasjon, ville også fått en risiko- og kortsiktighetsatferd. Videre skal vi på hvordan kortsiktighetsatferd har sammenheng med subjektive sosiale sammenligninger. Dette har jeg illustrert i en figur.

Figur 2.8 Ulikhet disponerer for negative sosiale sammenligninger, som igjen fører til stress som gjør mennesker mer tilbøyelig for risikoatferd/kortsiktighet (evolusjonsperspektivet).

Følelsen av utrygghet som utløses av fattigdom og ulikhet fører til behovet for risiko- og

kortsiktighetsatferd. Dette er på grunn av møte med en uviss fremtid som igjen fører til kortsiktige avgjørelser. Dette kan være alt fra å ta opp forbrukslån, slutte på skolen til å selge narkotika. Dette gir belønninger på kort sikt, men setter kjepper i hjulene for fremtiden.

Risikoatferd/kortsiktighetsatferd fører også til at unge mennesker får barn tidlig og at de unngår å gifte seg. Giftemål er den største forpliktelsen majoriteten noen gang inngår i (Payne, 2018, s.

199).

For utenforstående kan det se ut som at personer med dårlige levekår har selvdestruktiv atferd som strider mot økonomisk sunn fornuft. Det kan se ut som at de snur ryggen mot et liv med høyere verdighet til fordel for et liv med mindre verdi. Det kan for andre utenforstående virke

ULIKHET

DISPONERER FOR

SUBJEKTIVE SOSIALE SAMMENLIGNINGER

STRESS

RISIKOATFERD/KORTSIKTIGHET

irrasjonelt. For å kunne uttale seg om dette må personen vite hvilke kriser disse personene står overfor hver dag. Man må med andre ord vite om de ødeleggende onde sirklene som personene er fanget i. Vi må innse hva som er hovedproblemet i denne kjernen: Ulikhet påvirker menneskers atferd og atferd påvirker ulikhet, som vi også har sett i Barstad sin teori om hvordan samfunn og individ gjensidig påvirker hverandre. Politikk har en tendens til å handle om å sette inn incentiver for å motivere lavinntektsgrupper til å bedre egen situasjon (Payne, 2018, s. 201-202). Det som ikke tas hensyn til her er systemets innvirkning på ethvert enkeltindivid gjenspeiles i de valgene de tar i hverdagen. Lavinntektspersoner opplever daglige kriser, der de bruker de beste kortsiktige løsningene de har tilgjengelig. De har for lengst sluttet å rette seg etter tips fra økonomer om hva som er rasjonelt å gjøre, og byttet det ut med strategier som dreiers seg om å holde hodet over vann (Payne, 2018, s. 202-203). Et viktig hovedpoeng er at menneskers atferd er en reaksjon på situasjonen de er. Lavinntektspersoner får ofte ikke dekket grunnleggende behov, som fører til kortsiktig tenkning. De samme kreftene som skaper onde sirkler og destruktiv atferd hos de fattige, skaper konstruktiv atferd og gode sirkler hos de mer velstående. Dette skal jeg videre illustrere i en figur.

Figur: 2.9. Denne figuren illustrerer hvordan miljøet lavinntektspersoner lever under fører til kortsiktighetsatferd.

Dette illustrerer Matteus-effekten, som går ut på at den som har, skal få, og den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har. De som har økonomiske og sosiale fordeler har en tendens til å bli selvforsterkende (Barstad, 2016, s. 7). Payne illustrerer også dette ved å si at velstående personer ofte går i en oppadgående spiral. Personer som stabiliserer seg fort etter en stressende episode,

ULIKHET

DESTRUKTIV ATFERD

DAGLIGE KRISER BRUKER DE BESTE KORTSIKTIGE LØSNINGENE VI HAR

TILGJENGELIG

HOLDE HODET OVER VANN

ULIKHET

KONSTRUKTIV ATFERD

BEDRE Å OFRE NOE I DAG, FOR Å FÅ MER TILBAKE I

MORGEN

STØRRE ULIKHET

opplever ofte at verden er trygg (Payne, 2018, s. 204). Fattigdom handler ikke bare om materiell knapphet, men om ulikhet som driver frem relativ fattigdom. Det skaper et skille mellom rike og fattige. Ulikhet skapes like mye av de rikes formue og overdådighet, som av de fattiges fattigdom og elendighet (Payne, 2018, s. 204). Relativ fattigdom ødelegger alle sidene i individets liv. Det handler ikke nødvendigvis om menneskers grunnleggende behov, men det de har relativet i forhold til andre. Her har vi gått igjennom at miljømessige- og biologiske forhold fører til stress som gjør mennesker mer tilbøyelige til kortsiktighetsatferd. Videre skal jeg fokusere på stress og hvorfor det er skadelig for kroppen.