• No results found

REGULERING AV DELTAGELSE I FISKET I 2014

Regulering av fisket etter kolmule i 2014

REGULERING AV FISKET ETTER KOLMULE I 2014

5 REGULERING AV DELTAGELSE I FISKET I 2014

Fiskeridirektøren legger til grunn at gjeldende vilkår for deltakelse videreføres i 2014. Dette innebærer at fartøyene må ha kolmuletråltillatelse, pelagisk tråltillatelse eller

nordsjøtråltillatelse for å kunne delta.

6 REGULERINGSOPPLEGGET FOR DE ENKELTE FARTØYGRUPPER I 2014 6.1 FORDELING AV NORSK TOTALKVOTE

Den norske totalkvoten har de siste årene, etter avsetninger, blitt fordelt i henhold til Norges Fiskarlag sitt landsmøtevedtak i 2007 med 78 % til kolmuletrålgruppen og 22 % til pelagisk- og nordsjøtrålergruppen.

Fiskeridirektøren foreslår en fordeling med 78 % til kolmuletrålerne og 22 % til fartøy med nordsjø- eller pelagisk tråltillatelse. Tilsvarende fordelingsnøkkel foreslås benyttet for fordeling av kvotene i EU-sonen.

Fiskeridirektøren forutsetter at eventuelt over- eller underfiske utover fartøyenes

kvotefleksibiliet i 2013 overføres til vedkommende gruppe i 2014, etter at Norges kvote for 2014 er fordelt. Videre forutsettes at eventuelt over- eller underfiske av kvote som ble avsatt til bifangst og forskningsfangst blir tatt hensyn til før gruppekvotene beregnes.

Det forutsettes at bifangst av kolmule av fartøy med adgang til å delta i fisket etter kolmule avregnes fartøyets kvote i 2014.

Fiskeridirektøren foreslår at det blir avsatt et kvantum til dekning av bifangst av kolmule i andre fiskerier for fartøy som ikke har adgang til å delta i fisket etter kolmule i 2014. En foreslår videre at avsetning til bifangst blir fratrukket norsk kvote for 2014 før fordeling på fartøygrupper.

Fiskeridirektøren vil foreslå at det blir avsatt totalt 1 500 tonn kolmule til dekning av bifangst av fartøy uten deltakeradgang i kolmulefisket i 2014. Dette er på samme nivå som i 2013.

I 2014 er det lagt opp til at forskning og overvåking ikke lenger skal finansieres gjennom tildeling av forskningskvoter, men gjennom en generell forskningsavgift på

førstehåndsomsetningen. Hovedtyngden av det som tidligere har blitt tildelt som forskningskvoter, vil derfor gå tilbake til fiskerne som vanlige kommersielle kvoter.

Fiskeridirektøren legger likevel til grunn at det vil være behov for forskningskvoter i enkelte tilfeller, for eksempel for å dekke uunngåelig fangst ved bruk av forskningsfartøy til

gjennomføring av forskning, praktiske redskapsforsøk og lignende. Behovet for disse avsetningene er ennå ikke kjent, men Fiskeridirektoratet arbeider for å få avklart dette. Det legges dessuten til grunn at det fremdeles skal avsettes kvoter til undervisningsordningen (skolekvoter).

På bakgrunn av regneeksempelet med en norsk totalkvote på 212 713 tonn, gjenstår det

211 213 tonn til fordeling på fartøygrupper. Dette er etter avsetning til bifangst på 1 500 tonn.

Basert på fangststatistikk fra Norges Sildesalgslag per 22. oktober 2013 skal det trekkes 466 tonn av kolmuletrålernes gruppekvote for 2014. Dette inkluderer fangst utover

kvotefleksibilitet i 2013.

Pelagisk- og nordsjøtrålerne kan, som tidligere nevnt, ikke overføre ufisket kvantum på fartøynivå fra 2013 til 2014. Ufisket kvantum fra 2013 blir derfor overført på gruppenivå til 2014. Med fratrekk for fangst utover kvotefleksibiliteten i 2013 blir overført kvantum til 2014 på 315 tonn for fartøy med pelagisk- trål og nordsjøtråltillatelse.

I tillegg til dette kommer ubenyttet forskningsfangst og bifangst på totalt 1 151 tonn. Dette kvantumet blir fordelt på kolmuletrålere og pelagisk- og nordsjøtrål i 2014 i henhold til fordelingsnøkkelen mellom gruppene.

Tabell 8 viser gruppekvotene i 2014 basert på regneeksempelet.

Tabell 8: Gruppekvoter i 2014

Fartøygruppe Andel (%)

6.2 FARTØY MED KOLMULETRÅLTILLATELSE

Det er totalt 45 fartøy med kolmuletråltillatelse, hvor 40 fartøy har en faktor på 1, mens 5 fartøy har strukturert hvorav ett fartøy har en faktor på 2, to fartøy har en faktor på 1,425 og to fartøy har en faktor på 1,27.

Fiskeridirektøren foreslår å videreføre nøkkel for fordeling av fartøykvoter for fartøy med kolmuletråltillatelse i 2014.

Det forutsettes at det fastsettes en fartøykvote for det samlede fisket i alle områder, samt at det fastsettes en egen delkvote for fiske i EU-sonen.

Fiskeridirektøren legger til grunn at fisket reguleres uten med en tilnærmet flat regulering Fiskeridirektøren foreslår at det fastsettes kvoter som begrenser det enkelte fartøys samlede fiske i alle områder, og egne delkvoter som begrenser det enkelte fartøys fiske i EU-sonen.

Ved beregning av kvoteenhetens størrelse vil det bli lagt til grunn en liten underregulering i fisket i EU-sonen, og en flat regulering på fartøyets kvote for det samlede fisket.

6.3 PELAGISK TRÅL OG NORDSJØTRÅL

I gruppen pelagisk trål og nordsjøtrål er det per 25. oktober 2013 totalt 37 fartøy, hvorav 5 fartøy med nordsjøtråltillatelse og 32 fartøy med pelagisk tråltillatelse. Basiskvoten er lik konsesjonskapasiteten.

For fartøy med pelagisk tråltillatelse og nordsjøtråltillatelse fastsatte Fiskeridirektoratet i 2009 maksimalkvoter på grunnlag av basiskvote (100 % av konsesjonskapasitet). Kvotene til det enkelte fartøy fremkommer ved å multiplisere basiskvoten for fartøyet med den faktoren som til enhver tid er gjeldende.

Fiskeridirektøren legger til grunn samme nøkkel for fordeling av maksimalkvoter for fartøy med pelagisk tråltillatelse og for fartøy med nordsjøtråltillatelse for 2014 som inneværende år.

For fartøy med pelagisk tråltillatelse benyttes konsesjonskapasitet fastsatt i medhold av § 2–8 i forskrift om spesielle tillatelser til å drive enkelte former for fiske og fangst av 13. oktober 2006 (konsesjonsforskriften). Fiskeridirektøren forutsetter at dette ligger fast.

For fartøy med nordsjøtråltillatelse nyttes konsesjonskapasiteten på grunnlag av fartøyenes godkjente faktiske lasteromsvolum per 3. februar 2006. Fiskeridirektøren forutsetter at dette ligger fast.

Det forutsettes at det fastsettes en kvote for det samlede fisket i alle områder, samt at det fastsettes egne delkvoter for fiske i EU-sonen.

Fiskeridirektøren foreslår at det fastsettes en kvote som begrenser det enkelte fartøys samlede fiske i alle områder, og egne delkvoter som begrenser det enkelte fartøys fiske i EU-sonen.

En foreslår at Fiskeridirektøren kan endre maksimalkvotene og delkvotene i EU-sonen.

6.4 FORDELING MELLOM SONER

Det har som tidligere nevnt ikke blitt inngått kyststatsavtale på kolmule for 2014. Det

forutsettes i det videre at norske fartøy, som i 2013, kan fiske inntil 64 % av kyststatsandelen i EU-sonen i 2014. Det vil i så fall utgjøre 146 707 tonn. Videre har norske fartøy tradisjonelt fått adgang til å fiske kolmule i EU-sonen etter kvotebytte under de årlige bilaterale

forhandlingene mellom Norge og EU. Disse forhandlingene har på nåværende tidspunkt ikke blitt avsluttet.

Norge har tradisjonelt ikke hatt begrensninger på antall lisenser i EU-sonen.

Fiskeridirektøren foreslår at adgangen til å fiske etter kolmule i EU-sonen i 2014 fordeles med 22 % til fartøy med pelagisk tråltillatelse og nordsjøtråltillatelse og 78 % til fartøy med kolmuletråltillatelse.

Færøyene ga ikke norske fartøy soneadgang i fisket etter kolmule i 2013. Det er ingen signaler om at soneadgang vil bli gitt i 2014. Dersom Færøyene likevel innvilger Norge en slik soneadgang legges det til grunn at soneadgangen fordeles som tidligere.

Fiskeridirektøren foreslår at en eventuell adgang til å fiske etter kolmule i færøysonen i 2014, etter avsetning fordeles med 22 % til fartøy med pelagisk tråltillatelse og nordsjøtråltillatelse og 78 % til fartøy med kolmuletråltillatelse.

6.5 KVOTEFLEKSIBILITET PÅ FARTØYNIVÅ

Kvotefleksibiliteten i fisket etter kolmule beregnes som tidligere nevnt ut ifra den norske kyststatsandelen. Dette førte til at Fiskeridirektoratet for 2013 fastsatte et

kvotefleksibilitetsgrunnlag som ble brukt i beregning av kvotefleksibiliteten.

Fiskeridirektøren anbefaler at det for 2014 fastsettes et kvotefleksiblitetsgrunnlag i fisket etter kolmule.

Fiskeri- og kystdepartementet Saksbehandler: Trond Ottemo

Boks 8118 Dep Telefon: 46803973

Seksjon: Reguleringsseksjonen

0032 OSLO Vår referanse: 13/13445

Deres referanse:

Vår dato: 04.12.2013 Deres dato:

Att:

FORSLAG TIL FORSKRIFT OM REGULERING AV FISKET ETTER KOLMULE I