• No results found

5. Propostes didàctiques

5.1. Proposta didàctica 1 - Participem a una Assemblea

Has participat mai a algun debat? Has tingut la oportunitat de participar a qualque votació “oficial”? Series capaç d’endinsar-te dins el S.XVIII per tal de representar i participar en una Assemblea Nacional sobre la Declaració de Drets de l’Home i de la Dona del moment?

A través de quatre grups cooperatius haureu de realitzar una tasca reflexiva i argumentativa sobre dos documents diferents de l’època, la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà, acceptada per l’Assemblea Nacional francesa al 1789, i la Declaració dels Drets de la Dona i la Ciutadana, redactada per Olympia de Gouges al 1791, però sense establir-se com a document oficial.

La vostra tasca principal serà elaborar un al·legat per tal de mostrar als companys quina és la vostre posició i defensa sobre els principis tractats al document pertocat. A més, quan tots els grups hagin exposat, podreu disputar la informació tractada, tenint en compte que sou ciutadans propis del S.XVIII i, per tant, haureu de tenir en compte les circumstàncies socials de l’època.

b) Objectius didàctics

Els diferents objectius didàctics que es pretenen assolir amb el desenvolupament d’aquesta proposta són:

42 Consultar a l’Annex 2.

22 1. Conèixer els principals trets socials durant la Revolució Francesa.

2. Identificar i analitzar la diferència existent entre els drets dels homes i els de les dones durant la Revolució Francesa.

3. Ser conscient del llegat i del caràcter transcendent que han tingut moltes dones de la Revolució Francesa al llarg de la història.

4. Comprendre els rols de gènere de la Revolució Francesa com una construcció social i històrica.

5. Identificar conceptes relatius a la igualtat, la no-discriminació, la democràcia i els drets humans en l’organització social, política i econòmica d’Espanya, d’Europa i el món.

6. Conèixer el funcionament de les societats democràtiques, apreciar-ne els valors i les bases fonamentals, valorar els drets i les llibertats com un assoliment irrenunciable i una condició necessària a la pau, denuncia actituds i situacions discriminatòries i injustes i mostrar-se solidaris amb els pobles, els grups socials i les persones privats dels seus drets o dels recursos

• Etapes de la Revolució Francesa

• Conseqüències de la Revolució Francesa

• Situar en l’espai i temps esdeveniments històrics.

• Lectura i interpretació de textos històrics.

• Anàlisi de fonts documentals.

• Anàlisi i classificació de la informació obtinguda.

• Elaboració d’un al·legat o defensa a través dels recursos TIC.

• Exposició oral de les defenses.

• Elaboració d’una síntesi de les conclusions extretes del debat.

• Exposicions en comú de reflexions finals.

• Adquirir vocabulari específic del tema.

• Actitud favorable i participació

23 d) Criteris d’avaluació i estàndards d’aprenentatge avaluables

Tenint en compte els criteris d’avaluació i els estàndards d’aprenentatge avaluables del currículum de Història del món contemporani del marc de les Illes Balears43 no s’adequa a les necessitats o propòsits que es volen aconseguir amb la realització d’aquesta proposta didàctica, per lo que s’han hagut de dissenyar i plantejar novament. existents en relació als rols de gènere durant la Revolució Francesa.

1.1. Descriu, a través de la consulta de webgrafia, els principals trets socials de la Revolució Francesa de 1789, incloent els drets i llibertats dels ciutadans.

2.1. Analitza la Declaració de Drets de l’Home i del Ciutadà de 1789 i la Declaració de Drets de la Dona i la Ciutadana de 1791 a través de fonts documentals i webgrafia adient.

2.2. Posa de manifest la posició social de la dona durant la Revolució Francesa, basant-se en la interpretació de fonts documentals.

e) Competències que es treballen

Tenint en compte les competències bàsiques de la normativa educativa actual LOMQUE44, s’ha dissenyat una proposta didàctica interdisciplinària i íntegra per tal de que l’alumnat pugui treballar les set competències plantejades.

Competència de comunicació lingüística: Serà tractada de diferents maneres al llarg de l’activitat, així com la lectura i interpretació del document històric, però, sobretot, amb l’elaboració de l’al·legat i la seva defensa oral a través d’arguments sòlids i coherents, ja que permetrà treballar la comprensió lectora i l’expressió oral i escrita. Per últim, una de les parts més importants d’aquesta activitat és l’hora de debatre, ja que els alumnes posen de manifest els seus pensaments i opinions a través d’una anterior elecció i anàlisi d’informació obtinguda.

Competència matemàtica i competències bàsiques en ciència i tecnologia: Estarà present durant la votació final, en que els alumnes podran decidir sobre l’establiment de la Declaració de Drets de l’Home i Ciutadà i/o la Declaració de Dret de la Dona i la Ciutadana. Per tant, el fet de

43 Decret 35/2015, de 15 de maig, pel qual s’estableix el currículum del batxillerat a les Illes Balears.

44 Llei Orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa.

24 comptabilitzar i treure un nombre exacte d’aquest procés de votació comporta treballar la competència matemàtica.

Competència digital: El fet de lliurar l’al·legat o la defensa de cada un dels grups en format digital, permet que es tracti la competència digital durant la proposta didàctica, ja que es fa ús de tecnologies de la informació i plataformes o programes digitals per tal d’aconseguir una interacció professor-alumne.

Aprendre a aprendre: Durant la realització de la present activitat, els vertaders protagonistes, ja no domés de la realització de l’activitat en si, sinó del procés d’aprenentatge que aquesta comporta, són els alumnes, que, diverses societats mitjançant l’estudi de la història contemporània, posant èmfasis als rols de gènere de cada context i esdeveniment històric. En aquest cas, es tracta la comparació de drets de l’home respecte la dona en un context concret, la Revolució Francesa. Així doncs, el fet de realitzar un debat de contingut històrics, on els alumnes siguin capaços de respectar i superar les diferències i els prejudicis, així com prendre decisions de forma democràtica, com és el procés de votació, és un exemple clar per a treballar la competència social i cívica.

Sentit d’iniciativa i esperit emprenedor: Els alumnes hauran de mostrar en tot moment una acció reflexiva, un pensament crític i, també, un sentit de responsabilitat respecte els seus arguments. Així mateix, el fet de realitzar i participar en un debat els permet treballar la comunicació, la negociació, el respecte i, sobretot, l’argumentació, lo qual mostra un tasca d’iniciativa i determinació.

f) Metodologia

Es presenta una metodologia de caràcter actiu i funcional, centrada en la conscienciació del procés d’aprenentatge per part del propi alumnat, que és la

25 figura protagonista del procés i, essent així, el docent una figura de guia i suport.

Es pretén abandonar les classes de tipus magistral, on el professor és la principal figura de transmissió de coneixements i l’alumnat els memoritza. Per aquest motiu, l’explicació teòrica del docent no dura més de 20 minuts d’una de les sessions, ja que la resta està dedicada exclusivament a l’aprenentatge de l’alumnat a través de dinàmiques motivadores i que fomentin la seva participació i permetin el desenvolupament de l’acció reflexiva i el pensament crític.

Els alumnes hauran de treballar en grups cooperatius, però sense una assignació de rols, ja que es pretén que siguin capaços de dividir-se i organitzar-se de manera autònoma, aconseguint així un bon repartiment de tasques, un suport mutu i uns resultats beneficiosos, ja no només pel resultat, sinó per la cohesió i cooperació del grup de treball. Així doncs, entre les diferents pràctiques pedagògiques que es duen a terme a la proposta, cal remarcar l’Aprenentatge Cooperatiu i tots els beneficis que aquest implica cap a la diversitat de l’aula.

Dins aquest mateix context, cal dir que, a la present proposta, així com la resta que s’exposaran a continuació, no s’ha elaborat cap tipus d’adaptació a la diversitat, ja que la metodologia emprada, l’Aprenentatge Cooperatiu45, permet atendre a les necessitats i capacitats de cada un dels alumnes sense necessitat d’establir adaptacions curriculars, tal i com s’estableix al Disseny Universal d’Aprenentatge (DUA).46 Ara bé, es convenient que el docent consulti amb el Departament d’Orientació del centre l’aplicació d’aquest tipus de metodologia, per tal de saber si ha de dur a terme qualque variació concreta per a determinats alumnes.

Font: Elaboració pròpia

45 Per a la formació de grups cooperatius s’ha seguit la tècnica de les figures geomètriques, tal i com es representa a la fotografia inferior.

46 Per a saber més sobre el DUA, consultar https://inspiratics.org/es/recursos-educativos/metodologia-dua-diseno-universal-para-el-aprendizaje/ [25.5.21]

26 g) Material necessari per a la realització de la proposta didàctica

A continuació es mostra una graella amb els materials i recursos necessaris per a la proposta didàctica.

h) Temporització aproximada

La temporització aproximada d’aquesta activitat concreta serà de 3 sessions, les quals desenvoluparé a continuació. En primer lloc, es dedicarà una sessió a l’activitat de desenvolupament i la confecció de grups heterogenis per a l’activitat de consolidació. Seguidament, es realitzarà una segona sessió on els alumnes, ja en grups, hauran de crear l’al·legat o defensa a través dels recursos TIC, basant-se en la webgrafia proporcionada per part del docent. I, per últim, una tercera sessió on es dugui a terme el debat (simulació d’Assemblea Nacional) i la votació final.48

i) Descripció i fases de la proposta didàctica

Confecció de grups i repartiment dels dossiers

Una vegada presentada l’activitat i l’objectiu que es vol aconseguir amb la seva realització, es durà a terme la confecció de quatre grups heterogenis formats per quatre o cinc membres per part del docent amb el suport del departament d’orientació, ja que tots els integrants d’aquest són una figura essencial a l’hora de dissenyar grups, establir mètodes de cohesió de grup i pràctiques restauratives que resultin positives a l’hora de treballar i realitzar l’activitat. Dos dels termes clau per a la realització d’aquesta activitat són la col·laboració i la cooperació, ja que la tasca en grup és un element imprescindible per al procés d’aprenentatge de l’alumnat. Així mateix, tenint en compte aquest aspecte, es

47 Consultar el material a l’Annex 4.

48 Consultar la taula de temporització a l’Annex 3.

MATERIALS I RECURSOS

TRADICIONALS TIC PROPI DE LA PROPOSTA

DIDÀCTICA47

• Pissarra digital / projector

• Xarxa informàtica – WiFi

• Dossier de l’alumnat Participem a una Assemblea Nacional del segle XVIII!

• Eines d’avaluació del professorat

27 duran a terme grups heterogenis mitjançant la tècnica de figures geomètriques per tal de potenciar la diversitat com un element enriquidor del procés d’aprenentatge.49

Elaboració d’un al·legat per part del grups

Durant la segona sessió, els alumnes, ja en grups, hauran de realitzar una lectura i un procés d’interpretació dels documents que seran objecte de treball i que es trobaran adjunts als dossiers de l’activitat. Per una banda, dos dels grups tindran com a objecte de treball el document de la Declaració de dret de l’Home i del Ciutadà del 1789, aprovada per l’Assemblea Nacional Francesa, i, per altra banda, els grups restants tindran com a document d’estudi la Declaració de dret de la Dona i de la Ciutadana, redactada per Olympe de Gouges, com a rèplica a l’exclusió de les dones.50

Durant la lectura i anàlisi del document, els diferents grups podran consultar la webgrafia que el docent haurà proporcionat i que estarà present als dossiers de treball. Aquesta webgrafia els serà útil per ampliar arguments i opinions en relació al document treballat, per tal de que puguin dur a terme un procés de reflexió i pensament crític a través de l’argumentació. Aquest aspecte, juntament amb el que s’haurà tractat a l’aula durant la primera sessió, ajudarà als alumnes a contextualitzar el document i situar-se dins la realitat dels ciutadans del S. XVIII.

Als dossiers de l’activitat s’establiran diversos elements que els alumnes podran consultar en tot moment, així com les instruccions de la tasca, el document a tractar, els recursos digitals a consultar, el format d’entrega, els criteris d’avaluació a tenir en compte i, també, el sistema que s’utilitzarà per avaluar l’activitat. Així doncs, tal i com s’exposarà als dossiers, els diferents grups, una vegada hagin acabat la lectura i l’anàlisi del document, així com la consulta de la webgrafia adient, hauran d’elaborar un al·legat propi de l’època, centrant-se en la informació i el context que es treballa per tal de defensar la seva posició en base al document tractat. Una vegada realitzat, l’hauran de lliurar, via digital, a

49 La confecció dels grups de treball es realitzarà mitjançant la tècnica de les figures geomètriques, tal i com s’ha exposat a la primera proposta didàctica, pàgina 25.

50 Els document es trobaran al dossier que es proporcionarà als alumnes, el qual es pot consultar a l’apartat dels annexos. Així mateix, el dossier estarà penjat via digital, per a que els alumnes puguin consultar amb major facilitat la webgrafia proporcionada de la tasca.

28 través de la plataforma Google Classroom, al professor, que haurà realitzat una tasca adient per a poder avaluar la tasca.

Defensa dels al·legats per part dels grups

La tercera sessió es dedicarà a la simulació de l’Assemblea Nacional, en la que els diferents grups es col·locaran a dues bandes de l’aula, a la dreta els que tracten la Declaració de drets de l’Home i del Ciutadà i a l’esquerra els grups que tracten la Declaració de drets de la Dona i de la Ciutadana. Una vegada feta la distribució dels grups dins l’aula, cada un d’aquests tindrà cinc minuts per exposar l’al·legat que han elaborat a la sessió anterior.

Resolució de preguntes i disputa argumentada

Quan els diferents grups hagin acabat d’exposar el seu al·legat i els seus arguments de defensa, es començarà una ronda de preguntes de manera ordenada i pacífica, tenint en compte que el docent serà la figura moderadora en tot moment. En aquesta part de l’activitat, l’alumnat tindrà l’oportunitat d’argumentar o defensar certs aspectes que s’hagin exposat durant l’al·legat com a resposta a possibles preguntes o dubtes que hagin formulat els altres grups.

Procés de votació

Una vegada finalitzat el debat, l’alumnat haurà de produir un procés de votació, mostrant així el seu acord o no amb el tema tractat durant tot el debat, la igualtat de dret de l’home i de la dona com a ciutadans, basant-se en les següent preguntes:

o Estic d’acord amb l’establiment de la Declaració de Drets únicament per a l’Home?

o Estic d’acord amb l’aprovació de la Declaració de Drets de l’Home i de la Dona com a Ciutadans?

La votació es durà a terme de forma democràtica a través del sistema de la mà alçada. Ara bé, aquesta part de l’activitat pot tenir algunes variants que permeten apropar a l’alumnat a la realitat d’aquell temps, com és prohibir a les dones a votar, lo que seria una manera de comprendre, en major mesura, el paper de la dona en aquell esdeveniment històric. La recollida de vots la durà a terme el docent i es plasmarà a la pissarra el resultat final.

29

Conclusions

Els alumnes, basant-se en els resultats de la votació i la seva experiència com a participants d’una Assemblea Nacional del segle XVIII, extrauran, juntament amb l’ajuda del docent, diferents conclusions finals sobre el tema tractat. Per poder realitzar aquesta part de l’activitat, els alumnes podran consultar les darreres pàgines del dossier de l’activitat, en el que s’estableixen diferents preguntes de resposta lliure, en què l’alumne pot opinar i respondre des de la seva reflexió i crítica personal.51

Autoavaluació

Per acabar, l’alumnat haurà d’emplenar la fitxa d’autoavaluació que es trobarà adjunta al dossier de l’activitat52, i que hauran d’anar emplenant amb creus i reflexionant sobre el seu procés d’aprenentatge i, també, avaluant el disseny de l’activitat, per tal de que el docent pugui ser conscient del tipus de resultats de l’activitat. Una vegada emplenades les dues fitxes d’avaluació, els/les alumnes entregaran a mà els seus dossiers al docent, per a que aquest pugui extreure conclusions finals sobre el procés d’ensenyament-aprenentatge de l’activitat, així com les diverses opinions dels alumnes.

j) Avaluació

El procés d’avaluació que s’ha plantejat per a la present proposta didàctica té en compte diferents aspectes, l’autoavaluació per part de l’alumnat i la heteroavaluació per part del docent. L’alumnat podrà avaluar la seva tasca a nivell grupal i a nivell individual per tal de ser conscient de la seva tasca realitzada i del seu procés d’aprenentatge. Mentrestant, el docent durà a terme una observació sistemàtica de la tasca realitzada per part de l’alumnat, així com l’avaluació de l’al·legat i la participació al debat a través d’una rúbrica.53

51 Consultar l’Annex 4.

52 Consultar l’Annex 4.

53 Totes les eines d’avaluació es poden consultar als dossiers de la proposta didàctica que es troben adjunt a l’apartat d’Annexos (Annex 4).

30 5.2. Proposta didàctica 2: Contem biografies a través de Instagram!

a) Presentació de la proposta didàctica

Has utilitzat mai les xarxes socials per realitzar una activitat d’Història del món contemporani? Coneixes l’aplicació digital Instagram? Series capaç de crear un perfil biogràfic d’una dona pròpia de l’època de la Il·lustració?

A través de grups heterogenis, haureu de crear un perfil d’Instagram d’una figura femenina de l’època de la Il·lustració que se vos assignarà prèviament, entre les que destaquen Madame Pompadour, Catalina de Rússia, Emilie du Chatelet i Marie Paulze Lavoisier. A més, a través de la consulta digital de la webgrafia que se us proporcionarà, podreu compartir a la ciutadania el trets més importants d’aquesta figura mitjançant infografies, fotografies, comentaris, frases i/o símbols entre altres, és a dir, plasmar la informació biogràfica des d’un format lliure, donant importància a la vostra creativitat i originalitat. La vostra tasca principal com a grup serà crear una biografia digital mitjançant nombroses publicacions d’Instagram que tractin aspectes de la vida i el llegat històric del personatge pertocat, ja que, posteriorment, haureu d’exposar a diferents companys la tasca realitzada com a vertaders experts del tema.

b) Objectius didàctics

Els diferents objectius didàctics que es pretenen assolir amb el desenvolupament d’aquesta proposta són:

1. Conèixer les bases o idees que defensava el pensament il·lustrat.

2. Ser conscient de la importància del liberalisme front a l’absolutisme de l’Antic Règim

3. Descriure i valorar la vida i el llegat de diverses dones històriques, pròpies del context de la Il·lustració.

4. Identificar i comprendre les diferències relatives als drets dels rols de gènere durant la Il·lustració.

5. Conèixer biografies de dones de la Il·lustració de forma contextualitzada i comparada amb la situació dels homes.

6. Comprendre i respectar les diferències entre individus, la igualtat de drets i oportunitats d’homes i dones.

31

• Situació en l’espai i temps esdeveniments històrics.

• Anàlisi de fonts documentals.

• Anàlisi i classificació de la informació través de la xarxa social Instagram.

• Recerca de fotografies o imatges del personatge pertocat a través dels recursos TIC.

• Exposició oral de la tasca.

• Adquirir vocabulari específic del tema.

• Actitud favorable i llegat històric de la dona de la Il·lustració.

d) Criteris d’avaluació i estàndards d’aprenentatge avaluables

Tenint en compte els criteris d’avaluació i els estàndards d’aprenentatge avaluables del currículum de Història del món contemporani del marc de les Illes Balears54 no s’adequa a les necessitats o objectius que es volen aconseguir amb la realització d’aquesta activitat, per lo que s’han hagut de dissenyar novament.

CRITERIS D’AVALUACIÓ ESTÀNDARDS D’APRENENTATGE

1. Conèixer les diferents idees i característiques de la Il·lustració a través de la consulta bibliogràfica.

2. Conèixer les diferències dels rols de gènere durant la Il·lustració.

1.1. Analitza el paper de la dona en la Il·lustració a través de la consulta de webgrafia.

2.1.Elabora una biografia digital a l’aplicació Instagram posant en . .rellevància la importància del llegat històric de la dona de la Il·lustració.

54 Decret 35/2015, de 15 de maig, pel qual s’estableix el currículum del batxillerat a les Illes Balears.

32 e) Competències que es treballen

Tenint en compte les competències bàsiques de la normativa educativa actual LOMQUE55, s’ha dissenyat una proposta didàctica interdisciplinària i íntegra per tal de que l’alumnat pugui treballar les set competències plantejades.

Tenint en compte les competències bàsiques de la normativa educativa actual LOMQUE55, s’ha dissenyat una proposta didàctica interdisciplinària i íntegra per tal de que l’alumnat pugui treballar les set competències plantejades.