• No results found

DEL IV: EMPIRI OG ANALYSE

5. Resultater

5.3 Del 2: Hovedfunn

5.3.1 Positive oppdagelser

Effektivt og produktivitet

Det var særlig én erfaring de fleste trakk frem som positivt med bruk av hjemmekontor; tid.

“Det mest positive for min del, nå som jeg er far til små barn, er hele logistikkbiten.

Jeg har barn på skole og barnehage i umiddelbar nærhet, og sparer dermed en time eller 40 minutter i pendling hver dag. I en småbarnsfase så er det ganske mye (latter).”

- B6.

I flere av intervjuene snakket respondentene om hvordan bortfallet av reising til og fra jobben ga lengre dager. Med det menes opplevelsen av å kunne sove litt lengre før arbeid eller levere barna i barnehage og/eller på skole, og samtidig få litt mer ettermiddag. Smilet satt bredt hos mange da de fortalte hvordan dette hadde skapt gode stunder med familien, og hvordan de opplevde å kunne være mer til stede. Selv om hjemmekontor medfører større grad av frihet i hverdagen, ser det like fullt ut til å kreve mer organisering av tiden. Tidligere var det stort sett møter som ble avtalt, mens nå avtales både møter og annen kommunikasjon mellom kolleger.

Det har ført til et ordtak i Equinor: “man sitter fra møte til møte.” - B3.

Å sitte fra møte til møte kan oppleves hektisk for noen innimellom, men de fleste trakk frem positive opplevelser av møtevirksomheten fra hjemmekontor. Effektivitet var et gjentakende stikkord ved de ulike erfaringene rundt digitale møter.

“Fordelen med digitale møter er at du er mye mer effektiv, du kan ha 8 møter, 9 møter,

“back to back”. […], du har ikke utfordringer med at møterom er opptatt eller at du må gå fra den ene fløy til den andre.” - A4.

“Det gode er jo at møtene blir veldig mye kortere, de er mer presise og går rett på sak.

Det er ikke så mye snakk utenom, og tull og tøys (latter). Vi har en agenda, den går vi gjennom, ferdig med det. Det fungerer veldig bra.” - B7.

Relatert til begrepet effektivitet, ble også produktivitet nevnt i forbindelse med frihetsfølelsen flere opplevde under hjemmekontor. Equinor har lenge hatt åpne kontorlandskap for å stimulere til samarbeid og kommunikasjon. Imidlertid opplever enkelte økt produktivitet fra hjemmekontor. En respondent forteller at: “[…], det er forskjellig hva folk synes, men for min del så syns jeg det er en stor fordel å ikke sitte i kontorlandskapet, for der kan det være mye støy.” - B5. Forklaringen respondenten trekker frem er at arbeid utenfor kontorlandskapet er mer stille og rolig, og vedkommende konsentrerer seg derfor på en helt annen måte.

Teams og digitale verktøy

Bruk av digitale verktøy blir stadig en større del av folks hverdag, og det snakkes i dag om den fjerde industrielle revolusjon. Med kort tidsramme og rekordfart, er det mange som har et ambivalent forhold til revolusjonens teknologi, både på jobb og privat. Følgelig var ansattes kognitive innstillinger overfor hjemmekontor deretter: “Digitale løsninger fungerer mye bedre enn jeg forventet. Jeg forventet masse internettutfordringer når alle skal bruke serveren.

Men det gikk ganske greit.” - A4. Imidlertid ser ikke digitale verktøy ut til å innfri alle forventninger hos ansatte i Equinor. Samtlige skryter av IT-avdelingen, og deres arbeid med å tilrettelegge for velfungerende arbeid adskilt fra arbeidsgiver.

En av fordelene med hjemmekontor er hvordan arbeidsformen har tilført selskapet informasjon. De siste månedene har flertallet av ansatte i Equinor arbeidet hjemmefra. Tiden som har vært kan nærmest ses som et eksperiment, hvor selskapet kan trekke slutninger som gjør det effektivt for ledelsen i Equinor å styre, også etter pandemien.

“Det som er positivt med arbeidsformen, sånn fra ledelsesperspektiv, er at alle ansatte får testet ut at ting fungerer hjemmefra. Av og til vil vi nok kanskje ha det behovet, uavhengig av en pandemi eller ikke. For min egen del så har jeg barn, og innimellom er de syke. […], da kan jeg kombinere jobb med hensyn til syke barn, og da er det jo

greit å vite hvordan dette fungerer. Nå er jo folk på en måte varm på hvordan systemene fungerer, […].” - A2.

Sitatet over beskriver verdien av ansattes kjennskap til selskapets kommunikasjons- og informasjonsteknologi, fra et ledelsesperspektiv. Lederen viser til hvordan det skaper en fleksibilitet for å kunne arbeide optimalt hjemmefra, i tilfeller med for eksempel syke barn. I ett av intervjuene snakkes det også om hvordan digitale verktøy tilrettelegger for bedre bruk av selskapets kapabiliteter, som utelukkende er positivt for å sikre oppnåelse av Equinors målsettinger:

“Det handler også om hvordan vi kan bruke kapabilitetene våre. Det at du har en person som kan sitte på hjemmekontor i Norge, og støtte en oppgave i Brasil første halvdel av dagen, og så Singapore eller Thailand i neste halvdel av dagen. Det gir oss en mulighet til å bruke kompetansen vår bedre.” - A1.

Omtalelsen av digitale verktøy i positiv forstand er trolig også nært knyttet selskapets evne til å håndtere settingen av hjemmekontor. Mange ansatte i Equinor arbeider i utgangspunktet foran en bærbar datamaskin, og implementering av ulike digitale verktøy startet før hjemmekontor ble det nye hovedkontor. Omstillingen til å ta med datamaskinen hjem, beskrives dermed ikke som veldig stor.

“Rett før vi ble sendt hjem hadde vi begynt å ta i bruk Microsoft sin nye kontorapplikasjonsportefølje med Teams i spissen, som vi nå tar i bruk [i dette intervjuet]. Et generelt fokusområde var faktisk at vi skulle løfte oss på det. Så, det var jo egentlig en enormt god timing at vi var kommet dit, for det viste seg som det mest effektive samhandlingsverktøyet når vi ble sendt hjem.” - A2.

Sitatet over viser hvordan selskapet før overgangen til hjemmekontor, hadde planer om å utvikle og løfte seg på bruken av plattformen Teams. Overgangen til hjemmekontor har likevel medført en bratt læringskurve i bruken av det digitale verktøyet: “Vi har nok ikke brukt Teams veldig systematisk og bra det første året, så jeg tror vi har lært veldig mye siden mars i år.

Det har blitt veldig mye bedre, og det blir helt sikkert bedre etter hvert.” - B3.

I hovedsak benytter selskapet verktøyet Teams for samhandling. Imidlertid er de i en fase hvor andre verktøy, som Skype og bruk av e-post internt, skal fases ut da overlapping av digitale verktøy oppleves ineffektivt. Prosessen beskrives som tidkrevende, hvor en leder forteller:

“[…], så det tar litt tid før alle har akseptert det og alle har tatt det i bruk som vi vil.” - A4.

Den gjengs tilbakemelding er likevel at samhandling via Teams fungerer bra, og er effektivt siden alle har tilgang på samme informasjon. Imidlertid påpeker enkelte at det kan være utfordrende med flere kommunikasjonskanaler i plattformen. Når all informasjon tilgjengeliggjøres, er det krevende å vite nøyaktig hvor det plasseres.