• No results found

7. Kvalitet og profesjonalitet

7.4 Organisatorisk kvalitet og skolens gjennomføring

I tillegg til de kunstneriske, faglige og pedagogiske kvalitetene på DKS-tilbudene er den praktiske og organisatoriske kvaliteten viktig. Produksjonene skal tilpasses en hektisk skolehverdag der lokalitetene ofte ikke er tilpasset kunstneriske og kulturel-le produksjoner. I videregående skokulturel-le har man i større grad enn i grunnskokulturel-len en lenger planleggingshorisont og er dermed i mindre grad i stand til å ta avgjørelser på sparket.

Generelt var rektorene og lærerne fornøyd med den organisatoriske kvaliteten på Den kulturelle skolesekken tilbudet i videregående. Dialogen med

DKS-administrasjonen opplevdes som god, og samarbeidet med utøverne hadde jevnt over vært av det gode. I enkelte tilfeller hadde det vært noen tekniske problemer, og i første runde av intervjuene gav flere rektorer uttrykk for at DKS-tibudene hadde kommet noe brått på. I andre runde av intervjuene mente derimot rektorene

at dette hadde bedret seg ved at de hadde fått god tid til å legge tilbudene inn i sko-leplanene. Dermed hadde de også fått bedre muligheter til å inkludere produksjo-nene i læreplaproduksjo-nene. De mente også at etter hvert som dette ble mer innkjørt i Den videregående skole, ville man bli bedre til å ta imot utøvere og få mer erfaring i hvilke behov disse hadde.

Utøverne på sin side mente også at organiseringen hadde blitt bedre etter hvert som man fikk erfaringer med slikt arbeid. Koordinatorleddet var utøverne svært for-nøyd med. De hadde fulgt opp på en god måte og forhold knyttet til for eksempel avlønning hadde gått knirkefritt.

Når det gjaldt forholdet til de videregående skolene, mente flere utøvere det var en utfordring at skolene ofte var store, og at det dermed varierte i hvor stor grad den enkelte lærer var informert om den DKS-produksjonen som skulle komme. Dette var i følge en av utøverne svært viktig:

Spesielt store skoler kan være en utfordring. Kulturkontakten for DKS har kanskje ikke sagt i fra til lærerne for de klassene som skal få besøk fra DKS.

Eller lærerne har glemt å si i fra til kontoret. På store skoler kan det være vill leting etter lærere.

Videre sier utøveren at de ”opplevde tidligere at de [lærerne] snek seg ut, eller at de ikke er der”.

Lærerne er, i følge utøverne, en av de mest vesentlige faktorene for hvorvidt tilbu-dene gjennom Den kulturelle skolesekken skal bli vellykket. Dersom disse har en positiv holdning, mener utøverne at også elevene ofte vil være positive til produk-sjonene.

Hvordan stemmer så en slik påstand overens med resultatene fra

survey-undersøkelsen? Når vi der spør elevene hvor enig de er i påstanden ”Lærerne virker forbredt når det kommer tilbud fra DKS”, er gjennomsnittet for svarene 3,05 (n=521). Fordelingen av svarene (som vist i tabell 8) tyder på at det er store varia-sjoner i hvorvidt elevene opplever at lærerne har vært forberedt. Relativt få opple-ver at lærerne har vært veldig forberedt på de tilbudene som har kommet. På dette spørsmålet var det ingen elevgrupper som skilte seg særskilt ut. Det er for eksempel

Tabell 8: Påstand: Lærerne virker forberedt når det kommer tilbud fra DKS (1=svært uenig, 6=svært enig)

Karakter 1 2 3 4 5 6 Vet ikke

Ant.

pro-sent 17 % 17 % 21 % 18 % 10 % 5 % 11 %

Vi spurte også elevene om de syntes det virket som om lærerne var interessert i DKS-produksjonene. Her var snittet noe høyere (3,68, n=518). Som vi ser av tabell 9, er det flere elever som oppfatter at lærerne har vært svært interessert. Samtidig ser vi at flertallet opplever at interessen blant lærerne er midt på treet. På dette spørsmålet finner vi noen ulikheter basert på ulike grupper av studenter. Musikk dans og drama har også her et høyt gjennomsnitt (4,04, n=78). Interessant er det også at elevene på bygg- og anleggsteknikk opplever lærerne som interesserte (4,25, n=13). Svakheten her er igjen det begrensede antallet respondenter. Ser vi nøyere på denne gruppen, finner vi at alle disse elvene går på samme skole. Dermed forteller disse tallene like mye om denne enkelte skolen enn om utdanningsløpet.

Tabell 9: Påstand: Lærerne virker interessert i tilbudene fra DKS (1=svært uenig, 6=svært enig)

Karakter 1 2 3 4 5 6 Vet ikke

Ant.

pro-sent 11 % 10 % 16 % 20 % 18 % 11 % 14 %

Hva så med utøvernes påstand om at interesserte lærere gir interesserte elever?

Dersom vi ser på hvordan elevene opplever lærernes interesse sammenlignet med i hvilken grad de setter pris på DKS-tibudene i den videregående skole, får vi tall som langt på vei bekrefter dette. Gjennomsnittet for i hvilken grad elevene satt pris på DKS-tilbudet, var som vi tidligere har omtalt, 4,23 (n=521). Dersom vi ser på dette spørsmålet med utgangspunkt i hva elevene syntes om lærerne, får vi interes-sante tall. Som vist i tabell 10, er det en klar sammenheng mellom interesserte lære-re og intelære-resserte elever, og det er også en klar sammenheng mellom uintelære-resserte elever og uinteresserte lærere.

Tabell 10: Påstand: Jeg setter pris på DKS-tilbuda i videregående skole.

I forhold til forberedelsene er trenden helt lik. Elever som opplever at lærerne er uforberedte, setter mindre pris på DKS-tilbudene enn de resterende elevene. Elever som opplever at lærerne er forberedte, setter mer pris på DKS-tilbudene enn de res-terende elevene. Som flere av informantene har hevdet, og som disse tallene bekref-ter, er lærerne helt sentrale for hvorvidt en DKS-produksjon skal bli vellykket eller ikke. Erfaringen fra våre informanter er at lærerne er svært positive til DKS-tilbudene. Samtidig bekrefter elevenes svar at lærerne ikke alltid er like positive og forberedt. Grunnene til dette kan være mange, ikke minst at dette dreier seg om et pilotprosjekt, men et viktig moment synes å være at prioriteringen av Den kulturel-le skokulturel-lesekken er mer et resultat av lærere og rektorers gode vilje enn av vedtatte planer og prioriteringer.

Et tiltak vi derfor mener bør gjennomføres, er at Den kulturelle skolesekken i større grad integreres og nedfelles i planene for den videregående opplæring både nasjo-nalt og lokalt. Dette for å synliggjøre at DKS-tilbud er en prioritert og viktig del av undervisningen og elevenes skolehverdag.

7 Snitt av elever som svarte fem eller seks på påstanden ”Lærerne virker forberedt når det kommer tilbud fra DKS”.

8 Snitt av elever som svarte en eller to på påstanden ”Lærerne virker forberedt når det kommer tilbud fra DKS”.

8. Demokrati og likeverdig