• No results found

5.1 Rollen som leder- forventninger og handlinger

5.1.1 Oppfatninger og forventninger

Alle de fire rektorene i denne studien, Vera, Birger, Vivian og Turid, forteller om

forventninger fra lærerne på pedagogisk praksis. Dette uttrykker de i stor grad ved å fortelle om forventninger til seg selv. Vivian, Turid og Vera formidler at de må være oppdaterte og kompetente i formidlingen til lærerne. Sitatet nedenfor er et eksempel på dette. Rektorene forstår at det er lærernes forventninger at de skal framstå som troverdige.

Så det er viktig at de (lærerne) vet at jeg har kunnskap om det jeg snakker om, at jeg ikke legger fram noe som er sånn halvveis. Jeg bruker mye tid på å tilegne meg kunnskap om det som skal legges fram. Jeg går ikke inn og sier noe som ikke er gjennomtenkt og hvis det jeg sier ikke har vært gjennom hodet før det kommer ut, så sier jeg det også. Det er viktig å være ydmyk (Vivian).

Rektorene gir også beskrivelser som viser at lærernes forventninger er i endring. Vivian forteller om en radikal forandring i lederrollen på hennes skole. Tidligere har ikke lærerne vært vant til innblanding fra ledelsen. Birger sier han ikke er sikker på om lærerne har forstått hans rolle i arbeidet med å følge opp lærerne. Lærerne på hans skole ønsker at han skal være mer tilstede i undervisningen, samtidig som de gir uttrykk for at tilbakemeldingene de ønsker er mer i retning av anerkjennelse for det de gjør, og ikke nødvendigvis at han som rektor har en forventning om at de skal forbedre seg.

(…) klart at lærere ønsker å bli sett mer, det gjør de, men da er det mer i forhold til egen jobb. Men jeg vet ikke om de er helt klar over at vi er mer interessert i forhold til læringen til elevene. Altså de vil gjerne at vi kommer for å se dem undervise (Birger).

46

Vivian sier at hennes innblanding i undervisningen har fått positive reaksjoner, og hun sier at hun har fått gode tilbakemeldinger på at lærerne liker at de har noen å reflektere over

undervisningspraksis med. Vera og Turid forteller at lærerne er positive, men at de fortsatt merker at lærerne ikke “ivrer etter å komme i gang” når de starter opp nye runder med kollegaveiledning. Gjennom deres beskrivelse forstår vi at det er først og fremst som pedagogiske ledere rektorene kjenner på forventningene fra lærerne.

Rektorrollen slik den var tidligere (...) så var rektor bare innenfor dørene sine, og man så han nesten ikke, og det var ingen elever som kjente rektor (...) jeg er ute blant brukerne for å si det sånn. Så sånn har rektorrollen endret seg i hvert fall i forhold til hvordan det har vært, tradisjonelt på denne skolen (Vivian).

Alle rektorene opplever forventninger fra skoleeier, men vi finner at to av rektorene mottar spesielt tydelige føringer fra skoleeier om hva som forventes av dem vedrørende oppfølging av lærere.

Så opplever jeg at det er mye større forventninger til meg som rektor fra mine overordnede om at vi skal ha et pedagogisk fokus og at vi skal kunne vise til resultater og at vi skal kunne si noe om hvordan vi jobber for å oppnå de resultatene, også videre, jeg opplevde at det var lettere å være en sånn konge på egen skole før, hvor du kunne bare si sånn, sånn driver vi det (Turid).

Vera og Turid forteller at de forholder seg til et felles dokument fra skoleeier som bestemmer hovedlinjene for hvilken type lærervurderingsprosesser de skal gjennomføre. De nevner blant annet undervisningsevaluering som et viktig redskap og forventninger knyttet til oppfølging av resultater. Det er forventet at det drives med klasseromsobservasjoner etter skoleeiers retningslinjer. Disse rektorene har også føringer fra skoleeier om at de som øverste leder skal lede en ledergruppe som igjen følger opp lærere.

Så rektors oppgave nå synes jeg er mye mer å være leder for en gruppe, et team, en samling høyt kvalifiserte medarbeidere (Vera).

Vera forklarer at hele oppdraget hennes som rektor er politisk og demokratisk forankret og hun er tydelig på hennes oppdrag i forhold til skoleeier. Birger og Vivian opplever større grad av frihet fra skoleeier, men sier at det er en forventning om at de skal drive med

skolevandring og analysere resultater.

Generelt finner vi at rektorenes utsagn om forventninger i stor grad er rettet mot deres egne forventninger til egen rolle. Alle har et utviklingsrettet fokus og alle beskriver konkrete

47 handlinger som beskriver at de styres av forventninger. Birger er spesielt opptatt av den

relasjonelle rollen han har til lærerne og han er opptatt av å fremstå som en god

sparringspartner for lærerne. Han prøver så godt han kan å være tilgjengelig for lærerne og ha

“åpen dør”. Turid har fokus på lærerne ved at hun har forventninger til seg selv om å være en engasjert leder, som samtidig virker samlende. Dette er også viktig for Vivian, men hun legger til at det dessuten er viktig fordi det gir henne innsikt i hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Vivian gir sterkt inntrykk av å stille store krav til seg selv, nemlig ved å sikre et helhetlig system som har høy kvalitet og er forutsigbart for alle involvert, samtidig som at hun uttrykker at denne jobben er svært krevende.

Det er klart at det er utfordrende med tid, det er utfordrende med alle de andre oppgavene vi stadig vekk får, så det er ingen enkel sak, det krever utrolig mye, og den største utfordringen tenker jeg er hvor lenge klarer vi å stå i denne jobben, for å være helt ærlig (Vivian).

Alle rektorene snakker mye om hvordan de ser på sitt eget oppdrag. Dette ser vi spesielt når de snakker om hvordan de framstår som troverdige og kunnskapsrike. Vivian, Vera og Turid uttrykker større forventninger til sin egen rolle som kunnskapsrike, og har et ønske om å ha god oversikt. De sier at dette er viktig for å kommunisere, og informere, men også for å ha den oversikten de trenger for å lede blant annet lærervurderingsprosesser. Våre funn fra denne analysen er oppsummert i tabellen nedenfor.

Tabell 5.1: Oppsummering av funn: Oppfatninger og forventninger

Vera Birger Vivian Turid

Forventni nger fra lærere

Forventer mer oppfølging enn tidligere

Forventer støtte og mer tilbakemelding direkte fra rektor enn tidligere

Forventer tilbakemelding direkte fra rektor, dette er nytt

Forventer mer tilbakemelding enn tidligere

Forventni nger fra skoleeier

Flere føringer for metoder og struktur enn før, men kan legge til egne

Føringer om

skolevandring og bruk av resultater men stor metodefrihet

Føringer om

skolevandring og bruk av resultater men stor metodefrihet

Flere føringer for metoder og struktur enn før, men kan legge til egne Forventni

nger til seg selv

Forventninger til seg selv om å framstå som en kunnskapsrik og allvitende leder

Forventninger til seg selv om å være en god støttespiller for lærerne

Forventninger til seg selv om å sikre et helhetlig og forutsigbart system for alle involvert

Forventninger til seg selv om å være en engasjert leder og virker samlende for organisasjonen.

48