• No results found

Kunnskap for pedagogiske prosesser

5.2 Kunnskap for å lede lærervurderingsprosesser

5.2.1 Kunnskap for pedagogiske prosesser

51

52

(...) det er viktig da for en rektor å ha innsikt i pedagogiske prosesser, pedagogisk ledelse. Det er viktig for en rektor å vite noe om hvordan en kommuniserer godt disse

pedagogiske prinsippene, det er viktig å skjønne mekanismene i klasserommet, både i forhold til klassestørrelse, fagspesifikke ting, ja, du må i det hele tatt kunne ganske mye som rektor (Vera).

Et trekk som skiller Birger fra de andre tre rektorene er at de i sterkere grad uttrykker at de må kunne begrunne pedagogiske prosesser, og at de ser på det å være kunnskapsrik som en sentral del av jobben. I tillegg er de tydelige på at det kreves engasjement og aktivt arbeid med å holde seg oppdatert. Turid sier hun liker at det stilles høye forventninger fra skoleeier til at hun skal god innsikt i det pedagogiske arbeidet. Vera viser også til skoleeiers

forventninger om aktiv bruk av forskning og teori. I Birgers tilfelle retter bruken av

pedagogisk teori seg i større grad mot lærerne med veiledning og støtte i undervisningen. Han bruker det han har lært om skolevandring gjennom sine studier direkte inn i skolens praksis.

Han forteller at skoleeier i denne sammenhengen har bedt han om å presentere for de andre skolene i området hvordan skolen driver skolevandringen.

Alle rektorene understreker betydningen av evidensbasert kunnskap som kilde til kunnskap og de har god tiltro til forskning. Vivian, Vera og Turid forteller at de oppdaterer seg

kontinuerlig på ny forskning, og referer til praksiskunnskap fra evidensbasert forskning som bakgrunn for lærervurderingsprosesser.

Det er jo når du jobber i kompetansebedrifter generelt sett at du kan begrunne det du gjør, det er jo viktig, sånn fungerer jo alle som har noen år i akademia, vi liker å spørre hvorfor og hvordan. Da må vi jo også kunne begrunne det vi driver med (Vera).

Vivian jobber aktivt med å sanke inn ulike teorier om god praksis som sammen kan passe på hennes skole. Hun forteller at hun har brukt “mye tid på å lese meg til, finne forskning, ta kontakt med folk som vet noe om dette.”

Vivian referer stadig til kunnskapsteori, i stor grad evidensbasert, når hun forteller om rollen sin som rektor. Birger på sin side har en mer praktisk tilnærming i sin ledelse av

lærervurderingsprosesser. Han er inspirert av metoder han har lært gjennom sine skolelederstudier og bruker systemene han lærte gjennom praksiserfaringen.

Rektorene ser på det som verdifullt å ha yrkesbakgrunn som lærere. Vera trekker blant annet fram det å kunne forstå undervisningsmekanismer som spesielt viktig når man skal gi

tilbakemelding til lærere på tvers av fagområder. Birger forteller at han er opptatt av å

53 formidle til lærerne at han er en sparringspartner, og at lærerbakgrunnen er helt essensiell for å kunne støtte og veilede. Vivian uttrykker et lignende syn. I forhold til Vera og Turid legger disse to enda mer vekt på det å ha bakgrunn som lærer for å bygge legitimitet.

Så må man føle at dette er matnyttig for en selv, man må jo gi de noen kvalifiserte tilbakemeldinger, og den hadde du ikke klart hvis du ikke hadde vært i klasserommet selv og har alt det didaktiske på plass (Birger).

Vivian skiller seg ut fra de andre rektorene ved at hun både tar rollen som pedagogisk forbilde og fungerer som en nær sparringspartner for lærerne.

Du er nødt til å ha den pedagogiske biten i bunn, både fordi du skal lede et pedagogisk personale med det det medfører, og det å drive utviklingsarbeid for elevene, man skal kunne stille opp og være med og veilede. Hvis du ikke har den pedagogiske bakgrunnen, tror jeg det er vanskelig å få tillit av lærerne at du skal veilede dem og det er en del av jobben (Vivian).

Alle rektorene snakker om det å ha kunnskap som viktig for legitimitet. Tre av fire rektorer uttrykker at gjennom å være troverdige ledere av pedagogiske prosesser får man tillit. To av rektorene driver i tillegg med kunnskapsformidling i direkte kontakt med lærerne gjennom veiledning i skolevandring. Felles for alle fire er at de framhever viktigheten av å gi lærerne pålitelig og tilstrekkelig informasjon om skolens pedagogiske utviklingsprosesser og vise engasjement i pedagogisk utvikling for å sikre troverdighet.

Jeg er helt overbevist om at det er viktig at du har en pedagogisk utdannelse, for det er også med på å skape tillit, og det er det som skal stå i fokus. Det å jobbe for å få respekt, med det du faktisk har av kunnskap må man hele veien tenke på, det er ikke gitt at de tror eller vet at du kan det du holder på med. Så det er viktig at de vet at jeg har kunnskap om det jeg snakker om, at jeg ikke legger fram noe som er sånn halvveis (Vivian).

Tabellen nedenfor oppsummerer våre funn om hvilken pedagogisk kunnskap rektor anvender i ledelse av lærervurderingsprosesser.

54

Tabell 5.3: Oppsummering av funn: Kunnskap for pedagogiske prosesser

Vera Birger Vivian Turid

Kunnskap for pedagogiske prosesser

Viktig å ha pedagogisk kunnskap, Viktig å kunne formidle kunnskap Oppdaterer seg på forskning/bruker evidensbasert kunnskap

Viktig å ha pedagogisk kunnskap, Belager seg på systemer han har lært under studier og evidensforskere

Viktig å ha pedagogisk kunnskap Viktig å kunne formidle kunnskap Oppdaterer seg på forskning/bruker evidensbasert kunnskap

Viktig å ha pedagogisk kunnskap Viktig å kunne formidle kunnskap Oppdaterer seg på forskning/bruker evidensbasert kunnskap

Kunnskap for tillit

Teorikunnskap skaper legitimitet og tillit

Bakgrunn som lærer Ikke direkte kontakt med lærernes undervisning

Teorikunnskap skaper legitimitet og tillit

Bakgrunn som lærer Direkte kontakt med lærernes undervisning

Teorikunnskap skaper legitimitet og tillit

Bakgrunn som lærer Direkte kontakt med lærernes

undervisning

Teorikunnskap skaper legitimitet og tillit

Bakgrunn som lærer

Ikke direkte kontakt med lærernes undervisning