• No results found

Norsk Tipping AS og forholdet til datter- datter-selskaper og tilknyttede datter-selskaper

Kulturdepartementet

4.3 Norsk Tipping AS og forholdet til datter- datter-selskaper og tilknyttede datter-selskaper

RR bemerker at departementet som eier har et overordnet ansvar for å påse at selskapet innretter seg etter rammebetingelser og gitte styrings-signaler. RR stiller spørsmål ved om selskapet har gjennomført tilstrekkelige tiltak for å hindre subsidiering og kryssubsidiering, hvordan dette i så fall kan dokumenteres, og hvordan departe-mentet vil ivareta sitt overordnede ansvar for å sikre at Norsk Tipping AS ikke direkte eller indirekte subsidierer virksomheten i datter-selskaper mv.

Det er styret i Norsk Tipping AS som har det direkte ansvar for å sørge for at forbudet mot subsidiering fra enerettsområdet til tjenester som ikke faller inn under kjerneområdet, etterfølges.

De tiltak som har blitt iverksatt frem til nå, indikerer at styret tar dette ansvaret på alvor.

Blant annet er en prosess for å selge Norsk Tipping AS’ aksjer i Fabelaktiv AS blitt igangsatt.

Videre har fl ere nye avtaler blitt gjennomført av eksterne rådgivere for å sikre uavhengighet i prosessen. Norsk Tipping AS har også, i samarbeid med ErgoGroup AS, utarbeidet ret-ningslinjer for egenkapital og utbytte i Buypass AS. Dette skal bidra til å sikre forutsigbarhet og etterlevelse av markedsinvestorprinsippet.

Departementet vil i eierstyringen følge opp fram-driften av konkurranseutsettingen.

Videre antar KUD at en streng etterlevelse av anskaff elsesregelverket, med de krav til tran-sparens og etterrettelighet som følger av en slik prosess, i kombinasjon med kontinuerlig fokus i Norsk Tipping AS for å utarbeide og etterleve interne rutiner på området, er gode virkemidler for å hindre subsidiering og kryssubsidiering.

Departementet vil stille krav om at Norsk Tipping AS dokumenterer de tiltak som blir gjort og at interne prosesser blir iverksatt for å dokumentere at det ikke foreligger subsidiering og kryssubsidi-ering. Videre vil departementet i forbindelse med ny revisorordning for selskapet, be revisor utarbeide en årlig rapport om dette. En slik ordning vil sikre en ekstern vurdering av forhold knyttet til subsidiering og kryssubsidiering.

KUD vil fortsette å ansvarliggjøre styret i disse spørsmålene og forutsetter at styret viderefører de

gode rutinene som er igangsatt og innarbeidet.

Dette er tema som vil bli behandlet på eier-styrings møtene fremover.

Departementet vil også sikre at det foreligger en felles forståelse mellom departement og selskap når det gjelder anskaff elsesreglement og forholdet til datterselskap og tilknyttede selskaper."

6 Riksrevisjonen uttaler

Riksrevisjonen har avgitt 16 avsluttende revisjonsbrev uten merknad.

Statsråden har i svaret knyttet en kommentar til Riksrevisjonens opplysninger i punkt 1.3.1.

Riksrevisjonen slutter seg til dette.

6.1 Etatsstyring av Norsk filminstitutt

Riksrevisjonen viser til at Norsk fi lminstitutt ble etablert som ny virksomhet i 2008 og at virk-somheten skulle innføre et omfattende nytt for-skriftsverk for tilskuddsforvaltningen i 2010. Nye skriftlige rutiner og maler skulle utvikles til støtte for virksomhetens forvaltning av forskriftsverket.

Revisjonen har vist svakheter ved Kulturdeparte-mentets oppfølging av Norsk fi lminstitutt knyttet til den interne kontrollen i virksomhetens

tilskuddsforvaltning. Etatsstyringsmøter og til delingsbrev har ikke vært tilstrekkelig for å ivareta departementets overordnede kontroll-ansvar.

Riksrevisjonen understreker viktigheten av at til-delingsbrevet gir tydelige føringer for virksom-hetene. Kulturdepartementets tildelingsbrev til Norsk fi lminstitutt ga ikke styringssignaler som bidro til at virksomheten i tilstrekkelig grad fi kk utviklet og implementert nye saksbehandlings-rutiner i 2010. Riksrevisjonen ser at konse-kvensen for tilskuddsforvaltningen i Norsk fi lm-institutt kan være svak sporbarhet og etterprøv-barhet og risiko for ulik behandling av søkerne.

Riksrevisjonen har merket seg at Kulturdeparte-mentet i etterkant ser at det burde vært lagt mer vekt på oppfølging av at den nye virksomheten skulle få på plass god nok internkontroll.

Departementet vil prioritere en tettere oppfølging av internkontrollen i etatsstyringen av Norsk fi lminstitutt og påse at dette synliggjøres i den framtidige styringsdialogen. Departementet vil også vurdere hvordan krav til internkontroll

tydeligere kan gjenspeiles i tildelingsbrevene til virksomheten.

Riksrevisjonen peker på at departementet aktivt må gjennomføre tilleggskontroller knyttet til styringsdialogen når det er nødvendig. Ifølge økonomiregelverket skal behovet for eventuelle tilleggskontroller vurderes ut fra virksomhetens egenart, risiko og vesentlighet samt virksom-hetens interne kontroll.12 Tilleggskontroller er særlig aktuelt i situasjoner der virksomhetene skal gjennomføre store endringer eller der risiko- og vesentlighetsvurderinger viser et saksforhold det er viktig å følge opp.

Riksrevisjonen er kritisk til at Kulturdeparte-mentet ikke fant behov for å iverksette tilleggs-kontroller da Norsk fi lminstitutt innførte et omfattende nytt forskriftsverk i tilskudds-forvaltningen. Riksrevisjonen forutsetter at departementet gjennomfører de tiltak som er nødvendig for å ivareta det overordnede kontroll-ansvaret overfor virksomheten.

6.2 Etterlevelse av anskaffelsesregelverket i Norsk Tipping AS

Norsk Tipping AS har ikke fullt ut innrettet seg etter sentrale bestemmelser i lov og forskrift om off entlige anskaff elser. Selskapets bruk av eldre avtaler som er inngått uten forutgående konkur-ranse er i strid med regelverket. Det har medført høyere kostnader for selskapet enn det gjennom-gående bruk av konkurranseutsatte avtaler ville gjort. Det har også ført til brudd på anskaff elses-regelverkets grunnleggende krav om konkurranse og likebehandling av potensielle leverandører.

Ifølge selskapets planer vil terminering og konkurranseutsetting av noen av disse avtalene først skje i 2012 eller senere.

Kulturdepartementet viser til at departementet har hatt en løpende dialog med Norsk Tipping AS om arbeidet med konkurranseutsetting og vurde-rer selskapets tiltak som formålstjenlige. Departe-mentet ser imidlertid at prosessene har tatt lang tid og vil følge opp framdriften på kommende eierskapsmøter. Det vises til at styret har et klart ansvar for å sikre at slike regelverk følges.

Forholdet vil fortsatt bli vektlagt i styrings-dialogen med selskapet.

Riksrevisjonen understreker eiers overordnede ansvar for å se til at selskapet innretter seg etter rammebetingelsene og gitte styringssignaler.

12) Bestemmelser om økonomistyring i staten fastsatt 12. desember 2003 med endringer senest 8. juni 2010, punkt 1.2 e og 1.5.2.

Riksrevisjonen viser til at forhold som gjelder etterlevelse av anskaff elsesregelverket ikke kan ses dokumentert i styringsdialogen med selskapet i 2010.

Departementets oppfølging av manglende etter-levelse av anskaff elsesregelverket i Norsk Tipping AS er omtalt i Dokument 1 for årene 2006–2009.

Ved behandling av Riksrevisjonens rapportering til Stortinget for regnskapsårene 2006 og 2007 uttalte kontroll- og konstitusjonskomiteen at den så særlig alvorlig på at det var avdekket brudd på anskaff elsesregelverket i virksomheter under Kulturdepartementet. Komiteen la til grunn at statsråden ville ivareta sitt ansvar for aktivt å gjennomføre tiltak for å sikre at anskaff elses-regelverket etterleves på Kulturdepartementets område.13

Riksrevisjonen fi nner det sterkt kritikkverdig at Kulturdepartementet som eier ikke har gjennom-ført tilstrekkelige tiltak for å sikre at Norsk Tipping AS fullt ut innretter seg i samsvar med lov og forskrift om off entlige anskaff elser.

6.3 Norsk Tipping AS og forholdet til datterselskaper og tilknyttede selskaper

Norsk Tipping AS har ennå ikke gjennomført tiltak som dokumenterer at det ikke forekommer ulovlig subsidiering/kryssubsidiering i datter-selskaper og tilknyttede datter-selskaper, til tross for at slike tiltak ble vedtatt av styret i mai 2009.14 Riksrevisjonen vil peke på at dette kan ha bidratt til at Norsk Tipping AS har betalt mer enn nødvendig for ytelser fra disse selskapene. Det er dessuten risiko for at forbudet mot off entlig støtte til næringslivet kan være brutt.15

Kulturdepartementet har som eier det over-ordnede ansvaret for selskapet. Departementet viser til at det er styret i Norsk Tipping AS som har direkte ansvar for at forbudet mot subsidi-ering etterleves, og at selskapet har gjennomført tiltak som indikerer at styret tar ansvaret på alvor.

Riksrevisjonen merker seg at departementet nå vil stille krav om at Norsk Tipping AS

dokumenterer tiltak som blir gjort, og at interne prosesser blir iverksatt for å dokumentere at det ikke foreligger subsidiering og kryssubsidiering.

I forbindelse med ny revisorordning for selskapet vil departementet be revisor utarbeide en årlig rapport om dette. Departementet opplyser at disse spørsmålene vil bli behandlet på

eierstyrings-13) Innst. S. nr. 172 (2007–2008) og Innst. S. nr. 120 (2008–2009).

14) Dokument 1 (2010–2011).

15) EØS-avtalen artikkel 61 (1).

møtene framover. Videre vil departementet sikre at det foreligger en felles forståelse mellom departement og selskap når det gjelder anskaff elses reglement og forholdet til datter-selskap og tilknyttede datter-selskaper.

Forhold knyttet til mulig ulovlig subsidiering/

kryssubsidiering er omtalt i Riksrevisjonens rapportering til Stortinget ved fl ere anledninger helt siden 2003.16 Ved behandling av rapporten for regnskapsåret 2003 pekte kontroll- og konstitusjonskomiteen på at Norsk Tipping AS' engasjement i datterselskaper hadde ført til at spilleoverskuddet var redusert med ca. 40 mill.

kroner.17 Da komiteen i 2010 behandlet

Riksrevisjonens rapport om utvidet revisjon av Norsk Tipping AS, uttalte komiteen at den hadde merket seg de avdekkede svakheter ved departe-mentets eierstyring. Komiteen forventet at departementet følger opp med tydeligere kontroll som eier.18

Riksrevisjonen fi nner det kritikkverdig at Kultur-departementet ikke i tilstrekkelig grad har fulgt opp at Norsk Tipping AS har iverksatt tiltak som dokumenterer at det ikke forekommer ulovlig subsidiering/kryssubsidiering i datterselskaper og tilknyttede selskaper. Riksrevisjonen forutsetter at departementet nå sikrer at de tiltak som er skissert blir gjennomført.

6.4 Oppfølging av tidligere rapporterte forhold

Av tidligere rapporterte forhold er følgende saker avsluttet:

• mangelfull oppfølging av framdrift og økonomi styring av prosjektet Nasjonalt opplevelsessenter for pop og rock – Rockheim

16) Dokument 1 for årene 2003, 2004, 2005, 2008, 2009 og i Dokument nr. 3:14 (2008–2009) Riksrevisjonens utvidede revisjon av Norsk Tipping AS.

17) Innst. S. nr. 145 (2004–2005).

18) Dokument nr. 3:14 (2008–2009) og Innst. 340 S (2009–2010).

1 Kunnskapsdepartementets forvaltning og gjennomføring av budsjettet for 2010 1.1 Generelt om resultatet av revisjonen

Tabell 1 (tall i mill. kroner)*

Overført fra forrige år

Bevilgning 2010 (nysaldert budsjett)

Samlet bevilgning

Regnskap Overført til neste år Utgifter

355 94 124 94 479 94 299 324

Inntekter

19 183 19 456

Utgiftsbevilgning 2010 (nysaldert budsjett)

Inntektsbevilgning 2010 (nysaldert budsjett)

Statens egne driftsutgifter Nybygg, anlegg mv.

Overføringer til andre Utlån, statsgjeld mv.

Salg av varer og tjenester Inntekter i forbindelse med nybygg, anlegg mv.

Overføringer fra andre Tilbakebetalinger mv.