• No results found

1 Helse- og omsorgsdepartementets forvaltning og gjennomføring av budsjettet for 2010 1.1 Generelt om resultatet av revisjonen

Tabell 1 (tall i mill. kroner)*

Overført fra forrige år

Bevilgning 2010 (nysaldert budsjett)

Samlet bevilgning

Regnskap Overført til neste år Utgifter

483 128 765 129 248 129 084 438

Inntekter

2568 2865

Utgiftsbevilgning 2010 (nysaldert budsjett)

Inntektsbevilgning 2010 (nysaldert budsjett)

Statens egne driftsutgifter Nybygg, anlegg mv.

Overføringer til andre Utlån, statsgjeld mv.

Salg av varer og tjenester Inntekter i forbindelse med nybygg, anlegg mv.

Overføringer fra andre Tilbakebetalinger mv.

1.2 Buds jett – regnskap

Det er merutgifter eller mindreinntekter under noen kapitler og poster, men disse er enten av mindre betydning, eller det er tilfredsstillende redegjort for dem i forklaringene til statsregnskapet.

1.3 Styring, måloppnåelse og resultatrapportering til Stortinget i forhold til det årlige budsjettet

Riksrevisjonen har gjennomført kontroll av Helse- og omsorgsdepartementets overordnede ansvar for tilskuddsforvaltning. Revisjonen har hatt særskilt oppmerksomhet på departementets rutiner for budsjettering av tilskudd og rutiner for rapportering av måloppnåelse. Det vises til omtale under punkt 2.1.1 og 3.1.

2 Regnskaper der Riksrevisjonen har vesentlige merknader

2.1 Helsedirektoratet

Helsedirektoratet får revisjonsbrev med merknad knyttet til gjennomføring av tilskuddsforvaltningen og svakheter i regnskapet for Helseøkonomi-forvaltningen (HELFO).

2.1.1 Mangelfull styring og intern kontroll av tilskudd

Helsedirektoratet har forvaltningsansvar for et betydelig antall tilskuddsordninger med stort økonomisk omfang. Revisjonen har i 2010 kontrollert de to tilskuddsordningene Frivillige tiltak for rusmiddelavhengige og prostituerte og Camphill (Landsbystiftelsen) i forbindelse med budsjettering og rapportering. Bevilgningene er på henholdsvis 117 mill. kroner og

63 mill. kroner.

Revisjonen viser at det for de reviderte tilskudds-ordningene verken i tildelingsbrev eller i regel-verk er fastsatt klare kriterier for måloppnåelse.

Videre er det heller ikke i Helse- og omsorgs-departementets tildelingsbrev til Helsedirektoratet fastsatt rapporteringskrav om oppnådde resultater.

Revisjonen viser videre at det ikke er rapportert om måloppnåelse for de reviderte tilskudds-ordningene for 2010, verken fra tilskuddsmottaker eller fra direktoratet.

Riksrevisjonen kan heller ikke se at departementet har fastsatt rapporteringskrav om oppnådde resultater ved de øvrige tilskuddsordningene Helsedirektoratet forvalter.

Revisjonen viser videre at det for de kontrollerte ordningene ikke er etablert tilfredsstillende

intern-kontroll, herunder risikovurdering og kontroller vedrørende oppfølging av tilskuddsmottakerne.

Den innsendte dokumentasjonen omfatter ikke prosjektregnskaper der dette er en forutsetning for å kunne kontrollere bruken av midlene.

Helsedirektoratet opplyser at det arbeider for å forbedre dokumentasjonen av internkontrollen, og påpeker at alle saker er underlagt kontroll selv om dokumentasjonen kan være mangelfull.

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler at det er ønskelig med en bedre rapportering om mål-oppnåelse for de ulike tilskuddsordningene, men at det kan være utfordrende å måle eff ekten av tilskudd. Vurdering av måloppnåelse må ses i sammenheng med andre data/dokumenter og utførte evalueringer.

2.1.2 Svakheter i regnskapet for Helseøkonomi-forvaltningen

HELFO ble fra 1. januar 2009 overført fra arbeids- og velferdsetaten til Helsedirektoratet og etablert som en ytre etat under Helsedirektoratet.

Sentrale oppgaver er oppgjør til behandlere, refusjon av utgifter til enkeltpersoner, utsendelse av frikort, administrasjon av fastlegeordningen og veiledning til publikum. For 2010 er budsjettet til HELFO på ca. 22 mrd. kroner.

I en overgangsperiode fører arbeids- og velferds-etaten stønadsregnskapet på vegne av HELFO.

Helsedirektoratet er ansvarlig for å utvikle nye systemer for saksbehandling og regnskapsføring av stønader. Arbeids- og velferdsdirektoratet og Helsedirektoratet har inngått avtaler som regulerer forholdet mellom de to virksomhetene.

På grunn av svakheter i internkontrollen har det for 2010-regnskapet ikke vært mulig å gjennom-føre de revisjonshandlinger og innhente de bevis som anses nødvendig for å bekrefte at regnskapet ikke inneholder vesentlige feil eller mangler.

Forholdene er de samme som ble påpekt for regnskapet for 2009.

• Det er vesentlige mangler knyttet til periodiske kontroller. Rapporter som skulle vært benyttet for månedlig avstemming mellom systemer har ikke vært tilgjengelige i 2010. Dette medfører at transaksjoner fra fagsystemene som HELFO benytter for over 90 prosent av transaksjons-mengden, ikke kan avstemmes mot økonomi-systemene

• Det er kompleks sporbarhet i regnskapet og det benyttes ulike identifi kasjonsnøkler i de ulike systemene. Det er ikke mulig å framlegge

dokumentasjon som viser at antall transaksjoner og beløp fra avgivende system til mottakende system er like. Det kan derfor ikke foretas aggregerte kontroller i henhold til krav i Bestemmelser om økonomistyring i staten fastsatt 12. desember 2003 med endringer senest 8. juni 2010 (økonomibestemmelsene).

• Tjenesteavtalen mellom Helsedirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet har fortsatt svakheter. De reviderte tjenesteavtalene er frem deles ikke tydelige nok vedrørende leveranser og ansvarsfordeling mellom de to virksomhetene. Arbeids- og velferdsdirektoratet klarer fortsatt ikke å skille ut regnskapet til HELFO på en tilfredsstillende måte fra

direktoratets eget totalregnskap. Det er mangel-full beskrivelse av aktiviteter som skal utføres og hvilken dokumentasjon som skal ligge til grunn for regnskapsoppfølgingen

Helse- og omsorgsdepartementet viser til at det pågår et arbeid i Helsedirektoratet med utvikling av nye elektroniske saksbehandlingssystemer for HELFO. I sin kontakt med arbeids- og velferds-etaten arbeider Helsedirektoratet aktivt for en snarlig forbedring av avstemmingsmulighetene mellom systemene og med en videreutvikling av tjenesteavtalen.

og omsorgsdepartementet uttaler at Helse-direktoratet også arbeider med en kravspesifi sering for periodiske rapporter fra fagsystemet KUHR (kontroll og utbetaling av helserefusjoner) og KUHL Frikort (kundehåndteringsløsningen) for å sikre grunnlag for periodisk avstemming til Opp-dragssystemet (forsystem til økonomisystemet).

3 Helse- og omsorgsdepartementets oppfølging av tidligere rapporterte forhold

3.1 Feil budsjettering og regnskaps føring under flere virksomheter og poster

I Dokument 1 for regnskapsårene 2008 og 2009 rapporterte Riksrevisjonen om brudd på

Bevilgnings reglementet vedtatt av Stortinget 26. mai 2005 (bevilgningsreglementet) når det gjelder budsjettering og regnskapsføring av til-skuddsmidler og driftsmessige utgifter. Bruddene omfattet fl ere underliggende virksomheter.

Revisjonen av regnskapet for 2010 viser at drifts-messige utgifter er feilaktig regnskapsført som tilskudd med 12,2 mill. kroner. Feilføringene gjelder henholdsvis Nasjonalt kunnskapssenter

for helsetjenesten (6,3 mill. kroner) og Nasjonalt folkehelseinstitutt (5,9 mill. kroner).

Helse- og omsorgsdepartementet har foretatt brevlige omposteringer i statsregnskapet mellom tilskudd og spesielle driftsutgifter. Det er ompostert 28,5 mill. kroner fra spesielle driftsutgifter til tilskudd, og 2,8 mill. kroner er ompostert fra tilskudd til spesielle driftsutgifter. Det er ikke framlagt dokumentasjon på at utgiftene var postert feil i regnskapet hos underliggende virksomheter.

Revisjonen viser også feil budsjettering og regnskapsføring mellom tilskudd til kommune-forvaltningen (60-poster) og tilskudd til andre (70-poster) på 123 mill. kroner. På Helsedirekto-ratet er tilskudd til kommuneforvaltningen feil-aktig regnskapsført som tilskudd til andre med 57 mill. kroner, og tilskudd til andre er feilaktig regnskapsført som tilskudd til kommuneforvalt-ningen med 66 mill. kroner.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyste i forbindelse med revisjon av regnskapet for 2009 at det ville bli foreslått endringer i budsjettet i omgrupperingsproposisjon for 2010 og i stats-budsjettet for 2011. Departementet opplyser at dette arbeidet videreføres i statsbudsjettet for 2012.

Saken følges opp i den løpende revisjonen.

3.2 Svakheter i regnskapet for Helseøkonomi-forvaltningen

Saken er omtalt under punkt 2.1.2.

3.3 Svakheter i Helsedirektoratets anskaffelser

Riksrevisjonen har de siste årene hatt merknader til Helsedirektoratets manglende etterlevelse av lov om off entlige anskaff elser av 1. juli 2001.

Dette omfatter rutiner for kontraktsoppfølging, manglende anskaff elsesprotokoller og manglende begrun nelser for direkte anskaff elser.

Helsedirektoratet har i forbindelse med overtakelse av nye oppgaver fått overdratt kontrakter som er inngått av andre. Direktoratet har ikke framlagt tilfredsstillende dokumentasjon for enkelte av disse kontraktene, men opplyser at det vil bli foretatt en gjennomgang av aktuelle avtaler og at relevant dokumentasjon vil bli tilgjengelig.

Revisjon av rammeavtaler viser at det er ufull-stendig dokumentasjon knyttet til utbetalinger.

Det er vanskelig å se hvilke kontrakter fakturaene er knyttet til. Helsedirektoratet opplyser at det

arbeides med nye rutiner for å sikre bedre spor-barhet.

For 3 av 11 kontrollerte anskaff elser er det ikke utarbeidet anskaff elsesprotokoll. Kontraktene gjelder beløp mellom kr 420 000 og 1,4 mill.

kroner. Manglende protokoll gir svakheter ved etterprøvbarheten og det kan ikke dokumenteres at det er gjennomført konkurranse i henhold til regelverket.

Helse- og omsorgsdepartementet uttaler at Helsedirektoratet fortsatt har utfordringer med å etterleve regelverket for off entlige anskaff elser.

Helsedirektoratet gjennomfører et eget anskaf-felsesprosjekt, og det er etablert en ny avdeling for innkjøp og avtalestyring. Departementet vil følge opp direktoratets tiltak på anskaff elses-området i den årlige styringsdialogen med etaten.

Saken følges opp i den løpende revisjonen.

3.4 Svakheter i styringen av Norsk pasientskade-erstatning

Riksrevisjonen hadde i 2008 og 2009 merknader til at saksbehandlingstiden ved Norsk pasient-skadeerstatning (NPE) var lang. I 2008 var gjennomsnittlig saksbehandlingstid 2,5 år for saker der det ble innvilget erstatning. I 2009 var det en økning i den gjennomsnittlige saksbehandlings-tiden. Dette ble delvis forklart med at det var mange eldre saker som trakk gjennomsnittlig saksbehandlingstid opp. Målet er en gjennom-snittlig saksbehandlingstid på to år for saker som blir innvilget erstatning.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen uttalte i Innst. 104 S (2009–2010) at saksbehandlings-tiden var for lang og at arbeidet med å redusere saksbehandlingstiden måtte intensiveres ytter-ligere.

For 2010 har gjennomsnittlig saksbehandlingstid gått ned med ca. fi re måneder i forhold til 2009.

Gjennomsnittlig saksbehandlingstid har vært ca.

to år og tre måneder for saker som blir innvilget erstatning. Saksmengden har gått opp med 10,5 prosent.

NPE har nådd resultatkravet i tildelingsbrevet for 2010 om minimum 15 prosent økning i behandlede saker fra off entlig sektor. Målsettingen om 12 måneder saksbehandlingstid på henholdsvis ansvarsvurdering og erstatningsutmåling er imidlertid ennå ikke nådd.

Riksrevisjonen kritiserte i 2008 også at ramme-betingelsene ikke var til stede for at NPE kunne gjennomføre pålagt informasjonsarbeid og brukerundersøkelser. I 2009 ble disse områdene nedprioritert. NPE har i 2010 gjennomført en brukerundersøkelse, og det er utarbeidet et orienteringsskriv som alle erstatningssøkere mottar ved oppstart av ny sak.

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser at det viktigste styringskravet i 2010 har vært å øke antall behandlede saker. Departementet er tilfreds med at NPE har oppfylt styringskravene for 2009 og 2010, men vil fortsatt ha stor oppmerksomhet på saksbehandlingstiden.

Saken følges opp i den løpende revisjonen.

4 Riksrevisjonens bemerkninger

4.1 Helsedirektoratet

Mangelfull styring og intern kontroll av tilskudd

Tilskudd er et viktig virkemiddel under Helse- og omsorgsdepartementet. Helsedirektoratet forvalter et stort antall tilskuddsordninger rettet mot kommunal sektor, organisasjoner og bruker-grupper. Riksrevisjonen konstaterer at Helse-direktoratets styring og internkontroll av til-skuddsordningene i 2010 ikke er tilfredsstillende.

Det er mangler knyttet til utforming av kriterier, fastsettelse av mål og rapporteringskrav, samt rapportering og oppfølging av resultater fra tilskuddsmottakerne.

Riksrevisjonen vil peke på at dette skaper usikker het om midlene brukes til de formål og mottakergrupper som Stortinget har forutsatt.

Riksrevisjonen stiller spørsmål om departementet i tilstrekkelig grad fører tilsyn med

Helse-direktoratets forvaltning av tilskudd.

Svakheter i regnskapet for Helseøkonomi-forvaltningen

Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) hadde i 2010 et budsjett på ca. 22 mrd. kroner. Riks-revisjonen konstaterer at det på grunn av svak-heter i regnskapet ikke er mulig å gjennomføre de revisjonshandlinger og innhente de bevis som anses nødvendig for å bekrefte at regnskapet ikke inneholder vesentlige feil eller mangler. Svak-hetene knytter seg til manglende sporbarhet, mangelfulle avstemminger mellom fagsystemer og økonomisystemet. Riksrevisjonen konstaterer at inngåtte avtaler mellom Helsedirektoratet og

Arbeids- og velferdsdirektoratet fortsatt har mangelfulle beskrivelser av oppgaver som skal utføres, og hvilken dokumentasjon som skal ligge til grunn for regnskapsoppfølgingen.

HELFO utgjør en vesentlig del av Helsedirekto-ratets regnskap. Forholdene er de samme som ble påpekt i regnskapet for 2009. Riksrevisjonen stiller derfor spørsmål om departementet i til-strekkelig grad har fulgt opp arbeidet med å sikre nok kvalitet i regnskapet.

5 Svar fra Helse- og omsorgsdepartementet

Saken har vært forelagt Helse- og omsorgs-departementet, og statsråden har i brev av 19. august 2011 svart:

"Mangelfull styring og intern kontroll av tilskudd

Departementet ser at det er behov for en bedre rapportering om måloppnåelse for de ulike til-skuddsordningene i statsbudsjettet. I tildelings-brevet til Helsedirektoratet for 2011 står det under punkt 6.4:

"Rapportering om eff ekt og oppnådde resultater knyttet til Helsedirektoratets forvaltning av tilskuddsmidler og driftsmidler bevilget over 21 og 22 poster skal innarbeides i Helsedirektoratets innspill til budsjettekster for 2012."

I Helsedirektoratets årlige budsjettbrev til departe mentet gis det en meget omfattende omtale av de ulike tilskuddsordningene, med en rapporteringsdel og en tilstandsvurdering for de mest sentrale politikkområdene. Det arbeides målrettet med å vri rapporteringen bort fra aktivitets rapportering i retning av oppnådde eff ekter på brukere og tjenestene.

Rapportene fra tilskuddsmottakerne vil normalt ikke foreligge før nærmere april i påfølgende år, bl.a. fordi regnskapene skal revideres. Det med-fører at det ikke vil være mulig for Helsedirekto-ratet å sende denne rapporteringen sammen med årsrapporteringen for øvrig. Rapporteringen vil inngå i etatens leveranser til Prop. 1 S.

Vurdering av omfanget på rapportering av måloppnåelse må vurderes kritisk og sees i sammenheng med andre data fra andre

dokumenter, samt gjennomføring av egne evalu-eringer av utvalgte ordninger. Helsedirektoratet gir også en særskilt rapportering i spesielle

dokumenter, som "Utviklingstrekk i helse-sektoren" og nøkkeltallsrapporten med en samlet tallmessig vurdering og fremstilling av status og utviklingstrekk i helse- og omsorgssektoren.

Når det gjelder de to tilskuddsordningene som Riksrevisjonen har gjennomgått – Frivillige tiltak for rusmiddelavhengige og prostituerte og Camphill (Landsbystiften), er det i forbindelse med Opptrappingsplanen på rusfeltet gjennom-ført en rekke evalueringer av tilskuddsordninger og tiltak på rusfeltet:

– "Sivilt rusarbeid – mellom statlig styring og økende mangfold", Rapport IRIS – 2010/063 – "Evaluering av statlige tilskudd til kommunalt

rusarbeid", Sluttrapport Rambøll mars 2010.

Det er i tillegg avlagt delrapporter for utvalgte tjenester og tiltak på feltet. På bakgrunn av en gjennomgang av evalueringene, arbeider direk-toratet med nye regelverk for utvalgte tiltak på rusområdet. Det er planlagt et regelverk for prosjektstøtte hvor prosjektregnskap er en forut-setning for å kunne kontrollere bruken av midlene. Dette skal forenkle søknadsbehandlin-gen og gjøre ordninsøknadsbehandlin-gen mer målrettet. Dette vil bli tatt opp i en egen stortingsmelding om rus-politikken. Her vil det også bli gitt en omtale av de ovennevnte evalueringene.

Når det gjelder tilskuddsordningen for Camphill, samarbeider direktoratet og departementet om å lage et regelverk for tilskuddet med klarere målsettinger og kriterier for måloppnåelse.

Helsedirektoratet opplyser at tilskuddsbrevet for 2011 er utformet med utvidete og mer presise rapporteringskrav knyttet til måloppnåelse enn tidligere.

I Helse- og omsorgsdepartementets overordnede risikovurdering av Helsedirektoratet, og styrings-dialogen med etaten, er tilskuddsforvaltningen identifi sert som et område med høy risiko.

Helsedirektoratets forvaltning av tilskuddsordnin-gene gjennomgås i de årlige etatsstyringsmøter.

Direktoratet og departementet har i fellesskap gjennomført et prosjekt for å bedre etatens rolle på område. Etatens oppfølging av prosjektplanen gjennomgås i den årlige styringsdialog.

Svakheter i regnskapet for Helseøkonomi-forvaltningen

Helsedirektoratet og NAV samarbeider om en ytterligere revidering av tjenesteavtalens bilag 9 på de punkter som Riksrevisjonen angir er mangel fulle. Det innebærer en mer detaljert

angivelse av hvilke aktiviteter som gjennomføres mht. avstemminger og kontroller på de enkelte trinn i regnskapsoppfølgingen. Et tiltak som vurderes er opprettelse av en katalog i NAV hvor avstemmingsrapporter og fi ler lagres fortløpende, og hvor katalogen speiles automatisk til et til-svarende katalogområde for HELFO. På den måten får HELFO umiddelbar informasjon, samt god oversikt over hvilke kontroll- og avstem-mingsoppgaver NAV har gjort.

Helsedirektoratet har opplyst at det har valgt leverandør som skal utvikle nytt elektronisk saks-behandlingsverktøy for blant annet HELFO.

Arbeidet med utvikling av en første versjon av ny saksbehandlingsløsning starter høsten 2011. I kravspesifi seringen av ny saksbehandlingsløsning er tilknytning til økonomisystem og oppfyllelse av økonomireglementet mht. avstemming og sporbarhet høyt prioritert.

Videre er SSØ valgt som leverandør av økonomi-tjenester for stønadsområdet, og vil overta den funksjonen som NAV har i dag ift. utbetalinger og regnskapsføring. Det er tett kobling mellom nytt saksbehandlingsverktøy og stønadsøkonomi.

Systemene etableres derfor i en felles fremdrifts-plan. Implementering av ny verktøystøtte for saksbehandling skjer trinnvis for ulike fag-områder. Parallelt med dette vil man trinnvis overføre økonomitjenester fra NAV til SSØ for stønadsområdet. Overføring av stønadsområder til ny saksbehandlingsløsning og ny økonomi-løsning skal etter planene starte i 2012, og over-føres gradvis i perioden 2012–2015.

Departe mentet har oppmerksomheten rettet mot direk toratets/HELFOs arbeid med forbedring av regnskapsrutinene og utvikling av nye IKT- systemer som gir grunnlag for mer kostnads-eff ektive og sikrere rutiner på området. Temaet vil bli fulgt opp i styringsdialogen og være et tema i etats styringsmøtene.

3. Helse- og omsorgsdepartementets oppfølging av tidligere rapporterte forhold 3.1 Feil budsjettering og regnskapsføring under fl ere virksomheter og poster

Departementet er tilfreds med at feilene i 2010 er mindre omfattende enn for 2009- regnskapet for underliggende virksomheter. Dette skyldes i hovedsak endringer i budsjettet for 2010 og 2011.

Når det gjelder feilføringene på 6,3 mill. kroner i 2010 under Nasjonalt kunnskapssenter for helse-tjenesten, mener departementet at dette er det ryddet opp i for 2011 ved endringer i Prop. 1 S

(2010–2011) og gjennom styringsdialogen mellom Helsedirektoratet og Kunnskapssenteret.

Gjennom arbeidet med statsbudsjettet, samt de årlige revideringer av budsjettene, vil departe-mentet sikre en riktigere budsjettering av tilskudd på de ulike postgruppene. Det vil imidlertid for noen tilskuddsordninger alltid være krevende i forkant av budsjettåret å operere med en detaljert oversikt over hvorledes midlene skal disponeres for å nå målene for ordningene.

3.3 Svakheter i Helsedirektoratets anskaff elser Helse- og omsorgsdepartementet ser alvorlig på at Helsedirektoratet fortsatt har utfordringer med å etterleve lov om off entlige anskaff elser og regle-ment for økonomistyring i staten med tilhørende bestemmelser. For å styrke innsatsen og sette større fokus på anskaff elsesområdet, har Helse-direktoratet nå etablert en ny avdeling i Admini-strasjonsdivisjonen, Innkjøp og avtalestyring. Det er i tillegg etablert et eget prosjekt for å følge opp anskaff elsesområdet. Departementet følger opp direktoratets tiltak på anskaff elsesområdet i styringsdialogen med etaten.

3.4 Svakheter i styringen av Norsk pasient-skadeerstatning

Helse- og omsorgsdepartementet har over fl ere år hatt stor oppmerksomhet rettet mot å få redusert den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden ved Norsk pasientskadeerstatning (NPE). NPE har arbeidet målrettet for å få ned restansene, og har gjennomført organisatoriske endringer og eff ektivi seringstiltak. Departementets viktigste krav har vært å øke antall behandlede saker. Vi er svært tilfreds med at NPE har oppfylt kravene for 2009 og 2010, og ligger godt an til å nå kravene for inneværende år.

Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden har i 2010 vært i overkant av 13 måneder for ansvars-vurdering og 14 måneder for erstatningsutmåling.

Saksmengden har gått opp med 10,5 prosent.

Samtidig har den gjennomsnittlige saksbehand-lingstiden i 2010 gått ned med 45 dager for ansvarsvurdering og 89 dager for erstatningsut-måling.

På bakgrunn av den positive utviklingen, gjennom fl ere behandlede saker og med en påfølgende reduksjon i saksbehandlingstiden, forventer departementet at den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden i 2011 er tilbake til det nivå som var da NPE ble etablert som statlig

forvaltningsorgan. Departementet vil følge

utviklingen i saksbehandlingstidene m.m. ved Norsk pasientskadeerstatning.

Informasjonsarbeid og gjennomføring av bruker-undersøkelser ble tatt opp i styringsdialogen mellom departementet og NPE i 2010 og 2011.

Departementet er tilfreds med at NPE gjennom-førte en brukerundersøkelse i 2010. Ledelsen har gått gjennom resultatene og det er bl.a. nedsatt arbeidsgrupper som skal jobbe med konkrete tiltak. Rapporten fra undersøkelsen er lagt ut på etatens nettsider."

6 Riksrevisjonen uttaler

Riksrevisjonen har avgitt ti avsluttende brev uten merknad og ett avsluttende revisjons-brev med merknad til Helsedirektoratet.

6.1 Helsedirektoratet

6.1.1 Mangelfull styring og intern kontroll av tilskudd

Helsedirektoratet forvalter betydelige beløp til et stort antall tilskuddsordninger. Ordningene berører i stor grad befolkningen direkte og er viktig for liv og helse. Riksrevisjonen er kritisk til at det ikke er tilfredsstillende utforming av krite-rier, mål og rapporteringskrav for tilskuddsfor-valtningen. Riksrevisjonen merker seg at departe-mentet ser at det er behov for en bedre rapporte-ring om måloppnåelse for de ulike tilskuddsord-ningene.

Riksrevisjonen ser positivt på det utviklingsarbei-det som er utført av departementet i samarbeid med Helsedirektoratet. Det er viktig at dette arbeidet følges opp av departementet.

6.1.2 Svakheter i regnskapet for Helseøkonomiforvaltningen

Helseøkonomiforvaltningen har blant annet oppgaver med å utbetale refusjoner til behandlere og enkeltpersoner. Budsjettet for 2010 er på ca.

22 mrd. kroner. Riksrevisjonen ser alvorlig på at det ikke har blitt framlagt nødvendig dokumentasjon for å kunne bekrefte at regnskapet for Helse-økonomiforvaltningen er korrekt. Riksrevisjonen er kritisk til at sentrale avstemminger mellom for-systemer og utbetalingsreskontro ikke har vært mulig å gjennomføre i 2010. Forholdet ble også tatt opp i forbindelse med revisjon av regnskapet for 2009.

Riksrevisjonen ser det som uheldig at inngåtte tjenesteavtaler mellom Helsedirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet fortsatt har mangelfulle beskrivelser av oppgaver som skal utføres, og hvilken dokumentasjon som skal ligge til grunn for regnskapsoppfølgingen.

Riksrevisjonen understreker betydningen av at departementet følger opp arbeidet med å forbedre dokumentasjon og avstemningsrutiner, slik at regnskapet til Helseøkonomiforvaltningen blir reviderbart.

6.2 Oppfølging av tidligere rapporterte forhold

Følgende saker vil bli fulgt opp i den løpende revisjonen:

• Feil budsjettering og regnskapsføring under fl ere virksomheter og poster

• Svakheter i Helsedirektoratets anskaff elser

• Svakheter i styringen av Norsk pasientskade-erstatning

6.3 Forvaltningsrevisjoner

Det vises til Riksrevisjonens undersøkelse av eiendomsforvaltningen i helseforetakene, jf.

Dokument 3:11 (2010–2011) og Riksrevisjonens undersøkelse av ordningen med rett til fritt syke-husvalg, jf. Dokument 3:3 (2011–2012).

Det gjøres for øvrig oppmerksom på at det for tiden gjennomføres en forvaltningsrevisjon om rehabilitering i helsetjenesten.