• No results found

Mobbing

In document Ung i Vestfold 2013 (sider 65-68)

DEL 1: DESKRIPTIV DEL

5. Helse og trivsel

5.3 Mobbing

Plaging, trusler og utfrysing fra andre unge kan utvilsomt settes i sammenheng med ungdoms selvbilde og mentale helse. Flere tidligere undersøkelser har vist at barn og unge som mobbes oftere enn andre er plaget av en rekke psykiske, helsemessige og atferdsmessige problemer.

En ny studie blant nærmere 9000 ungdommer og deres foreldre peker ut problemer med skoleresultater og mobbing på skolen som viktige risikofaktorer for psykiske vansker blant ungdom (Meld St. 34 (2012-2013), s. 40). Ifølge Nordhagen m.fl. (2005) er fysiske helseplager dobbelt så vanlig hos barn og unge som mobbes enn blant andre barn. Det dreier seg først og fremst om hodepine, ryggsmerter, «vondt i magen» og svimmelhet.

Det er anslått at mellom fem og ti prosent av alle skoleelever er utsatt for mobbing regelmessig.

Mobbing ser ut til å være mest utbredt på barneskoletrinnet og avta i løpet av ungdomsskolen og videregående (Meld St. 34 2012-2013, s. 40). Ifølge Elevundersøkelsen fra 2008 har det skjedd en økning i antall barn og unge som opplever seg mobbet. Andelen elever som blir mobbet alvorlig eller hyppig, økte fra 4,5 prosent i 2005 til 5,4 prosent i 2008 (Helsedirektoratet 2010a, s. 25).

Vi har spurt om ungdommene i Vestfold om de blir utsatt for plaging, trusler eller utfrysing av andre unge på skolen eller på fritiden. Tabellen under viser hvordan de spurte ungdommene fordeler seg på dette spørsmålet.

Tabell 5.3 Blir du selv utsatt for plaging, trusler eller utfrysing av andre unge på skolen eller i fritiden? Svarfordeling Vestfold, ungdomsskole og videregående skole.

Ungdomsskole Videregående

Aldri 57 % 67 %

Nesten aldri 31 % 25 %

Ja, omtrent en gang i måneden 4 % 3 %

Ja, omtrent hver 14. dag 2 % 1 %

Ja, omtrent en gang i uka 2 % 2 %

Ja, flere ganger i uka 4 % 2 %

Tabellen viser at det store flertallet av ungdommene i Vestfold, 88 prosent av

ungdomsskoleelevene og 92 prosent av elevene på videregående, aldri eller nesten aldri blir mobbet. Blant ungdomsskoleelevene svarer 8 prosent at de blir mobbet hver 14. dag eller oftere, mens 5 prosent av elevene på videregående svarer det samme. På begge skolenivåene er dette én prosent over gjennomsnittene fra de nasjonale Ungdata- undersøkelsene. Totalt svarer 3 prosent av de spurte elevene, det vil si 276 personer, at de mobbes flere ganger i uka.

Figuren under viser andelen ungdommer som oppgir at de mobbes minst hver 14. dag, fordelt på klassetrinn og kjønn.

64 Ung i Vestfold 2013

Figur 5.7 Blir du selv utsatt for plaging, trusler eller utfrysing av andre unge på skolen eller i fritiden? Andel som blir mobbet hver 14. dag eller oftere, fordelt på kjønn og klassetrinn.

Figuren viser, som vi også så i tabellen ovenfor, at mobbingen avtar ettersom ungdommene blir eldre. I 8. klasse oppgir 8 prosent av både guttene og jentene at de blir mobbet, mens

henholdsvis 5 og 4 prosent av videregåendeelevene svarer det samme. Fra 10. klasse til første klasse på videregående skole synker andelen jenter som blir mobbet med fire prosent. Jevnt over er det noe flere jenter enn gutter som blir mobbet hver 14. dag eller oftere. I vårt materiale finner vi ingen sammenheng mellom kommunestørrelse og andel ungdommer som blir mobbet.

Vi ser likevel visse variasjoner mellom kommunene i Vestfold, noe som illustreres i figuren nedenfor. Grafen viser andelen ungdomsskoleelever som blir mobbet hver 14. dag eller oftere.

Figur 5.8 Blir du selv utsatt for plaging, trusler eller utfrysing av andre unge på skolen eller i fritiden? Andel som blir mobbet hver 14. dag eller oftere, fordelt på kommune.

Figuren viser at andelen elever som blir mobbet minst en gang hver 14. dag er høyest i Lardal, Re og Tjøme. Helt nederst på listen finner vi Andebu, hvor kun 5 prosent opplever å bli mobbet såpass ofte. På videregåendenivå ligger de fleste kommunene på rundt 6-8 prosent. Her skiller

8% 7%

6% 5%

8% 8% 8%

4%

0%

4%

8%

12%

16%

8. klasse 9. klasse 10. klasse Vg 1

Gutt Jente

5% 6% 6% 6% 7% 7% 7% 7% 7% 8% 8% 9% 10% 11% 13%

0% 5% 10% 15% 20%

Svelvik (N=231) Andebu (N=181)Horten (N=813)Stokke (N=358)Sande (N=319)Hof (N=88)Norge Sandefjord (N=1354Nøtterøy (N=701)Vestfold Holmestrand (N=315)Larvik (N=1303)Tjøme (N=167)Lardal (N=61)Re (N=296)

Ung i Vestfold 2013 65 imidlertid Stokke seg ut ved at hele 26 prosent av de spurte elevene oppgir at de blir mobbet

minst én gang i måneden22.

I undersøkelsen ble ungdommene også spurt om de selv er med på plaging, erting eller utfrysing av andre elever på skoleveien eller i friminuttene. Tallene viser at fire prosent av ungdomsskoleelevene, og tre prosent av elevene på videregående skole, oppgir at de mobber noen oftere enn en gang i måneden. Dette er noe lavere enn resultatene fra eksempelvis ungdomsundersøkelsen i Stavanger, der man finner at 7 prosent av ungdomsskolene selv mobber andre (Frøyland og Sletten 2011). I Elevundersøkelsen 2013 svarte 88 prosent av videregåendeelevene i Vestfold at de aldri har vært med på å mobbe andre (Elevundersøkelsen 2013). I våre data gjelder dette 80 prosent av elevene i første trinn på videregående. Det er flere jenter enn gutter som svarer at de aldri mobber andre, 80 prosent av alle jentene og 67 prosent av guttene rapporterer dette. Vi finner ingen nevneverdige forskjeller mellom

kommunene på dette spørsmålet.

5.3.1 Digital mobbing

I undersøkelsen er det tatt med en del spørsmål som dreier seg om digital mobbing.

Medietilsynet definerer digital mobbing som mobbing som skjer ved hjelp av teknologiske hjelpemidler, for eksempel mobiltelefon eller internett. I undersøkelsen Barn og digitale medier 2010 fant Medietilsynet at 10 prosent av barn og unge mellom 6 og 16 år hadde blitt utsatt for digital mobbing i løpet av det siste året (Medietilsynet 2010, i Frøyland og Sletten 2011, s. 101).

Vi ba ungdommene svare på om de i løpet av den siste måneden har mottatt eller sendt mobbemeldinger mens de har chattet på internett eller via mobiltelefon. Svaralternativene var

«aldri», «1 gang», «2-5 ganger», «6-10 ganger» og «mer enn 10 ganger». Her viser resultatene at det store flertallet av elevene aldri har sendt eller mottatt mobbemeldinger. 13 prosent av ungdomsskoleelevene og 11 prosent av videregående-elevene har minst én gang mottatt mobbemeldinger på internett den siste måneden. En noe lavere andel, 8 prosent på begge skolenivåene, har mottatt mobbemeldinger via mobil. Ni prosent av ungdomsskoleelevene og 8 prosent av elevene på videregående skole svarer at de har sendt mobbemeldinger på nett, mens 6 prosent på begge skolenivåene har sendt mobbemelding på mobil. Heller ikke her finner vi store variasjoner mellom kommunene i Vestfold. Tabellen nedenfor viser hvordan

svarfordelingen på disse spørsmålene varierer mellom gutter og jenter på ungdomsskolen:

22 Som nevnt innledningsvis er tallene fra Stokke på videregåendenivå usikre.

66 Ung i Vestfold 2013

Figur 5.9 Digital mobbing. Hvor mange ganger har du opplevd eller gjort noe av det følgende i løpet av den siste måneden – siste 30 dager? Andel ungdomsskoleelever som minst én gang har mottatt eller sendt mobbemeldinger.

Brutt ned kjønn.

Figuren viser at kjønnsforskjellene ikke er store, men vi ser en tendens til at noe flere jenter mottar mobbemeldinger, mens det er det flere gutter som sender slike meldinger. Nærmere analyser viser at jenter i 8. klasse er mest utsatt for digital mobbing. Her svarer 17 prosent at de har mottatt mobbemelding på internett minst én gang i løpet av den siste måneden. Årsaken til at det er flere som har mottatt meldinger på nett enn på mobil kan nok være at mye av

kommunikasjonen ungdom i mellom nå foregår på ulike sosiale medier. Muligheten til å sende anonyme meldinger bidrar nok også til at terskelen for å mobbe på nett er noe lavere. Samtidig er det kanskje ikke lenger hensiktsmessig å operere med et klart skille mellom internett og mobiltelefon, siden mange har tilgang til de samme chatteprogrammene på mobiltelefonen.

In document Ung i Vestfold 2013 (sider 65-68)