• No results found

I løpet av perioden har utvalget arbeidet inngående med overgang til 5-dagers

40 undervisningsuke og de tilhørende

ner slik at behovet for

12

møter pr. år ikke har vært tilstede. Fra Sentralrådet er det fremgått at Samarbeidsutvalget som institusjon skal erstattes av et annet organ. Vi har funnet det hensiktsmessig å opprettholde utvalget inntil videre.

Vakt- og varmemester joakim jakobseu tok auskjed med institusjonen etter innpa 43 års markant virksomhet p .mars 1981.

Studentutvalget

i.SEMESTER 1979-80 HJØRDIS Er

PER HEYERDAHI TONE GRIMSRUD 2. SEMESTER 1979-80 PER HEYERDAHL AUD EILIN BRATTGJERD TONE GRIMSRUD

1. SEMESTER 1980-81 AuD EILIN BRATTGJERD WALTER GRØNLI

RAGNARJORGENSEN

I kISTSEMRSTI:RET 1979180

Diplomkandidatene stilte denne høsten ut sine arbeider på Bygdøy, i den gamle landbruksbygninga på Norsk Folke-m useuFolke-m. Dette viste seg a være Folke-meget vellykket. Kandidatene mente det lå stor verdi i å komme ut fra de tidligere darlige forhoId som har eksistert for visninga

skolens regi. Nøkkelordninga under arbeidet med diplom fungerte tilfreds-stillende.

I løpet av sommerferien ble det godkjent ny instruks for klage i tilknytning til diplomeksamen. Det ble vedtatt at alle kandidater som blir vurdert til «ikke bestått» på diplomeksamen, har krav på skriftlig begrunnelse. Forslaget om ved-tatte endring ble foresIatt av student-utval.get.

En forespørseI fra Aschehoug forlag om medvirkning i opptog i byen, brakte på bane spørsmålet om studentene ved sko-len skaI la seg bruke til å lage under-holdning på byen. Det viste seg å være vanskelig å ta et prinsipielt standpunkt til spørsmålet.

Studentutvalget ønsket å markere seg da spørsmalet om utbygginga av Alta-vassdraget var oppe i Stortinget for 2 gang, og henstilte til studentene om å støtte telegramaksjonen som var satt igang. Det ble samlet inn midler til

«Alta-tiere».

Studentutvalget inviterte i høstsemesteret en representant fra Statens Lånekasse til å orientere om lån og tilbakebetalings-vilkår. Representanten måtte også svare på mange spørsmål utover det oppsatte program.

Allmøtet i november var delt i to seks3o-ner. Første del var et rent informasjons-møte, der det ble orientert om skolens forskjellige utvalg og komiteer. Det ble også gitt en orientering om ID og den to-årige forsøksordninga som er satt igang. Andre del av møtet var viet studentpohtikk og ble åpnet av en repre-sentant fra Ntsu. Studentutvalgets ord-fører orienterte om hvordan Student-utvalget fungerte. Den påfølgende debatt gjaldt hvorvIdt vi ønsker et Studentutvalg ved stiKs og hvordan vii tilfelle ønsker at det fungerer.

Arbeidet med å få flere studenter aktivt med i studentpolitikken ble forsøkt inten-sivert. Spørsmålet om tilstedeværelsen av et Studentutvalg kun er en form for skinn-demokrati ble gjentatte ganger diskutert.

For n'te gang ble det purret på og lovet en ny telefonautomat for studentene.

Denne gang skulle den plasseres 3.eller 4. etasje.

I oktober krevde Studentutvalget at admmistrasjonen snarest måtte finne en tilfredsstillende ordning angående sko-lens åpningstider.

I siste halvdel av november ble det arran-gert et allmøte angående endring av undervisningstida. Allmøtet fattet med henvisning til brevveksling melIom smes og KUD, følgende vedtak:

• 5 dagers undervisningsuke med åpen skole på lørdag uten undervisning ordfører, Fagavd. Mobel- og innredningsarkitektur, 3. år.

varaordfører, Fagavd. Møbel- og innredningsarkitektur,t år.

kasserer, Fagavd. Møbel- og innredningsarkitektur, 2, år.

ordfører, t-'agavd. Møbel- og innredningsarkitektur, i. år.

varaordfører, Fagavd. Tekstil, 2. år.

kasserer, Fagavd. Møbel- og innredningsarkitektur, 2. år.

ordfører, Fagavd. TekstiI, 3. år.

varaordfører, Fagavd. Gralisk, 4. år.

kasserer, Fagavd. Metall, 3. år.

studieåret utvidet slik at vi begynner

i. september og avslutter ea. 25. mai forIengelsen av studieåret må ikke få innvirkning på arbeidet med diplom-oppgaven

ordninga trer i kraft fra og med studie-året 1980/81

Studentutvalget sendte ved semesteret slutt et brev til kuo angående bevilgnin-gene tid biblioteket ved sH Ks, der vi sterkt beklaget beslutningen om å bevilge biblioteket ca. 5o % av den beviIgning det ble sokt om.

Kunstfagstipend ble en realitet, fra studieåret 1980/81, fareløpig kun som i ars stipend for avgangsklassene Med bak-grunn i dette ble det dannet ei arbeids-gruppe som skal arbeide for kunstfag-stipend til alle årsklasser, d. v. s. som 4 års stipend og for at stipendiet skal gis tilbakevirkende kraft, noe som er tilfelle ved flere andre skoler.

VÅRSEMESTRET 1979-80

Arbeidet dette semesteret begynte med avklaring i spørsmålet orn tildeling av hybler for smcs's studenter. Ved henven-delse både til Studentsamskipnaden, Osio og til Yrkesskolenes Hybelhus, Oslo, bIe det slått fast at vi begge steder stilIer på linje med øvrige søkere.

Vi fikk en diskusjon om legeordning ved skolen. Det er avsatt penger på budsjettet til dette, men disse blir hvert år overfort 42 til andre poster. Det viste seg å være

et ønske både fra studenter og ansatte om om dette.

Studentenes gjentatte forespørsel om flere teIefonautomater ble tatt opp. Det ble også foreslått å innrede «glassburet»

i vestibylen tiI telefonvaktrom. Gjeldende ordning med elevtelefon ble karakterisert som uholdbar.

Det ble framsatt forslag om å endre sam-mensetni ngen av studenter til Student-utvalget. Forslaget gikk ut på at hver linje stilte med en vaIgt representant, i mot-setning til naværende ordning med en representant fra hvert årskull. AvgjøreI-sen ble utsatt inntil forholda ved andre skoler, f.eks. Bergens Kunsthåndverks-skole bie undersokt.

Midt i semesteret ble det arrangert all-møte angående forverringa av studen-tenes økonomiske kår. Det ble klart fler-tall for å gjennomfore en undervisnings-bolkott, for å markere at studentene vil aksjonere for bedre lånevilkår. Det ble samtidig avgjort at skolen skulle tilslutte seg en demonstrasjon ved Regjerings-bygninga.

På slutten av studieåret ble det klart at nåværende ordning med forretningen i vakta ville opphore. Spørsmålet am over-taking ble ehskutert, og også muligheten for studentenes innflytelse ved eventuell nedleggelse.

HØSTSEMERTRET 7980-81

I varsemesteret ble det altså kjent at Jakobsen ikke ville drive butikken i vakta lenger. Mange eventuelle overtakere var kontakta i løpet av sommeren, men ingen var interesserte. Rektor kom så med et forslag om at studentene kunne skyte inn en pengesum når de påbegynte studiet -for å reise kapitaI. Sum men skulle tilbake-betaIes ved studiets sIutt. Etter høring i klassen viste det seg at studentene stilte seg svært skeptiske til ei slik ordning.

Omsider fikk administrasjonen istand en avtale med Christ. Engebretsen. Studen-tene sa seg fornøyd med løsninga safremt varene ble rimeligere enn tidligere. Det ble lovet io % lavere priser på saks enn

Hovedbutikken. Nye åpningstider:

kl. 10.00-14 00.

Det kom ønske om oppstensilerte refeiat fra studentutvalgsmøtene. Det ble bestemt at referenten skal ta 20 kopier av

referatet. En kopi henges på stud.utv.-plakaten ved kantineinngangen - de resterende legges i hylla merka «stud.

utv.» på veggen ved inngangen til biblio-teket. Referatet skal opp mandag mellom de to stud.utv.-møtene.

Seimåpninga ved skolen fortsatte som før.

To studenter har vakt sammen de aktuelle kvelder. Vaktlister utarbeidet. Distribuert til alle avdelinger. Ordninga fungerte, men stud.utv. mente administrasjonen burde utarbeide ei losning i form av elevnøkler.

Kveldscroquis'en ble vedtatt å være i regi av stud,utv. fra semesterskiftet 198o/81.

Stud.utv., med spesiell kontaktperson oppnevnt, skal ordne med modeller og vakter og sette opp vaktliste. Vaktene skaffer selv varamenn.

Telefonbokssaken igjen: Etter at det var kommet betydelige innsigelser mot boks i 3, etasje, var nå løsninga å plassere telefonen i gIassburet i vestibylen. Stu-dentene samtykka i dette, og ba admini-strasjonen om fortgang i saken,

Et forslag fra rektor gikk ut på at det på

SHKS iframtida kanskje kunne legges undervisning til ettermiddagen. Stud.utv.

diskuterte saken, men fant få fordeler ved ei slik ordning. Studentene ønska ei konsentrert undervisning på formid-dagen med muligheter for selvstudium på kvelden.

Mac Donald orienterte stud.utv. om Mikkelsen-komitens rapport der det nye studieopplegget (tenkt gjennomført 1982) blir lagt fram. Studentene ble oppfordra til å være aktive i debatten som vil foregå på hver enkelt fagavdeling.

suKs støtta opp om punktdemonstra-sjonen angående statsbudsjettet 8.10,1980.

Det studentene reagerte imot var: at ren-tene på studielån skal begynne å løpe i studietida og at rentefoten skal høynes til 9,5 %. Stud.utv. delte ut lopesedler.

Undervisningsboikotten halve dagen var effektiv.

På alImøtet i november var saken:

Kom-mentarer til Strømme-Svendsen-rappor-ten. Ei gruppe studenter hadde studert rapporten og redegjorde for forsamlinga.

Gruppa hadde også forfatta et skriv som ble diskutert og med små endringer ved-tatt. Innholdet var: fagavdetingens status, lærernes status og skoIens organisasjons-form i framtida. Skrivet ble overlevert styret.

Det ble i tida 25. okt. nov. arrangert studenteruke i Oslo. SHKS' studenter ble oppfordra til å ta del. Ei gruppe studenter reagerte positivt og laga enkle, men miljøskapende veggdekorasjoner

Chateau Neuf,

Forslag ble fremma om roykfri kantine.

Stud.utv, satte opp 4 alternativer: Røykfri

kantine i hele dagen, halve dagen, 3 fra 12.00 til -13.00 og 4 om ombygning av kantina, Etter avstemning ble det flertall for alternativ 3. Brev til admini-strasjonen om saken. Styret samtykka i desember. Stud.utv. oppnevnte plakat-gruppe som gjorde vedtaket kjent.

Helt tilfeldig oppdaga _stud.utv. at ord-ninga med vitnemål etter 3. år ved SHKS var opphørt å gjelde for samtlige studen-ter ved skolen. Stud.utv. mente at slike vedtak ikke burde få ffibakevirkende kraft, og skrev brev til administrasjonen og ba om å få informasjon om saken.

I det hele tatt har frammøtet på stud.utv.-møtene i høst vært upåklagelig.

Studen-tene har vært aktive og engasjerte. 43