• No results found

Bruken av religiøse plagg har fått stor oppmerksomhet i den norske debatten de senere årene.

Debatten har særlig dreiet seg om bruken av hijab (hodeplagg som ikke dekker ansiktet) og niqab (plagg som også dekker ansiktet). Våren 2018 leverte regjeringen et lovforslag om forbud mot ansiktsdekkende plagg som niqab og finlandshetter (ikke mot hijab) i alle undervisningssituasjoner.25 Men hva mener befolkningen? Det overordnede bildet er at befolkningen er langt mer kritisk til ansiktsdekkende plagg enn til den mer moderate hijaben.

I integreringsbarometeret spør vi om folks holdning til bruk av hijab og niqab i en rekke ulike sammen henger. I figur 53 har vi rangert disse etter hvor negativt befolkningen stiller seg til bruken av disse plaggene henholdsvis på gaten, på arbeidsplassen, som lærer og som uniformert politi.

Figur 53. Rangering av holdninger til bruk av hijab (hodeplagg som ikke dekker ansiktet) og niqab (som også dekker ansiktet) i ulike sammenhenger. Spørsmål: «Hvor positiv eller negativ er du til at muslimske kvinner bærer» niqab/hijab?» Andelen «meget negativ» eller

«ganske negativ». N = 3018–3029

Hijab som lærer Hijab arbeid Hijab gaten

91 90

I figur 53 har vi rangert befolkningens syn på hijab og niqab i ulike situasjoner. Som vi ser i figuren, er befolkningen klart mest negativ til bruk av det ansiktsdekkende niqab, som finner liten støtte. Hele 91 prosent er negative til bruken av niqab på arbeidsplassen («ganske» eller «meget»

negativ). Deretter følger bruken på skole eller studiested (uspesifisert og dreier seg om lærer eller

25 https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ansiktsdekkende-plagg/id2594894/

elever/studenter), der 90 prosent er negative. Folk har en noe mildere syn på bruken av niqab på gaten (83 prosent), men dette har også meget stor motstand i folket.

Vi ser også i figur 53 at befolkningen er vesentlig mindre negativt innstilt til bruken av hijab. Mest negative er befolkningen til bruk av hijab på uniformert politi. To av tre er negative til slik bruk.

Drøyt halvparten av befolkningen i Norge er negative til at lærere bruker hijab (53 prosent). Minst negative er man til bruk av hijab på gaten. Her er det en av tre som er negative.

Det å bruke hijab på gaten oppfattes som meget eller ganske positivt av 15 prosent av befolkningen.

Folk flest er verken positive eller negative (51 prosent). På den negative siden er det 20 prosent som oppfatter det som «ganske negativt» og 14 prosent som «meget negativt».

Det er en kjønnsforskjell i synet på bruken av religiøse hodeplagg. Menn er konsekvent litt mer konservative til hijab enn kvinner, mens begge kjønn har samme syn på bruken av niqab.

Hva så med alder? Er eldre mer negative til bruk av disse religiøse hodeplaggene? Svaret er ja, de eldre er mer negative enn de yngre på dette området (se figur 54).

Figur 54. Rangering av holdninger til bruk av hijab og niqab etter alder. Spørsmål: «Hvor positiv eller negativ er du til at muslimske kvinner bærer» niqab/hijab?» Svaralternativer:

«meget positiv», «ganske positiv», verken–eller / nøytral, «ganske negativ», «meget negativ». N = 3018–3029

NøytralPositiv

Under 30 30−44 45−59 60 og over

noe mer liberalt syn på bruk av niqab enn de eldste aldersgruppene. Her er bildet likevel klart: også denne aldersgruppen er klart negativ til bruk av dette plagget.

Betyr aldersforskjellene at befolkningens holdninger er ved å endres når det gjelder bruk av religiøse hodeplagg? Vi kan ikke svare fullt ut på det. Tidsseriene på dette området bør først være noe lengre, slik at det blir mulig skille mellom såkalte generasjons- og kohorteffekter. Eller med andre ord, for å kunne si om det er mer liberale holdninger hos de unge i dag enn tidligere, eller om det bare er slik at unge folk alltid er mer liberale i sitt syn på disse hodeplaggene.

En liten indikasjon på utviklingen for gjennomsnittet i befolkningen er likevel mulig med de data vi har i dag. Hvis vi for eksempel trekker ut spørsmålene om bruk av hijab «på arbeidsplassen», så trer det frem et interessant mønster (figur 55).

Figur 55. Spørsmål: «Hvor positiv eller negativ er du til at muslimske kvinner bærer hijab på arbeidsplassen?» 2012, 2013, 2017. N = 3018 (2017)

0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 %

2012 2013 2017 2012 2013 2017 2012 2013 2017

Positiv Nøytral Negativ

I figur 55 ser vi en utvikling der andelen som er positive til at muslimske kvinner bærer hijab på arbeidsplassen, går ned i løpet av de tre siste målingene. Det samme skjer med andelen som er negative. Det er, kanskje overraskende, de som er nøytrale til denne praksisen, som øker i perioden.

Dette er interessant fordi flere i den nøytrale midtkategorien kan bety at færre i befolkningen bryr seg om det brukes hijab i denne sammenhengen. Tolker vi den nøytrale midtkategorien på denne måten, kan man se økningen som en normalisering. En indifferens som uttrykker økt aksept.

Figur 56. Holdningen til hijab og niqab på gaten, etter synet på om «innvandring er bra eller dårlig for Norge». N = 2964

NegativNøytralPositiv

Holdning til muslimske kvinners hodeplagg

Meget dårlig Meget bra

Er innvandring bra eller dårlig?

Hijab på gaten Niqab på gaten

I figur 56 kjenner vi igjen forskjellene i synet på hijab og niqab, der befolkningen er mindre nega-tive til hijab enn det ansiktsdekkende plagget niqab. For begge hodeplaggene har vi her valgt ut konteksten «på gaten». Langs x­aksen finner vi igjen det generelle spørsmålet om innvandring «er bra eller dårlig for Norge» fra kapittel 1.

Vi ser at begge kurvene i figur 56 stiger når vi beveger oss fra venstre mot høyre. Ser vi på hold-ningen til bruk av hijab først, så ser vi at denne kurven ligger høyere enn den for niqab. Her er befolkningen mindre negativ. Vi ser videre at kurven for hijab stiger etter hvert som vi beveger oss fra grupper som mener innvandring er meget dårlig, via et nøytralt svar på dette spørsmålet, til gruppene som mener at innvandring er «ganske bra» og «meget bra» for landet. De som mener at innvandring er «ganske bra» for landet, mener i gjennomsnitt at hijab verken er positivt eller nega-tivt. Og beveger vi oss helt ytterst på denne kurven, ser vi at de (få, som vi husker) som mener at innvandring er «meget bra» for landet, ender på oversiden av nøytral­streken for spørsmålet om hijab. Disse er i gjennomsnitt positive til hijab.