• No results found

Kritiske innsatsfaktorer – en kilde til sårbarhet

In document Samfunnets kritiske funksjoner (sider 111-116)

Del II Utledning av kritiske samfunns funksjoner og kritisk funksjonsevne

Vedlegg 2: Kritiske innsatsfaktorer – en kilde til sårbarhet

I DSBs rapport fra 2012 ble det skilt mellom kritiske samfunnsfunksjoner og «kritiske allmenne innsatsfaktorer», der den sistnevnte gruppen innbefattet de fleste infrastrukturbaserte tjenestene som samfunnet er kritisk avhen-gig av. Her inngikk for eksempel kraftforsyningen, elektronisk kommunikasjon, transport mfl.

Selv om begrepet «innsatsfaktor» også er benyttet i denne rapporten, er det valgt å ikke benytte begrepet som en egen kategori i oversikten over kritiske samfunnsfunksjoner. Det er to årsaker til dette: For det første at flere opp-levde skillet mellom kritisk samfunnsfunksjon og kritisk allmenn innsatsfaktor som unødvendig kompliserende;

for det andre at de to kategoriene ikke var gjensidig utelukkende. Med andre ord var noen funksjoner både kritiske samfunnsfunksjoner og innsatsfaktorer. Dette medførte at enkelte ble ført opp to ganger, mens denne dualismen ble underkommunisert for andres del.

Flere av høringsinstansene til denne rapporten har påpekt at innsatsfaktorkategorien i den forrige rapporten var nyttig, fordi den pekte ut tjenester som kan være spesielt viktige i et samfunnsmessig perspektiv. Svikt her vil kunne ramme store deler av samfunnet samtidig. Både på samfunns- og virksomhetsnivå er det viktig å fokusere på avhengigheten av innsatsfaktorer som en viktig kilde til sårbarhet.

I rapporten fra 2012 ble begrepet innsatsfaktor presentert slik:

«Begrepet samfunnsfunksjon knyttes ut fra definisjonen til tjenester som har direkte effekt på samfunnets og befolkningens grunnleggende behov. For å bringe større klarhet i sammenhengen og forskjellen mellom sam-funnsfunksjon og infrastruktur, benytter vi begrepet innsatsfaktor som er hentet fra samfunnsøkonomien.

Innsatsfaktorer brukes i utredningen om de eksterne leveransene virksomhetene er avhengig av for å kunne pro-dusere og levere slik at samfunnets og befolkningens grunnleggende behov kan ivaretas. Dette kan være energi, kapital, arbeidskraft og ulike varer og tjenester. Innsatsfaktorene atskiller seg fra kritiske samfunnsfunksjoner ved at de i prinsippet er erstattbare eller substituerbare. Kritikaliteten for samfunnet er avhengig av hvilke virksomheter og leveranser innsatsfaktorene bidrar til. Det vil si at en innsatsfaktor, for eksempel i form av en tjeneste, kan være av kritisk betydning for samfunnet i noen sammenhenger, mens den i andre sammenhenger ikke har en slik betydning.»

Det ble dessuten skilt mellom allmenne og spesielle innsatsfaktorer:

«Allmenne innsatsfaktorer er tjenester som i prinsippet er tilgjengelige for alle virksomheter og hele befolk-ningen innenfor et område. De kjennetegnes gjerne av å være relativt tett koplet til et infrastruktursystem, og av at antallet tilbydere ofte er begrenset. […]

Spesielle innsatsfaktorer er kjennetegnet ved at de er tilpasset behov hos noen virksomheter og ikke leveres til hele samfunnet, at koplingen til en spesiell infrastruktur er løsere (dvs. at innsatsfaktoren ofte kan fremføres på flere måter), og at det kan være mange tilbydere som konkurrerer i markedet. Eksempler på spesielle innsatsfak-torer kan være it-tjenester, rengjøringstjenester osv – eller leveranse av reservedeler. Arbeidskraft og kapital kan ut fra denne definisjonen også betraktes som spesielle innsatsfaktorer.»

Rapporten fokuserte på kritisk allmenne innsatsfaktorer fordi det først og fremst er for innsatsfaktorer med vid og generell distribusjon det er aktuelt for samfunnet å stille krav om sikkerhet og beredskap. Selv om det for den enkelte virksomhet til dels er mulig å kompensere for bortfall av allmenne innsatsfaktorer gjennom

110 SamfunnetS kritiSke funkSjoner / DSB RAPPORT

Ve DLegg

egenberedskap, er den samfunnsmessige avhengigheten av disse samfunnsfunksjonene så stor at bortfall i mange tilfeller vil true samfunnets evne til å ivareta befolkningens grunnleggende behov i betydelig grad.

Følgende kapabiliteter i oversikten i den nye rapporten er å oppfatte som kritisk allmenne innsatsfaktorer:

6.1 Sikre registre, arkiver mv. For eksempel nasjonale felleskomponenter som Grunnboken, Matrikkelen, Folkeregisteret osv. Viktig for finansnæringen mfl.

7.2 Meteorologiske tjenester Innsatsfaktor for Forsvaret, redningstjenesten, transport o.a.

8.1 Matforsyning Mat til sykehus, helseinstitusjoner mv.

8.2 Drivstoff Drivstoff til kjøretøyer, skip, landbruk, nødstrømsaggregater mv.

9.1 Drikkevann Også vann til landbruk, industri, sykehus osv,

9.2 Avløp Av kritisk betydning for mange virksomheter spesielt med hensyn til hygiene 10.1 Finansmarkedet Kapitaltilgang

10.2 Finanstransaksjoner Kapitaltilgang

10.3 Betalingsmidler Kritisk for butikker, bensinstasjoner, apotek mv.

11.1 Forsyning av elektrisk energi Avgjørende viktig for så å si alle andre samfunnsfunksjoner 11.2 Fjernvarme Viktig for mange bygg og virksomheter i byer, herunder også

helseinstitusjoner, forvaltningsorganer osv

12.1 Ekom-tjenester Avgjørende for en rekke samfunnsfunksjoner: helse, redningstjenester, lov og orden, finans, transport osv.

13.1 Transportevne Vare- og persontransport er nødvendig for mange virksomheter med kritisk samfunnsfunksjon

14.1 Satellittjenester Kommunikasjon, posisjonering, navigasjon, tidssignaler osv. Viktig for en rekke sektorer: finans, metereologi, ekom, kraftforsyning osv.

De fleste innsatsfaktorene er avhengig av elektrisk energi og fungerende ekomtjenester som slik sett fremstår som enda viktigere i et samfunnsmessig perspektiv enn de øvrige. Ekomtjenester er for øvrig også avhengig av elektrisk energi for å fungere.

For virksomheter som arbeider med å kartlegge og redusere egne sårbarheter med sikte på å opprettholde kontinuitet i egne leveranser, kan oversikten over tjene som en sjekkliste. Sårbarheten kan reduseres gjennom

Ve DLegg

egenberedskap og ved å etablere redundans der dette er mulig. I tillegg til en vurdering av avhengigheten av allmenne innsatsfaktorer må en slik vurdering ta i betraktning hvilke spesielle innsatsfaktorer virksomheten er avhengig av. Dette kan for eksempel være:

Arbeidskraft Riktig kompetanse og kapasitet Kapital, finansiering

Intern infrastruktur Bygninger, maskiner, utstyr

Varer, reservedeler Varer som er nødvendige i produksjonen, for eksempel medisinsk forbruksmateriell i sykehus. Viktige reservedeler Interne tjenester Intern tjenesteyting (IT-tjenester, renholdstjenester osv.)

Spesielle eksterne tjenester Tjenester som leveres av eksterne og som virksomheten er avhengig av, for eksempel outsourcede tjenester

112 SamfunnetS kritiSke funkSjoner / DSB RAPPORT

NOTATER

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap Rambergveien 9 3115 Tønsberg Telefon 33 41 25 00 Faks 33 31 06 60 postmottak@dsb.no www.dsb.no

ISBN 978-82-7768-412-3 (PDF) HR 2350

Desember 2016

In document Samfunnets kritiske funksjoner (sider 111-116)