• No results found

Sted: Markedshøyskolen, Kirkegata 22- 24 , 0107 Oslo Tid:12.Mai, Kl. 17.00 N= Niklas Hansen

A= Anders Austad K= Kristine Dalene

N:Hvem er du og hva gjør du?

K: Kristine Dalene jobber i Metronet som er et digitalt søke og markedsføringsbyrå.

Hun jobber hovedsakelig med sosiale medier, med forretnigsutvkling, strategi og innhold.

Skape resultater. Hun har bachelor i merkebygging og reklame fra Markedshøyskolen.

N:Hva er din definisjon av sosiale medier?

K: Vi har Forflyttet kommunikasjonen og deling til nettet. Verdenen har blitt digital. Sosiale Medier er som vann. Man mikser vann med andre komponenter, og da får man en blanding av noe. Det samme er det med sosiale medier også. Man mikser blogg, twitter, youtube altså sosiale nettverk. Sosiale nettverk er digitale plattformer som bygges av brukere. Disse nettverkene kan være i ulike størrelser og rettet mot forskjellige grupper. Facebook har blitt et masse nettverk, men er ikke det største i verden. Man kommuniserer bare på en annerledes måte, og deretter danner en syklubb over nettet. I forhold til brukermasse så er Facebook størst i Norge. Man har forskjellig typer nettverk, og det er ikke sikkert alltid det er der alle bedrifter bør være. Derfor bør man definere målgruppen sin, og da velge plattform. Aino er en amerikansk og kun finnes i beta er en plattform hvor man kan kategorisere deling. Altså man må velge hvem som skal se din status, eller kommentarer. I Facebook kan man gjøre dette, men man må manuelt gjøre dette under innstillinger. Ailo er en konkurrent til

Facebook. Facebook er laget slik at de du interagerer mest med, vil også få din informasjon.

N:Hva bruker norske bedrifter i sosiale medier i dag?

K: Norske bedrifter bruker mest i dag facebook, twitter, blogg og youtube. Det vil komme en bedre bedriftsrettet versjon av youtube etter hvert. Twitter består av meget tungt stoff, og deles ofte av politikere, bedriftsleder, kjendiser. Linkedin er en mer konservativ plattform.

Fokuset er mer rettet mot jobb og arbeidsliv. Rekruttering og referanser er også en viktig faktor. Sosiale medier må være unike og skille seg ut i forhold til andre, og det hadde ikke vært bra hvis Facebook hadde hatt alt. Mennesker velger å være aktiv på enten en eller flere plattformer. Ofte blir det satt til en hovedsakelig plattform, men dette handler om hva

brukeren ønsker å oppnå.

Blogg er ikke et nettverk men et sosialt mediet, men det finnes et nettverk av blogger. Sosiale medier består av: nettverk, blogg, podcast og forum.

Den andre rekrutteringskanalen i forhold til Linkedin er Branchout, som er litt mer uformelt.

N: Hvor lenge har det norske næringslivet vært på sosiale medier?

K: Sosiale medier har vært på banen i 6 år. Norske næringslivet har vært aktiv ca for 3 år siden. Noen mener nok at man allerede hadde vært i gang i form av en liten faktor. Aktørene var få, men de for de siste to år har det eskalert.

De som velger å ikke være aktive kommer kanskje til å falle av. Man må huske på at sosiale medier handler om søk. Facebook og twitter er ganske integrert. Når man søker på google vil man av store deler av resultatsøke oppleve at profiler fra facebook eller Linkedin dukke opp.

Dette er noe av storsatsningen til google. De som da ikke har valgt å være aktive på sosiale medier, vil da ikke kunne bli vist på et slikt søkt. Man kan selvfølgelig allerede har bygget opp en relasjon utenom nettet.

Facebook bruker man pga brukermassen. Sannsynligheten for å kunne spre budskapet ganske kjapt er god hvor massen er. Linkedin er en meget god kanal for rekruttering da den er meget profesjonell.

Twitter og blogger.

Firmablogger er ganske bølgende. Kristine bruker ca 20% av sin arbeidstid, minst et innlegg hver uke. Dette er for å vise kunnskap, og kunne være først ute for å vise deres kunder.

Blogger kan være en god kanal for å fortelle en historie med en personlig preg.

Twitter, Jens Stoltenberg en det største i Norge. Twitter er en god kanal for spredning, som ikke bør være så personlig/intim. Kundeservice er ofte brukt på twitter eks. Netcom

Skal du være på et sosialt medier, så må du vise det. Man kan få konsekvenser ved å bare være der, men ikke vise seg. For lite og for mye, men man bruke det sosiale medier er det å

”høre”. Ikke bombader med updates som kan oppfattes som spam. Det vil bli brukt mer og mer tid på sosiale medier. Dette vil bli mer integrert i bedriftens tradisjonell markedsføring.

Kristine tror det dessverre er få bedrifter som bruker sosiale medier til å lytte. Ved å se på konkurrenter, bransjer og ikke minst andre land vil man kunne få inspirasjon og finne ut nye ting. Det er dumt å bare konsentrere seg om sin egen profil, for da vil man ikke se hva andre gjør. Sosiale medier og nettverk krever tid, innhold og engasjement. Tålmodighet og åpenhet minst like viktig. For de som

jobber med dette er det viktig at de har eierskap til det man gjør på sosiale medier. Tone of voice!! Ofte kan dette havne på markedsavdelingen, og det viktig at de som snakker på sosiale medier er ekte. Dette liker brukerne.

N: Hvordan kommuniserer de med kundene?

K: Stille spørsmål. Sosiale Medier er ikke alltid enveis kommunikasjon, men veldig ofte en dialog med mange. Få følgerne dine til å kommuniserer med hverandre, slik at det blir en diskusjon. Det beste spørsmålet for eks. Beskriv produktet vårt met ord, og hvorfor? Alle har en mening. Bilder engasjerer også, men husk å stille spørsmål som engasjerer følgerne til det bildet. Skap en dialogtråd.

N: Bygge merkevare?

K:Essensen er å bygge relasjoner. Det å bruke sosiale medier er en langsiktig prosess, hvor man bygger kjennskap, kunnskap og relasjoner for å skape lojalitet..

Et omdømme dannes i menneskenes hode. Sosiale medier har den mulighet til å kunne påvirke omdømme. Ulemper: Hvis man er en passiv bruker, og brukerne da danner et negativt bilde av deg, kan media også få med seg dette. Da er det synd hvis man ikke er der, å kunne svare for seg og løse problemene. Hvis det blir massivt må man da bruke andre kanaler for å gjøre opp for seg igjen, og det kan være kostbart og ressurskrevende.

Du legger merkevaren din hendene til brukerne på en måte. Man kan fort bli litt sårbar, og siden dialogen kan være ukontrollert vil man møte mange forskjellige situasjoner. Man må vise at man har kontroll, og vise ydmykhet. Stikkord; Lytte! Det er egne nettverk for de som slenger negativ omtale. Det finnes egne hacker nettverk for eks.

N: Etiske faktorer?

K: Skikk og bruk etikk. Netcom er et godt eksempel med dette som har retningslinjer på hvordan man skal oppføre seg på sosiale medier. Man må vite hva man snakker om,, med riktig innhold. Man må finnen ut av hvorfor man ønsker å delta på sosiale medier. Hva er det vi ønsker å oppnå på sosiale medier. Inspirasjon for eksempel? Selv om man er på sosiale medier, er man også mennesker som styrer dette. Personvern er derfor viktig. Man må faktisk vite om hvordan man oppfører seg på nettet., det finnes regler.

N: Kan bedrifter utelukkende bare satse på sosiale medier?

K: Tv og avis er Norges desidert største mediekanaler. Sosiale medier er en strategi tatt ut i far den helhetlige kommunikasjonsstrategien. Sosiale medier er for optimalisering, og man kan bygge kjennskapen mer riktig og skape synergi effekter mellom flere kanaler. Budskapet trenger ikke å være det samme, men essensen og hovedgrunnlaget far bedriften må være riktig.

N:Trend?

K:Det er ganske nytt i forhold til de tradisjonelle kanaler. Det er ganske nytt, og det vil bli viktigere og viktigere. Digitaliseringen av alt vil det bare bli mer og mer av., for eksempel mobil.

N:Utviklingen av sosiale medier for en bedrift? (Struktur)

K: Bohus begynte med blogg for noen år tilbake, som en test. Metronet hjalp da Bohus i 2006 for å kunne optimalisere søkingen får deres nettside. Etter hvert vinklet de Bohus inn mot facebook. En konkurranse kan opprettes på en egen nettside, men integreres med facebook. I Bohus er det kun en person fra dem, samt Kristine i Metronet som drifter dette.

N: Lykkes å bruke en kanal på sosiale medier?