• No results found

Kontakten mellom arbeidsgiverlos og arbeidsgiver

5 Arbeidsgivernes erfaringer med arbeidsgiverlos

5.3 Kontakten mellom arbeidsgiverlos og arbeidsgiver

Schafft & Spjelkavik (2010, 2011) viste at arbeidsgivere hadde behov for informasjon om arbeidsgiverlosordningen generelt. Vi spurte derfor om gjennom hvilke kanaler respondentene hadde kommet i kontakt med arbeidsgiverlos. Vi finner at den absolutt viktigste kanalen har vært IA-rådgiveren ved arbeidslivssenteret (Figur 9). Dette viser at ordningen fungerer i tråd med det mandatet som ble gitt, og at samspillet mellom IA-rådgiver og arbeidsgiverlos er en viktig del av utformingen av ordningen. Den nest viktigste kanalen var kursvirksomhet, noe som bekrefter betydningen av aktivitetene knyttet til den generelle kunnskapsoverføringen.

Figur 9. Første informasjon om arbeidsgiverlos. Antall.

Fordelingen av respondenter som har vært i kontakt med arbeidsgiverlos viser at ledelsesnivået i virksomhetene er det som i størst grad har hatt kontakt med arbeidsgiverlos (Figur 10), og deretter personer fra ulike typer stabs- og støtteavdelinger. Dette tyder på at arbeidsgiverlos når ut direkte i linjen, og dit hvor beslutningsmyndigheten og personalansvaret er. Det indikerer også at virksomhetene ikke har delegert arbeidet med forebygging og fastholdelse til organer som har relevant fagansvar, men ikke linjeansvar. Også dette betyr at arbeidsgiverlos har en god forankring i den virksomhetene de er inne i.

Figur 10. Hvem som har vært engasjert hos arbeidsgiver. Prosent.

Den første kontakten virksomheten har med arbeidsgiverlosen er gjennom enten ledergruppen/leder, HMS/personalavdeling eller begge disse instansene. Andre instanser blir koplet

0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Av Arbeidslivssenterets IA-rådgiver

I forbindelse med kurs Av veileder på NAV lokalkontor Av en annen leder Gjennom NAV-sider på internett Gjennom bedriftshelsetjeneste Av en ansatt Gjennom en informasjonsbrosjyre I mediene På annen måte Husker ikke

Hvordan /av hvem fikk du først høre om arbeidsgiverlosen?

0 20 40 60 80 100

Ledergruppe/leder HMS-/personal-/ tilsvarende avd.

Verneombud Tillitsvalgte Andre Bedriftshelsetjenesten AMU AKAN Bedriftsutvalg Ingen

Hvilke instanser i virksomheten har vært engasjert i samarbeidet med arbeidsgiverlosen?

på over tid. Det viser seg også at desto flere instanser som er involvert jo flere typer kontakter er det.

Materialet indikerer at det er noen gjennomgående mønstre når det gjelder etablering av samarbeid mellom ulike instanser hos arbeidsgiver og arbeidsgiverlos. Vi finner at startpunktet som oftest er ledelsesnivået, men at kun én type kontakt inn i virksomheten gir arbeidsgiverlosen stort sett bare mulighet til å levere én type tjeneste. Det å kunne levere flere tjenester ser ut til å forutsette at en har flere typer kontakter inn i virksomheten.

Deltagelse på bedriftsinterne kurs er den formen for erfaring de fleste av respondentene har med arbeidsgiverlos og mange har også deltatt på generelle kurs. Formidling av informasjon i form av skriftlig materiell viser seg også å være en vanlig måte arbeidsgiverloser kommer i kontakt med arbeidsgivere på (Figur 11). Arbeidsgiverlosenes mandat er å jobbe på systemnivå. Funnene tyder på at ordningen har utviklet seg i tråd med dette. Det synes som om arbeidsgiverlosene bidrar mer med strategisk veiledning enn direkte intervensjon for å løse enkeltsaker.

Figur 11. Arbeidsgivers kontakt med arbeidsgiverlos. Prosent.

Vi spurte konkret om hvilke tjenester fra arbeidsgiverlosen arbeidsgiver hadde benyttet seg av.

Svarfordelingen bekrefter igjen at innsatsen alt overveiende har vært forebyggende og på systemnivå. Nesten 40 prosent av respondentene rapporterer også om at de har fått hjelp med fastholdelse (Figur 12). Når det gjelder delmål 2, inkludering, er det derimot få eksempler på at arbeidsgivere har benyttet arbeidsgiverlos i en slik sammenheng.

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 Deltatt på kurs i vår egen virksomhet

Fått informasjonsmateriale/brosjyrer Deltatt på kurs sammen med andre

virksomheter

Har fått bistand noen ganger Har fått bistand over lengre tid (flere

samtaler/møter)

Har hatt kun én samtale med arbeidsgiverlos Andre typer kontakt med arbeidsgiverlosen

Hva slags kontakt har du hatt med arbeidsgiverlosen?

Figur 12. Typer mottatte tjenester. Prosent.

Vi finner et variert mønster når det gjelder hvilke og hvor mange tjenester arbeidsgiverne har mottatt fra arbeidsgiverlos. Rundt 15 prosent av respondentene hadde kun fått informasjonsmateriell, og 25 prosent hadde kun deltatt på kurs. Omkring 45 prosent hadde fått flere typer bistand, og av disse var det 15 prosent som hadde erfaring med arbeidsgiverlosordningen i sin fulle bredde.

Det ser ikke slik ut at veien til kontakt går fra informasjonsmateriell til kurs til konkret bistand. Dette viser at det er viktig for arbeidsgiverlos å fortsette å jobbe med å etablere og vedlikeholde flere typer kontaktflater og at det ikke ser ut til å være én enkelt vei.

I tabell 5 så vi at rundt åtte av ti bedrifter har hatt kontakt med arbeidsgiverlos i ett år eller mindre.

Det å etablere en god kontakt (jf. figur 11) og skape tillit er noe som kan ta lang tid. Det vil også ta tid å levere forskjellige typer tjenester til samme bedrift (jf. figur 12). Vi kan derfor anta at dersom arbeidsgiverlosordningen hadde hatt lengre virketid, ville bildet vært slik: Flere typer tjenester ville blitt levert til virksomhetene og kontaktflaten inn i virkesomhetene ville vært større.

Saker som gjelder personer med psykiske helseproblemer kan være komplekse og de krever innsats over lengre tid. Noe av den korte varigheten av kontakt kan henge sammen med at arbeidsgiver kun har hatt behov for støtte eller informasjon i én konkret enkeltsak som så raskt ble løst. Hvis det er tilfelle, så fungerer arbeidsgiverlos også som et ad hoc tilbud som kan brukes i krisetilfeller, eller som en ”oppslagstjeneste” som gir arbeidsgiverne den informasjonen de hadde behov for.

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 Veiledning/råd om tiltak som fremmer psykisk

helse i virksomheten

Veiledning/råd om å forebygge sykefravær Bistand med sykefraværsoppfølging i en konkret

sak

Veiledning/råd om kompetanseheving i virksomheten

Andre typer tjenester Formidling av kontakt til helsevesen Bistand i forbindelse med en nyansettelse/rekruttering

Hvilke tjenester har du mottatt av arbeidsgiverlosen?