• No results found

4.3 Departementets vurdering av

4.3.6 Konsekvenser for offentlige

ca. ett dagsverk for å utarbeide en standardisert likestillingsredegjørelse for den faktiske tilstan-den for kjønn og for iverksatte og planlagte tiltak.

Effekten av de reviderte forslagene, sammen-lignet med nullalternativet antas ikke å være bety-delig for private virksomheter med færre enn 20 ansatte, som ifølge forslaget skal få en dokumenta-sjonsplikt. Mer enn 90 % av små foretak har 20 eller færre ansatte. Arbeidsgivere i små private virksomheter under 20 ansatte får en generell aktivitetsplikt og de kan, ut fra en analyse av situa-sjonen i den enkelte virksomhet, selv vurdere hvilke tiltak som skal iverksettes.

Virkningene av å innføre en redegjørelsesplikt for arbeidsgivere i private virksomheter med mel-lom 20 og 50 ansatte (når en av arbeidslivets par-ter i virksomheten krever det) vil også i stor grad avhenge av hvilke tiltak som iverksettes. Og videre:»[h]vor omfattende omtalen skal være må tilpasses virksomhetens størrelse, slik at jo større virksomhet det er tale om, dess mer kan en for-vente av omtalen», jf. Ot.prp. nr. 77 (2000 – 2001) kapittel 5.6.3. Dette utgangspunktet skal gjelde også for den her foreslåtte redegjørelsesplikten.

En redegjørelse for lønnskartleggingen vil omfatte arbeidsgivere med ned mot 20 ansatte, og det vil antakelig innebære administrative merkost-nader for arbeidsgivere som ennå ikke utfører en slik kartlegging.

Econ vurderte i 2007 kostnadsvirkninger av utvidelsen av den dagjeldende aktivitets- og rede-gjørelsesplikten til å gjelde ett nytt/nye diskrimi-neringsgrunnlag, i tillegg til kjønn. Ifølge Econ kunne merkostnadene på varig basis ligge mellom 48 – 58 mill. 2007-kroner for næringslivet. Estimert tidsbruk i private virksomheter med 20 – 49 ansatte ville være 4,5 timer (administrativ kostnad per ansatt 67 2007-kroner) og for private virksom-heter med mellom 50 – 99 ansatte 8 timer (admi-nistrativ kostnad per ansatt 50 2007-kroner). Alle arbeidsgivere har imidlertid allerede en generell aktivitetsplikt, og merkostnader vil være begren-set til innføring av en redegjørelsesplikt for pri-vate virksomheter som ikke har plikt til å levere inn årsberetning. Arbeidsgivere i foretak som ikke er små foretak har en redegjørelsesplikt etter gjeldende rett. Forslaget vil således ikke inne-bære vesentlige merkostnader for disse foreta-kene.

Modell 2 og 3 innebærer at arbeidsgiver påleg-ges en dokumentasjonsplikt, istedenfor en plikt til å redegjøre for arbeidet etter nærmere bestemte regler og til å offentliggjøre redegjørelsen. Doku-mentasjonsplikten antas ikke å medføre vesent-lige merkostnader for virksomhetene.

vesentlig økonomiske eller administrative konse-kvenser.

4.3.6.2 Styrking av aktivitets- og redegjørelsesplikten

Forslaget innebærer utvidede oppgaver i Likestil-lings- og diskrimineringsombudet.

Myndighetenes aktivitetsplikt blir konkreti-sert. I tillegg pålegges myndighetene å redegjøre for arbeidet med likestilling. Offentlige myndig-heter, i rollen som myndighetsutøver og tjeneste-yter, har allerede en generell plikt til å arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å oppfylle like-stillings- og diskrimineringslovens formål. Lovfor-slaget innebærer en tydeliggjøring av aktivitets-plikten myndighetene har etter gjeldende rett.

Redegjørelsesplikten kan anses som en ny plikt for myndighetene, i sin rolle som myndig-hetsutøver og tjenesteyter. Departementet fore-slår at myndighetene skal offentliggjøre doku-mentasjonen i årsrapporten (statlige myndig-heter) eller i årsberetningen (fylkeskommunale og kommunale myndigheter).

Skjeie-utvalget foretok ikke noen kostnadsbe-regninger knyttet til sine anbefalinger for offent-lige myndigheter. Utvalget uttalte at dette vil:

«langt på vei dreie seg om kostnader knyttet til å drive et systematisk arbeid»

og henviste til vurderinger i Econ-rapporten om at det ikke var mulig å estimere hvor store kostna-der tiltak etter aktivitetsplikten for arbeidsgivere vil få. Utvalget understreket samtidig at enkeltper-soner kan ha stor nytte av det systematiske like-stillingsarbeidet myndighetene utfører.

Departementets forslag innebærer at offent-lige myndigheters redegjørelsesplikt vil være mer forpliktende enn for store foretaks redegjørelses-plikt etter regnskapsloven § 3 – 3 c. På lik linje med arbeidsgivere som pålegges en redegjørelsesplikt etter den foreslåtte likestillings- og diskrimine-ringsloven § 26 a, skal offentlige myndigheter utarbeide en gjennomtenkt «likestillingspolicy» på sitt forvaltningsområde. Denne «likestillingspo-licyen» innebærer at myndighetene skal utarbeide retningslinjer, prinsipper, prosedyrer og standar-der for sitt arbeid, og omsette disse til konkret handling i praksis.

Departementet legger til grunn at forslaget om en styrket aktivitetsplikt for offentlige myndig-heter ikke vil innebære vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser. Redegjørelses-plikten vil derimot innebære merkostnader, både

for statens egen virksomhet og kommunale virk-somheter. Det vil imidlertid være vanskelig å tall-feste merkostnadene, men de kan bli særlig merk-bare for små kommuner.

Departementet påpeker imidlertid at det skal utarbeides maler og skjemaer for likestillingsre-degjørelsen og lønnskartleggingen. Dette skal sikre at oppfølgingen blir enkel å gjennomføre for de ulike virksomhetene, slik at kostnadsnivået holdes nede.

De største kostnadene vil påløpe hovedsakelig det første året, i forbindelse med implementering av nye rutiner for å dokumentere arbeidet med likestilling. Små kommuner har mindre ressurser og administrasjon tilgjengelig og vil kunne opp-leve redegjørelsesplikten som relativt sett mer ressurskrevende enn større kommuner. I tillegg er det ofte kompetanseutfordringer i små kommu-ner.Nytteeffektene av en styrket aktivitets- og redegjørelsesplikt kan være at pliktene kan gi endringer i personal- og rekrutteringspolitikk og derfor på sikt bidra til et mer likestilt arbeidsliv, med bedre kjønnsbalanse og likelønn. Aktivitets- og redegjørelsesplikten etter likestillings- og dis-krimineringsloven er et viktig verktøy for å nå målet om reell likestilling.

At arbeidsgivere får en plikt til å motarbeide sammensatt diskriminering, bidrar til mer mang-foldig arbeidsliv. Tydeliggjøring av aktivitetsplik-ten knyttet til forebygging av seksuell trakasse-ring og kjønnsbasert vold, styrker det strukturelle diskrimineringsvernet, særlig for kvinner. Det bidrar til større bevissthet om at kjønnsbasert vold er å anse som diskriminering, og dermed for-bedre diskrimineringsvernet også på individnivå.

At arbeidsgivere i mindre private virksomheter blir omfattet av den lovbestemte arbeidsmetoden som er beskrevet i likestillings- og diskrimine-ringsloven § 26 annet ledd, innebærer at flere virk-somheter jobber mer systematisk og kontinuerlig med likestilling. Dette bidrar til måloppnåelsen, dvs. mer likestilling. Videre vil kartlegging av lønnsforskjeller mellom kvinner og menn bidra til mer åpenhet om lønn, noe som vil kunne minske risikoen for diskriminering ved lønnsfastsettelsen og bidra til likelønn. Det er grunnleggende for likestilling å kunne forsørge seg selv. Kartlegging av bruken av ufrivillig deltidsarbeid fremmer hel-tidsarbeid, og dermed likestilling. At forpliktelsen til å jobbe aktivt for likestilling tydelig forankres i aksjeselskapers og allmenaksjeselskapers styre innebærer at disse sakene skal styrebehandles.

Det antas at dette øker innsatsen for aktivt likestil-ling i næringslivet.

Arbeidsgivere i de minste private virksomhe-tene med under 20 ansatte får en dokumentasjons-plikt. Arbeidsgivere i alle offentlige virksomheter og i private virksomheter med minst 50 ansatte, pålegges redegjørelsesplikt. Virksomheter med mellom 20 og 50 ansatte får dokumentasjonsplikt, men dersom en av partene i arbeidslivet krever det, får de full redegjørelsesplikt. Dokumenta-sjons- og redegjørelsesplikten bidrar til gode ram-mevilkår for små og mellomstore bedrifter i tråd med Granavolden-erklæringen. Redegjørelses-plikten, sammen med Likestillings- og

diskrimine-ringsombudets oppfølging og Diskriminerings-nemndas håndheving, sikrer en god måloppnå-else og nytte-effekter, i form av styrket likestilling i samfunnet. Offentlige myndigheters aktivitets-plikt styrkes ved at det gjennom lovendringer blir tydeligere og klargjort hva virksomhetenes aktivi-tetsplikt omfatter. Videre vil det at tjenestene skal utformes slik at alle kan nyttiggjøre seg tjenestene antas å bidra til bedre ressursutnyttelse. Redegjø-relsesplikten for myndighetene bidrar til større åpenhet, bedre oppfølging, og øker dermed måloppnåelsen.

5 Merknader til lovforslaget