• No results found

4. Rammeområde 22 - Skatter og avgifter

4.9 Kap. 5511 Tollinntekter

Ved innførsel av varer skal det i utgangspunktet sva-res toll etter tolltariffens satser, med mindre tollfrihet følger av de innledende bestemmelsene i tolltariffen eller av de vedtak som forvaltningen treffer med hjem-mel i Stortingets tollvedtak. I praksis er det stor grad av tollfrihet, og toll oppkreves i hovedsak bare på viktige landbruksprodukter samt klær og andre tekstiler. I til-legg til de ordinære tollsatsene angir tolltariffen også preferansetollsatser i henhold til inngåtte frihandelsav-taler. Preferansetollbehandling forutsetter at krav til varenes opprinnelse er oppfylt og dokumentert.

Tolltariffen og dens innledende bestemmelser er en del av Stortingets plenarvedtak om toll, og gjelder for ett år av gangen etter Grunnloven § 75 bokstav a. For-slag til vedtak er i likhet med tidligere år utformet slik at bare endringene framgår. For øvrig foreslås gjel-dende tariff med innlegjel-dende bestemmelser gitt forlen-get gyldighet for kommende budsjettermin.

Toll bidrar til å beskytte enkelte norske produsenter fra utenlandsk konkurranse på det norske markedet.

Slik beskyttelse har ulike virkninger. Importtoll fører normalt til økte produksjonskostnader for det øvrige næringslivet og dyrere varer for forbrukerne. Videre vil toll redusere omfanget av handel og bidra til at ulike lands relative fortrinn i produksjon av varer og tjenes-ter ikke blir utnyttet fullt ut. I tillegg påføres bedriftjenes-ter og myndigheter kostnader forbundet med administra-sjon av tollregler.

Tolltariffen inneholder også tollsatser som er histo-riske, og som ikke gir nevneverdig beskyttelse for norsk produksjon av tilsvarende varer.

Av industrivarene er for tiden bare enkelte klær og tekstiler pålagt toll. Dette gjelder i alt 299 varenumre.

Disse tollsatsene ligger mellom 5,6 pst. og 13,7 pst. av varens importverdi.

Tollsatsene for landbruksvarer varierer sterkt, avhen-gig av beskyttelsesbehovet. Satsene er dels spesifikke, dels verdibaserte. De høyeste vekttollsatsene er 144,26 kroner pr. kg, og gjelder saltet, røykt eller tørket kjøtt fra bl.a. hvaler og sau. Den høyeste verditollsatsen er 555 pst. og gjelder bl.a. for visse levende kyllinger av kalkuner.

Tollbeskyttelse på landbruksvarer er et sentralt virke-middel for å sikre omsetning av norske landbruksvarer til priser fastsatt i jordbruksavtalen. Tollbeskyttelsen er en viktig del av den samlede støtten til norsk jordbruk, og utgjør en overveiende del av skjermingsstøtten, som ifølge OECDs foreløpige anslag for 2006 er på 8,5 mrd. kroner. I tillegg kommer skjermingsstøtte som følge av tollbeskyttelsen av den landbruksbaserte næringsmiddelindustrien.

I landbrukssektoren gis det gjennom året et stort antall administrative tollnedsettelser. Mange anvendte tollsatser er derfor i praksis betydelig lavere enn de sat-sene som følger av tolltariffen. For en nærmere over-sikt over de administrative tollnedsettelsene vises det til tabell 2.1 i vedlegg 2 og omtale i avsnitt 4.5.1 i pro-posisjonen.

Tollsatsene er begrenset oppad gjennom internasjo-nale avtaler. Norge har gjennom flere forhandlingsrun-der i GATT (forløperen til Verdens handelsorganisasjon, WTO) forpliktet seg til å redusere tollen. Tidligere var særlig tollreduksjoner for industrivarer omfattet av de multilaterale forhandlingene. Når det gjelder landbruks-varer innebærer imidlertid WTO-avtalen av 1994 et skritt i retning av åpning av markedene, regulering av importvernet og reduserte handelsvridende landbruks-subsidier. De multilaterale forhandlingene i regi av WTO omtales under avsnitt 4.2 i proposisjonen.

I tillegg til de generelle tollnedtrappingene som føl-ger av WTO-avtalen, har Norge ved EØS-avtalen og ved frihandelsavtaler med en rekke land forpliktet seg til ytterligere gjensidige tollreduksjoner overfor avtale-motpartene. For industrivarer er det i prinsippet innført tollfrihet ved import fra disse landene. Frihandelsavta-lene er omtalt under avsnitt 4.4.1 i proposisjonen.

Overfor utviklingslandene er det etablert et generelt tollpreferansesystem (Generalized System of Preferen-ces, GSP) slik at import fra disse landene oppnår sær-lige lempninger i tollen. GSP-ordningen er nærmere omtalt under avsnitt 4.3 i proposisjonen.

I 2006 ga tollen 1 872 mill. kroner i inntekter, en økning på 188 mill. kroner fra 2005. Også inntektene fra auksjon av tollkvoter på en del landbruksvarer reg-nes som del av tollinntektene. Inntektene fra auksjon av disse kvotene var 116 mill. kroner i 2006. Forvalt-ningen av tollkvoter for landbruksvarer er nærmere omtalt under avsnittene 4.5.2 og 4.5.4 i proposisjonen.

Det vises til proposisjonen for nærmere omtale.

4.9.2 Komiteens merknader

K o m i t e e n s f l e r t a l l , alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak om tollavgifter for budsjetterminen 2008.

K o m i t e e n s m e d l e m m e r f r a F r e m s k r i t t s -p a r t i e t viser til at flere ra-p-porter har konkludert med at de u-land som har satset på frihandel og eksport av varer har oppnådd mer velferd og økonomisk vekst.

D i s s e m e d l e m m e r mener det er dobbeltmoral at samtidig man bidrar med bistand og nødhjelp til u-land, hindrer man de samme land å eksportere varer til Norge. Dette i form av høye tollmurer på flere hundre prosent. D i s s e m e d l e m m e r viser til uttalelser fra en rekke statsledere i u-land der de understreker nett-opp dette. For verdens fattige land er handel med vest-lige land uten tvil viktig for å kunne øke befolkningens velferd, samt stimulere til utenlandske investeringer.

D i s s e m e d l e m m e r viser også til en fersk undersø-kelse fra Pew Global Attitudes som har spurt 45 000 mennesker i 47 land om deres holdning til dagens øko-nomiske trend. Den viser at de fleste, inkludert innbyg-gerne i u-land, foretrekker økonomisk globalisering og at internasjonal handel var et gode. D i s s e m e d l e m -m e r foreslår derfor å fjerne all toll på varer fra u-land (OECD-listen), noe som tilsvarer 550 mill. kroner i tapte tollinntekter.

D i s s e m e d l e m m e r fremmer følgende forslag:

"Stortinget slutter seg til Regjeringens forslag til toll-avgifter for budsjetterminen 2008 med følgende end-ring:

§ 2 nr. 3 fjerde ledd skal lyde:

Varer med opprinnelse i utviklingsland, GSP-varer, kan innføres tollfritt. Kongen kan gi nærmere bestem-melser om tollfritaket, herunder iverksette en ordning for importtak, overvåkning og lisensiering av varer fra utviklingsland."

K o m i t e e n s m e d l e m m e r f r a H ø y r e o g K r i s t e l i g F o l k e p a r t i viser til sine respektive alternative statsbudsjett hvor det foreslås at alle land som er ført opp som lavinntektsland på OECDs DAC-liste innvilges full tollfrihet til Norge, uavhengig av om landet har mer eller mindre enn 75 millioner mennes-ker. D e t t e m e d l e m viser til at Bangladesh, med sine 141 millioner innbyggere, er innvilget full tollfrihet til Norge, slik at å legge hele OECDs DAC-liste til grunn for hvilke land som får tollfrihet, ikke innebærer noe nytt prinsipp i norsk bilateral toll - og handelspolitikk.

D i s s e m e d l e m m e r fremmer derfor følgende for-slag:

"Stortinget slutter seg til Regjeringens forslag til ved-tak om tollavgifter for budsjetterminen 2008, med føl-gende endring:

IV

Departementet gis fullmakt til å iverksette endringer i GSP-ordningen slik at alle land som inngår på

OECDs DAC-liste innvilges full tollfrihet, samt besørge de nødvendige ratifikasjoner overfor WTO og UNCTAD."

K o m i t e e n s m e d l e m f r a V e n s t r e viser til at pakker som i dag kjøpes fra utlandet til en verdi over 200 kroner ilegges moms og et tollgebyr. Denne gren-sen har stått stille siden 1975. Unntaket er kjøp av bøker og blader som er tollfritt uansett beløp.

Mange utenlandske nettselskaper har for lengst til-passet seg norske regler og priser produktene sine der-etter, eller sender bestillinger over 200 kroner oppdelt i flere pakker der hvor dette er mulig. Hadde den tolle-frie grensen holdt tritt med prisstigningen, skulle gren-sen i dag vært på om lag 900 kroner.

D e t t e m e d l e m viser til at finansministerens parti Sosialistisk Venstreparti, i valgkampen før Stortings-valget i 2005, tok til orde for at grensen burde heves til 1 000 kroner. Det er en grense d e t t e m e d l e m synes er fornuftig, men fordi ikke endringene skal få for dra-matiske konsekvenser for norske næringsdrivende som er i direkte konkurranse med utenlandske aktører, mener dette medlem at en økning i grensen til 500 kro-ner i første omgang bør være fornuftig.

D e t t e m e d l e m fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen heve grensen for toll- og mva.-fri import til 500 kroner."

4.10 Oversikt over fraksjonenes forslag til bevilgninger Tabell 4.3 Fraksjonenes forslag til bevilgninger

Avvik fra Regjeringens forslag i parentes.

Kap. Post Formål A, SV, Sp FrP H KrF V

I n n t e k t e r r a m m e o m r å d e 2 2 ( i h e l e t u s e n k r o n e r ) 5501 Skatter på formue og

inntekt

70 Toppskatt mv. 21 000 000

(0)

72 Fellesskatt 148 100 000

(0) 73 Skatt av opparbeidede

forpliktelser i rederiene 5506 Avgift av arv og gaver

70 Avgift 2 700 000

(0) 5507 Skatt og avgift på

utvinning av petroleum

71 Ordinær skatt på for-mue og inntekt 72 Særskatt på

olje-inntekter

74 Arealavgift mv. 1 200 000

(0) 5508 Avgift på utslipp av

CO2 i petroleumsvirk-somhet på kontinen-talsokkelen

70 Avgift 3 300 000

(0) 5509 Avgift på utslipp av

NOx i petroleumsvirk-somheten på kontinen-talsokkelen

70 Avgift 800 000

(0)

71 Auksjonsinntekter fra

70 Avgift 190 700 000

(0) 5526 Avgift på alkohol

70 Produktavgift på alko-holholdige drikkevarer 5531 Avgift på tobakkvarer

70 Avgift 7 317 000

(0) 5536 Avgift på motorvogner

mv.

71 Engangsavgift på motorvogner mv.

72 Årsavgift 7 898 000

(0)

73 Vektårsavgift 369 000

(0) 75 Omregistreringsavgift 2 267 000

(0)

76 Avgift på bensin 8 065 000

(0) 77 Avgift på mineralolje til

framdrift av motorvogn og fritidsbåt

5537 Avgifter på båter mv.

71 Avgift på båtmotorer 385 000 (0) 5541 Avgift på elektrisk

kraft

70 Forbruksavgift 6 187 000

(0) 5542 Avgift på mineralolje

mv.

70 Avgift på mineralolje 1 224 000 (0)

71 Avgift på smøreolje 108 000

(0) 5543 Miljøavgift på

mine-ralske produkter mv.

71 Svovelavgift 155 000

(0) 5546 Avgift på

sluttbehand-ling av avfall

70 Avgift på sluttbehand-ling av avfall 5547 Avgift på helse- og

mil-jøskadelige kjemika-lier

70 Trikloreten (TRI) 2 000

(0)

71 Tetrakloreten (PER) 3 000

(0)

5548 Miljøavgift på 5549 Avgift på utslipp av

NOx

70 Avgift på utslipp av NOx 5555 Sjokolade- og

sukker-vareavgift

70 Avgift 1 137 000

(0) 5556 Avgift på alkoholfrie

drikkevarer mv.

70 Avgift 1 109 000

(0) 5557 Avgift på sukker

70 Avgift 210 000

(0) 5559 Avgift på

drikkevare-emballasje 70 Grunnavgift på

engangsemballasje 71 Miljøavgift på kartong 319 000

(0)

72 Miljøavgift på plast 99 000

(0) 73 Miljøavgift på metall 94 000

(0)

74 Miljøavgift på glass 52 000

(0)

70 Avgift 5 817 000

(0) 5568 Sektoravgifter under

Kultur- og kirkede-partementet

71 Årsavgift - stiftelser 11 840 (0) 5572 Sektoravgifter under

Helse- og

71 Vinmonopolavgift 36 100

(0) 72 Avgift utsalgssteder

utenom apotek 5574 Sektoravgifter under

Nærings- og handels-departementet

70 Bergvesenet med Berg-mesteren for Svalbard

K o m i t e e n viser til at i samsvar med Stortingets forretningsorden § 19 femte ledd skal bare de forslag som summerer seg til den rammen som er vedtatt ved behandlingen av Budsjett-innst. S. I (2007-2008), tas opp til votering ved behandling av denne budsjettinn-stilling.

K o m i t e e n viser til at Regjeringens forslag har til-slutning fra flertallet i finanskomiteen. Dette forslaget er ført opp under kapittel 10 Komiteens tilråding.