• No results found

Et av de første møtene jeg husker som jeg relaterer til temaet medvirkning var et møte med en mann i femtiårene som var den første jeg ytte tjenester til i 2002. Han hadde bodd på institusjon siden han var 6 år gammel. Når han ble sint på oss tjenesteytere kunne han slå med knyttet hånd i veggen mens han bannet og skrek. Umiddelbart etter å ha gjort dette løp han inn i sin egen leilighet og kunne rope «Ikke reimer, ikke reimer!».

Reimer var ikke i bruk den gangen og hadde heller ikke vært anvendt på mange tiår.

Men reimer har vært brukt og han hadde opplevd å bli lagt i disse når omgivelsene mente ivaretagelsen av ham ble for krevende. Disse opplevelsene hadde tydeligvis satt spor.

Denne opplevelsen har jeg stadig med meg og er en påminnelse om at et tjenesteapparat som er i posisjon til å ha kontroll over menneskers liv, også er et tjenesteapparat der medvirkning bør være et kontinuerlig tema for drøfting. Medvirkning i tjenestene er samtidig komplisert fordi det må balanseres med at brukerne også har behov for støtte og bistand i mange av livets sammenhenger og situasjoner. Vår tilstedeværelse som tjenesteytere er helt avgjørende for at mange skal kunne levet et liv med god livskvalitet ut i fra egne forutsetninger. Dette gjør at diskusjonen omkring medvirkning kanskje også må sentrere seg mot hvordan vi kan yte gode tjenester basert på samarbeid mellom tjenesteytere som sitter på den faglige kunnskapen og brukerne som har kunnskap om seg selv og på ulike måter kommuniserer sine ønsker, behov og preferanser til sine omgivelser.

I dette komplekse tjenestelandskapet der brukernes avhengighet av tjenesteapparatet og deres samtidige rett til medvirkning går parallelt, anser jeg det som vesentlig at dette også er et tjenestefelt og et tema som er gjenstand for vitenskapelig fokus.

1.1: Bakgrunn for valg av tema

I mitt daglige arbeid yter jeg tjenester blant andre til personer med psykisk

utviklingshemning og psykose. Jeg kjenner dermed godt til kompleksiteten i de mange etiske og faglige vurderingene som dette arbeidet innebærer. Denne selvopplevde kompleksiteten er også en av grunnene til at jeg har valgt å rette min oppmerksomhet mot nettopp dette temaet i denne oppgaven. Jeg har hatt en relativt klar tanke om at denne masteroppgavens skulle anvendes til å sette fokus på forhold rundt tjenesteyting

8 til personer med psykisk utviklingshemning og psykose. Etter hvert som prosessen knyttet til temavalg og problemstilling har utviklet seg, ble også fokuset på denne gruppens mulighet for å medvirke en stadig tydeligere retning.

Jeg jobber sammen med ulike instanser innenfor helse- og omsorgssektoren der

spørsmål omkring medvirkning, kommunikasjon og hvor grensen for annerledeshet går, er spørsmål som drøftes hyppig. Dette er spørsmål som det også må tas avgjørelser rundt daglig i den konkrete tjenesteytingen til brukerne. Samarbeidet med mine

nærmeste kollegaer og våre samarbeidspartnere handler mye om på den ene siden og på den andre siden- vurderinger knyttet til vår tilnærming. Et eksempel kan være en bruker som ikke har verbalt språk, med tannverk og åpenbart sterke smerter, men som ikke ønsker å gå til tannlegen. Skal man respektere vedkommendes valg med fare for at betennelsen kanskje utvikler seg og etter hvert utgjør stor helsefare for vedkommende eller kanskje hindrer vedkommende å gjøre andre ting man vet det settes pris på? Eller skal man ta vedkommende med til tannlegen? Sistnevnte krever at det fra tannlegens side utarbeides et tvangsvedtak for å få gjennomført nødvendig helsehjelp og kanskje er det også behov for å gi vedkommende medikamenter som bidrar til at det å ta

vedkommende med til tannlegen lar seg gjøre så skånsomt som mulig. I tillegg ligger det opplagt noen potensielle relasjonelle konsekvenser mellom bruker og dennes tjenesteytere, når man som tjenesteyter som primært jobber for å bidra til trygghet, ivaretakelse og omsorg, også må handler mot vedkommendes vilje, selv om dette gjennomføres med loven i hånden.

Kompleksiteten som dette eksempelet forsøker å gi en beskrivelse av, er omfattende og setter tjenestefeltet på prøve omkring spørsmål som dreier seg om medvirkning,

kommunikasjon og ivaretakelse. Spørsmål som interesserer meg faglig og som det etter min oppfatning er avgjørende at det drives forskning på. Ikke for at man skal kunne gi en oppskrift på hvordan man skal gjennomføre tannlegeundersøkelser med brukere som ikke ønsker det, men fordi forskningen omkring disse temaene gir oss referansepunkter og peker på vesentlige og aktuelle forhold i tjenesteyting og arbeide med å ivareta brukernes medvirkningsmulighet.

Mye av forskningen som gjøres på området er medisinsk orientert og man er ofte primært opptatt av de symptomatiske og diagnostiske forholdene i beskrivelsene av psykiske lidelser hos personer med utviklingshemning, samt forskning omkring hvilke

9 behandlingsmetoder som virker og ikke. Kvalitative studier av kombinasjonen psykisk utviklingshemning, psykose og medvirkning og hvordan dette ivaretas av

tjenesteapparatet er meg bekjent, i liten grad forsket på. Jeg anser derfor dette temaet å være forskningsmessig relevant og aktuelt.

1.2: Problemstilling og forskningsspørsmål

Disse refleksjonene har ledet til følgende problemstilling:

Hvordan ivaretar bistandsytere fra den kommunale boveiledningstjenesten og spesialisthelsetjenesten brukeres medvirkning i arbeidet med mennesker med psykisk utviklingshemning og psykose?

For å besvare denne problemstillingen har jeg formulert følgende forskningsspørsmål:

1. Hvordan spiller kommunikasjon mellom bistandsyter og bruker inn på brukers muligheter for å påvirke behandlingsprosessen?

2. Hvordan kan man legge til rette for at brukers synspunkter har konsekvenser for praksis?

3. Hvordan spiller tjenestenes organisering inn på brukers mulighet for brukermedvirkning?

4. Hvordan balanseres maktforholdet mellom brukermedvirkning og behovet for nødvendig helsehjelp når disse står i et motsetningsforhold?

1.3: Oppgavens oppbygning

I kapittel to vil jeg tydeliggjøre de viktigste begrepene som oppgavens problemstilling hviler på. Begrepene psykisk utviklingshemning og psykose er diagnoser som har en medisinsk/biologiske forståelsesramme. Jeg vil forsøke å vise at det også finnes andre innfallsvinkler til spørsmål omkring helse og uhelse enn det et medisinsk perspektiv kan bidra med. I dette kapittelet vil jeg også tydeliggjøre begrepet medvirkning. Dette er et begrep som har stor innvirkning på helse- og sosialsektoren i dag og jeg vil tydeliggjøre begrepets bakteppe og anvendelse, samt hvordan jeg tenker å anvende det i denne oppgaven.

I kapittel tre vil jeg gi en redegjørelse for de valg jeg har tatt knyttet til oppgavens teoretiske bakteppe. Jeg vil gjennomgå de tre teoriene jeg har valgt og vise hvorfor og hvordan jeg tenker at disse belyser det empiriske materialet på en god måte.

10 Kapittel fire er oppgavens metodekapittel. Jeg vil her tydeliggjøre refleksjonene og de praktiske årsakene til mine metodevalg for denne oppgaven. Valg av metodisk

innfallsvinkel er nært knyttet til oppgavens tematikk, problemstilling og

forskningsspørsmål, og jeg vil i dette kapittelet tydeliggjøre denne sammenhengen.

Kapittel fem er første kapittel i oppgavens drøftingsdel. Dette kapittelet tar for seg de ideologiske, faglige og politiske utviklingslinjene som har preget tjenestefeltet og som dagens praksis springer ut av. Årsaken til dette valget vil redegjøres for i kapittelets innledning, men jeg anser det som en vesentlig del av oppgaven både fordi det så tydelig ble vektlagt av informantene, og fordi det plasserer oppgavens tema og

problemstilling inn i en tjenestehistorisk kontekst. Kapittelet vil i henhold til oppgavens tema og problemstilling omhandle brukernes medvirkningsmulighet i et tjenestefelt i endring.

I kapittel seks vektlegger jeg pårørendes erfaringer og refleksjoner omkring tjenestenes utforming og innhold knyttet til deres sønn. Mot slutten av kapittelet innlemmes også andre informanters erfaringer i drøftingen. Også her beveger vi oss tilbake i tid og trekker tråder mellom det foregående kapittelets vekt på de ideologiske, faglige og politiske utviklingslinjene og tjenesteyting til enkeltpersoner. Med dette ønsker jeg å vise hvordan organisatoriske forhold, ideologiske og faglige strømninger og politiske tendenser innvirker på enkeltmenneskers liv og deres mulighet for å medvirke i tjenesteutformingen.

I kapittel syv vil jeg gå inn på flere områdene som blir vektlagt av informantene og som kan oppsummeres med å handle om enkeltpersoner i samspill og interaksjon med omgivelsene. Dette kapittelet viderefører dermed linjene og den overordnede tematikken fra de to foregående kapitlene, men med det enkelte underkapittel vektlegges ulike momenter i dette samspillet.

I oppgavens avsluttende kapittel åtte vil jeg samle trådene fra de foregående kapitlene og gi en oppsummerende beskrivelse av det empiriske materialet som har vært

presentert gjennom oppgaven. I dette kapittelet vil jeg også reflektere rundt områder som vil være interessante å forske videre på, og på den måten tydeliggjøre de mange ulike innfallsvinklene, områdene og temaene som potensielt kan være av videre forskningsmessig interesse.

11